Ligia Deca a evitat să spună că garantează majorările salariale pentru angajații din sistemul de învățământ de la 1 ianuarie 2024, în cazul în care legea salarizării nu va fi gata până atunci

11.559 de vizualizări
Sursa: Captura video TVR Info
Întrebată dacă poate garanta că de la 1 ianuarie 2024, angajații din sistemul de învățământ vor primi salarii mai mari, chiar dacă legea salarizării nu va fi gata până atunci, ministra Educației a evitat un răspuns clar: “Având în vedere că este un act normativ în vigoare și că a fost o un angajament al coaliției, este evident că am încredere că se va întâmpla, ca în orice stat de drept”. Ligia Deca a făcut aceste declarații la TVR Plus, în data de 11 septembrie.

Ligia Deca nu a putut spune clar dacă garantează că profesorii, personalul nedidactic și cel auxiliar vor primi majorările salariale de la 1 ianuarie 2024 promise prin O.U.G. nr. 57/2023.

Ministra Educației a fost întrebată despre aceste majorări, în condițiile în care legea salarizării nici nu a ajuns în Parlament, deși fostul ministru al muncii, Marius Budăi, promitea că acest lucru se va întâmpla la 1 septembrie.

Răspunsul Ligiei Deca de la TVR Info pe acest subiect

Redactor: Garantați că de la 1 ianuarie 2024 acele promisiuni, acele majorări vor fi aplicate chiar și în lipsa legii salarizării?

Ligia Deca: Deci avem în primul rând o creștere salarială care a intrat deja în vigoare, cea de la 1 iunie deja a intrat în vigoare. Vorbim de creșteri salariale numai în acest an, de peste 25% pentru cadrele didactice, peste 30% pentru didactice auxiliare. De asemenea, există legiferat în ordonanță de urgență, una, angajament al coaliției, care spune că de la 1 ianuarie se va primi o majorare de 50% din creșterea pe care salariile ar avea-o până la noua grilă de salarizare, grila care ar trebui să plece de la salariul debutantului egal cu salariul mediu pe economie. Având în vedere că este un act normativ în vigoare și că a fost o un angajament al coaliției, este evident că am încredere că se va întâmpla, ca în orice stat de drept. Însă ceea ce vă pot promite este că noi, la Ministerul Educației, ne vom lupta ca acest lucru să se întâmple prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”.

Amintim, fostul ministru al muncii, Marius Budăi, dar și fostul premier Ciucă spuneau că salariile profesorilor trebuie incluse în legea salarizării unitare și că nu pot fi negociate separat, fiind condiție în PNRR. Promisiunea Guvernului privind salarizarea profesorilor nu a fost îndeplinită până în prezent. Nu a fost făcut public nici măcar un draft al legii salarizării unice.

Informații de context

În urma grevei din generale a profesorilor din luna mai, Guvernul a promis majorări salariale de la 1 ianuarie 2024.

(2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Pe 4 septembrie, anterior emisiunii în care Ligia Deca a evitat să spună dacă poate garanta majorările salariale pentru angajații din sistemul de învățământ, liderii de sindicat din Educație au avut o întâlnire la Guvern, cu premierul Ciolacu și cu ministra Deca. În urma discuției, liderii de sindicat au anunțat că “li s-a promis majorarea salariilor personalului didactic, personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din sistemul de învăţământ de stat, de la data de 1 ianuarie 2024conform art. III alin. (3) din O.U.G. nr. 57/2023, va fi acordată”.

Pe 7 iunie, ministrul Muncii de atunci declara de la pupitrul Guvernului României că termenul dat de coaliție pentru draftul legii salarizării este data de 15 iulie: „Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament.”

Pe 12 iunie, în ziua suspendării grevei generale și în ultima zi a Guvernului Ciucă, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, declara din nou: “Noi suntem în construcția Legii salarizării, construcție care este asumată a fi terminată în prima etapă, până în 15 iulie, urmând dezbaterile cu cei interesați, cu partenerii sociali, în perioada 15 iulie – 1 septembrie, după care aprobarea în Guvern ca proiect de act normativ, trimiterea în Parlament și acolo, bineînțeles, alte dezbateri, așa cum știm de obicei”.

