Ligia Deca evită să dea exemple de salarii ale profesorilor din noua grilă a salarizării: Eu cred că nu are rost, pentru că ea nu este finalizată

9.770 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media
Ligia Deca, ministrul Educației, evită să dea câteva exemple de salarii ale profesorilor din noua grilă a salarizării. „Eu cred că nu are rost, pentru că ea nu este finalizată”, a spus ministra într-un interviu pentru Europa Liberă România. Aceasta a mai spus că „vom face toate demersurile ca, chiar și în cazul în care nu avem o lege a salarizării, profesorii să beneficieze de ceea ce li s-a promis.”

Când i s-a cerut să spună câteva exemple din noua grilă, Ligia Deca a precizat că „nu are rost”: „Eu cred că nu are rost, pentru că ea nu este finalizată. Există trei variante pe care le avem în discuție, care au plecat pentru analiză de impact la Banca Mondială, și va trebui să existe o clarificare. Chiar și în întâlnirea pe care am invocat-o cu dl. prim-ministru, sindicatele au zis că și-ar dori ca finalizarea discuțiilor pe grila de salarizare de la educație să se facă odată cu finalizarea întregii legi a salarizării publice, pentru a exista o prioritizare corespunzătoare a salarizării în educație, în funcție de prestigiul pe care ar trebui să-l aibă profesia didactică în societate.”

Redăm dialogul pe tema noii legi a salarizării:

Ligia Deca: Chiar la începutul săptămânii a avut loc o întâlnire între premier, Ministerul Educației, Ministerul Finanțelor și reprezentanții federațiilor sindicale pentru a discuta pașii următori. S-a agreat o discuție întâi pe inechitățile din grilă, adică, de exemplu, situația directorilor care ajung să aibă salarii mai mici decât colegii lor cu aceeași experiență în învățământ.

Moderatoare: Apropo, câți și-au dat demisia, pentru că nu au salariile mărite?

Ligia Deca: Nu atât de mulți pe cum s-a speculat în media.

Moderatoare: 2.500?

Ligia Deca: Eu nu am astfel de cifre.

Moderatoare: Dar care sunt cifrele dvs?

Ligia Deca: Eu am raportat câteva zeci la nivel de județ, în județele cele mai afectate, deci nu am avea cum să ajungem la astfel de cifre. Ceea ce eu am rugat la întâlnirile mele, inclusiv cu inspectorii, dar și cu reprezentanții directorilor, a fost să mai existe un pic de răbdare din partea dumnealor, pentru că avem chiar în Parlament o inițiativa legislativă care reglează această chestiune a inechității. Din nou, la întâlnirea de la începutul săptămânii se va porni cu această reglare a inechităților și, în paralel, se discută identificarea unei soluții tehnice ca în lipsa legii noi a salarizării publice să se respecte promisiunea făcută de către coaliție, și anume să existe o creștere la 1 ianuarie pentru personalul din școli și pentru cadrele didactice și didactice auxiliare, în așa fel încât să putem să ne respectăm promisiunile.

Practic, s-a promis o creștere cu 50% din diferența între ce avem acum în plată și ce va exista pe noua grilă de salarizare.

Moderatoare: De la 1 ianuarie 2024.

Ligia Deca: De la 1 ianuarie 2024. Acum, în lipsa existenței legii salarizării, trebuie găsită o altă soluție tehnică.

Moderatoare: Și ați găsit soluția aceasta, adică ați discutat cu premierul, va fi o ordonanță?

Ligia Deca: Acest lucru urmează să se discute între Ministerul Finanțelor, pentru că trebuie să vedem și care este anvelopa financiară pentru anul viitor, Ministerul Muncii, Ministerul Educației și, evident, reprezentanții sindicatelor.

Eu am spus-o și o voi repeta. În Ministerul Educației este foarte important ca ceea ce s-a promis cadrelor didactice să se întâmple și, așa cum se știe de la începutul anului, noi am lucrat împreună cu federațiile sindicale noua grilă de salarizare, care pleacă de la salariul mediu pe economie, am trimis-o la Muncă și vom face toate demersurile ca, chiar și în cazul în care nu avem o lege a salarizării, profesorii să beneficieze de ceea ce li s-a promis.

Moderatoare: Iar debutanții să aibă un salariu net de 4.500 lei.

Ligia Deca: Să se plece, da, pentru debutanți, de la salariul mediu pe economie, care va fi valoarea pentru 1 ianuarie.

Moderatoare: Dar de ce nu este gata această lege, pentru că acest proiect de lege este țintă în PNRR, planul național de redresare și reziliență, de care depinde primirea miliardelor de euro.

