Ligia Deca a spus că premierul Ciolacu sprijină o soluție tehnică prin care salariile angajaților din Educație să crească de la 1 ianuarie 2024, “astfel încât să se poată respecta promisiunea către sectorul de învățământ”. Întrebată într-un interviu la Europa Liberă dacă Executivul va da o ordonanță de urgență în acest sens, ministra Educației spune că soluția va fi agreată împreună cu Finanțele „pentru că trebuie să vedem și care este anvelopa financiară pentru anul viitor.” Amintim, Edupedu.ro a scris că Ministerul Educației nu mai are bani de salarii și obține fonduri pe bază de memorandumuri.
Ligia Deca spune că se caută soluții la nivelul Guvernului pentru ca salariile profesorilor să crească de la 1 ianuarie 2024, așa cum le-a fost promis în perioada grevei din luna mai. Majorarea salariilor este legată de legea salarizării care însă nu este finalizată. “În lipsa existenței legii salarizării, se discută identificarea unei soluții tehnice ca să se respecte promisiunea făcută de către Coaliție și anume să existe o creștere la 1 ianuarie pentru personalul din școli și pentru cadrele didactice și didactice auxiliare, în așa fel încât să putem să ne respectăm promisiunile”. Întrebată dacă acest lucru va presupune asumarea răspunderii Guvernului sau emiterea unei alte ordonanțe de urgență, Ligia Deca a spus doar că “premierul Ciolacu a spus că sprijină o soluție tehnică, chiar și pe legislația actuală, în așa fel încât să se poată respecta promisiunea către sectorul de învățământ. Acum, care va fi această variantă, vom vedea”.
Redăm discuția integrală pe acest subiect din cadrul interviului
„În lipsa existenței legii salarizării, se discută identificarea unei soluții tehnice ca să se respecte promisiunea făcută de către Coaliție și anume să existe o creștere la 1 ianuarie pentru personalul din școli și pentru cadrele didactice și didactice auxiliare, în așa fel încât să putem să ne respectăm promisiunile. Practic, s-a promis o creștere cu 50% din salariile în plată, din diferența între ce avem acum în plată și ce va exista pe noua grilă de salarii de la 1 ianuarie 2024.
Anca Grădinaru, redactor Europa Liberă: De la 1 ianuarie 2024?
Ligia Deca, ministrul Educației: De la 1 ianuarie 2024. Acum, în lipsa legii salarizării trebuie găsită o altă soluție tehnică.
Anca Grădinaru, redactor Europa Liberă: Și ați găsit această soluție? Ați vorbit cu premierul? Va fi ordonanță de urgență? O asumare (n. red asumare de răspundere a Guvernului).
Ligia Deca, ministrul Educației: Acest lucru urmează să se discute între Ministerul Finanțelor, pentru că trebuie să vedem și care este anvelopa financiară pentru anul viitor, Ministerul Muncii, Ministerul Educației și evident, reprezentanții sindicatelor. Eu am spus-o și o voi repeta: pentru Ministerul Educației este foarte important ca ceea ce s-a promis cadrelor didactice să se întâmple și așa cum se știe de la începutul anului, noi am lucrat împreună cu federațiile sindicale noua grilă de salarizare, care pleacă de la salariul mediu pe economie, am trimis-o la muncii și vom face toate demersurile ca chiar și în cazul în care nu avem o lege a salarizării, profesorii să beneficieze de ceea ce li s-a promis.
Anca Grădinaru, redactor Europa Liberă: Iar debutanții să aibă un salariu net de 4.500 lei?
Ligia Deca, ministrul Educației: Să se plece, da, pentru debutanți, de la salariul mediu pe economie, care va fi valoarea pentru 1 ianuarie.
Anca Grădinaru, redactor Europa Liberă: Dar de ce nu este gata această lege? Pentru că acest proiect de lege este țintă în PNRR de care depinde primirea miliardelor de euro.
Ligia Deca, ministrul Educației: Aceasta nu este o întrebare pentru ministrul Educației. Noi, partea noastră de grilă de salarizare pentru educație am realizat-o și am transmis-o către minister.
Anca Grădinaru, redactor Europa Liberă: Dați-ne câteva exemple din această grilă. Două-trei exemple. Pentru profesor debutant 4.500 lei net. Mai dați-ne câteva exemple.
Ligia Deca, ministrul Educației: Eu cred că nu are rost, pentru că ea nu este finalizată. Există trei variante pe care le avem în discuție, care au plecat pentru analiză de impact la Banca Mondială și va trebui să existe o clarificare. Chiar și în întâlnirea pe care am invocat-o cu domnul prim-ministru, sindicatele au zis că și-ar dori ca finalizare a discuțiilor pe grila de salarizare de la educație să se facă odată cu finalizarea întregii legi a salarizării publice, pentru a exista o prioritizare corespunzătoare a salarizării în educație, în funcție de prestigiul pe care ar trebui să-l aibă profesia didactică în societate și asta să se vadă în lege.
