Ministra Educației, Ligia Deca, a fost întrebată de Edupedu.ro în conferința de presă susținută vineri, de ce nu și-a dat demisia, în condițiile în care timp de o săptămână guvernanții au mințit public profesorii că nu se pot face creșteri de salarii: “Evaluările privind performanța ministrului putând fi realizate după ce ne reasigurăm că sistemul de învățământ continuă în mod normal și că toți copiii își pot da examenele”, a spus Ligia Deca.
- Pe 25 mai, la 3 zile de la începerea grevei generale, premierul Ciucă le transmitea profesorilor că România e fruntașă la creșterea economică, dar nu poate să le dea mai mulți bani.
Ministra Educației, Ligia Deca, a fost întrebată în conferința de presă în care a vorbit despre ordonanța de urgență dată pe 1 Iunie de guvern privind majorările salariale forțate, de ce nu și-a dat demisia, în condițiile în care timp de o săptămână guvernanții au mințit public profesorii că nu se pot face creșteri de salarii.
Ligia Deca a spus: “consider că rolul unui ministru în situație de criză e ca gestioneze situația de criză și să sprijine oamenii din interiorul sistemului. Evaluările privind performanța ministrului putând fi realizate după ce ne reasigurăm că sistemul de învățământ continuă în mod normal și că toți copiii își pot da examenele”.
Informații de context
Pe 25 mai, la 3 zile de la începerea grevei generale, premierul Ciucă le transmitea profesorilor că România e fruntașă la creșterea economică, dar nu poate să le dea mai mulți bani. La vremea respectivă, oferta Guvernului era doar de vouchere pentru cariera didactică în valoare de 2500 de lei în două tranșe: în iunie și octombrie anul acesta.
În aceeași zi, purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciucă, Dan Cărbunaru spunea că „nu suntem la piață și, ca atare, nu operăm cu oferte, nici măcar la mall“, în momentul în care pentru a treia zi la rând le-a oferit sindicatelor aceleași „soluții”, refuzate de angajații din învățământ inclusiv printr-un protest masiv în București și în țară, în stradă.
Trei zile mai târziu, pe 27 mai, Ministrul Muncii, Marius Budăi a spus și el că „nu tratăm Educația ca la piață, mai pune tu, mai dau eu și vedem unde am ajuns” și că „dacă am majora salariile în Educație, se pune în pericol atragerea fondurilor din PNRR”.
Despre fondurile PNRR, Edupedu.ro a scris cum a mințit secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, că PNRR nu ar permite creșteri de salarii sau sporuri pentru profesori, aflați în grevă generală: Guvernul și Parlamentul au mărit constant în 2023 veniturile diferitelor categorii de bugetari.
Ce conține Ordonanța adoptată de Guvern în ședință extraordinară pe 1 Iunie și publicată în Monitorul Oficial în aceeași zi
Legea 153/2017 a fost modificată prin ordonanță de urgență, de către Guvern, fără să existe un acord cu sindicatele din Educație pe acest modificări. Prin abuzul de putere făcut de premierul Nicolae Ciucă, acesta și guvernul pe care-l conduce, au impus condițiile stabilite arbitrar, fără să țină cont de referendumul făcut de sindicate printre profesori și personalul nedidactic, aflați în grevă generală din 22 mai.
La începutul ședinței de Guvern de joi, 1 iunie 2023, Ciucă a anunțat că de Ziua Copilului salarizarea profesorilor se va schimba „radical”, acordând o majorare cu 585 de lei pentru profesori și 250 lei pentru nedidactic. Șeful executivului nu a spus nicio vorbă despre faptul că profesorii au respins aceste sume.
Grilele de salarizare adoptate de Guvern, forțat, pentru profesori și cadrele didactice auxiliare au intrat în vigoare de la 1 iunie 2023. Vezi aici care sunt salariile de bază pe fiecare funcție, vechime și grad didactic, în vigoare de luna aceasta. Exemple de calcul făcute de ministerul Educației, vineri, 2 iunie.
Ce vor profesorii
Sindicatele din Educației au respins oferta Guvernul înainte ca acesta să aprobe în Guvern Ordonanța de urgență. De marți încolo vor continua acțiunile de protest, au declarat pe 1 iunie, liderii de sindicat.
- Majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare;
- Emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic).”