În prima conferință de presă de când este ministru al Educației, Ligia Deca a răspuns și întrebărilor legate de viitorul bugetului Educației și cum ar putea fi acesta calculat. Edupedu.ro a întrebat-o pe Ligia Deca dacă va păstra propunerea predecesorului său ca bugetul pe Educației să fie de 6% din PIB sau de 15% raportat la bugetul general consolidat. Cât despre plata primei tranșe din diferențele salariale pentru profesori care ar fi trebuit aplicată de luna trecută, Ligia Deca nu a știut să spună dacă și când vor primi acești bani cadrele didactice: “Mă voi interesa, nu mi-a fost semnalată problema de către sindicate, urmează să mă întâlnesc și cu ele”, a spus ministrul.
Întrebată de Edupedu.ro dacă va păstra articolele din proiectele legii Educației scrise de Sorin Cîmpeanu privind finanțarea Educației, Ligia Deca a precizat: “Articolul care privește finanțarea vorbește despre 15% din bugetul general consolidat, există un articol privind salariul minim – îmi doresc ambele articole, dar și o lege aplicabilă, pot confirma aceste lucruri după discuțiile cu premierul. Voi avea o discuție și cu ministrul de finanțe. Am avut o discuție de principiu cu premierul, dar trebuie discutat cu cifrele pe masă”, a explicat Deca.
Cele două prevederi sunt trecute în proiectul legii educației la art. 106, (1) “finanţarea cheltuielilor pentru educație, la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior, cu toate componentele sale de asigurare a funcționării, reprezintă, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat”.
(2) “În conformitate cu principiul importanţei sociale a muncii, salarizarea cadrului didactic stagiar din sectorul educației se realizează în raport cu complexitatea, responsabilitatea și nivelul studiilor, într-un cuantum egal cu salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat.”
Cât despre faptul că din septembrie profesorii încă nu au primit prima tranșă din diferențele salariale prevăzute în OUG nr. 48/2022, așa cum a promis fostul ministru Cîmpeanu, actualul ministru al Educației, Ligia Deca, nu a știut să precizeze dacă vor intra acești bani în conturile profesorilor: “Mă voi interesa nu mi-a fost semnalată problema de către sindicate, urmează să mă întâlnesc și cu ele”, a spus ministrul.
Amintim, aprobată în aprilie, ordonanța de urgență prevede că “profesorii vor primi în termen de 3 luni prima tranșă de 5% pentru plata diferențelor salariale, pentru perioada 2017-2021. Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației”, spunea Cîmpeanu. El declara pentru Edupedu.ro că prima tranșă va fi făcută “realist în septembrie, odată cu lichidarea pe luna august”.
- Impactul bugetar era estimat este de 1.20 miliarde lei, eșalonat, în perioada 2022-2026. – Detalii despre modul de calcul al plăților.
Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea că “are emoții” privind propunerea pentru creșterile de 40% ale salariilor profesorilor și pentru bugetul educației de 15% din Bugetul General Consolidat: “Avem un mare hop și mari emoții la Ministerul de Finanțe și Ministerul Muncii, spre exemplu, pentru că impactul bugetar al acestor transformări este imens. (…) Am spus, toate schimbările de proces, toate schimbările de arhitectură de sistem sunt degeaba dacă n-ai și resurse. E clar. La Ministerul Muncii avem acel hop cu salarizarea cadrelor didactice, la Consiliul legislativ, la Consiliul Economic și Social”, spunea fostul ministru al Educației.
11 comments
Au trecut 4 zile, unde sunt sindicatele?
Eu personal am facut cerere de iesire din sindicat, de mai bine de un an am platit 25 lei pt sindicat degeaba. Nu mai vreau sa platesc pentru un sindicat care din punctul meu de vedere nu mai exista. Am intrat in invatamant in 2000, atunci se faceau greve generale, se cereau drepturi. Acum ma surprind atat inactivitatea sindicatelor dar, mai ales , linistea din randul profesorilor. Ar trebui sa iesim in masa din sindicat si sa ne cerem singuri drepturile.
Ministerul prin programul Edusal a determinat calculul eronat.Plătiți firme sa calculeze,secretarele nu trebuie obligate să muncească suplimentar sa calculeze.
Ce prostie e așadar? Dar profii sunt plătiți extra dc unii copii sunt în situație de corigenta și special pt ei trebuie sa creeze niște subiecte în plus? sau sa facă remediale, consultații, pregătire olimpiada, subiecte examene corigenți, diferențe????? Nu mai spuneți tâmpenii!! Calculele nu sunt la bucata, precum nu sunt nici subiectele făcute de noi, ci se fac atatea câte sunt necesare ca să iasă treaba bine, adică sa se plătească profii ok, respectiv, sa se ofere n șanse pt toti care nu au avut chef sa învețe la timp!!!! Nu e vina noastră ca e programul greșit! Ati vrea sa va facă programul toată treaba! Noi ne facem subiectele singuri, nu ni le generează niciun program, mai puneți mana pe calculator și apăsați tastele și singure și calculați ca nu dăunează sănătății, va promit!
Presupunând ca doamna spune doar adevărul și numai adevărul atunci nu e bine dacă sindicatele nu au zis chiar nimic.
Și de ce ma rog sindicatele? Ministerul a avut semnat cu SIVECO contractul pt Edusal. Cei de la SIVECO au executat ceea ce a li s-a ordonat adică au blocat transele de salarizare. Sindicatul a deschis procese care s-au câștigat astfel ca Ministerul Educației a dat OUG 48 tocmai pentru ca este singurul vinovat pt neplata corecta a salariilor.
Ministrul le-a deranjat somnul sindicatelor! Somn usor!
Sindicatele ne mint de 2 ani! Demisia!
Sindicatele au dat comunicat de ziua Educatiei, au zis negru pe alb ca ei doar asteapta sa se rezolve problemele.
De un an de zile toti profesorii vor sa faca greva, de ce sindicatele nu vor sa facem greva?
Iata ca ministrul actual a spus ceva ce sindicatele ascund sub pres: nu au nici un interes ca profesorilor sa le fie bine, sa poata trai decent cu banii pe munca depusa!. Atat timp cat un politist local cu studii medii ia salariul dublu fata de un profesor cu studii superioare, sindicatele nu pot fi decat un paravan pentru alte interese, dar nicidecum reprezentanti reali ai angajatilor din educatie!
Este rusinos ca in acest domeniu am ajuns sa fim reprezentati de oameni care lucreaza pentru interese restranse, nu pentru cei care ii platesc!
La scandalurile recente lansate in presa fata de profesori nu am vazut sindicate sa se oboseasca sa iasa public si sa sustina marea masa a angajatilor si interesele lor, ingropate de ani buni de minister si bagate sub pres de cei care incaseaza cotizatii!
RUSINE!
Normal ca sindicatele nu au semnalat,ele sunt structuri ale puterii politice.
Olguța VASILESCU a furat din banii profesorilor cu minunata ei lege și toată lumea se face ca ploua.