Ligia Deca: Îmi doresc o colaborare și o consultare cu Fundația World Vision, pentru a vedea cum putem scala programele existente, precum „Vreau în clasa a 9-a”

329 de vizualizări
Foto: World Vision România
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că ar dori să poată scala programele de activități extracurriculare existente, cum este cel implementat în mai multe școli gimnaziale de Fundația World Vision România, „Vreau în clasa a 9-a”. Deca a făcut declarația în fața copiilor din două școli din județul Ialomița, cea din Roșiori și cea din Fierbinți, unde organizația a dus, vineri dimineața, mai multe personalități publice pentru a vedea impactul programelor derulate.

Ligia Deca a mai spus că în martie „alte școli vor putea să se înscrie” în programul „Masa caldă”, cel mai probabil făcând referire la a doua rundă a PNRAS – Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar, în care școlile pot introduce și programe de masă pentru elevii aflați în risc de abandon.

Ministrul Educației a vorbit și despre transportul elevilor la școală, acum acesta făcându-se pe bază de decont în cazul elevilor navetiști, lucru criticat de o parte a asociațiilor de elevi și părinți. Deca a precizat că „una dintre prioritățile mandatului meu este ca acest proces să fie extrem de ușor pentru voi, copiii. Căutăm soluția ca transportul să nu mai aibă niciun cost pentru voi”.

Declarația integrală a Ligiei Deca:

„Legat de masa caldă, am crescut deja numărul școlilor beneficiare la 450, iar următoarea rundă va fi în martie, atunci alte școli vor putea să se înscrie. Ținta pe care ne dorim să o introducem în noua legislație este un de milion de copiii beneficiari ai programului “Masa caldă”.

Legat de gratuitatea transportului, una dintre prioritățile mandatului meu este ca acest proces să fie extrem de ușor pentru voi, copiii. Căutăm soluția ca transportul să nu mai aibă niciun cost pentru voi.

Un alt aspect pe care îl consider extrem de important sunt activitățile extracurriculare. Pentru acest subiect îmi doresc o colaborare și o consultare cu World Vision, pentru a vedea cum putem scala programele existente, precum programul „Vreau în clasa a 9-a””, a declarat Ligia Deca la evenimentul organizat de World Vision România.

Directorul Fundației World Vision România, Mihaela Nabăr, a declarat în acest context că organizația pe care o conduce va pune la dispoziție „tot ce am învățat noi în acești ani”.

„În România anului 2022, sunt copii din mediul rural care nu au ieșit niciodată din satul lor. Tineri care nu au fost niciodată la un spectacol de teatru. Copiii care nu știu ce este dezvoltarea personală, ce înseamnă orientarea în carieră, copii care nu și-au descoperit încă nicio pasiune. Credem cu tărie ca școala are și această datorie: de a pregăti copiii pentru viață. De aceea de 32 de ani implementam proiecte în acest sens, dintre care amintesc programul „Vreau în clasa a 9-a”, iar pe lângă bursele date elevilor, componenta de mentorat, activități extrașcolare, consiliere vocațională sunt cele care fac cu adevărat diferența.

Ne bucurăm să vedem deschiderea ministerului pentru aceasta componentă și cu siguranță vom pune la dispoziție tot ce am învățat noi în acești ani. Ce este foarte important este ca activitățile extrașcolare și accentul pe educația nonformală trebuie să înceapă de la vârste mici. Doar așa vom reuși cu adevărat să producem schimbarea”, a spus Mihaela Nabăr.

Adolescenții din programul “Vreau în clasa a 9-a” au acces la un pachet educațional care cuprinde burse lunare pentru acoperirea cheltuielilor pentru nevoi de bază – rechizite, îmbrăcăminte, transport, plata căminului, precum şi activităţi lunare de educaţie non-formală, unde învaţă despre gestionarea emoţiilor, etica în relaţiile cu oamenii din jur, stilul de viaţă sănătos.

Elevii mai beneficiază de orientare şi mentorat vocaţional, vizite la universităţi şi angajatori, activităţi de tip “back to community” pentru a fi încurajaţi să găsească soluţii pentru problemele din comunităţile lor, tabere de vară – pentru majoritatea fiind primele din viaţa lor.

Se acordă și consiliere psihologică şi socială, meditaţii la principalele materii de studiu, acces la Internet şi dispozitive electronice pentru învăţarea online.

Programul „Vreau în clasa a 9-a” este implementat încă din 2008 ca răspuns la o nevoie acută din mediul rural, nevoia elevilor de a-și continua studiile după terminarea ciclului gimnazial. Situația materială în care se află cei mai mulți dintre ei, face aproape imposibil mersul la liceu. Mii de vise riscă să se piardă anual din cauza sărăciei, potrivit World Vision. Este cel mai mare proiect de burse la nivel național și susține anual sute de elevi să-și continue educația la liceu.


1 comment
  1. >> să poată scala
    Va rog sa o intrebati pe doamna doctor von Mare Ducat de Luxembourg unde a invatat limba romana. Sa invatam si noi pentru a intelege pretiozitatile debitate de dansa?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like