Ligia Deca, la semnarea contractului prin PNRR a campusului dual la Oradea, care este aproape gata: Peste 40% dintre elevii înscriși în ruta dual în România se regăsesc în județul Bihor / Din această toamnă, elevii de clasa a IX-a vor putea urma aici ruta mecanică, construcții sau automatizări, promit autoritățile

1.207 vizualizări
Sursa: Consiliul Județean Bihor Facebook
Primul contract pentru finanțarea unui campus dual prin PNRR a fost semnat vineri, 25 august, de ministrul Educației la Oradea, acolo unde deja autoritățile locale au început construcția campusului cu finanțare de la bugetul local, și care este aproape gata, fiind “la un stadiu de execuție de 95%”, anunță Consiliului Județean. Prin contractul semnat acum, Consiliul Județean primește prin Programul Național de Redresare și Reziliență, o finanțare de 19,7 milioane de euro pentru construcția și dotarea campusului, pe lângă finanțarea locală de 9 milioane de lei. Domeniile care vor putea fi studiate din această toamnă la Campus Oradea sunt mecanică, construcții, instalații și lucrări publice, electromecanică, electronică și automatizări și chimie industrială, potrivit site-ului Consiliului Județean.
  • Prin PNRR se alocă 338 de milioane de euro pentru înfiinţarea a 10 consorţii regionale şi dezvoltarea şi dotarea a 10 campusuri profesionale integrate. Totuși, Guvernul și Ministerul Educației au decis să găsească finanțare pentru 29 de proiecte declarate eligibile.

Contractul semnat la Oradea de ministrul Educației, Ligia Deca, este primul pentru înființarea unui consorțiu dual prin PNRR, din cele 29 care au fost aprobate prin ordin de ministru.

Finanțarea pentru Campusul Școlar pentru Învățământ Dual va fi asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 15 – Educație, Reforma 4 – Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior.

Construcția campusului dual de la Oradea este deja în desfășurare și “aflat la un stadiu de execuție de 95%”, potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, iar din toamna acestui an 2023-2024 ar trebui să primească elevi de clasa a IX-a. O parte din finanțare vine de la bugetul local, 9 milioane de euro.

Ministra Educației, Ligia Deca, a spus la semnarea contractului că “peste 40% dintre elevii înscriși în ruta dual în România se regăsesc în județul Bihor“.

“Prin semnarea astăzi a primului contract pentru campus dual integrat, care include învățământul preuniversitar, învățământul universitar, autoritățile publice locale și, evident, angajatorii, vedem practic cum ruta duală completă, menită să recredibilizeze și să consolideze învățământul dual și deci apropierea școlii cu mediul privat, devine astfel o realitate. Sigur că pentru noi este minunat că primul contract se poate semna în interiorul unui campus dual care este aproape gata și aici este meritul autorităților publice locale din județ și din oraș pentru faptul că mobilizarea a fost una deosebită și importanța acestui subiect este clar că a fost înțeleasă cu mult înainte de lansarea liniei de finanțare dedicată, pentru că am fost-urile integrate. De altfel, cred eu că este simbolic faptul că semnăm astăzi primul contract aici, pentru că peste 40% dintre elevii înscriși în ruta dual în România se regăsesc în județul Bihor, a spus Ligia Deca.

Ministra Educației a spus și că e nevoie de un parteneriat mai strâns cu mediul universitar.

“Este o tradiție în județul Bihor să dea un exemplu național în ceea ce privește apropierea școlii, în ansamblul său preuniversitar și universitar, de nevoile pieței muncii. Încă ceva, cred că trebuie să remarcăm și faptul că ruta duală nu mai înseamnă doar meserii așa cum le cunoșteam acum 10 sau 20 de ani, înseamnă și adaptarea la progresul tehnologic, iar aici parteneriatul strâns cu mediul universitar, legătura între cercetare aplicată și nevoile economiei devine, sigur, mult mai strânsă. Mai mult decât atât, ne dorim să vedem și în palierul de universitar o apropiere mult mai mare de ceea ce are nevoie economia și mai ales de ceea ce va avea nevoie economia, dacă ne uităm la dinamica foarte mare în ceea ce privește progresul tehnologic. E de menționat, cofinanțarea are un nivel impresionant aici, este vorba de aproximativ 50% din valoarea proiectului și avem mare încredere că ceea ce s-a semnat astăzi, de fapt, cimentează lucru pe care îl știam de mult, și anume că Oradea și județul Bihor sunt pionieri în ceea ce privește învățământul dual”, a spus Deca.

Semnarea contractului a avut loc la Campus, unde au fost prezenți și primarul Municipiului Oradea, Florin Birta, rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău, inspectorul școlar general, Horea Abrudan, parteneri în acest proiect, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, și reprezentanții firmei de construcții.

Despre Campusul Oradea – învățământ Dual

Campus Oradea este un proiect pentru învățământ dual unde se pot înscrie elevii care intră în clasa a IX-a în anul școlar 2023 – 2024, scrie pe site-ul Consiliului Județean.

Domeniile care vor putea fi studiate din această toamnă sunt mecanică, construcții, instalații și lucrări publice, electromecanică, electronică și automatizări și chimie industrială. Elevii vor primi bursă lunară cuprinsă între 400 și 1.000 de lei, cazare gratuită, trei mese pe zi și decontarea transportului.

În Campus vor fi funcționale laboratoare, ateliere de practică pentru diferite specializări, săli pentru învățământul teoretic, un cămin pentru cazare cu o capacitate de 140 de locuri, o cantină, cabinete medicale, bazin de înot și sală de sport. 