Însă, potrivit surselor Edupedu.ro, legea salarizării unitare din sistemul public nu era finalizată la 15 iulie. Conform acestora, nici măcar grilele pentru sectorul învățământ nu sunt gata, deși Guvernul Ciucă și Guvernul Ciolacu le-au promis profesorilor public, în mai multe rânduri, că la data de 15 iulie grilele de salarizare vor fi gata, la fel și legea salarizării.

Fostul ministru al muncii, Marius Budăi, dar și fostul premier Ciucă spuneau că salariile profesorilor trebuie incluse în legea salarizării unitare și că nu pot fi negociate separat, fiind condiție în PNRR. Promisiunea Guvernului privind salarizarea profesorilor nu a fost îndeplinită până luni, 4 septembrie. Nu a fost făcut public nici măcar un draft al legii salarizării unice.

Citește și:
Rezultatele discuției dintre sindicatele profesorilor și premierul Ciolacu, după ce Guvernul le-a mințit că legea salarizării va fi gata pe 15 iulie și pe 1 septembrie depusă în Parlament: Salariile din Educație vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024
Sindicatele din educație, întâlnire cu premierul Ciolacu pe tema proiectului Legii salarizării unitare / Marius Nistor: „Există un act normativ asumat și politic și asumat de întreaga coaliție, care trebuie respectat în integralitate”
Legea salarizării unitare din sistemul public nu este finalizată la 15 iulie, potrivit surselor Edupedu.ro. Conform acestora, nici măcar grilele pentru sectorul învățământ nu sunt gata, deși Guvernul Ciucă și Guvernul Ciolacu le-au promis profesorilor public, în mai multe rânduri, că la data de 15 iulie grilele de salarizare vor fi gata, la fel și legea salarizării.
Ministrul Muncii, despre majorarea salariilor profesorilor: Avem un plan, dar nu putem face legea salarizării unitare pe bucăţi, acum pentru profesori, săptămâna viitoare pentru altă categorie salarială. Din păcate, nu se poate peste noapte

6 comments
  1. Pai poate garanta, caci cresterea se raporteaza la valoarea din noua lege a salarizarii.
    Cum noua lege nu exista, chiar si o crestere de 1 leu este in regula. Sau, in logica politicienilor, o crestere de 0 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Atac la profesori al fostului președinte francez Nicolas Sarkozy, care spune că sunt mulți și muncesc „doar 6 luni pe an” / Ministra Educației, Anne Genetet, le ia apărarea: „Profesorii noștri lucrează mult, uneori în condiții foarte dificile”

Ministra Educației din Franța, Anne Genetet, a luat apărarea profesorilor după ce fostul președinte Nicolas Sarkozy a afirmat, în cadrul unei conferințe, că „profesorii nu lucrează decât șase luni pe…
Vezi articolul
Scădere dramatică a numărului copiilor de grădiniță

After school-urile în școală, pe banii părinților, cu profesorii de la clasă, legalizate de noua lege adoptată de Senat. Pentru cadre didactice din alte școli e necesar acordul Consiliului de Administrație

Programele de tip after-school sunt oficializate inclusiv prin implicarea financiară și organizatorică a părinților, acolo unde „statul, consiliile judeţene sau consiliile locale nu finanţează programul ‘Şcoala după şcoală’”, potrivit noii…
Vezi articolul

Rezultatele de la Admiterea la liceu 2024 se publică miercuri, după repartizarea computerizată a elevilor / Explicații și exemple concrete despre cum funcționează ordonarea descrescătoare după media de admitere

Repartizarea computerizată generală a candidaților are loc miercuri, 24 iulie, conform calendarului anunțat de Ministerul Educației. Rezultatele admiterii vor fi publicate de instituție pe site-ul dedicat. Depunerea dosarelor de înscriere, cu alte…
Vezi articolul