„Ligia Deca ne-a asigurat ferm că reducerea numărului de ore la disciplinele Filosofie şi Logică în învăţământul preuniversitar nu reprezintă un obiectiv urmărit şi susţinut la nivelul Ministerului Educaţiei”, iar acestea nu vor deveni opționale, transmite Facultatea de Filosofie a Universității București, după o întâlnire cu ministrul / Planurile-cadru prezentate erau făcute de experții CNPEE

11.540 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Planurile-cadru de liceu din documentul draft, publicate de Edupedu.ro, reprezentau „anumite variante de lucru interne ale experților CNPEE”, le-a spus ministrul Educației, Ligia Deca, reprezentanților Facultății de Filosofie a Universității București, pe care i-a invitat la o întâlnire la minister luni dimineața, transmite instituția într-un comunicat. În mesajul publicat de Facultatea de Filosofie se arată că ministrul „ne-a asigurat ferm că reducerea numărului de ore la disciplinele Filosofie şi Logică în învăţământul preuniversitar nu reprezintă un obiectiv urmărit şi susţinut la nivelul Ministerului Educaţiei şi că disciplinele socio-umane în cauză nu vor trece din regim trunchi comun în regim de discipline opţionale”.

CNPEE – Centrul Național pentru Politici și Evaluare în Educație – este instituția din subordinea Ministerul Educației care propune planurile-cadru și programele, face și administrează subiectele pentru toate examenele, evaluările și concursurile organizate de Ministerul Educației. Informația că planurile-cadru publicate de Edupedu.ro erau de fapt făcute de experții CNPEE contravine chiar comunicatului dat săptămâna trecută de Ministerul Educației, în care instituția transmitea că „este o variantă neasumată de Ministerul Educației sau de grupurile de lucru pentru elaborarea planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional” și că „la nivelul experților din Ministerul Educației”, au existat doar „discuții privind demersurile anterioare de revizuire și observațiile primite până acum de Ministerul Educației, înaintea demarării etapelor procedurale de modificare a planurilor-cadru”.

Revenind la comunicatul Facultății de Filosofie a Universității București, autorii mai precizează că „s-a discutat şi despre posibilitatea ca anumite discipline socio-umane să fie plasate şi la nivel gimnazial, pentru ca elevii din clasele superioare ale gimnaziului să-şi însușească noțiuni de bază cu privire la viaţa socială şi la etică”.

Ministrul Ligia Deca „i-a asigurat”, în întâlnire, pe cei de la Universitatea București că „în momentul demarării procesului de restructurare a planurilor-cadru pentru liceu, ministerul va solicita expertiza specialiștilor de la universităţile din România care derulează programe de studiu în ştiinţele socio-umane”.

Întâlnirea de la minister a avut loc fără vreun anunț public al Ligiei Deca înainte sau după aceasta, după un protest public masiv la adresa proiectelor de planuri-cadru elaborate la Ministerul Educației, publicate de Edupedu.ro, și despre care instituția a anunțat pe 9 mai că sunt „variante neasumate”.

Redăm comunicatul Facultății de Filosofie de la Universitatea București:

„În urma Scrisorii deschise semnate de peste 300 de profesori şi cercetători şi asumate instituţional de facultatea / departamentele de filosofie ţinând de universităţile din Bucureşti, Cluj şi Iaşi, scrisoare în care se solicitau clarificări în legătură cu propunerile de noi planuri-cadru pentru liceu apărute în presă săptămâna trecută, doamna Ministru Ligia Deca a invitat, în această dimineaţă (n. red. luni, 15 mai 2023), reprezentanţi ai Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti la o discuţie menită să clarifice situaţia creată. Suntem conştienţi că profesorii Facultăţii de Filosofie din Bucureşti nu reprezintă şi nu angajează în niciun fel pe toţi colegii din Bucureşti şi din ţară care nu fac parte din comunitatea facultăţii noastre. În aceste condiţii, în nume personal şi ca reprezentanţi ai facultăţii noastre, putem să transmitem următorul mesaj:

Apreciem că discuţia cu doamna Ministru a fost una foarte deschisă şi constructivă. Am expus îngrijorările comunității filosofice cu privire la statutul disciplinelor socio-umane în planurile cadru din învățământul preuniversitar. Domnia Sa ne-a asigurat ferm că reducerea numărului de ore la disciplinele Filosofie şi Logică în învăţământul preuniversitar nu reprezintă un obiectiv urmărit şi susţinut la nivelul Ministerului Educaţiei şi că disciplinele socio-umane în cauză nu vor trece din regim trunchi comun în regim de discipline opţionale. Argumentul principal prezentat de doamna Ministru e că aceste ore de Logică şi de Filosofie contribuie în mod decisiv la formarea personalităţii şi la maturizarea elevilor, permiţând o înţelegere justă a mecanismelor unei societăţi democratice şi favorizând o implicare civică reală.

