Ligia Deca, ministrul care acceptă o alocare de 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației, spune că s-a întors în România, după studii în străinătate, pentru a se “dedica construirii unui buget echitabil, care să susțină un învățământ mai bun, incluziv, de calitate” 

932 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus luni, într-un discurs susținut la Parlament pe tema proiectului de buget pe 2023, că ea s-a întors în țară, după studii “la o universitate aflată în primele 250 de universități din lume”, pentru a se “dedica construirii” unui buget care să susțină un învățământ mai bun. Ea a făcut aceste precizări în condițiile în care nu a avut de obiectat față de alocarea bugetară de doar 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației.

Ea a făcut, totodată, trimitere la perioada în care desfășura activități de reprezentare a studenților, pentru a arăta că “înțelege importanța finanțării educației”.

Declarațiile le-a făcut în aceeași discuție cu parlamentarii în care a reluat argumentația ministerului că educația ar primi 3,2% din PIB, nu 2,1%, deși 2,1% este alocația atribuită prin proiectul de buget Ministerului Educației. – detalii despre tentativele de manipulare a discuției despre bugetul ministerului și cel al domeniului bugetar Educație aici și aici.

Ce a spus Ligia Deca despre revenirea ei în țară, cu scopul “construirii unui buget echitabil”:

  • “Aș începe cu câteva considerații personale. În primul rând, aș dori să subliniez faptul că m-am întors în România după ce am studiat la o universitate aflată în primele 250 de universități din lume, tocmai pentru a mă dedica construirii unui buget echitabil, care să susțină un învățământ mai bun, incluziv, de calitate, care să asigure tuturor copiilor și tinerilor din România șansa să-și atingă potențialul. De asemenea, tot ca o notă personală, am reprezentat aproape un milion de studenți din România și 20 de milioane la nivel european, de aceea înțeleg importanța finanțării educației și voi susține întotdeauna acest deziderat.
  • Sistemul de educație trebuie să primească și va primi mai mulți bani. Suntem însă într-o perioadă de tranziție către un nou cadru legislativ. Aș aminti, de asemenea, că la precedenta criză financiară bugetul educației a scăzut aproape cu un sfert, consecințele simțindu-se încă în sistem. Astăzi vorbim despre creșteri consecutive și despre o sumă record alocată Educației și cred că este bine să nu uităm acest lucru. (…)”

Amintim că, potrivit propriului CV, Ligia Deca a fost cercetător în formare doctorală la Universitatea din Luxemburg. Și-a susținut doctoratul în 2016, după ce, în 2015, devenise consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, cu atribuții de coordonare în domeniul educației și pentru elaborarea proiectului “România Educată”. Referitor la activitățile de reprezentare a studenților, ea a fost, în 2008-2010, președinte al Uniunii Europene a Studenților, reprezentând 47 de structuri studențești din 37 de țări, conform aceluiași CV.

Citește și:
Ligia Deca evită din nou să declare că a obținut doar 2,1% din PIB pentru ministerul său și spune că este „un buget de tranziție către o alocare justă pentru acest sector crucial”
Cum încearcă Ligia Deca să manipuleze discuția despre bugetul Ministerului Educației, pe modelul folosit de Cîmpeanu: „Atât am de spus pe buget – 3,2 nu 2,1” la sută din PIB

6 comments
  1. 1. Un om cu bun simt isi da doctoratul ca sa ramana in cercetare, nu ca sa obtina functii.

    2. Aceasta doamna, fara nici o realizare notabila, nu a avut nici cea mai buna teza din anul respectiv la facultatea din top 250, nici cea mai buna lucrare din Luxembourg din anul respectiv. A facut o cercetare “calitativa” de 2 lei, asa cum fac toti politrucii. Un blah blah blah pe 200 pagini, cu un grafic pe 2/3 pagini. Rad si curcile.

    3. S-a intors in RO pentru ca probabil nu o angaja nimeni in cercetare si nici pe vreo functie importanta. Dansa viseaza functii de conducere si cai verzi pe pereti.

  2. O slugă și cu asta am spus tot! Urmează principiile lui Tâmpeanu. A fost pusă în fruntea acestui minister doar ca să distrugă învățământul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

O școală din județul Suceava nu mai are voie să organizeze examene naționale timp de un an, după ce o parte dintre elevi au primit subiecte greșite la simulare. Nu putem spune că elevii n-au susținut o evaluare – reprezentantul Inspectoratului școlar

La Şcoala Gimnazială „Învăţător Vasile Hlihor” Baia din județul Suceava nu se vor putea organiza examene naționale, inclusiv în vara aceasta, transmite Inspectoratul școlar județean. Măsura vine după ce la…
Vezi articolul

DOCUMENT Rata de vaccinare a profesorilor și angajaților din școli a fost impusă drept criteriu de prezență fizică de către Ministerul Educației, nu de Ministerul Sănătății, susține acesta din urmă într-un răspuns la solicitarea Federației Părinților și Aparținătorilor Legali

Criteriul pe baza căruia școlile au fost deschise cu prezență fizică în perioada 5 noiembrie 2021 – 15 ianuarie 2022, adică rata de vaccinare a profesorilor și angajaților din școli,…
Vezi articolul