Ligia Deca justifică de ce primii 30% din elevii unei clase vor lua bursă de merit: Va exista o competiție sănătoasă în interiorul fiecărei clase. Ideea este nu să comparăm medii, ci să-i susținem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă

19.581 de vizualizări
Foto: Gov.ro
„Ideea este nu să comparăm medii care, de altfel, arată foarte diferit de la o școală la alta, ci să-i susținem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, la TVR Info. Aceasta este de părere că va exista o competiție sănătoasă, în interiorul fiecărei clase, pentru acei primii 30% care iau bursa de merit.

„Ideea este următoarea: copiii performează atunci când intră într-un soi de competiție sănătoasă, întâi cu sine și apoi cu cei pe care-i au în jurul lor, cu colegii lor de clasă. Ideea este nu să comparăm medii care, de altfel, arată foarte diferit de la o școală la alta, ci să-i susținem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă. Asta înseamnă că va exista o competiție, din nou, cu fairplay, sănătoasă, în interiorul fiecărei clase, pentru acei primii 30% care iau bursa de merit”, a spus ministrul Educației.

Redăm dialogul pe tema burselor de merit din anul școlar 2023-2024:

Ligia Deca: Acest an a debutat cu o nouă metodologie pentru burse. Avem o nouă metodologie care înseamnă și burse mai mari, dar și un număr mai mare de beneficiari, încercând să echilibrăm între nevoia de a susține copiii în risc de abandon sau care au probleme sociale deosebite, balansând cu nevoia de a-i susține pe cei care fac performanță sau chiar excelență.

Moderatoare: Haideți să le luăm pe rând. Legea a intrat în vigoare, intră treptat prevederi din această lege. Și că ați vorbit de burse, haideți să lămurim puțin: bursele acelea de merit, care au stârnit foarte mari dezbatere în spațiul public, se acordă celor cu medii peste 9.50, dar și unui procent de 30% din clasă, ceea ce înseamnă că și copii cu medii mici, care, mă rog, ar fi o contradicție – un copil cu o medie de șase, de exemplu, greu înțelegi de ce este beneficiar unei burse de merit. Știu că este și în lege o prevedere în sensul acesta, dar cum ați ajuns la acest la acest procent și care este motivația, nu știu, pedagogică, psihologică, de a-i da unui copil de 9.50 o bursă de merit și unui copil posibil cu media 6 o bursă de merit?

Ligia Deca: Ideea este următoarea: copiii performează atunci când intră într-un soi de competiție sănătoasă, întâi cu sine și apoi cu cei pe care-i au în jurul lor, cu colegii lor de clasă. Ideea este nu să comparăm medii care, de altfel, arată foarte diferit de la o școală la alta, ci să-i susținem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă. Asta înseamnă că va exista o competiție, din nou, cu fairplay, sănătoasă, în interiorul fiecărei clase, pentru acei primii 30% care iau bursa de merit. Asta înseamnă că în fiecare an își vor depăși întâi propriile limite și apoi, evident, vor intra într-un soi de competiție unii cu ceilalți, ceea ce împinge în sus întregul corp al elevilor din România.

Am păstrat și bursele de merit pentru cei care au peste 9.50, în ideea în care anul trecut elevii au învățat în ideea că vor primi bursă peste 9.50 și ni s-a părut absolut normal să luăm în considerare acest feedback și, dacă sunt încă elevi cu peste 9.50 într-un procent mai mare de 30% într-o clasă, să primească toți bursă de merit.

Informații de context

Secretarul de stat Florian Lixandru a susținut că pragul de 30% dintre elevii unei clase pentru acordarea bursei de merit nu a fost ales pe baza unor studii, ci a tranșelor de medii din SIIIR.

Noul proiect prevede ca elevii de clasa a V-a să primească bursă de merit, pe baza mediei aritmetice a notelor primite în primele două module. Modificarea vine după ce au existat critici din partea părinților și elevilor că, pentru al doilea an la rând, elevii de clasa a V-a ar fi privați de bursa de merit din simplul fapt că anul trecut, când erau în clasa a IV-a, au primit calificativele care se acordă în învățământul primar și care nu se pot converti în note.

