Ligia Deca: Posibilitatea ca un profesor să trimită un elev care deranjează ora în alt spațiu din școală este o opțiune, nu este o obligație

Foto: Simion Mechno/Agerpres Foto

Ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat într-o postare pe Facebook că „posibilitatea ca un profesor să decidă ca un elev să desfășoare activități în alt spațiu din școală, dacă deranjează ora, este o opțiune, nu este o obligație”. Fiecare școală își va organiza spațiul și va avea un regulament propriu elaborat și cu implicarea „reprezentanților părinților, ai elevilor și ai sindicatelor”. 

„Posibilitatea ca un profesor să decidă ca un elev să desfășoare activități în alt spațiu din școală, dacă deranjează ora, este o opțiune, nu este o obligație. 

În plus, este o măsură a cărei modalitate de aplicare va fi stabilită în regulamentul fiecărei școli, iar la elaborarea acestui regulament participă și reprezentanții părinților, ai elevilor și ai sindicatelor. 

Am încredere că la nivel local se vor identifica cele mai bune soluții, pentru că avem nevoie să respectăm nevoile fiecărui elev din sala de clasă”, a scris Ligia Deca pe Facebook.

Prevederea sălii de detenție, în care elevii care deranjează orele să fie relocați și să desfășoare activități complementare, a fost păstrată din forma de proiect a Statutului Elevului, din luna iunie.

O întreagă dezbatere publică a avut loc după semnlarea noutății de către Edupedu.ro. Mai multe asociații ale elevilor au criticat măsura și au cerut eliminarea ei, spunând că „sistemul de învățământ din România nu este pregătit pentru această schimbare radicală”.

În același timp, președinta Consiliului Național al Elevilor (CNE) – organizație care a stârnit critici după ce a trimis mai multe propuneri la Statutul Elevului în iarnă -, Bianca Ivan, a susținut prevederea și considera că soluția vine ca „o formă sau alta de a scăpa de situațiile în care anumiți elevi deranjează ora de curs, profesorul îi dă afară cu absență, iar ei părăsesc incinta școlii. Nimeni nu «câștigă» aici”.

Citește și:
Sala de detenție, introdusă în școlile din România prin noul Statut al Elevului. Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor care deranjează orele
Sala de detenție, introdusă în școlile din România, pentru elevii care deranjează orele. Cadrele didactice pot decide să le dea „lectură suplimentară” și „completarea de fișe de lucru” – proiect Statutul Elevului 2024 / UPDATE: Ministerul Educației precizează că nu se numește „de detenție” și că sala propusă are de fapt „alt scop”, fără să spună care este acesta
Cum funcționează o „sală de detenție” în școlile din SUA și ce ar trebui să știe profesorii, directorii, inspectorii și reprezentații Ministerului Educației înainte de a lua decizii pe această temă – Cercetătorul Dacian Dolean
Mai multe Asociații ale elevilor critică introducerea „sălii de detenție” și solicită eliminarea prevederii: Sistemul de învățământ din România nu este pregătit pentru această schimbare radicală
Nota la purtare în fiecare modul – „motivație mai puternică a elevului de a își schimba comportamentul”, crede președinta Consiliului Elevilor, Bianca Ivan / Despre camera de „detenție”: „nu e chiar la ce ne gândim prima dată”
Exit mobile version