Ministra Educației, Ligia Deca, a declarat că în jur de 25.000 de elevi din toată țara vor învăța în acest an școlar în școli în 3 schimburi. Ligia Deca a spus, după ședința de Guvern, că abia din 2025 școlile vor fi obligate să învețe în cel mult două schimburi. Prevederea apare la măsuri tranzitorii în noua lege a Educației. Amintim, în București, datele anunțate de Prefectură, Minister și ISMB diferă: inspectoratul școlar anunță că sunt 8 școli care învață în 3 schimburi, iar Ministerul și Prefectura vorbesc despre 11 școli.
Întrebată câți elevi învață anul acesta în 3 schimburi, Ligia Deca a spus că estimarea este de “în jur de 25 de mii de elevi”, și a subliniat că este nevoie de investiții în infrastructură școlară.
“Ultima estimare, dacă îmi permiteți imediat pentru că am solicitat și eu, la această dată erau un pic peste 25.000 de elevi în unități care învață în 3 schimburi. În unele cazuri din păcate unitatea este singura unitate de învățământ din unitatea administrativ teritorială acolo. Este nevoie de investiții în infrastructură școlară. Noi chiar recent am încheiat un apel pentru construirea de școli verzi școli sustenabile și îndemn autoritățile publice locale să aplice pentru aceste fonduri disponibile mai ales că ele vin din surse europene în ideea de a reuși să răspundem nevoii demografice de a avea noi unități de învățământ și acum factual există un sprijin real din partea ministerului”, a spus Ligia Deca după ședința de Guvern.
Ministra Educației a fost întrebată și de ce nu s-au găsit soluții pentru aceste școli pentru a nu mai învăța în 3 schimburi, având în vedere că noua lege a Educației interzice această practică.
Ligia Deca a spus că abia peste 2 ani se aplică interdicția ca școlile să mai învețe în 3 schimburi:
“Legea vorbește, într-adevăr, despre interzicerea desfășurării procesului educativ în trei schimburi. Numai că dacă verificăm exact momentul de la care această prevedere intră în vigoare, la dispozițiile tranzitorii, o să vedem că ea se aplică începând cu anul școlar 2025-2026. Noi am făcut toate eforturile și am solicitat atât inspectoratelor, cât și autorităților publice locale să încerce să identifice soluții pentru o parte dintre aceste unități de învățământ pe care le-ați menționat deja. Avem anunțate soluții care vor fi utilizate fie la începutul anului școlar, fie la câteva luni după, fiind în finalizare anumite lucrări care ar asigura alte spații, fie există soluții identificate. Sunt în momentul în care aleg una dintre aceste soluții. Deci, pentru unitățile de învățământ care se află în trei schimburi vom face toate eforturile pentru ca la momentul în care prevederea legală cu interzicerea învățământului în trei schimburi intră în vigoare, să nu mai avem nicio astfel de școală. Am început mai devreme, am făcut întâlniri repetate cu inspectorii pentru a identifica aceste școli și am încercat să găsim formule alternative. Fac apel pe acest această cale către toate primăriile care împreună cu inspectoratele trebuie să găsească o soluție în aceste cazuri, să facem împreună eforturi să nu mai avem astfel de situații pentru că afectează calitatea actului educațional, un proces în trei schimburi, să accepte soluțiile care presupun consorții școlare sau relocarea procesului educațional, pentru că și acolo există o anumită rezistență”, a spus Deca.
Informații de context
Potrivit noii legi a Educației, abia din 2025-2026 se aplică prevederea care obligă școlile să desfășoare ore în cel mult 2 schimburi.
Art 19, alin 17: Procesul educațional se desfășoară în maximum două schimburi.
Iar la măsuri tranzitorii se specifică faptul că aplicarea prevederilor art. 19, alin 17 se va face începând cu anul școlar 2025-2026.
Nu se știe în continuare numărul școlilor la nivel de țară în care se învață în 3 schimburi, ci doar un număr estimativ al elevilor, anunțat de Ligia Deca, vineri.
În Capitală, autoritățile anunță cifre diferite: Inspectoratul Școlar al Municipiului București transmite că sunt 8 școli și licee din București unde elevii vor învăța în trei schimburi, ministrul Educației și prefectul Capitalei anunță că sunt 11.
În privința numărului de școli relocate, unde elevii au fost mutați din cauza lucrărilor neterminate, cele mai recente date anunțate de ministra Educației într-o intervenție la Radio România Actualități, indicau 600 de școli de învățământ care erau relocate în toată țara, fără să precizeze și numărul acestor elevi.
„La sfârșitul săptămânii trecute, conform centralizării informațiilor primite din teritoriu, aveam aproximativ 600 de unități de învățământ care erau relocate”, a spus ministrul Educației, Ligia Deca, marți, 5 septembrie, într-o intervenție la Radio România Actualități. Amintim că Ligia Deca a declarat vineri, 1 septembrie, într-un interviu pentru Observator, că sunt peste 160 de școli în care elevii vor fi relocați. Acest lucru înseamnă că numărul lor s-a triplat în doar câteva zile, conform cifrelor anunțate de ministrul Educației.
Edupedu.ro a scris despre multe situații în care elevii învață în alte școli, cum se întâmpă la Iași, la Colegiul “Vasile Lupu”, sau chiar în Primărie, în cazul elevilor din Liceul Teoretic Azuga) pentru că nu s-au finalizat lucrările de reabilitare.