Ligia Deca: Înțeleg foarte bine părinții care spun nu e normal să schimbăm profesorul de matematică anual. Trebuie să găsim o soluție pentru ca să avem o corespondență mai bună între posturile care s-ar putea ocupa și cei care iau note bune la titularizare

Foto: Simion Mechno/Agerpres Foto

„Înțeleg foarte bine părinții care spun nu e normal să schimbăm profesorul de, nu știu, matematică anual”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, la TVR Info. Aceasta a spus că „sigur că trebuie să găsim o soluție pentru ca să avem o corespondență mai bună între orele libere, da, posturile care s-ar putea ocupa și cei care iau note bune la titularizare.”

Deca a precizat că noutatea de anul acesta este că cei care se titularizează pe un post nu se mai pot transfera la începutul anului școlar. „Dacă te-ai titularizat pe un post, măcar un an să rămâi acolo, pentru că eu cred că nu pot să iei o decizie dacă rămâi sau nu în școala respectivă până când nu cunoști școala, nu cunoști colectivul”:

„Ca noutate, în metodologia de ocupare a posturilor în învățământ, anul acesta am introdus imposibilitatea ca cei care se titularizează pe post să se transfere la începutul anului școlar, între 1 septembrie și data la care începeau cursurile. Era o practică, mulți se titularizau în altă parte decât locuiau sau își doreau să profeseze, ocupau postul, după care informau conducerea școlii că ei se transferă pe un loc care rămânea liber la etapele următoare. Acest lucru a fost stopat tocmai prin obligativitatea ca, dacă te-ai titularizat pe un post, măcar un an să rămâi acolo, pentru că eu cred că nu pot să iei o decizie dacă rămâi sau nu în școala respectivă până când nu cunoști școala, nu cunoști colectivul, nu iei contact cu activitatea ta de acolo.”

Ministrul Educației a explicat că era o problemă în privința educatoarelor și învățătoarelor care se transferau în primele zile din septembrie:

„Plus că mai ales în zona învățământului primar sau preșcolar era o problemă reală, adică dacă tu ai un învățător titularizat și el se transferă în prima în primele zile din septembrie, era foarte greu de reîncadrat. Acum nu mai avem această dificultate și am discutat cu directori care chiar au apreciat această inițiativă, pentru că asigură o stabilitate un pic mai mare în sistem. Sigur că trebuie să găsim o soluție pentru ca să avem o corespondență mai bună între orele libere, da, posturile care s-ar putea ocupa și cei care iau note bune la titularizare, dar este clar un pas înainte”, a declarat Ligia Deca.

Moderatoare: Ar fi o variantă extinderea acestei interdicții, să nu te transferi, spre exemplu, 4 ani de zile, în așa fel încât acea promoție să beneficieze de activitatea cadrului didactic respectiv?

Ligia Deca: O să vedem impactul acestei măsuri după un an școlar. Să vedem în ce măsură i-a adus o stabilitate mai mare, după care vom analiza. Titularizarea, în esență, este unul din atuurile profesiei didactice. Oamenii vin și pentru că știu că este un loc stabil și, dacă te muți, de exemplu, cu domiciliul dintr-o localitate în alta, se poate efectua și această mutare de la o unitate de învățământ la alta. Este considerată a fi un avantaj. Atunci este o discuție pe care trebuie să o avem, inclusiv cu reprezentanții cadrelor didactice, să vedem formula ideală. Nu vrem să scădem atractivitatea profesiei didactice, dar, da, ne dorim cu siguranță stabilitate pentru elevi și pentru întreaga comunitate școlară. Înțeleg foarte bine părinții care spun nu e normal să schimbăm profesorul de, nu știu, matematică anual.

Informații de context

Amintim că, în decembrie 2023, Ministerul Educației a anunțat că profesorii care se titularizează în vara 2024 vor fi obligați să predea în școala în care au luat postul cel puțin un an școlar.

Metodologia de mobilitate pentru anul școlar 2023-2024 permitea detașarea încă din primul an după concursul de titularizare: Art. 86 – „(13) Cadrele didactice numite cu statut de titular în baza rezultatelor obţinute la concursul naţional, sesiunea 2023, care s-au prezentat la postul didactic/catedra pe care au fost repartizate şi pentru care s-au încheiat contracte individuale de muncă pe perioadă nedeterminată, pot beneficia de detaşare la cerere, în baza punctajelor obţinute conform anexei nr. 2, precum şi de detaşare în interesul învăţământului în primul an după concurs, pe parcursul anului şcolar 2023-2024, în baza hotărârii comisiei paritare de la nivelul inspectoratului şcolar, cu avizul Ministerului Educației.”

Între timp a fost eliminată posibilitatea candidaților titularizați în baza concursului național de titularizare 2024 de a se detașa pe parcursul anului școlar 2024-2025.

Fenomenul prin care te titularizezi într-o școală, după care până la începerea anului școlar te muți, lasă foarte multe școli fără persoane și trebuie limitat prin metodologie. Verificăm acum juridic cum se poate face acest lucru, pentru că este o îngrădire a dreptului de transfer și care este perioada pe care am putea-o impune”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, într-un interviu pentru Euronews România.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că școlile nu scot posturile titularizabile de teamă că, după ce se ocupă în ședințele publice, oamenii vor pleca la începutul anului școlar, într-un interviu pentru Edupedu.ro din august 2023.

Anul acesta s-au înscris peste 37.500 candidați la Titularizare 2024, dintre care peste 6.800 din promoția curentă, a anunțat Ministerul EducațieiEste cel mai mare număr de candidați din promoția curentă din ultimii 14 ani.

Creșterea numărul de posturi titularizabile a fost provocată de titularizare pe jumătate de normă, scrie ministra Educației Ligia Deca pe Facebook. Aceasta arată că sunt cu 45% mai multe posturi pe durata nedeterminată scoase la concurs în 2024, față de 2023.

În luna martie anul acesta, Edupedu.ro a scris că în acest an școlar este cel mai mare număr de profesori suplinitori, din ultimii 5 ani, care predau în școlile din România: Sunt aproape 44.600 de cadre didactice angajate pe perioadă determinată, în anul școlar 2023-2024.

Edupedu.ro a scris că inspectoratele școlare sunt cele care stabilesc viabilitatea posturilor didactice, pentru anul școlar 2024-2025, potrivit metodologiei de mobilitate, document publicat în Monitorul Oficial. Până acum, viabilitatea posturilor de profesori era stabilită de școală, nu de către inspectoratul școlar.

Citește și:
Ligia Deca: Dacă te-ai titularizat pe un post într-o școală, în primul an nu te poți transfera, rămâi acolo
BREAKING Viabilitatea posturilor de profesori nu se mai stabilește la școală, ci de către inspectorate, iar profesorii care se titularizează în vara 2024 vor fi obligați să predea în școala în care au luat postul cel puțin un an școlar
Ligia Deca: Odată ce te-ai titularizat pe un post pentru o anumită perioadă de timp, nu mergi în altă parte. Verificăm acum din punct de vedere juridic cum se poate face acest lucru
Ministrul Educației spune că știe că mai multe posturi ar putea fi viabile pentru titularizare. Școlile, “mai ales din zonele considerate greu atractive”, nu le scot la concurs de teamă că se ocupă și apoi acei profesori pleacă: Aici avem o problemă de sistem
Exit mobile version