Ligia Deca, întrebată despre o eventuală demisie în cazul în care legile educației vor fi modificate mult în Parlament: “Mă voi gândi la alte acțiuni” / Ce-și dorește ea, generic, să rămână în legi: “susținerea elevilor”, a carierei didactice și programele naționale

2.371 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Ministrul Educației, Ligia Deca, a evitat un răspuns tranșant când, în conferința de presă de luni, a fost întrebată în mod repetat în legătură cu o eventuală demisie sau “linie roșie” peste care nu poate trece, în urma unor modificări majore asupra proiectelor de legi ale educației, când acestea vor ajunge în Parlament. “Mă voi gândi la alte acțiuni”, a spus ea inițial, vorbind despre momentul în care legea nu ar mai reprezenta “punctul de vedere al Ministerului Educației”. Când întrebarea a fost reluată sub altă formă, ea și-a exprimat încrederea că după procedurile parlamentare rezultatul va fi un set de “legi bune” și a spus că “nu cred că atunci când este greu trebuie să dai înapoi”.

Ea a indicat, în același context, pe care dintre elementele proiectelor de legi le considerate a fi cele mai importante, apelând, însă, la termeni generici: “Mi se pare absolut normal ca prevederile care vizează susținerea elevilor, susținerea carierei didactice, programele naționale care asigură calitatea și echitatea sistemului să rămână și mă voi lupta pentru ele”.

Ligia Deca, în conferința de presă:

Reporter: Care este linia roșie peste care nu veți trece? Ce modificări nu veți accepta?

Ligia Deca: ”Da, urmează o dezbatere parlamentară. Eu îmi doresc și voi fi în Parlament să apăr aceste forme pe care noi le scoatem în dezbatere. Mi se pare absolut normal ca prevederile care vizează susținerea elevilor, susținerea carierei didactice, programele naționale care asigură calitatea și echitatea sistemului să rămână și mă voi lupta pentru ele. În momentul în care voi considera că legea sau legile nu mai răspund la nevoile sistemului și nu mai reprezintă punctul de vedere al Ministerului Educației, sigur că atunci mă voi gândi la alte acțiuni.”

Reporter: (…) Luați în calcul demisia în cazul în care acest pachet legislativ, în urma dezbaterii parlamentare, ia o altă formă?

Ligia Deca: “Eu voi lupta ca acest pachet legislativ să-și atingă scopul. Nu cred că atunci când este greu trebuie să dai înapoi, mai ales când este vorba de 3 milioane de copii. Și, așa cum spuneam, voi face tot ce-mi stă în puteri, împreună cu colegii din coaliție și cu actorii din educație, ca legile să treacă prin Parlament și să își păstreze toate elementele pozitive. Am mare încredere că acest timp de reflecție pe care l-am parcurs va garanta această stabilitate, inclusiv în procedura de dezbatere parlamentară, fără a înlătura niciun fel dreptul Parlamentului de a aduce îmbunătățiri legilor. Deci, eu am mare încredere că procesul legislativ va rezulta în adoptarea unor legi bune.”

Citește și:
BREAKING Proiectele legilor Educației au fost publicate de ministra Ligia Deca / Vor sta în dezbatere publică timp de 10 zile
LIVE VIDEO TEXT Proiectele de legi ale educației – prezentate de ministrul Ligia Deca luni: Master didactic cu bursă echivalentă salariului mediu brut, program național care să abordeze direct analfabetismul funcțional, salarizare progresivă menționată în lege / Evaluarea Națională – ca acum, admitere pentru 60% din locuri la licee căutate

4 comments
  1. nu pricep rostul a doua examene unul de evaluare si altul de admitere, de ce nu era suficient unul computerizat, decat daca se intra pe pile, spagi, meditatii cu cei din liceul respectiv. un fel de segregare pe fata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ghiduri metodologice pentru învățători și pentru cei care le predau elevilor de gimnaziu. Descarcă documentele realizate în cadrul proiectului CRED pentru cele 14 discipline

Ghiduri metodologice pentru învățători și pentru profesorii care le predau elevilor din clasele gimnaziale, pentru anul școlar 2023-2024, au fost realizate în cadrul proiectului „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți…
Vezi articolul

VIDEO Iohannis: Nu este corect să cerem cadrelor didactice să se adapteze la o lume în continuă schimbare fără a le ajuta să se pregătească / Avem o singură șansă pentru ca toate școlile din România să se dezvolte – competiția pe bază de meritocrație

Nu este corect să cerem cadrelor didactice să se adapteze la o lume în continuă schimbare fără a le ajuta să se pregătească în acest sens. Formarea inițială într-o lume…
Vezi articolul

Asociația Editorilor din România – semnal de alarmă după alocarea a 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației: “Devine evident de ce piața de carte din România este cea mai mică din întreaga Uniune Europeană”

“Suntem convinși că există o corelație clară între sumele tot mai mici pe care Educația le primește de la autorități și calitatea în scădere a absolvenților din învățământul românesc”, apreciază…
Vezi articolul

Drept la replică

Bogdan Cezar Alexandru a trimis redacției Edupedu.ro un drept la replică referitor la articolul Numire controversată în guvern: Bogdan Cezar Alexandru, șeful comisiei de BAC în cazul suspiciunilor de fraudă…
Vezi articolul

Profesoarele pot rămâne la catedră până la 68 de ani – decizie publicată în Monitor. Numărul profesorilor pensionari din gimnaziu și liceu s-a dublat în ultimii 5 ani

Profesoarele pot rămâne la catedră, peste vârsta de 65 de ani. Ecaterina Andronescu a modificat Metodologia privind mobilitatea personalului didactic. Potrivit actului publicat miercuri în Monitorul Oficial, profesoarele care vor…
Vezi articolul