Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat ce înseamnă eroarea materială de citare care a fost introdusă ca excepție de la normele de etică universitară, într-un amendament propus de PSD și adoptat, la finalul dezbaterii proiectul legii învățământului superior din Comisia de învățământ din Camera Deputaților. Ligia Deca a intervenit după o critică a USR, care a susținut că „practic, noi putem să luăm niște texte la întâmplare, le copiem, le reformulăm și la final, dacă am fost prinși că am plagiat, spunem că a fost o eroare de citare“.
Ligia Deca a declarat că „așa sunt, erori materiale de citare. Nu putem să spunem că atunci când cineva a citat o lucrare și a spus pagina 11 în loc de pagina 12 intenționează să fure. Este vorba despre o eroare materială de citare și am mare încredere în organismele care judecă sesizările de plagiat că pot să facă diferența între o eroare materială de citare și alte tipuri de fenomene de nerespectare a normelor de integritate“.
USR a susținut că legea învățământului universitar nu este pentru studenți sau profesori, ci pentru rectori și pentru plagiatori.
„Studenților nu li s-au asigurat locuri de practică, pentru profesori nu am văzut schimbări sau lucruri care să-i ajute. Ceea ce am văzut, în schimb, a fost poate pentru lecturi cu numărul de mandate sau pentru plagiatori. Am rămas șocați că s-a votat mai devreme în comisie faptul că acele erori de citare nu mai sunt considerate plagiat. Deci, practic, noi putem să luăm niște texte la întâmplare, le copiem, le reformulăm și la final, dacă am fost prinși, ca am plagiat, spunem că a fost o eroare de citare când, de fapt, acela este plagiat 100%. Știam câte probleme există în aceste partide, în PNL, PSD, am văzut de 100 de ori, cu plagiatele se încearcă acoperirea lor, se face presiune în Parlament să îi ajutăm, dar totuși, până unde mergem și pentru cine este această lege?“
Răspunsul Ligiei Deca:
„Ați menționat numărul de locuri de practică creștem procentul de locuri de practică pe care universitățile se obligă să-l asigure studenților. Da, de la 30% cât este în legea actuală, la 50%. În ceea ce privește erorile materiale, așa sunt, erori materiale de citare. Nu putem să spunem că atunci când cineva a citat o lucrare și a spus pagina 11 în loc de pagina 12, intenționează să fure. Este vorba despre o eroare materială de citare și am mare încredere în organismele care judecă sesizările de plagiat că pot să facă diferența între o eroare materială de citare și alte tipuri de fenomene de nerespectare a normelor de integritate.
În ceea ce privește beneficiarii acestei legi, cred că, pe de o parte, un beneficiar important este societatea în ansamblu și mediul economic. Vorbim despre rută completă de învățământ dual, vorbim despre o mai mare potrivire a programelor de studii cu nevoile pieței muncii, vorbim despre un capitol întreg de susținere a internaționalizării învățământului superior, vorbim despre facilități pentru studenți, preluate din amendamentele federațiilor studențești în mai multe rânduri. Drept urmare, înțeleg dialogul politic și nevoia de declarații politice, însă noi credem că varianta legii de învățământ superior va aduce o îmbunătățire în sistem“.