Ligia Deca: Ne dorim să ajutăm și familiile să identifice semnele eventualului consum de substanțe interzise în rândul elevilor

Foto: Ilona Andrei - G4Media

Ligia Deca a spus că Ministerul Educației vrea să implice și părinții în campaniile de prevenție privind consumul de droguri din școli. Într-o declarație de presă făcută la Arad, Ligia Deca a spus din nou că din această toamnă profesorii vor fi formați de specialiști pentru a învăța să identifice semnele consumului de substanțe interzise. Ea nu a precizat când vor începe aceste cursuri. Amintim, secretarul de stat în Ministerul Educației, Kallós Zoltán spunea în martie anul acesta că 40 de profesori pe lună, din fiecare județ, vor fi formați să recunoască elevii care consumă droguri. Întrebat de Edupedu.ro, luna trecută dacă au început cursurile, secretarul de stat Kallos a spus că nu cunoaște stadiul proiectului.

Ligia Deca a fost întrebată la Arad dacă și părinții vor fi implicați în programul prin care profesorii vor învăța să identifice semnele eventualului consum de substanțe interzise.

“Ne dorim să ajutăm și familiile să identifice semnele eventualului consum de substanțe interzise și în colaborare cu familiile să putem avea programe de prevenție pentru ca tinerii să nu rămână pradă dependenței”. Ligia Deca a precizat că aceste cursuri ar urma să înceapă în toamnă, fără să precizeze o dată anume.

Acum, în toamnă, avem un plan comun de acțiune pentru siguranță școlară, care are un grup tehnic. La asta se lucrează. În parteneriat cu celelalte instituții care au în atribuții prevenirea consumului de droguri, împreună cu centrele de evaluare și prevenire, împreună cu ANA, împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, facem sesiuni de informare în școli”, a spus Deca.

Recent, Ligia Deca, a spus la TVR Info, întrebată ce se întâmplă când un profesor are o suspiciune că un elev se droghează: „Avem deja o procedură privind prevenția și adresarea consumului de substanțe interzise, cine, ce face, ce trebuie să facă directorul, profesorul, cum interacționează cu Direcția de protecție a copilului, cu Biroul de Siguranță școlară și, mai ales, cum se întorc informațiile”.

Informații de context

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Kallós Zoltán spunea în martie anul acesta că 40 de profesori pe lună, din fiecare județ, vor fi formați să recunoască elevii care consumă droguri. Întrebat de Edupedu.ro, în septembrie, dacă au început aceste cursuri și câți profesori au fost formați, secretarul de stat Kallos a spus că nu cunoaște stadiul proiectului.

Edupedu.ro a solicitat un punct de vedere și la Ministerul Educației pe acest subiect. Când vom primi un răspuns îl vom publica.

Totuși, prin proiect separat al Agenției Naționale Antidrog, peste 11.000 de profesori din mediul urban și rural au fost instruiți în acest an să recunoască elevii care consumă droguri, potrivit datelor Agenției Naționale Antidrog transmise la solicitarea Edupedu.ro. “Profesorii au primit informații cu privire la simptomatologia consumatorilor de droguri, efectele diferitelor clase de droguri, semnele consumului de droguri, profilul consumatorului de droguri, dar și despre activitățile, proiectele si campaniile de prevenire a consumului de droguri derulate de ANA, precum si despre serviciile specializate de asistent oferite consumatorilor de droguri”, a răspuns Agenția Națională Antidrog.

Anul acesta școlar 2023-2024, școlile vor fi obligate să abordeze teme legate de prevenția și combaterea consumului de droguri în cadrul programului Școala Altfel, a spus secretarul de stat din Ministerul Educației, Kallos Zoltan.

Citește și:
Profesorii vor fi obligați să aibă activități legate de prevenția și combaterea consumului de droguri, în cadrul programului “Școala Altfel”, din acest an școlar, spune secretarul de stat în Ministerul Educației Kallós Zoltán
Peste 11.000 de profesori din mediul urban și rural au fost instruiți în acest an să recunoască elevii care consumă droguri, potrivit datelor Agenției Naționale Antidrog

Noile planuri-cadru de liceu vor include tematici despre prevenția consumului de droguri și combaterea adicțiilor, spune ministrul Educației

Ce se întâmplă când un profesor are o suspiciune că un elev se droghează? Ligia Deca: Profesorul merge la conducerea școlii, care contactează familia, are loc o discuție, inclusiv cu consilierul școlar și se agreează măsuri
VIDEO Procurorul șef adjunct al DIICOT susține că „de cele mai multe ori” instituția a ales „discreție în mediatizarea” cazurilor de consum de droguri în școli „uneori de prestigiu” / Cupșa, PNL: Cum să facem așa? Să nu se afle cumva că în liceele noastre de prestigiu se consumă droguri. Dacă credeți că așa vom interveni eficient, cred că ne înșelam cu toții
Exit mobile version