Fostul ministru al Educației Ligia Deca este noul prorector al SNSPA, funcție preluată din poziția de lector universitar

4.481 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Sabin Cirstoveanu
Ligia Deca este noul prorector al SNSPA, anunță instituția de învățământ superior condusă de Remus Pricopie. „Miercuri, 8 ianuarie 2025, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), în urma consultării Senatului SNSPA, anunță numirea lect. univ. dr. Ligia Deca în funcția de prorector al universității, cu responsabilități în domeniul relațiilor instituționale și proiectelor strategice”, se arată într-un comunicat remis de SNSPA.

Amintim că Ligia Deca a fost ministru al Educației din octombrie 2022 și până în decembrie 2024, dată la care portofoliul a fost preluat de actualul ministru Daniel David. Înainte de a pierde funcția de ministru, Deca, fosta consilieră a președintelui Iohannis, a pierdut și alegerile parlamentare în care a candidat pentru funcția de senator pe listele PNL Vâlcea.

Înainte de a fi ministru, Deca a fost consilierul pe educație al președintelui Klaus Iohannis și a coordonat proiectul acestuia „România educată”. Deca a fost primul ministru al Educației care a fost președintele unei asociații studențești (ANOSR) și a preluat mandatul fără a avea toate gradele de profesor sau cercetător – este lector universitar la SNSPA, unde înainte de a fi ministru preda Studii europene.

Ligia Deca a intrat în Partidul Național Liberal (PNL) în iunie 2023, după ce s-a încheiat cea mai mare grevă a profesorilor din ultimii 20 de ani. Deca s-a înscris în partid în filiala Sector 6, condusă de Ciprian Ciucu. SNSPA este condus de Remus Pricopie, care a fost ministru al Educației în perioada decembrie 2012 – decembrie 2014, în guvernul PSD condus de Victor Ponta.

Deca este inginer diplomat în inginerie navală și navigație, fiind absolventă a Facultății de Navigație și Transport Naval de la Universitatea Maritimă Constanța, unde a urmat și un master în management maritim și portuar. Opt ani mai târziu, în 2016 a obținut titlul de doctor în științe politice de la Universitatea din Luxemburg.

Comunicatul integral remis de SNSPA:

„Lect. univ. dr. Ligia Deca, noul prorector al SNSPA

Miercuri, 8 ianuarie 2025, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), în urma consultării Senatului SNSPA, anunță numirea lect. univ. dr. Ligia Deca în funcția de prorector al universității, cu responsabilități în domeniul relațiilor instituționale și proiectelor strategice.

Lect. univ. dr. Ligia Deca este cadru didactic al Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană (SNSPA), din anul 2022.

Ligia Deca este o personalitate recunoscută în domeniul educației, la nivel național și internațional. În perioada octombrie 2022 – decembrie 2024, Ligia Deca a fost ministrul educației, perioadă în care a implementat politici educaționale importante, contribuind la dezvoltarea sistemului de învățământ din România. A fost membru al Panelului de Înalt Nivel pentru Profesia Didactică, convocat de Secretarul General al ONU. Anterior, între 2019 și 2022, a deținut funcția de consilier prezidențial în cadrul Administrației Prezidențiale, unde a coordonat Departamentul Educație și Cercetare și procesul de elaborare a viziunii strategice «România Educată». Ligia Deca a ocupat, de asemenea, funcția de consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, între 2015 și 2019, continuând să contribuie activ la dezvoltarea strategiilor educaționale naționale. În perioada 2010 – 2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, iar în perioada 2008-2010 a fost președinta Uniunii Europene a Studenților.

SNSPA își exprimă încrederea că experiența vastă a doamnei Deca în domeniul educației și cercetării va aduce o contribuție semnificativă la atingerea obiectivelor strategice ale instituției.”

Citește și:
Ministrul Ligia Deca, fosta consilieră a președintelui Klaus Iohannis, a pierdut alegerile parlamentare în care a candidat pentru funcția de senator pe listele PNL Vâlcea – rezultatele alegerilor parlamentare 2024
Cine este Ligia Deca, noul ministru al Educației: primul ministru fără grade de profesor sau cercetător finalizate, fost lider al asociației studenților, inginer naval și de navigație, absolventă a Universității Maritime Constanța, consilier prezidențial și coordonatorul România educată

10 comments
  1. Acolo unde există meritocrație, există și bunăstare economică, și echitate socială, și coeziune socială, și respect pentru lege, și ordine socială.
    Acolo unde nu există meritocrație, există corupție, sărăcie, inechitate socială, lipsă de coeziune socială, anomie, dezordine socială.
    Dacă privim societatea românească de astăzi și exceptăm consecințele războiul hibrid, ce descoperim? Un mediu academic universitar îngenuncheat, și la propriu și la figurat, în fața unor coate goale, mațe fripte, servind drept exemplu pentru toată națiunea română, trecută, prezentă, dar mai ales viitoare.