Amintim că toți elevii de gimnaziu și liceu cu medii generale între 9,50 și 10 în anul școlar trecut vor primi burse de merit, prevede același document consultat de Edupedu.ro. Aceștia se adaugă primilor 30% de elevi din fiecare clasă ordonați după media generală anuală, indiferent care este aceasta.

Sunt 286.438 de elevi care au obținut anul trecut medii mai mari sau egale cu 9.50, conform centralizării Ministerului Educației, pe baza datelor de la inspectoratele școlare județene, consultată de Edupedu.ro.

Elevii care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu nu vor mai primi bursa socială, după cum a declarat secretarul de stat Florian Lixandru, într-o intervenție la Știrile TVR.

„Având în vedere că vor beneficia de facilităţi la transport, li se va deconta transportul, această categorie de burse nu a mai fost primită în categoria burselor sociale în noua metodologie”, a declarat Florian Lixandru.

Avocatul Poporului i-a cerut Ministrului Educației, Ligia Deca, să ia în calcul schimbarea noilor reguli privind bursele școlare, după introducerea cotei de 30% din fiecare clasă, indiferent de medie: „Nu va conduce la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”.

Propunerea Ministerului Educației ca primii 30% din elevii unei clase să primească bursa de merit, în ordinea descrescătoare a mediilor acestora, fără un prag anume până la care să se acorde bursele, nu este susținută de Federația Națională a Părinților (FNP).

Pentru anul școlar 2023-2024, bursă de merit este 450 lei/lună (n. red. crește de la 200 de lei).


29 comments
  1. Petitie pentru inlaturarea criteriului discriminatoriu de acordare a buselor de merit elevilor din clasa a IX-a si anume, criteriul mediei de admitere.
    Includerea elevilor de clasa a IX-a care au avut media generala anuala min 9.5, in lista beneficiarilor burselor de merit din anul scolar 2023-2024

    https://www.petitieonline.com/solicitam_modificarea_art7_punctele_a_si_c_capiii_din_om_6238_2023_privind_acordarea_burselor_de_merit_pentru_elevii_din_clasa_a_ix-a_pe_baza_mediei_de_admitere

  2. Care bursă de merit? Da, vor fi elevi din învățământul profesional care nu au participat la Evaluarea Națională sau care au participat și au media 5 sunt bursieri merituoși. Vor beneficia și de burse tehnologice. Unii dintre acești elevi nu vor învăța mai mult. Însă cei cu medii mari, fie și 9,49, atât din gimnaziu cât și din liceu care nu se încadrează în procent, nu sunt merituoși.
    Ministerul ar trebui judecat în instanță pentru aceste aberații.
    Oricum, se înțelege că au început campania electorală.

  3. cum să motivezi un copil care intro scoala la clasa in care este nu se incadreaza cu media de 9,41 in cei 30%,si la alta clasa in aceiasi scoala un copil cu 7 ia bursa de merit ,rusine la cum ginditi

  4. Mai bine ar justifica de ce a tăiat bursele olimpice pentru elevii de nivel primar.Sau poate i se pare că nu lucrează suficient cate jumătate de zi ,zi de zi ,atât în timpul scolii cât și în vacanțe.
    Sunt vai de capul lor!!!!!
    Doar in instanta sa stați pe toată perioada in care acești copii ar trebui sa primească bursele pentru care au muncit!
    Și anul acesta veți plăti amenzi pt discriminare!
    Pregatiti-va!

  5. Și cei ce au media între 9 și 9,50 de ce sa nu ia bursa de merit?
    Fiica mea a ieșit anul trecut cu media 9,15
    și a învățat tot anul să ajungă pe primul loc. A ieșit pe locul 3 dar asta nu înseamnă că nu și-a dat interesul ,cea mai mare medie pe clasa fiind sub 9,50. Iar acum doi
    ani a ieșit cu 9,32 și când a aflat că s- a mărit pragul de trecere al burselor de merit de la 9,50 a fost foarte dezamăgită.

  6. “Deci să fie clar – n-avem (încă) a performa! Deși DOOM îmi arată că suntem pe drumul cel bun și avem performer și performeră. Hai că se poate! La DOOM3 poate intrăm în legalitate și cu performarea… Până atunci stragăluiți-vă să faceți performanță “🙂

    După cum stăpânește ministra termenii , așa și deciziile !

