„Am discutat cu colegii din Guvern și Ministerul Justiției și cu Ministerul Afacerilor Interne să vedem dacă este nevoie de modificări legislative în așa fel încât atunci când avem, de exemplu, o suspiciune de obiect interzis, să se poată demara mai rapid o verificare în acest sens, pentru a nu exista pericole în interiorul școlii”, a declarat Ministrul Educației, Ligia Deca, astazi, 10 aprilie, la Timișoara, ca reacție la cazurile de violență din ultimele zile.
„Problema pe care o avem apropo de introducerea obiectelor interzise în școli este legată de legislația specifică”, a precizat Ligia Deca.
Amintim că Ministerul Educației a încercat să le interzică elevilor să aibă la ei brichete și obiecte ascuțite la școală, prin modificarea Statutului elevului, în noiembrie 2022. Încă de atunci, autoritățile căutau o metodă legală prin care profesorii sau paznicii să poată căuta în buzunarele și ghiozdanele copiilor, dacă sunt suspiciuni. Era vorba de modificarea și completarea articolului 15, e), în vigoare, care arată în felul următor:
„Elevilor le este interzis:
e) să introducă şi/sau să facă uz în perimetrul unităţii de învăţământ de orice tipuri de arme sau alte produse pirotehnice, precum muniţie, petarde, pocnitori sau altele asemenea, spray-uri lacrimogene, paralizante sau altele asemenea care, prin acţiunea lor, pot afecta integritatea fizică şi psihică a elevilor şi a personalului unităţii de învăţământ. Elevii nu pot fi deposedaţi de bunurile personale care nu atentează la siguranţa personală sau a celorlalte persoane din unitatea de învăţământ, în conformitate cu prevederile legale’”.
Statutul elevului, varianta 2023, aprobat prin ordinul de ministru nr. 3.797 din 8 martie, nu conține nicio modificare la articolul 15.
Declarația Ligiei Deca la antena3:
„Multe școli au pază asigurată de autoritatea publică locală. Problema pe care o avem apropo de introducerea obiectelor interzise în școli este legată de legislația specifică. Nu poate face percheziție paznicul sau un profesor în școală. Trebuie să fie autorități care au acest drept jandarmii, polițiștii și așa mai departe. În mod normal, când ai o astfel de suspiciune, suni și chemi poliția pentru a putea să facă astfel de percheziții.
Am discutat cu colegii din Guvern și Ministerul Justiției și cu Ministerul Afacerilor Interne să vedem dacă este nevoie de modificări legislative în așa fel încât atunci când avem, de exemplu, o suspiciune de obiect interzis, să se poată demara mai rapid o verificare în acest sens, pentru a nu exista pericole în interiorul școlii”.
Declarația Ligiei Deca vin în contextul în care ministra a reacționat vineri, 7 aprilie, pentru prima dată instituțional la cazurile de violență înrtegistrate săptămâna trecută în școli, printr-o informare de presă emisă de Ministerul Educației. Într-un comunicat transmis de Ministerul Educației, ministra Ligia Deca afirmă că „incidentele din ultima vreme au făcut ca fiecare cadru didactic să simtă nevoia de certitudini privind siguranța în școli” și a dat asigurări că va face tot ce depinde de ea „să prevenim aceste fapte”, în condițiile în care faptele au avut deja loc.