„Vă asigur, stimați colegi, de întreaga mea considerație și vă mulțumesc pentru implicarea dumneavoastră în bunul mers al procesului educațional!”, le-a scris Ligia Deca, ministrul Educației, profesorilor, potrivit unei adrese către inspectoratele școlare. Documentul a fost trimis vineri, 2 iunie, în contextul în care Guvernul a aprobat prin Ordonanță de Urgență majorarea salarială pe care profesorii au respins-o. În adresă semnată de ministrul Educației nu se face nicio referire la cadrele didactice care sunt în grevă generală din data de 22 mai, ci doar la ordonanța de urgență. Vineri, 2 iunie, a avut loc prima conferință de presă a ministrului Educației de când a început greva profesorilor.
- Greva generală în educație a început luni, 22 mai. Până marți, 6 iunie, elevii și profesorii sunt în vacanța începută joi, de Ziua Copilului. Federațiile sindicale au anunțat, într-un comunicat de presă, duminică, 4 iunie, că va continua greva generală din Educație.
- Sindicatele l-au acuzat sâmbătă, 3 iunie, pe purtătorul de cuvânt al Guvernului, că a dat informații incorecte într-un comunicat oficial: ele nu au fost de acord cu eșalonarea creșterilor salariale pe 3 ani, prin noua lege a salarizării.
„De asemenea, precizam că în Nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență nr. 53/2023 este menționat faptul că salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit în viitoarea lege a salarizării, etapizat, la nivelul salariului mediu brut pe economie. Acest lucru reprezintă un angajament al Guvernului României că principiile stabilite de Ministerul Educației împreună cu federațiile sindicale reprezentative vor fi respectate”, se arată în informarea semnată de Ligia Deca.
Întrebată despre „valoarea“ notei de fundamentare în care apare garanția cerută de profesori că de anul viitor salarizarea în Educație va porni de la salariul mediu pe economie, Deca a răspuns că „este semnată, ca ordonanța, de cei doi miniștri inițiatori, de ministerele avizatoare, de vicepremier și de premierul României.”
Conform Curții Constituționale, nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență adoptate este un simplu document care facilitează înțelegerea ordonanței, fără să aibă o altă valoare.
„Suntem convinși că eforturile Ministerului Educației de a finaliza în bune condiții activitățile specifice acestei perioade sunt dublate de dorința fiecăruia dintre dumneavoastră ca toți copiii să finalizeze în condiții optime anul școlar 2022-2023, iar elevii din anii terminali să susțină examenele naționale conform calendarelor actuale”, potrivit adresei menționate mai sus.
Documentul poate fi consultat mai jos:
- De Ziua Învățătorului, Nicolae Ciucă a transmis că „în calitate de prim-ministru am arătat respect și deschidere la consultările cu reprezentanții sistemului de învățământ și prin soluțiile adoptate deja în întâmpinarea solicitărilor exprimate”.