„Ideea este nu să comparăm medii care, de altfel, arată foarte diferit de la o școală la alta, ci să-i susținem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, la TVR Info. Aceasta este de părere că va exista o competiție sănătoasă, în interiorul fiecărei clase, pentru acei primii 30% care iau bursa de merit.
- În varianta inițială a proiectului pus în dezbatere publică de Ministerul Educației, bursele de merit erau acordate indiferent de medie, pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase.
- Toți elevii de gimnaziu și liceu cu medii generale între 9,50 și 10 în anul școlar trecut vor primi burse de merit, potrivit noii variante de proiect ordin de ministru cu regulile pentru burse în anul școlar 2023-2024. Aceștia se adaugă primilor 30% de elevi din fiecare clasă ordonați după media generală anuală, indiferent care este aceasta.
„Ideea este următoarea: copiii performează atunci când intră într-un soi de competiție sănătoasă, întâi cu sine și apoi cu cei pe care-i au în jurul lor, cu colegii lor de clasă. Ideea este nu să comparăm medii care, de altfel, arată foarte diferit de la o școală la alta, ci să-i susținem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă. Asta înseamnă că va exista o competiție, din nou, cu fairplay, sănătoasă, în interiorul fiecărei clase, pentru acei primii 30% care iau bursa de merit”, a spus ministrul Educației.
Redăm dialogul pe tema burselor de merit din anul școlar 2023-2024:
Ligia Deca: Acest an a debutat cu o nouă metodologie pentru burse. Avem o nouă metodologie care înseamnă și burse mai mari, dar și un număr mai mare de beneficiari, încercând să echilibrăm între nevoia de a susține copiii în risc de abandon sau care au probleme sociale deosebite, balansând cu nevoia de a-i susține pe cei care fac performanță sau chiar excelență.
Moderatoare: Haideți să le luăm pe rând. Legea a intrat în vigoare, intră treptat prevederi din această lege. Și că ați vorbit de burse, haideți să lămurim puțin: bursele acelea de merit, care au stârnit foarte mari dezbatere în spațiul public, se acordă celor cu medii peste 9.50, dar și unui procent de 30% din clasă, ceea ce înseamnă că și copii cu medii mici, care, mă rog, ar fi o contradicție – un copil cu o medie de șase, de exemplu, greu înțelegi de ce este beneficiar unei burse de merit. Știu că este și în lege o prevedere în sensul acesta, dar cum ați ajuns la acest la acest procent și care este motivația, nu știu, pedagogică, psihologică, de a-i da unui copil de 9.50 o bursă de merit și unui copil posibil cu media 6 o bursă de merit?
Ligia Deca: Ideea este următoarea: copiii performează atunci când intră într-un soi de competiție sănătoasă, întâi cu sine și apoi cu cei pe care-i au în jurul lor, cu colegii lor de clasă. Ideea este nu să comparăm medii care, de altfel, arată foarte diferit de la o școală la alta, ci să-i susținem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă. Asta înseamnă că va exista o competiție, din nou, cu fairplay, sănătoasă, în interiorul fiecărei clase, pentru acei primii 30% care iau bursa de merit. Asta înseamnă că în fiecare an își vor depăși întâi propriile limite și apoi, evident, vor intra într-un soi de competiție unii cu ceilalți, ceea ce împinge în sus întregul corp al elevilor din România.
Am păstrat și bursele de merit pentru cei care au peste 9.50, în ideea în care anul trecut elevii au învățat în ideea că vor primi bursă peste 9.50 și ni s-a părut absolut normal să luăm în considerare acest feedback și, dacă sunt încă elevi cu peste 9.50 într-un procent mai mare de 30% într-o clasă, să primească toți bursă de merit.
Informații de context
Secretarul de stat Florian Lixandru a susținut că pragul de 30% dintre elevii unei clase pentru acordarea bursei de merit nu a fost ales pe baza unor studii, ci a tranșelor de medii din SIIIR.
Noul proiect prevede ca elevii de clasa a V-a să primească bursă de merit, pe baza mediei aritmetice a notelor primite în primele două module. Modificarea vine după ce au existat critici din partea părinților și elevilor că, pentru al doilea an la rând, elevii de clasa a V-a ar fi privați de bursa de merit din simplul fapt că anul trecut, când erau în clasa a IV-a, au primit calificativele care se acordă în învățământul primar și care nu se pot converti în note.
Amintim că toți elevii de gimnaziu și liceu cu medii generale între 9,50 și 10 în anul școlar trecut vor primi burse de merit, prevede același document consultat de Edupedu.ro. Aceștia se adaugă primilor 30% de elevi din fiecare clasă ordonați după media generală anuală, indiferent care este aceasta.
Sunt 286.438 de elevi care au obținut anul trecut medii mai mari sau egale cu 9.50, conform centralizării Ministerului Educației, pe baza datelor de la inspectoratele școlare județene, consultată de Edupedu.ro.
Elevii care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu nu vor mai primi bursa socială, după cum a declarat secretarul de stat Florian Lixandru, într-o intervenție la Știrile TVR.
„Având în vedere că vor beneficia de facilităţi la transport, li se va deconta transportul, această categorie de burse nu a mai fost primită în categoria burselor sociale în noua metodologie”, a declarat Florian Lixandru.
Avocatul Poporului i-a cerut Ministrului Educației, Ligia Deca, să ia în calcul schimbarea noilor reguli privind bursele școlare, după introducerea cotei de 30% din fiecare clasă, indiferent de medie: „Nu va conduce la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”.
Propunerea Ministerului Educației ca primii 30% din elevii unei clase să primească bursa de merit, în ordinea descrescătoare a mediilor acestora, fără un prag anume până la care să se acorde bursele, nu este susținută de Federația Națională a Părinților (FNP).
Pentru anul școlar 2023-2024, bursă de merit este 450 lei/lună (n. red. crește de la 200 de lei).