  7. Competitie sănătoasă? Ce incompetenti aveti in minister care au ajuns la concluzia asta? Follow the money. Atat va interesează. Si pe bazw asta cautati justificari.
    Noi ii invatam sa lucreze on echipa, sa fie altruisti si voi EXACT ASTA NU DORITI. Va doriti sa fie o turma in competiție, sa se bata pentru bani.

    1. 12.09.23
      Sigur ca n-avea cum sa le treaca prin cap sa faca totusi o diferentiere. De ex. primilor 10% din cei 30% sa le fi dat 600 Lei, urmatorilor 10% sa li se fi oferit 400 Lei iar celorlalti 10% care au mai ramas sa li se fi dat 200 Lei. Doar au lansat dezbarerea despre ,,merit” ca subiect al toamnei. Daca-i dai unuia de 10 la fel cat unuia de 6 nu mai tre’ sa te mire ca cel de 10 fiind un pic mai dezghetat decat ala de 6 isi va face bagajele inca din clasa a VI – a cand incepe sa se prinda cum functioneaza in realitate ,,gandirea’’ pe aceste meleaguri. Ca sa nu pateasca, se intelege, ca majoritatea celor merituosi care dupa 17 ani in care si-au tocit coatele pe bancile scolii au ramas pe dinafara (someri de lux) fiind inlaturati de ,,sistemul de mediocri’’ plini de relatii si neamuri bine infipte in ,,meandrele concretului”. Bine totusi ca nu-i taxeaza pe cei de 10 ca sa le ajunga malaiul de impartit celor de 6.

  8. Anul trecut cei care au fost clasa a V-a nu au beneficiat de burse de merit pe motiv că nu știu cum să le acorde din cauza celor cinci module. Vă întreb pe cei care aveți acum copii clasa a VI-a nu credeți că ar trebui să facem ceva in acest sens deoarece acești copiii au fost privați de niște drepturi? De anul acesta au găsit soluția să se acorde după primele două module,dar copiii care anul trecut au pierdut? Consider că ar trebui făcut ceva in acest sens.

    1. Anul acesta au găsit, pentru că au fost dați în judecată și au plătit amenzi .
      In aceeași situație este și băiatul l meu.
      Și anul acesta și fetița mea pierde bursa olimpică 2 pentru că ce sa vezi, este la nivel primar…și s-au gândit să schimbe regulile și legile după terminarea jocului (a anului școlar 2022-2023).
      Mi se pare o mare ofensa și discriminare! Niste incompetenți! Ar trebui dați în judecată din nou!

  9. Cred ca a-ți luat în considerație mediile colegilor dvs.din guvern când ați luat ca punct de reper 30% dintr-o clasa!
    Sunt clase care are cea mai mare medie 9.94 și cea mai mica 8.59..( într-o clasa de 30 de elevi)
    Nu mai zic ca săraci elevi nu mai știu cum să facă față.
    Este posibil un elev în clasa a VII a..din 5 zile..3 zile are 8 ore??
    Uni fac și naveta..când sa își mai pregătească temele??
    Rușine sa va fie!

  10. În clasa a VIII-a s.a învățat numai la Lb. română și matematica? De ce se tine cont de media de admitere și nu cea anuală, formata din media aritmetica a mediilor la toate disciplinele? Nu sunt elevi ca ceilalți? Nu au aceeași bază de acordare a bursei?

  11. Asa o sa se încurajeze prostia! Adică un elev cu media 8 de exemplu nu se poate compara cu un elev cu medie peste 9.50!!! Ați făcut praf învățământul.

  12. Cum va fi încurajat copilul care a obținut la evaluare națională 9,40 de exemplu și nu va primi bursă, față de colegul lui de la gimnaziu care a obținut 7 la evaluarea națională dar care va primi bursă fiind între cei 30% la liceul respectiv?
    Cum să-l determin în continuare să rămână competitiv, ținând cont că s-a preocupat cu invățatul, în timp ce al doilea râdea de el că învață?

  13. Ar trebui păstrat un prag minim pentru calificare pentru bursa de merit. Indiferent de situație, sub media 8 nu ar trebui acordate astfel de burse.
    Cunosc scoli foarte slabe, cu elevi foarte dezinteresați, trecuți de mila de la un an la altul. Aceia, cu medii de 6, vor lua bursa de performanta!?
    Să fim serioși!
    Pe ce lume activează cei care dau astfel de legi?

