Ligia Deca în decembrie, când accepta cel mai mic buget din PIB pentru Ministerul Educație din istoria recentă a României: Este acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ / 5 luni mai târziu, peste 200.000 de profesori și angajați din școli sunt în prima grevă generală din ultimii 18 ani

16.851 de vizualizări
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Ligia Deca a obținut pentru Ministerul Educației bugetul de 2,1% din PIB pentru anul 2023, cel mai mic buget raportat la produsul intern brut din istoria recentă a României. Bugetul acesta este „acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor”, declara pentru Edupedu.ro în decembrie Ligia Deca. Doar 5 luni mai târziu, peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați din școli, personal didactic auxiliar și nedidactic, din totalul de 292.000 de profesori și angajați în școlile din România, au intrat în prima grevă generală pe termen nelimitat din istoria ultimilor 18 ani.

Primul punct pe lista de revendicări a profesorilor? „Majorarea salariilor personalului din învățământ”, având în vedere că salariul unui profesor debutant este de 2.400 de lei. Precizăm că toate salariile profesorilor din România sunt plătite din bugetul Ministerului Educației. Fostul consilier al președintelui Iohannis, Ligia Deca, coordonatoarea proiectului România Educată și susținătoarea controversatelor proiecte de legi ale învățământului superior și preuniversitar criticate dur de specialiștii în educație, a reușit să obțină pentru Minister, pentru 2023, bugetul de 2.1% din PIB, abandonând orice încercare de a negocia cu propriul guvern un buget mai mare și acceptând încă din faza de proiect bugetul propus de executivul condus de Ciucă, el însuși protagonistul celui mai mare scandal de plagiat recent.

Dacă Ligia Deca susținea public în 2013 alocarea a 6% din PIB pentru Educație, argumentând că „este singura șansă pentru a avea o democrație funcțională”, în momentul în care a preluat conducerea Ministerului Educației, în 2022, aceeași Ligia Deca declara, pentru Edupedu.ro, în decembrie 2022: „Mergem pe varianta din proiectul de buget, acesta fiind acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege” (Sursa și detalii).

Astăzi, ministra Educației s-a declarat a fi de partea greviștilor, iar mesajele transmise de secretarii de stat către inspectori sunt de protejare a protestelor, deși continuă să își păstreze și funcția executivă în Guvernul care alocă cele mai puține resurse bugetare din PIB Ministerului Educației.

Dacă pentru 2023 Guvernul Ciucă a acordat 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației, exact anul în care președintele Klaus Iohannis a cerut aplicarea unei noi legi a educației, anul trecut bugetul Educației a fost de 2,28% din PIB. În 2021 bugetul Educației a fost de 2,39% din PIB, în 2020 bugetul Educației – 2,90% din PIB, în 2019 bugetul Educației – 2,92% din PIB, în 2018 bugetul Educației – 2,24% din PIB.

Iată cheltuiala pentru Educație, adică toate cheltuielile guvernamentale pentru educație, inclusiv cele prin bugetul Ministerului Educației, raportate la PIB, potrivit Eurostat:


25 comments
  1. Rasfoind comentariile gasesc aceleasi ineptii vehiculate prin mahala, de decenii.
    Nu am decat o comunicare catre acesti parinti: aveti un sistem de educatie mult mai bun decat ceea ce ati merita.

    1. Măcar dacă și-ar face profesorii treaba în așa fel încât să merite să le fie marite salariile. Ceea ce în școlile noastre nu se întâmplă. Așa că cel mai corect ar fi să fie acordate salariile în funcție de performanță.

  2. Voi, domnii și doamnele profesoare, atâta vă schimonosiți că vreți salarii mari. Statisticile arată că la concursul de titularizare din totalul candidaților de la Ialomița doar 30% au obținut notă de trecere. Performanța voastră o mai verifică cineva? NU. În mod normal profesorii care ar merita mărire de salariu sunt cei 10% care nu au semnat pentru grevă. Performanța fiecărui profesor ar trebuii verificată în parte. Să se acorde mărirea de salariu după performanța fiecăruia. Atâta timp cât ține greva ar trebuii să nu primiți salariu.
    Statisticile arată că:
    -50% dintre copii sunt analfabeti funcționali. Ce înseamnă asta? Înseamnă că știe copilul acela să scrie și să citească doar că nu procesează informația. De ce? Pentru că nu există oameni care să îi învețe așa cum trebuie, să le explice.
    -40% dintre copii sunt de nivel mediu. Ce înseamnă asta? Procesează informația parțial, nu complet.
    -10% dintre copii au performanță de 100%.
    În concluzie, domnii profesori și doamnele profesoare, vă primiți salariile pentru cât munciți.

  3. Educația nu se face doar in scoala.
    Îți spun eu un domeniu
    Părinții care nu se ocupa de educația copiilor.
    Vin copii la școală după o noapte întreagă de tehnologie. Nu au habar de nimic. Nu vb acum că majoritea nu citesc o carte . Despre filme, muzica , sport …. 0 barat
    Nu mai vorbim de bun simt și altele. Tot profesorii sunt de vina ?

  4. Banuiesc ca nu va poate obliga nimeni sa lucrati si ca atare sa fiti platiti. Stati linistiti in greva ca cererile sunt total aberante si nu o sa fie aplicabile in economia Romaniei. Si ar trebui sa nu fiti platiti cat sunteti in greva. Apoi vorbim dupa cateva luni cand o sa puneti sistemul in colaps si voi o sa cantati in frunza materia ca la cine sa o predati nu o sa mai aveti.
    Salariile in educatie sunt peste tot mici( la nivel mondial) exceptand cateva tari cu care noi nu putem pune economic vorbind.
    In italia pornesti cu 1000 de euro adica de vreo 2 ori mai putin decat salariul mediu. In ro pornesti cu 500 de euro adica tot cam acelasi raport fata de salariul mediu.

