Ligia Deca, întrebată de ce Guvernul nu și-a respectat promisiunea pentru profesorii debutanți, de a le acorda salariul mediu pe economie în 2024: „Grilele de salarizare includ un nivel absolut decent pentru profesorii debutanți” / Aceștia primesc 250 de lei în plus, de la 1 ianuarie și încă 200 de lei de la 1 iunie

19.925 de vizualizări
Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
„Un nivel absolut decent”, așa califică ministrul Educației, Ligia Deca, salariul profesorului debutant pentru anul 2024, prevăzut în grilele de salarizare aprobate joi de Guvernul Ciolacu prin ordonanță de urgență. Asta deși profesorilor debutanți li s-a promis de către oficialii guvernamentali, în mai multe rânduri, că în 2024 vor avea un salariu cât salariul mediu pe economie, lucru care nu se va întâmpla.
  • Salariul profesorului debutant va fi, de la 1 ianuarie 2024, de 6.080 de lei, iar de la 1 iunie 2024 acesta crește la 6.446 de lei, conform grilelor de salarizare din învățământ pe care Guvernul Ciolacu le-a adoptat joi. În termeni de salariu net, acesta este de circa 3.300 de lei în prezent și va ajunge la 3.550 de lei în ianuarie, cu plata pe 14 februarie 2023 și la circa 3.750 de lei în iunie 2024, potrivit oug adoptate.
  • Acest salariu al debutantului în învățământ a fost folosit în declarațiile publice din ultimii doi ani pentru a stabili un reper în creșterile salariale ale cadrelor didactice, promisiunea fiind evocată în repetate rânduri de guvernanți, că acest salariu al profesorului debutant va crește în 2024 la nivelul salariului mediu pe economie din 2023.
  • Formularea exactă era că salariul brut al profesorului debutant cu studii superioare de lungă durată să fie egal cu salariul mediu brut pe economie folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale 2023. Concret, în Legea bugetului 2023, legea 369/2022 scrie la articolul 17: „câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 este de 6.789 lei”.
  • Conform grilelor adoptate joi, salariul profesorului debutant va ajunge la 6.446 de lei brut, cu 340 de lei mai puțin decât cel promis.

Ligia Deca scria pe Facebook pe 16 octombrie 2023 că „voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca angajamentele privind creșterea salariilor în învățământ să fie respectate.”

Foto: captura Facebook.com/Ligia Deca

Angajamentul că salariul profesorului debutant va fi cât salariul mediu pe economie nu a fost respectat și fusese promis cel puțin de premierul Ciolacu, ministrul Ligia Deca, fostul premier Nicolae Ciuca, actual președinte al Senatului.

Ce a răspuns Ligia Deca la întrebarea reporterului TVR, Diana Dumitrașcu:

Reporter: Aș vrea să ne spuneți, vă rog, dna. ministru, care e motivul pentru care salariul debutantului nu ajunge de la 1 ianuarie la valoarea de 6.789 lei, cât este câștigul salarial mediu brut și rămâne la… ați spus dvs. 6.446 (n.red. 6.080 la 1 ianuarie și 6.446 la 1 iunie)? A existat această promisiune că de la 1 ianuarie 2024 salariul debutantului va fi egal cu salariul mediu brut pe economie.

Ligia Deca: A existat, într-adevăr, în cadrul Ordonanței de Urgență 57 din această vară, specificarea faptului că noile grile de salarizare din învățământ care vor fi incluse în noua lege a salarizării publice vor avea ca referențial, ca bază, salariul mediu pentru debutant. Neavând această lege încă, avem o discuție care s-a desfășurat pe parcursul a mai multe săptămâni, cu federațiile sindicale, din care au rezultat aceste grile. Grilele includ un nivel absolut decent pentru debutanți. Sigur că ne dorim să ajungem la promisiunea pe care ați amintit-o și include, asemenea, repararea inechităților pentru categoriile care aveau un dezechilibru salarial față de alți colegi, cum ar fi funcțiile de conducere, directorii. Știm de această problemă de ceva vreme. Odată ce noua lege a salarizării publice unitare va fi elaborată, sigur că promisiunea ca salariul debutantului să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie va putea fi onorată. Așa cum am mai amintit și în alte declarații, ceea ce am făcut este să ne așezăm la masă cu reprezentanții cadrelor didactice și să ajungem la niște variante de grile care, pe de o parte reușesc să repare inechitățile și pe de altă parte reprezintă o creștere decentă, care să dea semnul de respect pentru profesia didactică.

Reporter: Aceste grile au fost stabilite de reprezentanții angajaților din sistemul de învățământ, de cei din sindicate?

