Ligia Deca, după consultările de la Guvern cu sindicatele din Educație, dă asigurări că sunt bani pentru plata salariilor actuale, a burselor și decontarea navetei elevilor

10.968 de vizualizări
Sursa: Facebook Guvernul României
Ministra Educației Ligia Deca spune după consultările de luni cu sindicatele și premierul că “sunt stabilite măsuri clare pentru asigurarea plății salariilor cadrelor didactice și ale personalului didactic auxiliar, precum și pentru plata burselor pentru elevi și decontarea navetei”. De asemenea, ministra Educației reia într-o postare pe Facebook, mesajul guvernului privind eliminarea inechităților privind salariile din educație, că urmează ca executivul să aprobe o modificare legislativă în “cel mai scurt timp”.

Întâlnirea de luni de la Guvern, cu premierul Ciolacu, sindicatele profesorilor, miniștrii Educației, Muncii și Finanțelor era pentru „stabilirea modalității de majorare a salariilor” în școli și universități din 1 ianuarie 2024, anunțau sindicatele.

Ministra Educației a confirmat mesajul Guvernului privind eliminarea inechităților salariale, și anume că s-au găsit soluții, iar în “cel mai scurt timp” se vor aproba propunerile de modificare legislativă.

Ministra Educației a dat asigurări că sunt bani pentru plata salariilor actuale ale profesorilor, bursele elevilor și decontul navetei.

“Reprezentanții cadrelor didactice au primit astăzi asigurări că sunt stabilite măsuri clare pentru asigurarea plății salariilor cadrelor didactice și ale personalului didactic auxiliar, precum și pentru plata burselor pentru elevi și decontarea navetei”, a scris Deca.

Despre majorarea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie, așa cum a promis Guvernul Ciucă prin ordonanța de urgență nr 57/2023, după greva profesorilor din luna mai, Ligia Deca a reiterat poziția sa de săptămâna trecută.

“Voi face, în continuare, tot ceea ce ține de mine pentru ca angajamentele privind creșterea salariilor din educație să fie respectate și voi fi alături de toți oamenii școlii – binele copiilor noștri este legat de binele fiecărui om care lucrează în sistemul de învățământ!”

Mesajul integral

Informații de context

Amintim, după consultările de luni de la Palatul Victoria, Guvernul a transmis că directorii de școli, grădinițe și creșe, contabilii și secretarii șefi vor primi salarii majorate, și se vor elimina astfel “inechitățile salariale din educație”, dar rămâne deschis dialogul în privința majorărilor salariale de la 1 ianuarie, în lipsa legii salarizării. 

Legea salarizării nu este gata nici în ziua publicării acestui articol, iar mai mult, pe 12 octombrie, sindicatele din poliție au declarat după discuții cu ministrul Muncii că viitoarea lege a salarizării va intra în vigoare “cel mai devreme după 1 ianuarie 2025”.

Așa că „Guvernul caută o soluție tehnică care să prevadă creșterea salariilor în educație de la 1 ianuarie 2024, chiar și în lipsa legii salarizării. Acum, care va fi această variantă, vom vedea”, a declarat Ligia Deca săptămâna trecută.

Înainte de întâlnirea din 16 octombrie, cea mai recentă întâlnire a sindicatelor cu premierul Ciolacu pe tema salarizării a avut loc pe 4 septembrie, când liderii sindicali spuneau că: “în cursul lunii septembrie se vor finaliza discuțiile cu Guvernul României privind salarizarea personalului din învățământ”.

Declarațiile de atunci se bat cap în cap cu ceea ce declară ministrul Deca acum, când într-un interviu la Europa Liberă a fost rugată să dea exemple de salarii din grila de la învățământ. Răspunsul: „Eu cred că nu are rost, pentru că ea nu este finalizată”. Fără să existăe o grilă publică a salariilor din Educației, profesorii nu știu ce anume înseamnă creșterea de 50% din diferența între salariul din grilă și cel din prezent.

În Parlament, Guvernul a trimis săptămâna trecută un punct de vedere prin care a anunțat că nu susține creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2024 printr-o inițiativă legislativăpentru că aceasta “are caracter discriminatoriu” față de alți bugetari, deși Ligia Deca tocmai ce anunțase că se caută o soluție să crească salariile separat în învățământ, dacă legea salarizării nu va fi gata.

Citește și:

Creșteri de salarii pentru directorii de școli, contabilii și secretarii șefi, propuse de Guvern “în cel mai scurt timp” pentru eliminarea inechităților / În privința majorărilor salariale promise de la 1 ianuarie, “dialogul rămâne deschis”
UPDATE Întâlnire cheie de la Guvern, cu premierul Ciolacu, sindicatele profesorilor, miniștrii Educației, Muncii și Finanțelor, pentru „stabilirea modalității de majorare a salariilor” în școli și universități din 1 ianuarie 2024

Ligia Deca, după discuțiile de la Guvern cu sindicatele din Educație: Voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca angajamentele privind creșterea salariilor în învățământ să fie respectate


8 comments
  1. astia nu plătesc obligațiile legale rezultate din hotărâri ale instantelor și credeți ca vor da de bunăvoie vre un ban?
    credulilor

  2. Hai ma profilor ca va umple deca de bani :)))….pe care o sa vi i ia ciolacu prin metodele: taxe, tva, inflatie, curs de schimb…etc…:)))

  3. Aș dori să fac un scurt comentariu despre burse: trebuie să existe o limită de jos pt.ele(cele de “merit”)! Propunerea mea ar fi media 7,00!Legislația trebuie amendată ! Nu poți da burse de “merit” pt.media 1,95 sau 4,59!Este un nonsens! Cu aceste medii elevii trebuie să rămână repetenți nu să fie premiați! Schimbarea legii este la îndemână! Se fac amendamente pt.multe alte legi! Cum să premiezi un elev pe care altfel l-ai lăsa repetent???.

    1. Al meu nu ia bursă că are fratele salariu mare la care el nu locuiește cu noi sta cu chirie că este departe cu serviciul tocmai la Buzău și noi la Gorj este dreptate .halal Romania.

  4. muhahaha , stati linistita la locurilii voastrii , veti primii salariilii actualii la craciun si crestirilii date cu OUG 57 la pastilii cailor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mușamalizarea cazului de la Târgu Mureș, Școala „Romulus Guga”. Învățătoarea Mariana Alexa a primit un avertisment scris pentru abuzurile verbale repetate, zilnice, la adresa elevilor săi de 8-9 ani: „Ce-i în capul ăsta al tău, groapă de nisip? Creier în niciun caz”, „minte îngustă!”, „unul mai bătut în cap ca altul”

Învățătoarea Mariana Alexa, care a abuzat verbal elevii săi de la Școala Gimnazială „Romulus Guga din Târgu Mureș, a primit doar un avertisment scris pentru ieșirile sale, a declarat pentru…
Vezi articolul

VIDEO FOTO În jur de 12 mii de profesori și angajați din Învățământ au protestat vineri la București / Protestul început la Piața Victoriei și continuat la Cotroceni s-a încheiat / „România needucată”, sub Iohannis-Deca, aruncată la gunoi / „Îndrăznim!” / „Bac, Capacitate – cu nepalezi organizate!”

Angajații din Învățământ au protestat vineri, 9 iunie, în București, începând din Piața Victoriei, unde s-au adunat de la orele 11.00, continuând cu un marș și cu noi manifestații în…
Vezi articolul