Ligia Deca: Asta nu este o întrebare pentru ministrul Educației. Partea noastră de grilă de salarizare pentru Educație am realizat-o și am transmis-o către Ministerul Muncii.

Moderatoare: Dați-mi câteva exemple din această grilă, două-trei exemple: pentru profesor debutant 4.500 lei net. Mai dați-ne câteva exemple.

Ligia Deca: Eu cred că nu are rost, pentru că ea nu este finalizată. Există trei variante pe care le avem în discuție, care au plecat pentru analiză de impact la Banca Mondială, și va trebui să existe o clarificare. Chiar și în întâlnirea pe care am invocat-o cu dl. prim-ministru, sindicatele au zis că și-ar dori ca finalizarea discuțiilor pe grila de salarizare de la educație să se facă odată cu finalizarea întregii legi a salarizării publice, pentru a exista o prioritizare corespunzătoare a salarizării în educație, în funcție de prestigiul pe care ar trebui să-l aibă profesia didactică în societate.

Moderatoare: Și asta să se vadă-n lege.

Ligia Deca: Și asta să se vadă în lege, da.

Moderatoare: Și premierul Marcel Ciolacu este de acord cu emiterea unui alt act normativ înainte de legea salarizării bugetarilor, în cazul în care acest proiect nu e gata?

Ligia Deca: Dl. prim-ministru a spus că sprijină o soluție tehnică, chiar și pe legislația actuală, în așa fel încât să se poată respecta promisiunea către sectorul de învățământ. Acum, care va fi această variantă, vom vedea.

Moderatoare: Dacă nu, se reia greva, pentru că așa au amenințat sindicate? Ce v-au spus sindicatele la întâlnirea de luni?

Ligia Deca: Nu cred că ne dorim să ajungem acolo și, din nou, această promisiune legiferată a coaliției, pentru că o avem inclusă în ordonanța de urgență 58, cu care s-a finalizat protestul cadrelor didactice, prevede foarte clar o obligație în acest sens. Din nou, noi, la Ministerul Educației, chiar ne dorim ca acest lucru să se întâmple și suntem alături de cadrele didactice.

Informații de context

Săptămâna viitoare, sindicatele din Învățământ vor merge la o nouă întâlnire la Guvern pentru stabilirea modalității de majorare a salariilor profesorilor, după cum se arată într-o informare trimisă în teritoriu.

Luni, reprezentanții profesorilor s-au întâlnit cu premierul Ciolacu, iar discuțiile au fost despre programe sociale și investiții în Educație, fără să se facă vreo referire la noua lege a salarizării, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

După întâlnirea de luni cu sindicatele din Educație de la Guvern, Ligia Deca a scris, pe Facebook, că „voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca angajamentele privind creșterea salariilor în învățământ să fie respectate”.

Când a fost întrebat dacă noua lege a salarizării va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024, premierul Marcel Ciolacu a declarat că „lucrez cu materialul clientului și încerc să-mi fac prioritățile în funcție și de necesitățile reale și urgențele reale”. Declarația a fost făcută luni, 2 octombrie, după participarea la inaugurarea noului Amfiteatru al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

Amintim că draftul noii legi a salarizării ar fi trebuit să fie gata până pe 15 iulie. Noua lege a salarizării este condiție esențială pentru majorările salariale ale profesorilor de la 1 ianuarie 2024.

Pe 11 septembrie, la TVR Plus, Ligia Deca nu a putut spune clar dacă garantează că profesorii, personalul nedidactic și cel auxiliar vor primi majorările salariale de la 1 ianuarie 2024 promise prin O.U.G. nr. 57/2023.

La începutul lunii august, Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a declarat pentru Edupedu.ro că draftul de lege se află în analiză.

Pe 22 iunie, Ligia Deca declara că „se va merge pe trei scenarii de grile, una dintre aceste grile fiind cea lucrată deja la Ministerul Educației, împreună cu federațiile sindicale, la sfârșitul anului trecut, începutul acestui an.”

Pe 7 iunie, ministrul Muncii spunea că termenul dat de coaliție pentru draftul legii salarizării este data de 15 iulie: „Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament.”

Marius Budăi spunea pe 1 iunie că „așa cum s-a decis, și coaliția, și dl. prim-ministru, astăzi vom continua discuțiile cu sindicatele pentru noua grilă de salarizare, bineînțeles, cu sindicatele din educație, în primul rând, după care urmează celelalte sindicate”. 

Budăi a declarat că de la 1 ianuarie 2024 un profesor debutant va avea un salariu net de 4.600 de lei. Declarația a fost făcută după ședința în care Executivul a adoptat ordonanța de urgență prin care au fost acceptate cererile sindicatelor.

