Ligia Deca, întrebată dacă profesorul debutant va primi 4.600 de lei net, spune că salariile din 2024 au fost “o negociere” cu sindicatele și că “obiectivul meu” este ca noua grilă de salarizare să plece de la salariul mediu pe economie / Ar însemna că debutantul nu va avea 4.600 de lei net nici pe noua lege

Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Ministra Educației, Ligia Deca, a fost întrebată de jurnaliștii din județul Argeș, dacă profesorul debutant va primi 4.600 de lei salariu: “Există un angajament al coaliției care vizează noua grilă de salarizare cuprinsă în legea salarizării unitare (…) să includă pentru învățământ, salariul debutatului egal cu salariul mediu pe economie”. Ea a mai spus că salariile pentru 2024 au fost o “negociere cu federațiile sindicale” în lipsa grilei de salarizare.

Ligia Deca a fost întrebată marți, într-o declarație la sediul PNL al Consiliului Județean Argeș, dacă profesorul debutant va primi 4600 de lei salariu.

Ministrul Educației a spus că angajamentul coaliției privind valoarea salariului profesorului debutant se află în elaborare la Ministerul Muncii. Ea a mai spus că de la 1 ianuarie, salariul profesorului debutant a fost negociat cu sindicatele, în lipsa legii salarizării.

Asta înseamnă că nici în noua lege a salarizării salariul profesorului debutant nu va ajunge la 4.600 de lei. De ce?

Pentru că în Legea bugetului 2023, legea 369/2022 scrie la articolul 17: „câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 este de 6.789 lei”.

Salariul net pentru acest venit brut ar fi circa 58% din acesta, adică aproape 4.000 de lei. Pentru un net de 4.600 de lei, brutul ar fi 7.930 de lei.

Dacă guvernul ar respecta promisiunea făcută în OUG 57/2023 în noua lege a salarizării, aplicabila din 2025, ar însemna că salariul debutantului în 2025 abia ar atinge salariul mediu pe economie din 2023.

Redăm mai jos declarația Ligiei Deca la PNL Argeș

Reporter: Au fost câteva critici în ultima perioadă legate de salariul profesorului debutant. Care este situația? Se va ajunge la un 4.600 lei în mână? Ce urmează?

“Există un angajament al coaliției care vizează noua grilă de salarizare cuprinsă în legea salarizării unitare ce se află în elaborare la Ministerul Muncii să includă pentru învățământ baza, adică salariul debutatului egal cu salariul mediu pe economie. Această promisiune rămâne în picioare. Este o promisiune pentru care noi la Ministerul Educației, luptăm. Ceea ce am văzut este ca, de la 1 ianuarie, în lipsa legii salarizării unice, pentru că ea nu a fost finalizată pentru toate categoriile, am mers pe o negociere cu federațiile sindicale ale personalului din învățământ și am văzut această creștere legiferată de 20% pe medie pentru anul 2024, creștere care se adaugă peste creșterea de aproximativ 30% pe medie care s-a întâmplat deja în anul trecut, în anul 2023. Din nou, vorbim despre o creștere față de ce aveam anul trecut în luna mai înainte de proteste de peste 50% pe media în sistemul de învățământ. Este un pas important (…) obiectivul meu este ca noua grilă de salarizare din legea salarizării unice să plece de la salariul debutantului, cel puțin ca el să fie egal cu salariul mediu pe economie”.

Declarația ministrei Educației vine în contextul în care recent, într-o declarație pentru Edupedu.ro, tot ea a încercat să se dezică de această promisiune, spunând că ar fi fost promisiunea ministrului Muncii din vară, adică a lui Marius Budăi.

Informații de context

Ministrul Muncii din perioada grevei profesorilor, Marius Budăi, anunța atunci, pe 12 iunie 2023, că profesorul debutant va câștiga de la 1 ianuarie 2024 un salariu net de 4.600 de lei pe lună.

Șase luni mai târziu, profesorii debutanți primesc cu circa 1.000 de lei mai puțin decât spunea ministrul Muncii de la același pupitru cu Ligia Deca, adică în jur de 3.600 de lei.

Ligia Deca a afirmat, pentru Edupedu.ro, că promisiunea care a pus capăt grevei din vară a profesorilor, de a majora salariile la 4.600 de lei net de la 1 ianuarie 2024 pentru un debutant, „nu a fost a mea, a fost a ministrului Muncii de la acea vreme”. Promisiunea a fost făcută pe 12 iunie 2023 de ministrul de atunci Marius Budăi de la același microfon la care era prezentă și ministra.

Senatorul social-democrat Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, a criticat-o pe ministra liberală a Educației Ligia Deca pentru încercarea de a se dezice de promisiunea ca profesorii debutanți să aibă de la 1 ianuarie 2024 un salariu net de 4.600 de lei. „Doamna Deca era foarte solidară cu domnul Budăi, pentru că i-a dat niște foi să citească domnul Budăi cifrele. Deci domnul Budăi părea că a citit niște cifre de pe foile doamnei Deca. Nu avea cum să nege că a fost parte la asumarea unui proiect”, a declarat Robert Cazanciuc la Antena 3, despre conferința de la Guvern din 12 iunie 2023 care a pus capăt celei mai mari greve din ultimii 20 de ani a profesorilor.

La rândul său, senatorul liberal Daniel Fenechiu a declarat că premierul și conducerea PNL analizează declarațiile prin care ministrul liberal al Educației Ligia Deca se distanțează de promisiunea încălcată ca profesorii debutanți să aibă de la 1 ianuarie 2024 un salariu de 4.600 de lei net, promisiune care a pus capăt celei mai mari greve din ultimii 20 de ani a cadrelor didactice. „Decent era să respecți acel acord politic”, a declarat Daniel Fenechiu la Antena 3.

Citește și:
Ministrul Deca se dezice de promisiunea care a încheiat greva din educație, ca profesorii debutanți să aibă 4.600 de lei salariul net de la 1 ianuarie 2024: Nu a fost promisiunea mea
VIDEO Senatorul PSD Robert Cazanciuc, despre tentativa Ligiei Deca de a se dezice de promisiunea ca profesorii debutanți să aibă 4.600 lei salariu net din ianuarie: Doamna Deca era foarte solidară cu domnul Budăi, pentru că i-a dat niște foi să citească el cifrele

Senatorul PNL Daniel Fenechiu, despre faptul că Ligia Deca s-a dezis de promisiunea ca profesorii debutanți să aibă 4.600 de lei salariul net de la 1 ianuarie: Decent era să respecți acel acord politic / El spune că situația este analizată la nivel de guvern și partid
UTIL Salariul net, în mână, este doar 58% din salariul brut. Din salariile de bază, brute, scrise în grila de salarizare din Educație, circa 42% sunt impozite și contribuții la stat
Exit mobile version