Ligia Deca, ministru al Educației de 5 săptămâni și fost consilier al președintelui Klaus Iohannis, participă începând de astăzi la ședința de la Craiova a Consiliului Național al Rectorilor, for condus de Sorin Cîmpeanu, potrivit surselor Edupedu.ro. În urma cu o zi, reprezentanții Ministerului Educației au confirmat “atât prezența doamnei ministru, cât și a domnului Gigel Paraschiv” la ședința CNR organizată la Craiova în acest weekend.
Absentă în spațiul public pe marile teme de discuție din educație, Ligia Deca merge la Craiova la evenimentul condus de predecesorul său de la Educație, Sorin Cîmpeanu, la doar o lună și jumătate după ce Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației ca urmare a plagiatului dovedit de jurnalista Emilia Șercan într-un curs semnat de el.
Prezența noului ministru Ligia Deca la congresul organizat de Cîmpeanu vine, de asemenea, la doar o zi după ce a respins fără a veni cu nicio soluție, în ședința conducerii CNATDCU, propunerea membrilor instituției-cheie în analizarea plagiatelor de a realiza o comisie care să ancheteze plagiatul sesizat de Universitatea Babeș-Bolyai în teza de doctorat a ministrului Internelor, Lucian Bode. Deca a motivat respingerea analizării tezei de doctorat a colegului său de Guvern cu decizia CCR din vară care stopează orice anchetă a doctoratelor mai vechi de un an, însă nu a venit în spațiul public cu nicio alternativă pentru a scoate la lumină realitatea în cazurile de probleme de integritate academică și nici nu și-a făcut public punctul de vedere pe această speță. În comunicatul de presă emis astăzi, 11 noiembrie 2022, de Ministerul pe care îl conduce, Deca anunță că o să caute soluții împreună cu CNATDCU.
Potrivit surselor Edupedu.ro, pe ordinea de zi a ședinței CNR de la Craiova este inclusiv problematica numărului de mandate pe care un rector le poate avea la conducerea unei universități. Amintim că Guvernul Ciucă a avizat negativ, în urmă cu o lună, propunerea legislativă ca rectorii să aibă maximum 2 mandate, deci 8 ani, în fruntea unei universități. Executivul condus de un acuzat de plagiat susține că mandatele de rector nu pot fi limitate pentru că proiectul legii Cîmpeanu, el însuși rector de 3 mandate, propune mandate pe viață. Proiectul legii Cîmpeanu este astăzi în mâinile actualului ministru al Educației, Ligia Deca.
Un alt punct pe agenda discuțiilor de la Craiova a Consiliului Național al Rectorilor este “solicitarea CNR ca titlul și diploma de doctor să fie acordat de universități”, potrivit surselor Edupedu.ro.
Edupedu.ro a trimis printr-o solicitare oficială următoarele întrebări la Ministerul Educației, în urmă cu o zi, pe 10 noiembrie 2022:
- 1. Care sunt motivul și obiectivul prezenței doamnei ministru la ședința CNR de la Craiova?
- 2. Pe ce considerente legitimează doamna ministru Ligia Deca, prin prezența sa, lucrările unui for condus de un profesor universitar ce semnează un curs demonstrat a fi plagiat, care a demisionat de la șefia ministerului din cauza dezvăluirilor de plagiat?
- 3. Ca promotoare a proiectului România Educată, care sunt motivele pentru care acceptă doamna ministru Ligia Deca să discute cu liderul unui partener-cheie de dialog al ministerului – Sorin Cîmpeanu, președinte CNR – în condițiile în care acel lider a considerat necesar să-și dea demisia din funcția de ministru în urma unui scandal de plagiat? Este un astfel de partener de dialog unul potrivit viziunii România Educată?
- 4. Ați cerut ca CNATDCU să nu analizeze teza ministrului Lucian Bode?
Vom reveni cu răspunsul la aceste întrebări în momentul în care ministrul Ligia Deca ne va trimite punctul său de vedere.
Amintim că noul ministru al Educației a anunțat că luna aceasta va prezenta în Guvern noile proiecte de legi ale Educației rezultate din consultarea publică în care le-a lansat predecesorul său Sorin Cîmpeanu. Absența sa din spațiul public este cu atât mai importantă cu cât legile pe care Ligia Deca le va prezenta Executivului condus de Nicolae Ciucă – el însuși acuzat de plagiat – nu vor mai fi în stadiu de proiect, ci versiunea finală pe care o propune propriului Guvern spre adoptare. Săptămâna aceasta, Edupedu.ro a prezentat în exclusivitate una dintre modificările importante la lege: eliminarea liceelor pedagogice, schimbare importantă care nu a fost prezentată public oficial niciodată.
Amintim că demisia lui Sorin Cîmpeanu de la conducerea Ministerului Educației a venit la finalul unei veri în care a lansat în dezbatere două proiecte de legi ale Educației, unul pentru preuniversitar și unul pe zona universitară, cu prevederi extrem de criticate. Cele mai multe critici s-au referit la articolele propuse pentru amnistierea plagiatorilor, la anularea ca obligatoriu a examenului de Evaluare Națională și introducerea unui examen doar la colegiile naționale.
În scandalul de plagiat, în apărarea sa, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că materialele de lucrări practice “se partajează la nivelul colectivului” în “colective de mai multe cadre didactice care predau aceeași disciplină”. Acesta a comparat cursul plagiat de el cu instrucțiunile de la aparatul de cafea și a spus: “Nu se pune problema renunțării nu are ISBN, nu există drepturi de autor pentru aceste lucruri. Deci, dacă dumneavoastră vă cumpărați un automat de cafea nu există drepturi de autor pentru instrucțiunile automatului de cafea”.
În exclusivitate pentru Edupedu.ro, președintele Institutului Internațional privind Frauda Academică a declarat că în materialele de curs trebuie indicată mereu sursa, iar ISBN nu are legătură cu obligația citării. Vezi aici declarațiile integrale.