Ligia Deca: Da, au fost grile asumate de federațiile sindicale și transmise ca atare de către Ministerul Educației sub semnătură către Ministerul Muncii și au stat la baza elaborării ordonanței de urgență aprobate astăzi.

Sindicatele din educație – FSLI, FSE „Spiru Haret” sau Federația „Alma Mater” – nu au avut nicio reacție publică la faptul că salariul debutantului în 2024 nu este cel promis public de guvernanți.

Articol în curs de actualizare


19 comments
  1. personalul administrativ este lasat de izbeliste si nu constituie interes pentru nimeni , asistentul medical la fel si alte categorii pe care nici nu le baga in seama tovarasa Legia deca care face si desface tot felul de intelegeri cu ministerul sanatatii peste noapte fara a lua in calcul repercursiunile sau nevoile unitatilor de invatamant.
    ori are sfatuitori foarte prosti ori dansa este fara cunostinte si experienta
    cu mult dispret va salut doaman a

  2. (Doamna) Ministru Deca are experiență la Catedra nicidecum la minister și încă ceva , nici măcar 7 % nu vor primi cei care se vor angaja în invatamant. Multi profesori plec în vest, in Turcia prin care reflectă educația pe primul loc și la. investitii, propun schimbarea toată a clasei politice , și punerea la zid a tuturor miniștrilor și președinților care au furat aceasta țară.

    1. Draga Dan,
      Ministra Deca nu are nici un pic de experienta la catedra (NU a fost profesoara niciodata!) si, din cate vedem, nu are nici un fel de experienta. (nu s-a ocupat decat de “bla-bla”!!)

      Tocmai de aceea ar trebui fi trebuit sa aiba DECENTA sa nu fie ministra pt un domeniu pe care nu-l cunoaste sau macar sa aiba decenta acum, dupa al “doispelea ceas” ca sa-si dea demisia; DAR ministra Deca nu intelege sensul cuvantului “decenta” si nu pare sa inteleaga (??) cat rau face invatamantului si profesorilor, dar si elevilor din Romania!!

  3. Liderii de sindicat au făcut ce au vrut ei! Nu au mai tinut cont de parerea celor pe care ii reprezinta si au acceptat tot ce li s a dat! De lipsa comunicarii si sfidarea lor nici nu mai zic… Este clar ca ceva se întâmplă acolo de sunt ei asa de mulțumiți, sunt niște “afaceri ” puse la punct, asa se explica calmitatea lor, având în vedere ca nu s au respectat sub nici o formă promisiunile conducătorilor din vara! Ne lăsăm călcați în picioare…IAR si IAR!

  4. Bataie de joc !
    Ce salariu au trântorii astia din Parlament ?
    Spun tot timpul ca nu sunt bani !
    De unde sa fie daca ei fura tot !

  5. Bataie de joc la adresa angajaților din învățământ. Doar promisiuni deșarte nimic concret din ianuarie 2024 asa cum au promis solemn în timpul grevei. Praf în ochi pentru noi. Sa trăiască si dânșii cu salariile pe care le avem noi și apoi sa spună ca avem salarii decente.

  6. Va rog frumos, sa-mi spuna si mie cineva, de ce dna Dana Budeanu il adora pe acest tip din imagine, Marele Ciolacu?!
    Ce vede la el, de ce cere poporului roman sa respecte ierarhia si sa vorbeasca cu dumneavoastra domnului prim ministru, numindu-i “flecuri” pe cei care nu o fac, de ce indeamna fatalaii sa ia sfaturi de la Ciolacu, pentru ea Ciolacu e “vocea care lnisteste”, e” barbatul care protejeaza femeia”, cu CIOLACU a cunoscut ea placerea conversatiei de 100 de minute!
    Ea, care stie si cu educatia, si cat sa castige profesorii, si cu doctorii, si cu preotii, si cu biserica, si cu moda, si cu sexul, si cu cele mai bune carti.
    Daca ar citi cartile pe care le tot afiseaza in postari, nu cred ca ar rezista 1 minut langa Ciolacu!
    Pun intrebarea catre profesori!