  2. „preluat mandatul fără a avea toate gradele de profesor sau cercetător”. Unde scrie ca pentru a fi ministru trebui sa ai „toate gradele”? Si mai exact ce inseamna „toate gradele”? Sa fi profesor universitar? Sa fi laureat al unui premiu prestigios international? Nobel? Turing? Sakharov?

    Apropo, Daniel Funeriu desi are un CV impozant, nu avea titulatura de profesor universitar in Romania. Deci nici el nu s-a calificat pentru slujba? Mihai Eminescu nu a avut bacul luat, deci nici el nu era bun?

    Dincolo de caterinca, pozitia de ministru este asumata politic si se obtine prin investitura Parlamentului. Cerintele formale sunt generice si sunt aceleasi pentru ministrul Justitiei, Sanatatii, Apararii sau Educatiei. Este responsabilitatea partidului care aduna voturile in Parlament pe cine propune.

    Ligia Deca are un trecut de ONG-ist/activist. Viziunea ei asupra educatiei a fost una aproape de curentul „woke”, fiind caracterizat de masuri care sa puna pe prim plan starea de bine a elevului, prin reducerea anxietatii si stresului, dar in detrimentul competivitatii si al performantei. Singura masura pro-competivitate dar si pro-stres este promovarea examenului diferentiat la licee. Sincer asta a parut mai curand o cedare la presiunea exercitata de colegiile nationale, care se plang, pe buna dreptate, ca „doua virgule la compunerea la romana” fac diferenta intre „a intra” si „a nu intra”. Deca a promovat introducerea de materii si campanii „moderne” (in sensul de opus al viziunii „conservatoare”) precum „educatie financiara”, „ecologie”, „campanii anti-droguri”, „saptamani altfel”, campanii anti-bullying … etc.
    In zona universitara, a mers pe linia ministrilor anteriori: mai modificam un formular, mai schimbam o denumire. Modificari de impact sunt limitarea perioadei in care poti sa termini un ciclu de studii (pana la ea, era cvasi-nelimitat, acum e dublul perioadei minime, „and you are out, and go back to START” ), lungirea doctoratului la 4 ani in paralel cu formalizarea sustinerii supra-elaborate cu publicare dupa ce sta in transparenta publica. O modificare de mare impact birocratic este redefinirea rezultatelor invatarii, fapt ce a condus la schimbarea unui intreg set de formulare; nimic de substanta.

    Pe de alta parte eu sustin ca poa sa vina si Maica Tereza, Gheorghe Lazar reincarnat sau Lucifer Morningstar, ca nu vor face mare lucru. Cat timp opiniile romaniilor sunt impartite intre modernism vs conservatorism, fara stres vs competivitatea elevilor, profesori „bine platiti” vs „oricum castiga prea mult din meditatii”, lucrurile vor ramane cam la fel.

  3. Cum adică „a fost numită” ? Au fost alegeri recent și ea a fost propusă de rectorul proaspăt ales?
    Cum adică, în urma consultării „Senatului universitar”? Senatul universitar nu se consultă, băi securiștilor, ci este forul suprem de conducere dintr-o universitate! Senatul aprobă sau nu!
    Asta este lista rușinii (Senatul, care nu zice nimic, fie aprobă în unanimitate), așa cum o prezintă web-site-ul oficial al SNSPA:

