Ministra Educației, Ligia Deca, a fost întrebată de Edupedu.ro în conferința de presă susținută vineri, de ce nu și-a dat demisia, în condițiile în care timp de o săptămână guvernanții au mințit public profesorii că nu se pot face creșteri de salarii: “Evaluările privind performanța ministrului putând fi realizate după ce ne reasigurăm că sistemul de învățământ continuă în mod normal și că toți copiii își pot da examenele”, a spus Ligia Deca.
- Pe 25 mai, la 3 zile de la începerea grevei generale, premierul Ciucă le transmitea profesorilor că România e fruntașă la creșterea economică, dar nu poate să le dea mai mulți bani.
Ministra Educației, Ligia Deca, a fost întrebată în conferința de presă în care a vorbit despre ordonanța de urgență dată pe 1 Iunie de guvern privind majorările salariale forțate, de ce nu și-a dat demisia, în condițiile în care timp de o săptămână guvernanții au mințit public profesorii că nu se pot face creșteri de salarii.
Ligia Deca a spus: “consider că rolul unui ministru în situație de criză e ca gestioneze situația de criză și să sprijine oamenii din interiorul sistemului. Evaluările privind performanța ministrului putând fi realizate după ce ne reasigurăm că sistemul de învățământ continuă în mod normal și că toți copiii își pot da examenele”.
Informații de context
Pe 25 mai, la 3 zile de la începerea grevei generale, premierul Ciucă le transmitea profesorilor că România e fruntașă la creșterea economică, dar nu poate să le dea mai mulți bani. La vremea respectivă, oferta Guvernului era doar de vouchere pentru cariera didactică în valoare de 2500 de lei în două tranșe: în iunie și octombrie anul acesta.
În aceeași zi, purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciucă, Dan Cărbunaru spunea că „nu suntem la piață și, ca atare, nu operăm cu oferte, nici măcar la mall“, în momentul în care pentru a treia zi la rând le-a oferit sindicatelor aceleași „soluții”, refuzate de angajații din învățământ inclusiv printr-un protest masiv în București și în țară, în stradă.
Trei zile mai târziu, pe 27 mai, Ministrul Muncii, Marius Budăi a spus și el că „nu tratăm Educația ca la piață, mai pune tu, mai dau eu și vedem unde am ajuns” și că „dacă am majora salariile în Educație, se pune în pericol atragerea fondurilor din PNRR”.
Despre fondurile PNRR, Edupedu.ro a scris cum a mințit secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, că PNRR nu ar permite creșteri de salarii sau sporuri pentru profesori, aflați în grevă generală: Guvernul și Parlamentul au mărit constant în 2023 veniturile diferitelor categorii de bugetari.
Ce conține Ordonanța adoptată de Guvern în ședință extraordinară pe 1 Iunie și publicată în Monitorul Oficial în aceeași zi
Legea 153/2017 a fost modificată prin ordonanță de urgență, de către Guvern, fără să existe un acord cu sindicatele din Educație pe acest modificări. Prin abuzul de putere făcut de premierul Nicolae Ciucă, acesta și guvernul pe care-l conduce, au impus condițiile stabilite arbitrar, fără să țină cont de referendumul făcut de sindicate printre profesori și personalul nedidactic, aflați în grevă generală din 22 mai.
La începutul ședinței de Guvern de joi, 1 iunie 2023, Ciucă a anunțat că de Ziua Copilului salarizarea profesorilor se va schimba „radical”, acordând o majorare cu 585 de lei pentru profesori și 250 lei pentru nedidactic. Șeful executivului nu a spus nicio vorbă despre faptul că profesorii au respins aceste sume.
Grilele de salarizare adoptate de Guvern, forțat, pentru profesori și cadrele didactice auxiliare au intrat în vigoare de la 1 iunie 2023. Vezi aici care sunt salariile de bază pe fiecare funcție, vechime și grad didactic, în vigoare de luna aceasta. Exemple de calcul făcute de ministerul Educației, vineri, 2 iunie.
Ce vor profesorii
Sindicatele din Educației au respins oferta Guvernul înainte ca acesta să aprobe în Guvern Ordonanța de urgență. De marți încolo vor continua acțiunile de protest, au declarat pe 1 iunie, liderii de sindicat.
- Majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare;
- Emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic).”
18 comments
La ce procent de greviști va alea Marti – sigur își va da demisia!
Beneficiarii sistemului de educație au fost uitați. Sistemul de educație există pentru interesele profesorilor: salarii cât mai mari, vacanțe cât mai multe, săptămâni eco-meco cat mai multe că nu se face mare brânză, meditații făcute doar pentru ca elevul să treacă clasa. Chiar și acum, ore s-au făcut doar la unele discipline pentru ca unii profesori să-și dea gradele.
Niciun jurnalist nu a fost interesat de faptul că asistăm iar la o pierdere educațională pe care ministrul se face că nu o vede. Să știți, dragi jurnaliști, că educația nu înseamnă să ai media încheiată și să intri in examene și că nu toți copiii sunt an terminal.