Totodată, s-a discutat şi despre posibilitatea ca anumite discipline socio-umane să fie plasate şi la nivel gimnazial, pentru ca elevii din clasele superioare ale gimnaziului să-şi însușească noțiuni de bază cu privire la viaţa socială şi la etică. A fost reiterată poziţia oficială a Ministrului Educaţiei, conform căreia planurile-cadru prezentate săptămâna trecută în presă nu reprezentau decât anumite variante de lucru interne ale expertilor CNPEE, variante pe care nici Ministrul şi nici Ministerul nu şi le asumă ca documente oficiale. Doamna Ministru a asigurat că, în momentul demarării procesului de restructurare a planurilor-cadru pentru liceu, ministerul va solicita expertiza specialiștilor de la universităţile din România care derulează programe de studiu în ştiinţele socio-umane.

Participanții la discuție apreciază disponibilitatea pentru dialog a doamnei Ministru și își exprimă speranța că procesul de restructurare a planurilor-cadru va fi unul transparent și participativ, în beneficiul elevilor și al culturii democratice din România”.

Informații de context

În variantele planurilor cadru pentru învățământ liceal prezentate de Edupedu.ro ca fiind în lucru, apar modificări substanțiale: logica și psihologia nu ar mai fi studiate la uman și real, iar fizica, chimia, biologia și geografia nu ar mai apărea în trunchiul comun pentru elevii de la profilul real. 

După ce mai multe voci din mediul academic au spus că eliminarea acestor materii nu ar fi în beneficiul elevilor, Ministerul Educației a anunțat într-un comunicat de presă că „este o variantă neasumată de Ministerul Educației sau de grupurile de lucru pentru elaborarea planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional”.

Mircea Miclea, fost ministru al Educației și fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, a spus despre posibila eliminare a Psihologiei și Logicii de la liceu că este o proiecție a minții celor care au decis planurile cadru – ilogică și lipsită de empatie, de sensibilitate pentru ceea ce este necesar pentru elevi.

Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și profesor de psihologie clinică, a spus la Digi 24, că „a elimina aspectele fundamentale de fizică și chimie de la real e ca și când am vorbi despre cerc pătrat. Zona umană elimină cele două materii care contribuie la definirea ta ca om“.


5 comments
  1. Petarde peste tot “specialiști “, miniștri ….parlamentari……
    Și noi așteptăm formarea de competente la elevi de către oameni incompetenți ???!!!

  2. Elevii și părinții care cer eliminarea unor materii se referă la modul în care sunt abordate acele materii acum, la PROGRAMA, care cuprinde un volum mare de CUNOȘTINȚE, în loc de modalități de a forma competente.
    Nu are nevoie nimeni în liceu de cunoștințe de nivel universitar, dar trebuie sa învețe cum pot integra acele cunoștințe, pe care le vor dobândi pe parcursul vieții, în orice imprejurare.

    1. Și profesorii solicită (de mult) reducerea programei / conținuturilor. Nimeni nu vrea să ”alerge” prin materie.

      Dar de la reducerea conținuturilor s-a ajuns la reducerea totală a disciplinelor. Frumos nu?

  3. Doamne, cum se contrazice singura… nu-s facute de minister ci de citez “CNPEE este instituția din subordinea Ministerul Educației care realizează curriculumul și care propune planurile-cadru și programele”, pai nu e in curtea ministerului ? Nu e munca unor experti din ograda ministerului ? Si omul acesta CONDUCE Ministerul Educatiei?!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Burse de studiu pentru elevii români din Ucraina și sprijin financiar pentru profesorii care predau limba română, de 2.000 de lei / Termenul pentru transmiterea documentelor de către asociațiile prin intermediul cărora se vor acorda bursele este 13 octombrie 2023

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a anunțat deschiderea procesului de selecție a partenerilor prin intermediul cărora se vor acorda burse de studiu elevilor etnicilor români cu domiciliul în Ucraina, sprijin…
Vezi articolul

DOCUMENT Hărțuirea sexuală în universități. Încurajarea sesizărilor cu protejarea confidențialității, recomandată timp de 20 de ani universităților din România: Care era procedura de soluționare a cazurilor de hărțuire, pe modelul Princeton University, trimisă tuturor universităților în 2005 de ministrul Mircea Miclea, ca model de cod-etic universitar

Universitățile din România au avut din 2005 și până anul acesta recomandarea oficială de la Ministerul Educației de a încuraja reclamarea situațiilor de hărțuire sexuală în universități și de a…
Vezi articolul
Sorin Cîmpeanu și Ciprian Teleman marți, 8 iunie, de la 15:00, la dezbaterea Reforma digitală a Educației

Dezbaterea online Reforma digitală a Educației

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, și Ciprian Teleman, ministrul Cercetării și Digitalizării, vor anunța marți, 8 iunie, de la 15:00, investițiile în educația digitală și în dezvoltarea competențelor digitale prevăzute în PNRR

Educația digitală înseamnă, în primul rând, conținuturi. Lecții smart, resurse educaționale digitale de încredere, ore multimedia accesibile oricând elevilor și părinților și pregătite pentru profesori care să știe să le…
Vezi articolul

Cîmpeanu, „îngrijorat” că până 1 octombrie e prea puțin timp pentru o nouă lege a Educației, bazată pe „România Educată”. Cîțu: „Este un proiect prea important ca să nu ne ținem noi de termene”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, în cadrul ședinței de joi a Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Proiectului ”România Educată”, că „s-ar putea să avem șansa să ne ținem de…
Vezi articolul