    In al doilea rand de ce sa maresti salariile la toti? performanta prefesorilor o mai verifica cineva? Sa mareasca doar la cei care sunt performanti. Mai sunt d-astia oare? Ca din cate vad tot mai multi analfabeti scoateti pe portile scolii, am dubii serioase ca profesorii mai stiu ce e aia scoala si nu cred ca are nicio treaba cu salariul.

  5. Nu au de unde să mărească salariile. Presiunea celor care vor pensii speciale creste in preajma alegerilor.
    Cu tot respectul față de profesori, salariile le-aș fi pus pe locul 2 pe lista revendicărilor, locul 1 sa fie întotdeauna eradicarea corupției/corupților din sistem. Acolo este mult neprofesionalism iar adevărații specialiști sunt ținuți departe, mă deranjează atunci când sistemul își atribuie niste realizări a unor elevi/studenți/profesori. sistemul este unul spoit/gelat/ne-updatat.
    La 30 de ani de la revoluție din păcate corupția ne-a făcut aproape semianalfabeti. Succes celor sunt in fruntea Grevei…va susțin.

  6. Voi nu v-ați săturat încă de acești nenorociți numiți…..politicieni!?
    Puneti-vă o singură întrebare,și acum,nu mă adresez “specialilor”,ci populației normale,care trăiește cum trăiește:
    -cine a distrus,cine a nenorocit țara asta,din cauza cui,am ajuns să batem drumurile străinătății și să ne părăsim familiile!?
    Răspunsul este evident..
    Fără politicieni in România!!!
    România să fie condusă de oameni competenți care nu au fost înregimentați politic!!!
    …..iar tuturor târâturilor astea de politicieni…. să le dăm ce merită!!!
    Multă muie și pârnaie!!!

  7. Nu trebuie acum odată să renunțam la demersurile noastre ( grevă generală),până nu se vor rezolva favorabil cererile noastre. Promisiuni am tot avut parte, am văzut ce văd ei prin “educație prioritate națională” sau “România educată”.Nu putem să ne mai lăsăm fraieriți de acest guvern incompetent.
    Trebuie să rămânem fermi și uniți!

  8. sa-si vada de munca ,pentru ca dupa munca depusa ,rezultatele se vad si mai mult nu merita,iar eu i-as invita o saptamana in agricultura sau c-tii sa-si dea seama ca nu merita mai mult.Nu au nici o responsabilitate in fata nici unei legi,fac ce vreau domniile lor si distrug vieti prin comportament.Sfatul meu,incheie anul scolar si doua luni sa stea in greva..si bineinteles fara salar…cat nu muncesc.

    1. Exact, urlă doar după bani, ați mai văzut un domeniu să fie lăsat așa de capul lui fără să fie verificați dacă își fac treaba ? In particular feddbackul este imediat, nu ai realizări, afară, altul la rând.

      1. Educația nu se face doar in scoala.
        Îți spun eu un domeniu
        Părinții care nu se ocupa de educația copiilor.
        Vin copii la școală după o noapte întreagă de tehnologie. Nu au habar de nimic. Nu vb acum că majoritea nu citesc o carte . Despre filme, muzica , sport …. 0 barat
        Nu mai vorbim de bun simt și altele. Tot profesorii sunt de vina ?

    2. Sunteți invitat să lucrați în învățământ. Nu rezistați nici o lună. Nici la școli de fițe, nici la școli de cartier, nu mai spun de școli din zone izolate

  9. Aceastã persoană aflată în fruntea Ministerului Educației NU are ce căuta în acest domeniu.
    A dovedit-o cu fiecare ocazie pe care a avut-o.
    Punct.

  10. Profesorii trebuiau sa intre de-atunci in greva: au suportat ca o incompetenta, paralela cu Educatia sa-i aduca unde sunt azi: GREVA generala!
    Sper ca acum sa nu cedeze!
    A-propos, dl prezident, ala cu Romania educata, sta ascuns la Cotroceni, doarme linistit, sigur!!!!!!!!
    NU ii pasa, nu i-a pasat deloc, niciodata, ZERO lasa in urma lui!
    La fel ministresa paralela Ligia Deca, scapati naiba de incompetenta asta, cereti-i demisia!!!

  11. E nevoie de demisia doamnei ministru,dar asta nu va rezolva situația nici a grevei și nici a proiectului noii legi a educației trecut miseleste pt a fi…

  12. Poporul trebuie sa fie solidar cu profesorii. Doar uniti putem taia raul din radacina, adica sa rasturnam coalitia asta infecta. Daca nu, tara o sa mearga din ce in ce mai rau. #puiemsd #puiemnl

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Raed Arafat a decis ca elevii din localitățile în carantină, care învață la școli din localități care nu sunt în carantină, să poată da simulările pentru Bacalaureat. Reprezintă o excepție de la măsura interzicerii circulației persoanelor

Elevii din localitățile în carantină, care învață la școli din localități care nu sunt în carantină, vor putea da simulările pentru Bacalaureat din săptămâna care urmează, potrivit unei decizii luate…
Vezi articolul

UPDATE Tichetele sociale pentru sprijin educațional, de 500 de lei, acordate pe baza unei proceduri de secol 19 prin care fiecare învățător sau diriginte întreabă părinții ce salariu au primit luna aceasta. Ministrul Educației dă vina pe lipsa interconectării sistemelor publice

Prevederea din ordonanța de urgență 133 din 2020, conform căreia tichetele educaționale de 500 de lei sunt acordate „familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat…
Vezi articolul