Nu se poate solicita demnitate unui om care a trăit excepțional de bine și fără ea. Este un paradox care aparent pare că lovește doar clasa politică și serviciile de resocializare din penitenciare, însă în realitate afectează toată societatea românească. La orice pas găsești câte un armistițiu cu umilința, cu nedreptatea, cu abuzul, făcut în numele unei liniști, unei stări de neconflictualitate, unei conformări smerite, dar deseori interesate, cu destinul plin de ghinion al celor din jur.
serviciile de resocializare din penitenciare? Va referiti la probatiune? adicatelea sa se inteleaga din rationamentul dvs ca oamenii din probatiune sunt lipsiti de demnitate?
sunteti, cu caldele urari de bine, cam confuz in exprimare.
Da, se putea găsi o formulare mai clară. Mulțumesc pentru șansa unei explicații suplimentare. Ideea este că foarte greu poți corecta, prin serviciile educaționale din penitenciar, lipsa de demnitate a unor infractori proveniți din mediul politic, câtă vreme au fost nu doar îmbogățiți, dar și cinstiți excesiv de societate, lipsa onorabilității fiind deseori percepută drept o calitate (vedeți lecția cu înghițitul broaștei la intrarea în politică). Pentru angajații acestor servicii, pare o misiune imposibilă să descrie conceptul de demnitate unor performeri ai lipsei ei.
cu tot respectul:
1. probatiunea are ca tinta finala “reinsertia sociala” ca placa turnanta in reducerea procentului de recidiva. probatiunea nu educa! Educatia este un proces deliberat in care individul adera in mod consimtit la valorile definite.
2. demnitatea ori lipsa acesteia sunt componente intrisece ale educatiei dobandite in procesul de formare a individului ca fiinta sociala- si incepe din familie.
3. in fisa postului unui politician intra si ceea ce se numeste “persuasiune sau seductie electorala”, altfel, o capacitate de impachetare in cei 4 P ai lui Kotler a unui produs de marketing- alesul. Un bun politician persuadeaza si o face si cu costul demnitatii, fara ca aceasta sa insemne ca nu o are, ci ca nu este conditie necesara in persuasiune.
4. faptul ca infractorii sunt “cinstiti ori imbogatiti de societate” este o reflexie a coruptiei din noi insine care nu trezeste nimic in noi pentru ca o avem. daca nu am avea-o am indeparta-o prin greva. dupa cum spuneati – armistitiul cu abuzul.
Acest popor jigneste in fiecare zi zeci si zeci de generatii de români care au muncit, au suferit si au murit pentru demnitate. In stratigrafia arheologica a fiintei nationale, toti inaintasii nostri sunt straturi axiologice suprapuse in secole de durere. Sa ne fie rusine de vascozitatea morala si impotenta noastra umana cu care macinam ceea ce ne-au lasat altii, fara sa meritam catusi de putin.
Iata ca studiile facute afara nu-ti asigura “7 ani de acasa”!
În democrație demisia e act de onoare și responsabilitate. Ea e pupila lui dulap care a fost parașutată acolo fără nicio experiență la catedră. Un incompetent pus ca alți incompetenți in posturi cheie. Nu vă întrebați de ce nu merge nimic la noi. Raspunsul îl vedem zilnic.
E sluga perfectă. Obedienta ideală. De ce ar demisiona un om fără coloană vertebrală? De ce s-ar scuti guvernul de un asemenea preș? E o persoană care se ține bine în tăvăleala publică, ajutată de un grad de nesimțire cu mult peste medie.
Nu-și dă demisia pentru că nu are onoare. În cabinetul lui Ciolacu, tot ea e propunerea pentru Educație.
Deci nu e vorba de performanță, ci de ciolan.
Voi de ce nu va dați demisia dacă salariile sunt așa mici? Oricum performanța este zero. Veniți in privat sa vedeți ce înseamnă munca!
De asta ai timp la ora 15 să citești și apoi să scrii comentarii!! Securistule!
Nu ne dăm demisia ca să vă facem vouă în ciudă.
Iar serios, pentru că ne-am ales o profesie, nu un martiriu. Vrei educație de calitate? Plătește pentru ea.
Altfel, dacă faci parte din una din MULTELE categorii exceptate de la plata impozitului, zic să te uiți în oglindă și să-ți bați obrazul.
S-ar putea face si asta, dar ar fi exact ce reclami de obicei. Ar suna ca o razbunare la adresa elevilor. Ne pasa de elevii nostri. Problema e ca orice greva se face cu mijloacele muncii pe care o prestezi. Nu cu elevii avem ceva de impartit, ci cu guvernul si uneori cu parintii din categoria ta.
Pleacă ma cu privatul tău. Nu e vina noastră ca la cablaje auto pentru ca atâta ai învățat la viața ta.
Ca de obicei apare cate un dac performant din privat. Dacă mediul privat este așa bun , de ce suntem atat de săraci ?
Unde e evaziunea fiscală mai mare?
Nici unii nici altii nu sintem mai buni!
Sau ai putea să pleci tu din privat dacă muncești așa de mult. Caută-ți un post la stat – bani mulți și nu faci mai nimic.
cine o să îți educe copiii și nepoții dacă toți mergem in privat?
la asta te-ai gândit?
nu ai înțeles nimic stimabile domn.