Ligia Deca a spus că Ministerul Educației vrea să implice și părinții în campaniile de prevenție privind consumul de droguri din școli. Într-o declarație de presă făcută la Arad, Ligia Deca a spus din nou că din această toamnă profesorii vor fi formați de specialiști pentru a învăța să identifice semnele consumului de substanțe interzise. Ea nu a precizat când vor începe aceste cursuri. Amintim, secretarul de stat în Ministerul Educației, Kallós Zoltán spunea în martie anul acesta că 40 de profesori pe lună, din fiecare județ, vor fi formați să recunoască elevii care consumă droguri. Întrebat de Edupedu.ro, luna trecută dacă au început cursurile, secretarul de stat Kallos a spus că nu cunoaște stadiul proiectului.
Ligia Deca a fost întrebată la Arad dacă și părinții vor fi implicați în programul prin care profesorii vor învăța să identifice semnele eventualului consum de substanțe interzise.
“Ne dorim să ajutăm și familiile să identifice semnele eventualului consum de substanțe interzise și în colaborare cu familiile să putem avea programe de prevenție pentru ca tinerii să nu rămână pradă dependenței”. Ligia Deca a precizat că aceste cursuri ar urma să înceapă în toamnă, fără să precizeze o dată anume.
“Acum, în toamnă, avem un plan comun de acțiune pentru siguranță școlară, care are un grup tehnic. La asta se lucrează. În parteneriat cu celelalte instituții care au în atribuții prevenirea consumului de droguri, împreună cu centrele de evaluare și prevenire, împreună cu ANA, împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, facem sesiuni de informare în școli”, a spus Deca.
Recent, Ligia Deca, a spus la TVR Info, întrebată ce se întâmplă când un profesor are o suspiciune că un elev se droghează: „Avem deja o procedură privind prevenția și adresarea consumului de substanțe interzise, cine, ce face, ce trebuie să facă directorul, profesorul, cum interacționează cu Direcția de protecție a copilului, cu Biroul de Siguranță școlară și, mai ales, cum se întorc informațiile”.
Informații de context
Secretarul de stat în Ministerul Educației, Kallós Zoltán spunea în martie anul acesta că 40 de profesori pe lună, din fiecare județ, vor fi formați să recunoască elevii care consumă droguri. Întrebat de Edupedu.ro, în septembrie, dacă au început aceste cursuri și câți profesori au fost formați, secretarul de stat Kallos a spus că nu cunoaște stadiul proiectului.
Edupedu.ro a solicitat un punct de vedere și la Ministerul Educației pe acest subiect. Când vom primi un răspuns îl vom publica.
Totuși, prin proiect separat al Agenției Naționale Antidrog, peste 11.000 de profesori din mediul urban și rural au fost instruiți în acest an să recunoască elevii care consumă droguri, potrivit datelor Agenției Naționale Antidrog transmise la solicitarea Edupedu.ro. “Profesorii au primit informații cu privire la simptomatologia consumatorilor de droguri, efectele diferitelor clase de droguri, semnele consumului de droguri, profilul consumatorului de droguri, dar și despre activitățile, proiectele si campaniile de prevenire a consumului de droguri derulate de ANA, precum si despre serviciile specializate de asistent oferite consumatorilor de droguri”, a răspuns Agenția Națională Antidrog.
Anul acesta școlar 2023-2024, școlile vor fi obligate să abordeze teme legate de prevenția și combaterea consumului de droguri în cadrul programului Școala Altfel, a spus secretarul de stat din Ministerul Educației, Kallos Zoltan.
4 comments
>>din această toamnă profesorii vor fi formați de specialiști pentru a învăța să identifice semnele consumului de substanțe interzise.
DECA!! Eu n-am ce le face, efectiv, nici dacă-i găsesc beți în clasă! M-ați legat de mâini și de picioare, m-ați aruncat în apă și-mi cereți să înot!
NU AI CE LE FACE!! Părinții refuză să audă, orice le-ai spune, și nici când existau oarecare metode de sancționare a elevului nu le puteai folosi. Ați uitat de copilul de secretar de stat prins cu droguri și care era bully în liceul lui, sancționat cu exmatriculare, care a dat școala în judecată și a câștigat, că cică i se îngrădise dreptul la educație!!
Trebuie să-i iei cu vorba bună, să-i mângâi dulce pe creștet și să-i lași în clasă, ca să nu care cumva să se streseze! Toți agricultorii știu că un singur măr stricat strică tot butoiul cu mere, dar noi trebuie să lăsăm copiii cu probleme grave de atitudine, dependenți de toate substanțele la care au acces, în mijlocul copiilor care încă n-au ajuns acolo, și să-i luăm cu frumosul, când ei au nevoie de detoxificare și psihiatru/psiholog, la care familiile REFUZĂ să-i ducă!
>>Ministerul Educației vrea să implice și părinții în campaniile de prevenție privind consumul de droguri din școli.
Sunt deja implicați, stați fără grijă. De unde credeți că iau minorii bani pentru droguri? Că nimeni nu le dă gratis.
@Indy : Foarte bine punctat !!!
>> să ajutăm și familiile
Nu este treaba scolii sa ajute vreo familie.
S-a declansat o paranoia. Fiecare ignorant peneeleepeeseedee isi da cu parerea ce ar trebui facut.
probabil cursurile anoste, unde nu vor învăța dascălii nimic, vor începe după ce se livrează prima didactica…atunci vor fi formați prin power ponturi …