Sursa: Consiliul Județean Bihor Facebook

Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor și coordonatorul de proiect din partea CJ Bihor, prezent la semnarea contractului a spus care sunt dotările campusului:

“Practic, aici e vorba de o cantină în care ne aflăm acum, care va fi complet utilată și unde elevii vor putea servi trei mese gratuite pe zi. Avem laboratoare stomatologice, medicale, avem un centru de evaluare și testare aptitudinilor copiilor, o capacitate de cazare cu condiții de cazare foarte bune, avem laboratoare foarte bine dotate și ateliere, toate acestea gândite în parteneriat cu partenerii noștri din cadrul consorțiului. Avem apoi bibliotecă virtuală, spațiu administrativ, o piscină didactică, un complex sportiv care implică o sală de sport și terenuri exterioare și, de asemenea, ateliere care vor fi dotate cu aparatură de ultimă generație, toate gândite, așa cum am precizat, în parteneriat cu colaboratorii noștri”, a spus Mircea Mălan.

Consiliul Județean a format un consorțiu din care mai fac parte Primăria Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Universitatea din Oradea, dar și cinci unități de învățământ, 7 companii private și 2 asociații.

Consorțiul este format din 18 membri: Consiliul Județean Bihor (lider de proiect), Primăria Municipiului Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Universitatea Oradea, cinci unități de învățământ – Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Oradea, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd și Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei – și nouă companii private și asociații – SC Faist Mekatronic SRL, SC Connectronics România SRL, SC Vernicolor SA, SC Celestica SRL, SC Purem Oradea SRL, SC Nidec SRL, SC Plexus Services RO SRL, Asociația Bihor West Professional și Asociația Firmelor Bihorene.

Consiliul Judeţean Bihor a aprobat, în şedinţa ordinară a lunii septembrie 2022, reconversia campusului şcolar care este în construcţie pe strada Ceyrat din Municipiul Oradea, dintr-un campus pentru învăţământ special în unul pentru învăţământ dual. Campusul se află în imediata vecinătate a Universităţii Oradea şi a viitorului Parc Ştiinţific şi Tehnologic, un proiect realizat din fonduri europene de Consiliul Judeţean Bihor.

Informații de context

În noiembrie 2022 a fost adoptată oficial înființarea consorțiilor duale universitare. Operatorii economici trebuie să asigurare pentru elevi și studenți burse cel puțin la nivelul celor acordate din fonduri publice.

În plus, firmele care intră în consorții vor primi anumite facilități fiscale, scrie în textul Ordonanței aprobate.

Prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), la capitolul Educaţie, se alocă 338 de milioane de euro pentru înfiinţarea a 10 consorţii regionale şi dezvoltarea şi dotarea a 10 campusuri profesionale integrate. Totuși, Guvernul și Ministerul Educației au decis să găsească finanțare pentru 29 de proiecte declarate eligibile, prin ordin de ministru nr. 5.068 / 14.07.2023.

Dintre acestea, două consorții duale sunt în regiunea București-Ilfov: unul al Universității Politehnica București și al doilea al Universității de Științe Agronomic și Medicină Veterinară din București, al cărui rector este fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu.

Ligia Deca motiva finanțarea pentru 29 de proiecte spunând: „Practic, ținta pe care noi ne-am asumat-o prin finalizarea acestei investiții este ca în anul 2025-2026 până la 40% dintre elevi să fie înscriși pe o rută duală”.

Pentru elevi, avantajul este că „vor avea rută profesională duală completă, începând de la nivelul trei de calificare, nivelul care se acordă după finalizarea cu succes a școlii profesionale actuale, până la nivelul opt de calificare, care este reprezentat de doctorat în contextul dualului doctorat profesional”, a adăugat Ligia Deca în iunie 2023. 

Alocarea financiara totală a apelului de proiecte este de 338 mil. euro, valoare eligibilă din PNRR, fără TVA. Valoarea maximă a unui proiect aferent unui consorțiu este de 21,12 milioane euro.

Citește și:
“Campus Oradea”, consorțiu pentru învățământ dual, aprobat de Consiliul Județean Bihor / A început procedura de selecție a companiilor ce vor face parte din consorțiu și care vor beneficia de facilități fiscale
DOCUMENTE Înființarea consorțiilor duale universitare, aprobată oficial. Operatorii economici trebuie să asigurare pentru elevi și studenți burse cel puțin la nivelul celor acordate din fonduri publice
Deși banii din PNRR sunt pentru 10 de consorții regionale, Guvernul și Ministerul Educației au decis să găsească finanțare pentru 29 de proiecte declarate eligibile, a anunțat Ligia Deca. Obiectivul este ca „în anul 2025-2026, până la 40% dintre elevi să fie înscriși pe o rută duală”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Renunțarea la admiterea la colegiile naționale, reintroducerea bursei de studiu și desființarea inspectoratelor școlare actuale, „cosmetizate în direcții județene” – solicitări Salvați Copiii pentru proiectul legii Educației aflat în dezbatere

Prevederile proiectului Legii învățământului preuniversitar vor adânci inegalitățile dintre copii, scrie organizația Salvați Copiii România într-un comunicat în care recomandă reintroducerea bursei de studiu și renunțarea la posibilitatea colegiilor naționale…
Vezi articolul

Știrile PROTV: Ministerul Educației lucrează la o legislație pentru monitorizarea și reglementarea centrelor private de îngrijire a copiilor / Nicio autoritate nu știe câte astfel de centre funcționează la nivel național

După o anchetă făcută de reporterii PROTV la un centru de îngrijire copii din Popești Leordeni, județul Ilfov, unde funcționa un SRL fără autorizare de unitate de învățământ, deși părinților…
Vezi articolul