Anca Grădinaru, redactor Europa Liberă: Și premierul Marcel Ciolacu este de acord cu emiterea unui alt act normativ înainte de legea salarizării bugetarilor. În cazul în care acest proiect nu e gata?
Ligia Deca, ministrul Educației: Domnul prim-ministru a spus că sprijină o soluție tehnică, chiar și pe legislația actuală, în așa fel încât să se poată respecta promisiunea către sectorul de învățământ. Acum, care va fi această variantă, vom vedea.
Anca Grădinaru, redactor Europa Liberă: Dacă nu, se reia greva? Pentru că așa au amenințat sindicatele. Ce v-au spus la întâlnirea de luni?
Ligia Deca, ministrul Educației: Cred că ne dorim să ajungem acolo și din nou, această promisiune legiferată a coaliției, pentru că o avem inclusă în ordonanța de urgență nr.58/2023 cu care s-a finalizat protestul cadrelor didactice, prevede foarte clar o obligație în acest sens.
Informații de context
Pe 11 septembrie, la TVR Plus, Ligia Deca nu a putut spune clar dacă garantează că profesorii, personalul nedidactic și cel auxiliar vor primi majorările salariale de la 1 ianuarie 2024 promise prin O.U.G. nr. 57/2023.
Luni, 16 octombrie, reprezentanții sindicatelor din Educație au fost chemați la Guvern pentru a discuta despre majorările salariale promise, dar un comunicat al Guvernului preciza doar că s-a discutat despre programe sociale și investiții în Educație dar și despre demararea unor acțiuni privind “eliminarea inechităţilor salariale pentru personalul din învăţământ”.
Nici un cuvânt despre noua lege a salarizării, pe baza căreia de la 1 ianuarie 2014, angajații din sistemul de învățământ ar trebui să primească majorările salariale promise prin ordonanță de urgență, pentru încetarea grevei generale care a avut loc în luna mai a acestui an.
La rândul său însă, după discuțiile de la Guvern cu sindicatele din Educație, Ligia Deca a spus: “voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca angajamentele privind creșterea salariilor în învățământ să fie respectate“.
În cea mai recentă întâlnire a sindicatelor cu premierul Ciolacu pe tema salarizării care a avut loc pe 4 septembrie, liderii sindicali spuneau că: “în cursul lunii septembrie se vor finaliza discuțiile cu Guvernul României privind salarizarea personalului din învățământ”.
Legea salarizării nu este gata nici în ziua publicării acestui articol, iar mai mult, pe 12 octombrie, sindicatele din poliție au declarat după discuții cu ministrul Muncii că viitoarea lege a salarizării va intra în vigoare “cel mai devreme după 1 ianuarie 2025”.
Marți, 7 octombrie, Ministerul Educației le-a cerut directorilor și inspectorilor să trimită numărul de elevi și copii până miercuri, 18 octombrie, pentru fundamentarea bugetului.
Pe 22 iunie, Ligia Deca declara că „se va merge pe trei scenarii de grile, una dintre aceste grile fiind cea lucrată deja la Ministerul Educației, împreună cu federațiile sindicale, la sfârșitul anului trecut, începutul acestui an.”
Pe 7 iunie, ministrul Muncii spunea că termenul dat de coaliție pentru draftul legii salarizării este data de 15 iulie: „Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament.”
Marius Budăi spunea pe 1 iunie că „așa cum s-a decis, și coaliția, și dl. prim-ministru, astăzi vom continua discuțiile cu sindicatele pentru noua grilă de salarizare, bineînțeles, cu sindicatele din educație, în primul rând, după care urmează celelalte sindicate”.
Budăi a declarat că de la 1 ianuarie 2024 un profesor debutant va avea un salariu net de 4.600 de lei. Declarația a fost făcută după ședința în care Executivul a adoptat ordonanța de urgență prin care au fost acceptate cererile sindicatelor.
Referitor la anveloparea bugetară despre care vorbea Ligia Deca, amintim că abia în noiembrie ar putea avea loc rectificarea bugetară, după cum a anunțat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciolacu.
Edupedu.ro a semnalat de săptămânile trecute că Ministerul Educației nu mai are suficienți bani pentru plata salariilor profesorilor din învățământul universitar și a solicitat creșterea sumelor pe credite bugetare și de angajament cu 94 de milioane de lei.
Pe 15 iunie, în discursul său din Parlament, Marcel Ciolacu, președinte PSD, le-a promis profesorilor și angajaților din învățământ că va livra “la milimetru” ce a promis împreună cu Nicolae Ciucă, fost premier:
„Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte”, a declarat Marcel Ciolacu.
Ce majorări prevede Ordonanța de urgență
Conform Ordonanței de urgență nr 57/2023, Guvernul trebuie să crească salariile de bază din Învățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.
De asemenea, ordonanța prevede că, de la 1 ianuarie, salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie, precum și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.
„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.
(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.”