    „Membrii Senatului
    Preşedinte
    Prof. univ. dr. Iordan Gheorghe Bărbulescu,
    Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană
    Facultatea de Administrație Publică
    Conf. univ. dr. Corina Antonovici
    Conf. univ. dr. Ioana Teodora Biţoiu
    Conf. univ dr. Mihaela Cărăușan
    Conf. univ. dr. Mădălina Cocoșatu
    Lect. univ. dr. Cristina Elena Nicolescu
    Conf. univ. dr. Crina Rădulescu
    Facultatea de Comunicare și Relații Publice
    Prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu
    Conf. univ. dr. Corina Buzoianu-Daba
    Prof. univ. dr. Diana Maria Cismaru
    Prof. univ. dr. Nicoleta Corbu
    Conf. univ. dr. Valeriu Frunzaru
    Conf. univ. dr. Cristina Leovaridis
    Conf. univ. dr. Loredana Radu
    Facultatea de Management
    Prof. univ. dr. Adrian Curaj
    Prof. univ. dr. Florina Magdalena Pînzaru
    Prof. univ. dr. Alexandra Zbuchea
    Facultatea de Științe Politice
    Prof. univ. dr. Alfred Bulai
    Lect. univ. dr. Bogdan Iancu
    Conf. univ. dr. Aurelian Daniel Muntean
    Prof. univ. dr. Mihai Păunescu
    Conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu
    Prof. univ. dr. Andrei Ţăranu
    Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană
    Conf. univ. dr. Mihai Cercel
    Lect. univ. dr. Alexandru Mihai Ghigiu
    Lect. univ. dr. Ioana Roxana Melenciuc-Ioan

    (Da, ați citit bine: Alfred Bulai! Băieții cu ochi albaștri sunt capabili să vă urmărească live, de când începeți să tastați un comment, dar nu-s în stare să-și actualizeze site-ul !!!)

  4. Se lasă peste țară o atmosferă tăcută, grea, persistentă, aproape lichidă, mustind a revoltă: politica și mediul universitar sunt „ale lor”. Indiferent de lipsa performanțelor, indiferent de văditele contraperformanțe, tot ei sunt la butoane. Prin derogare totală de la competență, prin indiferență superioară față de carierele oneste, trudite, prin ignorarea oricărei proceduri normale de promovare academică. Pare că argumentele logice, dezbaterea, critica intelectuală sunt insuficiente. Peste tot în politică și mediul universitar, exemple de statornicie incompetentă … Unde sunt adevărații profesori din SNSPA? Unde sunt farurile luminoase ale miilor de tineri care aleg SNSPA? SNSPA va relansa, va birui prin programul „România educată”? Se lasă peste țară penumbra incompetenței …

  5. Iată sinecura de care vorbeam.

    E bună și funcția asta pt început, după atâția ani de chin și stres (de la citit comentarii negative la Minister)

    Dacă tot nu mai sunt vize de America poate ne face o bucurie.

    1. Nu o vrea nimeni in Amwrica, let’s be real… In schimb, la snspa sunt multe de ascuns, de bagat sub pres si ea e perfecta acolo…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Școlile și grădinițele fac angajări – Guvernul a suplimentat numărul de posturi cu 750 de locuri de muncă pentru personal didactic auxiliar și nedidactic. Măsura vine după ce în ianuarie au fost date afară peste 1.200 de persoane din astfel de posturi

Guvernul a suplimentat numărul de posturi din Învățământ cu 750 de locuri de muncă pentru personal didactic auxiliar și nedidactic, potrivit hotărârii adoptate în ședința de joi seară. Secretarul general…
Vezi articolul

INTERVIU Mihai Manea, președintele Asociației Profesorilor de Istorie: Elevii cer răspunsuri la ce văd în social media, în actualitate, ora de istorie este mai intensă acum / Perioada din decembrie 2024 a marcat istoria românilor, dar și istoria universală și va lăsa urme, indiferent cine va câștiga alegerile prezidențiale

„Cred că viața școlii românești, profesorul de istorie, ora de istorie începe să găsească mai multă intensitate, vibrație, după momentul alegerilor din decembrie 2024″, spune profesorul Mihai Manea, președinte al…
Vezi articolul

Clădirea internatului din Odorheiu Secuiesc care s-a prăbușit aparține Arhiepiscopiei Romano-Catolice de la Alba Iulia / Arhiepiscopul Gergely Kovács: „Am aflat cu durere despre tragedie și am mers imediat la fața locului”

Clădirea în care funcționează internatul Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, care s-a prăbușit luni seara, aparține Bisericii Romano-Catolice, respectiv Arhiepiscopiei de Alba Iulia, de la care a fost închiriată…
Vezi articolul

Arheologi de la universitățile Durham și Al-Qadisiyyah au identificat locul unei bătălii străvechi pe teritoriul actualului Irak, folosind imagini declasificate de la sateliții spion ai SUA

Arheologii au identificat locul unei bătălii străvechi în ceea ce este acum Irakul, comparând relatările istorice cu imagini declasificate de la sateliții spion ai SUA, informează CNN, scrie G4Media.ro. Cercetătorii de…
Vezi articolul