Ligia Deca: M-am angajat să lupt pentru o finanțare corespunzătoare. La rectificarea bugetară vom cere toate fondurile necesare pentru creșterea salariilor și toate sumele ce decurg din măsurile din legile educației care vor intra în aplicare din luna septembrie / Naveta profesorilor trece de la primării, la minister

Foto: captura PNL

Ministrul Educației Ligia Deca a declarat luni, de la sediul PNL, că va lupta atât pentru „o finanțare corespunzătoare”, „cât și pentru salarii decente și motivante pentru cadrele didactice”, în contextul în care luna viitoare are loc prima rectificare bugetară din acest an. Deca a vorbit despre faptul că săptămâna viitoare va înainta Ministerului Finanțelor o cerere în care să fie cuprinse toate sumele necesare pentru creșterile de salarii convenite prin ordonanțele de urgență date de Guvern în perioada grevei generale din Educație.

În plus, Deca a spus că va cere bani și pentru măsurile care vor intra în vigoare din luna septembrie 2023 din noile legi ale educației.

„Vom cere toate fondurile necesare pentru creșterea salariilor, așa cum a fost ea agreată după perioada grevei, prin ordonanțele de urgență. De asemenea, vom cere toate sumele ce decurg din măsurile din legile educației care vor intra în aplicare din luna septembrie, în așa fel încât tot ceea ce înseamnă funcționare a sistemului de învățământ să se desfășoare în bune condiții. Am avut repetate discuții la Ministerul Finanțelor și vom face toate demersurile necesare.

M-am angajat și mă angajez în continuare să lupt atât pentru o finanțare corespunzătoare, cât și pentru salarii decente și motivante pentru cadrele didactice”, a spus Ligia Deca, înscrisă în PNL luna trecută, aflată la a doua conferință de la partid. Între timp, la Ministerul Educației, în prezența jurnaliștilor acreditați pe lângă instituție, Deca nu a mai organizat nicio conferință de presă din perioada grevei.

Deca a mai spus că trecerea plăților pentru naveta cadrelor didactice la Ministerul Educației, care va plăti centralizat aceste sume ce în prezent sunt prevăzute la autoritățile locale, ar trebui să fie și ea inclusă în rectificarea din august. „Urmează să avem o o adresă oficială către Ministerul Finanțelor. Facem încă o serie de calcule. Există zone unde, de exemplu, până acum nu au existat estimări centralizate, dacă ne referim, de exemplu la decontarea navetei cadrelor didactice, care acum este se regăsește în bugetul Ministerului Educației, până acum era la autoritățile publice locale. Deci avem un termen până la finele acestei săptămâni să avem o adresă oficială către Ministerul Finanțelor în acest sens”, potrivit Ligiei Deca.

Reamintim că Ligia Deca a obținut pentru Ministerul Educației, anul trecut, cel mai mic buget raportat la PIB din istoria recentă a instituției – 2,1% din PIB pentru anul 2023. La vremea respectivă, în decembrie 2022, declara pentru Edupedu.ro că este un buget „acoperitor”. Acesta este și bugetul rectificat acum, iar cele mai mari sume care ar urma să fie crescute sunt cele pentru salarii, conform declarațiilor din luna iunie ale ministrului Deca. Atunci a fost anunțat un impact bugetar de circa 3 miliarde de lei pentru acest an al creșterilor salariale de circa 25% din învățământ, obținute prin cea mai amplă grevă din Educație de după anul 2000.

Teza luptei pentru finanțare și pentru profesori a fost folosită în perioada grevei de ministrul Deca în mai multe rânduri, deși când a fost momentul să avertizeze public când membri ai guvernului mințeau în declarații, lupta nu a mai existat. De exemplu, atunci când singurul condamnat penal cu executare din Guvern, Marian Neacșu, în prezent vicepremier, în cabinetul Ciucă fiind secretarul general al Guvernului, a fost trimis să fie șeful echipei de negociere cu sindicatele din Educație, Deca nu a sancționat în niciun fel declarațiile mincinoase făcute de Neacșu cot la cot cu ea. Într-un moment foarte tensionat pentru prezentul Educației din România și mai ales pentru viitorul acestui domeniu foarte sensibil, dar cu un impact uriaș asupra tuturor, Ligia Deca, ministrul Educației în Guvernul României, a ajuns și ea să mintă public de la pupitrul instituției din Palatul Victoria în a 11-a zi de grevă. Aceasta a declarat că publicarea unei declarații în Monitorul Oficial „răspunde cerinței sindicatelor de a avea un act normativ publicat în Monitorul Oficial”. Doar că declarația nu era un act normativ.

La scurt timp după încheierea grevei și după închiderea oricărei posibilități ca sindicatele să mai facă grevă în viitorul apropiat la finalul cursurilor anului școlar, prin semnarea contractului colectiv de muncă în 29 iunie, Ligia Deca s-a înscris în PNL în aceeași zi.

Exit mobile version