  7. faza urâtă este că nici in iunie 2024 nu se atinge media anului anterior adica un 4000 net. nu se corectează nici măcar inflația galopantă din acest an 2023.
    ce creșteri vor urma în 2024 nici atât .
    și duamna deca se înclină în fața dulapului care declara că e anul educației.
    sa traiască o lună cu 3500 de Ron ca asistentul universitar debutant sa vedem .
    și liderii se sunt în grafic ( graficul guvernului)
    și directorii care iau aimacul alaturi de inspectoratele inca nedesfiintate !?
    astea mai funcționează legal ,apropos?!?
    și în plus mai primesc și atribuții suplimentare ele împart locurile titularizabile .. va dați seama ce iobăgie ii așteaptă pe cei din preuniversitar 😳

  8. Problema este ca doamna ministru nu stie ce însemna decenta. Cum sa fie decent un salariu pentru un profesor, cu studii superioare și cel puțin 25 de elevi la clasa un salariu de pornire de 3300 lei? Nu este decent acest salariu pentru nici un român, având în vedere inflația. Și se mai așteaptă să se angajeze oamenii în învățământ? De ce? Ca același salariu l-ar primi oriunde cu mult mai puțină responsabilitate. Ce-ar fi să predea dumneaei pe acel salariu decent? Problema este ca atâta timp cat liderii sindicali nu fac nimic, toate vor continua așa. Vom vota anul viitor, dar nu se va schimba nimic, așa cum nu s-a schimbat nimic fundamental în acest domeniu timp de 34 de ani. Doar mai multe materii, informație multă și greu de asimilat, spre imposibil la unele materii, mergem pe meditații de la clase mult mai mici, și evident ca cei mai mulți care nu pot face față acestui volum mult prea mare de învățare se pierd pe drum. Și ne mirăm de ce ies prost testele? Pentru ca vrem sa învețe de toate șI la un nivel rupt de realitate încă din clasele primare și gimnaziu. Ce rost are o matematica și gramatică atât de avansate până la clasa a noua? Și să nu ziceți ca formează logica. Da, o formează, dacă ar fi la un nivel puțin mai scăzut și cu cat mai multe exerciții făcute la clasă. Altfel, nu formează decât frustrarea ca nu înțeleg nimic și faptul ca multe nu au legătură cu viața în care trăiam, decât dacă vom fi toți matematicieni.

    1. DA!👍
      Intr-adevar!🤔

      Gramatica si matematica aduc logica in gandire si exprimare, DAR exista o conditie pt asta: SA INVETE COPILU’ si gramatica si matematica! Altfel …nu se poate!🙄🙃

      Iar invatarea/asimilarea de cunostinte si deprinderea modului in care acestea se aplica in realitate se formeaza treptat, cu rabdare, din primul pana in ultimul an de scoala. Este nevoie de efort constant pe tot parcursul anilor de studiu!

      Degeaba profesorii la clasa explica, se straduiesc, daca elevii nu fac efortul de a fi atenti, de a invata si de a rezolva niste teme!

  9. Cu 250 lei un profesor debutant nu – și poate achiziționa un costum pentru a merge cu o ținută decentă în fața elevilor, astfel încât să se facă diferența între statutul de elev și cadru didactic!
    Ministra când a depus jurământul s-a îmbrăcat cum a dat Dumnezeu, dar ulterior văd că schimbă ținutele….!
    Și – apoi după acordarea celor 250 lei urmează scumpirile în masă pentru care nu intervine nimeni!!!!!
    La ce folos această amăgire!?

    1. pentru Dna ministreasa 250 de Ron înseamnă decenta….în condițiile în care unele eleve lasă suma asta la pedichiura și manichiura…dar,da, pentru ministru e destul 250….

  10. Toată lumea,inclusiv sindicatul se interesează doar despre profesori,tot despre cei care au cât de cât un salariu decent.Desprre personalul nedidactic nu interesează pe nimeni ca în tara asta numai intelectualii trebuie sa trăiască. Sindicatul nostru este corupt pana-n măduva oaselor din pacate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Costul cu educația pentru un copil

UPDATE Proiectul de lege care ar obliga angajatorii să dea liber angajaților cu copii în caz de închidere a școlilor, amânat o săptămână. Firmele ar fi obligate să plătească zilele libere din fondurile proprii – impact major în economie

UPDATE 2: Proiectul a fost retrimis la Comisia de Muncă din Camera Deputaților, care va avea ședința după plenul Camerei, ceea ce înseamnă că minimum o săptămână nu va intra…
Vezi articolul

UPDATE Înscrierea copiilor care au nevoie de asistență psihologică în programul „Din grijă pentru copii”, explicată pas cu pas. Decontarea activității psihologilor, prevăzută într-un proiect de hotărâre discutat astăzi în Guvern

Metodologia de decontare a serviciilor psihologice din cadrul programului național Programului național ”Din grijă pentru copii” este prevăzută în cadrul unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a…
Vezi articolul

Universitatea din București organizează prima ediție a Școlii de vară INTER-ASPA „Radu Lăcătușu”, pe teme de cercetare și inovare, la centrul din Țara Hațegului-Retezat

Universitatea din București organizează prima ediție a Școlii de vară INTER-ASPA “Radu Lăcătușu”, ce are drept scop “stimularea maturizării organizaționale în etapa de cercetare a inovării tehnologice”. Evenimentul are loc…
Vezi articolul