Ministra Educației, Ligia Deca, candidează de pe prima poziție în lista PNL Vâlcea pentru alegerile parlamentare, potrivit surselor Edupedu.ro și mai multor publicații locale. Deca vrea să devină senator, în camera decizională pentru legile care privesc educația, după ce inițial a fost a doua pe listele PNL București.
- UPDATE 09:50 Ligia Deca este oficial desemnată prima pe lista la Senat a PNL Vâlcea, după cum anunță organizația într-o postare pe Facebook.
Continuarea știrii inițiale: Candidatura Ligiei Deca pe prima poziție pe lista partidului în care s-a înscris după ce s-a încheiat greva profesorilor în iunie 2023 a fost discutată duminică seară în ședința Biroului Politic Național (BPN) al PNL, conform publicațiilor Gazeta Vâlceană, Ziarul de Vâlcea, Se întâmplă în Vâlcea și Arena Vâlceană.
„Mutarea” vine ca o surpriză. Inițial, Ligia Deca a fost luată în calcul pe locul 2 pe listele de București de candidați la alegerile ce se vor desfășura pe 1 decembrie, după cum a scris Edupedu.ro înainte de începerea anului școlar.
Potrivit surselor Edupedu.ro și surselor citate de publicațiile locale, PNL București ar fi fost de acord cu „pasarea” Ligiei Deca pe locul 1 pe lista din Vâlcea, de altfel singurul loc eligibil pentru Senat. Mutarea pe lista din Vâlcea vine și în contextul discuțiilor interne despre șansele reale ale lui Deca de a prinde un post de senator de București.
Mai mult, Ligia Deca ar fi fost lansată direct de la Cotroceni în fruntea listei PNL Vâlcea, după rezultatele sub așteptările organizației în județ la alegerile locale. Deca apare pe listele care nici nu o conțineau în varianta propusă de liberali acum câteva zile (sursa).
- Ziarul de Vâlcea scrie și că cel puțin 17 primari nu ar mai susține organizația în campania electorală după punerea Ligiei Deca pe lista PNL Vâlcea pentru locul eligibil la Senat și că ar putea să se îndrepte cu susținerea către alte partide.
PNL Vâlcea nu a publicat încă listele validate în ședința Biroului Politic Național (BPN). Nici până acum organizațiile PNL București și de Vâlcea nu au anunțat că Deca ar candida. De altfel, întrebată în iulie 2024 de Edupedu.ro dacă va candida la alegerile parlamentare, ministra Educației spunea că la acel moment nu avea o asemenea preocupare.
Alegerile au loc pe 1 decembrie, iar campania electorală începe pe 1 noiembrie. Calendarul alegerilor parlamentare poate fi consultat complet mai jos.
Deca, în vizită în Vâlcea în iulie și în septembrie
Legătura Ligiei Deca cu Vâlcea este doar politică. Ea nu locuiește în Vâlcea, nu profesează în Vâlcea, nu este membră PNL Vâlcea. Ea este membră PNL Sector 6.
Amintim că ministra a fost pe 17 iulie 2024 într-o vizită în județele Vâlcea și Dolj, ca să semneze 21 de contracte de finanțare prin Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS), „pentru tot atâtea școli din cele două județe”, transmitea Ministerul Educației (ME) atunci într-un comunicat.
„În județul Vâlcea, programul a inclus semnarea, la sediul inspectoratului școlar, a 9 contracte, urmată de vizitarea unuia dintre centrele în care s-a desfășurat proba scrisă din cadrul Concursului național unic de ocupare a posturilor/catedrelor declarate vacante/rezervate în învățământul preuniversitar”, mai nota ME în informarea de presă de atunci.
Deca a mai fost în Vâlcea și la finalul lunii septembrie, la consfătuirea națională cu directorii centrelor județene / centrul municipiului București de asistență și resurse educaționale (CJRAE / CMBRAE). Ea a fost însoțită atunci de secretarul de stat Sorin Ion (PNL) și de directoarea din Direcția de Învățământ Preuniversitar a ME Tania Irimia, după cum se arată în mai multe fotografii publicate pe Facebook.
Candidatura ministrei Deca, vizată după încheierea grevei profesorilor
În iunie 2023, Ligia Deca a anunțat pe Facebook că s-a înscris în Partidul Național Liberal și a publicat mai multe fotografii de la o ședință de partid la filiala Sector 6, în care s-a înscris și i-a mulțumit șefului filialei, Ciprian Ciucu. Potrivit surselor Edupedu.ro, Deca viza de atunci o candidatură la viitoarele alegeri parlamentare.
La finalul lunii august 2024, ministra Ligia Deca a publicat pe Facebook fotografii care o arată în vizită, înainte de începerea anului școlar, la o grădiniță și o școală renovate din Sectorul 6 – sectorul în care s-a înscris în PNL (sursa și detalii).
Întrebată în iulie 2024 dacă va candida la alegerile parlamentare care se vor desfășura pe 1 decembrie 2024, Ligia Deca a răspuns: „Nu am avut această discuție și deocamdată nu am această preocupare”. Ministra în funcție a precizat la acea dată că va anunța și „eventualele implicații”, atunci când va lua o decizie (sursa).
De remarcat că Ligia Deca, ministra care a îndeplinit vara trecută solicitarea președintelui Klaus Iohannis de a iniția și de a promova o nouă lege a educației, cunoscută sub denumirea Legile România educată (împrumutând denumirea proiectului prezidențial al lui Iohannis), a amânat aplicarea în anul acesta – în care au loc toate cele 4 tipuri de alegeri în România – a prevederii noii sale legi de desființare a inspectoratelor școlare.
Tot pentru a nu crea nemulțumiri în rândul electoratului, Ligia Deca amână până în decembrie, potrivit surselor Edupedu.ro, punerea în dezbatere a noilor planuri-cadru pentru liceu, aflate în întârziere de 3 ani.
Calendarul alegerilor parlamentare 2024 (sursa)
Alegerile parlamentare din 2024 se vor desfășura pe data de 1 decembrie.
17 octombrie 2024 este data limită până la care partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pot depune listele de candidaţi şi candidaturile independente în circumscripţiile electorale din ţară.
– 1 noiembrie 2024 – începerea campaniei electorale;
– 30 noiembrie, ora 7.00 – închiderea campaniei electorale;
– 30 noiembrie, ora locală 7.00 – începerea primei zile de votare în străinătate;
– 30 noiembrie, ora locală 21.00 – închiderea primei zile de votare în străinătate;
– 30 noiembrie ora locală 21.00 – 23.59 – continuarea votării în străinătate pentru alegătorii aflaţi la ora locală 21.00 la sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care la aceeaşi oră se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în locaţia secţiei de votar;
– 1 decembrie, ora 7.00 – începerea votării în ţară. Începerea celei de-a doua zi de votare în străinătate;
– 1 decembrie, ora 21.00 – încheierea votării în ţară. Încheierea celei de-a doua zi de votare în străinătate;
– 1 decembrie, ora locală 21.00 – 23.59 – continuarea votării în străinătate pentru alegătorii aflaţi la ora locală 21.00 la sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care la aceeaşi oră se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în locaţia secţiei de votare.
- Edupedu.ro a arătat într-o analiză săptămâna trecută că sunt peste 20 de inspectori școlari, majoritatea inspectori generali și generali adjuncți, care candidează pentru alegerile parlamentare din 2024, care sunt programate pentru 1 decembrie. Zece sunt candidați din partea PSD, iar unsprezece sunt de la PNL.