Ministrul Educației susține că Guvernul nu a tergiversat acordarea unei oferte. Într-un interviu acordat jurnalistei Diana Dumitrașcu, de la TVR Info, oficialul a pus întârzierea guvernului de a acorda o soluție revendicărilor, precum și minciunile publice despre cum nu se poate include în ordonanța de urgență cererea sindicatelor pentru viitoarea grilă de salarizare sau că nu sunt bani pentru majorările cu 25% ale salariilor din Învățământ, pe seama unei „evoluții” și a unei „căutări continue a resurselor financiare”.
Într-un comunicat comun, liderii sindicali Marius Nistor și Simion Hăncescu au anunțat profesorii și angajații din școli ce au obținut și care a fost cronologia grevei generale 2023.
Redăm declarațiile ministrului Educației:
Anul viitor, aceste creșteri despre care vorbim acum rămân în vigoare, nu rămân în vigoare?
„Ne așteptăm ca anul viitor să vedem în vigoare noua lege a salarizării. Așa cum știți, Ministerul Educației împreună cu federațiile sindicale au lucrat împreună la grilele actualizate, propunerea de grile pe care am transmis-o Ministerului Muncii. Acolo, creșterea prevăzută este, pe medie, de cam 60% față de salariile anterioare. Urmează negocierile pe legea salarizării, unde, pe baza ordonanței adoptate astăzi. Plecăm de la salariul minim în învățământ, egal cu salariul mediu brut pe economie folosit în realizarea bugetului asigurărilor sociale. Practic, asta înseamnă că un debutant sau un asistent universitar, pleacă de la acest salariu mediu brut, care înseamnă că toată grila se mișcă în sus semnificativ. O primă tranșă a acestei creșteri se va acorda tot conform ordonanței de astăzi, la 01/01/2024 și constă în 50% din creșterea estimată.
Cealaltă tranșă, de 50% va fi una singură, vor fi mai multe până când vor fi acordate?
Această discuție a rămas să fie tranșată în negocierea pe care federațiile sindicale o vor avea cu Ministerul Muncii în contextul finalizării legii salarizării. Sigur că vom fi alături de dascăli, pentru că Ministerul Educației este invitat la aceste discuții și, așa cum spuneam, lucrăm pe niște grile pe care le-am lucrat împreună, adică le-am elaborat împreună în lunile decembrie și ianuarie, la indicațiile domnului prim-ministru Nicolae Ciucă.
Aceste grile de anul viitor din legea salarizării, dacă ele sunt deja lucrate, practic, nu cuprind aceste creșteri, nu, pe care noi le vedem acum?
Aceste creșteri sunt o parte din măririle pe care oamenii le vor resimți. Dacă acum vorbim despre măriri pe medie de 25% grilele ar însemna o creștere de 60% deci, practic, dacă mă pot exprima așa, în urma protestelor vedem un avans, da, o devansare a creșterilor salariale pe care sectorul de învățământ ar fi urmat să, de care ar fi urmat să beneficieze în urma noii legi a salarizării.
Nu putem ocoli întrebarea de zilele acestea, care frământă pe toată lumea. De ce, dacă acum s-a putut să se facă această ofertă, ea nu a fost făcută încă de la început? Dacă până la urmă am ajuns fix de unde am plecat, de la cei 25%?
Au fost diferite etape ale negocieri. A fost o lungă perioadă în care am vorbit despre majorări cu rata inflației. Au fost discuții vizavi de aceste prime pentru carieră didactică și pentru cariera profesională, care pe care le vedem și astăzi, reflectate în cea de-a doua ordonanță de urgență. În timpul protestelor s-a discutat din nou că este nevoie despre o creștere mai amplă, pentru că în urma inflației au crescut prețurile și profesorii trebuie să poată să ducă o viață decentă. Deci au existat eforturi de ambele părți, au existat estimări bugetare. În mod firesc, acest dialog, care s-a soldat cu diferite acte normative. Prima dată ordonanța care a însemnat că tot personalul din învățământ a ajuns pe grila din 2022, deci toți cei care erau pe anexa o, personalul nedidactic, asta a fost prima.
O a doua ordonanță care a dat primele creșteri salariale, care au pe medie de 20% această ordonanță, care practic a și închis protestul, a venit să dea creșterea pe medie de 25% și garantarea nivelului minimal pe noua lege a salarizării, care era un lucru foarte important pentru reprezentanții cadrelor didactice. Nu a fost vorba despre o tergiversare, a fost vorba despre o evoluție și despre o căutare continuă a resurselor financiare, pentru că negocierea nu s-a purtat între Ministerul Educației și sindicate, s-a purtat între reprezentanții întregului Guvern și ai coaliției și sindicate, pentru că, în esență, bugetul pentru a putea acorda aceste măriri poate fi, știu eu, acordat în urma unor calcule foarte complicate care țin de Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii, Ministerul Fondurilor ș.a.m.d. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Încă o întrebare pe acest subiect, după care trecem la alte subiecte. Există totuși declarații publice care spun foarte clar din partea mai multor oficiali din Guvern că nu sunt bani pentru aceste măriri și ulterior am găsit acești bani pentru măririle acestea. Pare de și mai multă neîncredere în sistem, în ofertele care s-au făcut și de aici poate întreaga nemulțumire și întreaga neîncredere?
În esență, cred că întotdeauna atunci când există un dialog sub presiune, capacitatea de a identifica resurse crește. E clar că în momentul în care am început discuțiile pe calculele pe care le aveau în față Ministerul Finanțelor și primul ministru, revenicările inițiale erau foarte greu de onorat. Ulterior, având în vedere și importanța pe care sectorul educațional o are și căutările, să fim sinceri, pe care le-au realizat în interiorul bugetelor existente, recalculările, reestimările vizavi de capacitatea de colectare au dus la o posibilitate de a actualiza ceea ce Guvernul a putut să ofere cadrelor didactice, tocmai în ideea de a le-a arăta că sunt respectați, că există o demnitate a profesiei și că societatea își dorește ca prioritatea să fie într-adevăr educația și pe noua lege a salarizării.
Pentru mine este foarte important acest pas și în ideea în care noul an școlar va începe pe noile legi ale educației. Și atunci, pentru a putea să facem reformele necesare, avem nevoie de oamenii din sistem. Avem nevoie de cadrele didactice, de personalul din școli, de directori, de inspectori, de toată lumea care pune în practică, pune în operă ceea ce legile, la nivel ideatic aduc. E un moment foarte bun și am spus asta și în brifingul de presă, pentru că, pe lângă legislație nouă, avem și creșteri salariale. Sigur că nu au fost obținute ușor. Este cel mai mare sistem public, vorbim de peste 300.000 de oameni. Orice creștere are un impact bugetar semnificativ, însă merită investiția, merită.
V-ați fi așteptat ca astăzi anunțul sindicatelor să fie că renunță la grevă, nu că o suspendă?
Mi-aș fi dorit, sigur că da, însă înțeleg nevoia de a vedea respectate angajamentele pe care Guvernul le-a luat în diferite forme legislative, că a fost vorba de adoptarea unei declarații de principiu, angajamentelor politice, a ordonanțelor de urgență înțeleg nevoia lor de a vedea că ceea ce li s-a promis se respectă. Din punctul meu de vedere și din partea mea vor continua să aibă același respect și vom reuși să stăm umăr la umăr pentru a face ca educația și cadrele didactice să aibă ceea ce merită”.