Conform Ordonanței de urgență nr 57/2023, Guvernul trebuie să crească salariile de bază din Învățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.

De asemenea, ordonanța prevede că, de la 1 ianuarie, salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie, precum și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.

„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.”

Pe 15 iunie, în discursul său din Parlament, Marcel Ciolacu, președinte PSD, le-a promis profesorilor și angajaților din învățământ că va livra “la milimetru” ce a promis împreună cu Nicolae Ciucă, fost premier:

„Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte”, a declarat Marcel Ciolacu.

Citește și:
Sindicatele anunță profesorii că săptămâna viitoare încep noi negocieri pentru salarizarea de la 1 ianuarie 2024
Majorarea salariilor directorilor de școli, creșe și grădinițe cu 1.500 de lei brut, avizată în comisia de învățământ / Inițial, președinta comisiei, deputata PSD Gliga Dumitrița, a vrut să amâne discuția pentru că nu există fundamentare fiscală. Deputatul UDMR Szabo Odon: Mă gândesc că fără o acoperire financiară nu ar fi spus premierul că va da bani
Ligia Deca, după discuțiile de la Guvern cu sindicatele din Educație: Voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca angajamentele privind creșterea salariilor în învățământ să fie respectate
Elefantul din cameră, noua lege a salarizării, nu ar fi existat în discuțiile cu sindicatele din Educație de la Guvern. De la Palatul Victoria anunțul oficial este că Marcel Ciolacu și liderii FSE și FSLI au vorbit despre programe sociale și investiții în educație 
Viitoarea lege a salarizării, folosită de guvern ca referință pentru creșterile salariale promise profesorilor de la 1 ianuarie 2024, va intra în vigoare “cel mai devreme după 1 ianuarie 2025” – sindicatele din poliție, după discuții cu ministrul Muncii
Sindicatele din Învățământ discută luni cu premierul Ciolacu. Salarizarea profesorilor va fi subiectul întâlnirii – surse / Ligia Deca, în urmă cu 2 săptămâni: Dacă există dificultăți, trebuie demarate discuțiile pentru a vedea care ar fi un nou interval de timp
Secretarul de stat Sorin Ion: Poate că directorii de școală, în acest moment, nu sunt în cea mai fericită perioadă din viața lor

5 comments
  1. Pentru gradul 1, mărirea este de 200 de le, bataie de joc! Cum motivați voi cadrele didactice sa ajungă la performanta? Gradele didactice 1 și 2 sa fie plătite intr-un mod respectuos fata de munca depusa pt obținerea lor!

  2. Dacă nu se dădeau aceste pomeni electorale numite burse (altele decat cele sociale si de merit ) poate ca se existau bani. Daca se rezolva cu pensiile speciale pe care le ia orice “agarici” care a trecut prin parlament si a dormit pe scaun, poate ca existau bani.
    Dar nu, noi suntem in tara lui Papura Voda si atat.

  3. Mă uit la calendar și nu-mi vine să cred… suntem în 19 octombrie. Parcă guvernul se angajase FERM că până la 15 iulie vine cu grilele pentru noua lege a salarizării.

    Nu ăsta a fost unul din motivele pentru care liderii de sindicat, trădătorii, au încheiat greva de capul lor? Acum nu se mai aude niciunul pe tema asta, parcă niciodată nu a fost în discuție.

  4. Madam Deca ar trebui sa faca un contro la singe in scoli sa vada cite cl. cu 7 ,8 elevi de gimn.functioneaza si citi prof.au cite o norma si apoi imca o jumatate de ore supl. incarcind cu 7ore pe zi elevii sa vada did.aux,nedidactic la gramada iar psihologi nu ,poate e cazu reducerii in educatie nu a angajarilor,poate asa iar ajunge bugetul pt.salarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Apel World Vision: Lumea trebuie să acționeze imediat în ajutorul copiilor din Afganistan / 8,2 milioane de minori au avut nevoie de asistență umanitară și de protecție în 2021

“Nenumărați copii vulnerabili din Afganistan vor plăti cu viața pe măsură ce vor fi înghițiți de conflict”, avertizează, marți, organizația umanitară internațională World Vision. Această arată, într-un comunicat de presă,…
Vezi articolul

Evaluarea Națională 2019: Greșelile cele mai frecvente la examenul de română și strategii de evitare a lor – sfaturi de la profesoara Ecaterina Stanca, de la Colegiul Tudor Vianu

Greșelile gramaticale din neatenție și din cauza stresului sunt cel mai des întâlnite la proba de Limba și literatura Română de la Evaluarea Națională, spune pentru Edupedu.ro profesoara Ecaterina Stanca,…
Vezi articolul