  14. o idee proasta ca mai toate debitate de aceasta individa.
    sa plătești cu titlu de bursa de Merit competiția dintre prosti si leneși e cel putin ciudat.
    Merit ar trebui sa fie cei mai buni din tara nu din ograda!!!

  15. Tembela asta habar nu are despre ce vorbeste. Oare cei din clasa a noua nu au concurat unii cu alții? Au dat fix același examen, iar cel cu 9, 40 nu va lua bursa, dar cel cu 8 da, ca a avut ,,performanta,, sa intre printre primii 30% intr-o clasa mai slaba. Absolut de lăudat aberația la care s-a ajuns.

  16. Dar despre copiii care au luat premii la concursurile agreate de Ministerul educației, și care acum nu se mai regăsesc în nici o discuție despre burse, ce poate doamna ministru să ne spună? În septembrie anul trecut s-au schimbat criteriile de acordare a burselor iar copiii, în baza acelor criterii, au muncit suplimentar ca să participe la concursuri. Acum ștergeți cu buretele munca lor SUPLIMENTARĂ, alta decât cea de zi cu zi!! Cum credeți că vor mai dori să facă și altceva decât lecțiile de la clasă?? Nu doar olimpiadele contează! Poate că unele concursuri pun foarte bine în valoare și alte competențe ale elevilor! Chiar credeți că este benefic pentru ei să fie astfel disprețuiți?

    1. Exact! Concursurile din CAEN, care contau la bursa de performanță, acum dispărută, pentru care copiii munceau extrașcolar ca să obțină locul I, iar părinții cheltuiau pentru costume și deplasări… Era o recunoaștere a muncii celor din Cluburile Copiilor, de multe ori dascăli dedicați… Dar mai bine vii și faci o bulversare totala, până ne dezmeticitim se duce mandatul…

    2. Foarte bine spus! Suntem un caz cu 100 puncte atat la Limba Romana cat si Matematica la etapa Nationala, si nu a primit nimic, cu atat mai mult ca la ciclul primar nu sunt olimpiade, asa. cum ati spus, acesti elevi nu trebuie motivati cumva? Eu stiu ca invata pentru ei, dar daca primeau macar cuantumul unei burse sociale, era mandria lor, nu neaparat de performanta…. Mai mult, ce sa zic, ar trebui pastrat pentru bursa de merit pragul de 9.50, iar intre 9-9.50 se poate introduce o bursa de studiu, de valoare mai mica….. Oricum vad ca lucrurile se schimba de la an la an si e tot mai grav….

  17. Ideea este ca v-ati bătut joc de ceea ce a mai rămas din învățământ, din toate punctele de vedere. O adevărată bataie de joc a elevilor, în primul rand. al profesorilor și al părinților! Rusine sa va fie!

    1. Pentru rezultatele elevilor care au terminat clasa a 12 a de ce nu îi ia nimeni în considerare?Nu este corect și nici normal, deoarece acel copil, deși avea extrem de multe lucruri de făcut, a învățat și să aibă media peste 9.50 și acum ce credeți replica este:nu mai are statutul de ELEV!!!!!!Dar a muncit un an pentru asta!!!!!!!Modificați legea și anunțați la începutul anului să știe asta fiecare elev!Ca totul în România este ciudat și ambiguu!!!!!! Rușine!!!!!

  18. Media 6 sau 5 înseamnă performanță?

    Poate în neocomunism.

    Rămân la ideea că trebuia numită bursă electorală pt cei cu medii sub 8.

  19. de ce pentru cei de clasa a IX se ia în calcul numărul de absențe din anul anterior și nu se ia în calcul și media ?

  20. Doamna doctor a gasit o motivatie stupido-stiintifica pentru mita electorala. Habarnista va lua premiul Nobel pentru noi descoperiri in psihologia sociala lol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Educația cade pe locul 2 între elementele care creează sentimentul de comunitate între europeni, în opinia românilor – sondaj Eurobarometru / România, pe ultimul loc la valorizarea drepturilor fundamentale și democrației

Educația este pe locul doi între elementele care creează sentimentul de comunitate între cetățenii țărilor din Uniunea Europeană, potrivit ierarhizării făcute de români la finalul anului 2020. Pe primul loc…
Vezi articolul