Ligia Deca, despre salariile profesorilor: Din ultimele discuții cu sindicatele, s-a desprins un posibil 20% ca procent de creștere pe 2024, care să și arate semnul de respect pe care-l avem pentru profesia didactică. S-au discutat mai multe variante de etapizare

31.209 vizualizări
Foto: Simion Mechno/Agerpres Foto
Creșterea salarială convenită cu sindicatele ar fi de 20% pentru profesori și angajații din Învățământ, pentru anul 2024, confirmă Ligia Deca, ministra Educației. Întrebată la un eveniment al OCDE la Parlament despre planurile de majorare în rate a salariilor din Educație pentru anul 2024, Deca a mai spus că „s-au discutat mai multe variante de etapizare“. Este pentru prima dată când un oficial apare public cu această afirmație, scenariu pe care sindicatele reprezentative ale profesorilor nu l-au prezentat public niciodată.

Reacția vine după ce ieri Edupedu.ro a publicat intențiile de creștere salarială cuprinse într-un proiect de oug al Ministerului Finanțelor, care prevede o majorare de 13% la 1 ianuarie și o alta de 7% de la 1 august. Asta în condițiile în care datele prezentate de Guvernul Ciucă pe data de 12 iunie, prin vocea ministrului Muncii de la vremea respectivă, la încheiera grevei generale a profesorilor, arătau o creștere cu aproape 40% a salariului net pentru profesorul debutant.

Deca spune acum, în premieră, că înțelegerea cu sindicatele profesorilor ar fi fost accea conform căreia să existe o creștere de peste 50% față de salariile dinainte de luna iunie ale profesorilor. „Din ultimele discuții s-a desprins un posibil 20% ca un procent de creștere pentru anul 2024, nefiind încă finalizate discuțiile vizavi de etapele de acordate, ceea ce ar însemna că avem o creștere de peste 50% față de salarizarea care exista înainte de luna iunie a acestui an“, susține Ligia Deca.

Declarațiile de acum ale Ligiei Deca:

„Există sigur ordonanța din vară, sigur, care vorbea despre o creștere de 50% de la 1 ianuarie raportat la noua grilă pentru Educație, care însă, din păcate, nu este în vigoare pentru că legea salarizării unitare nu e finalizată. În acest context, Guvernul și federațiile sindicale ale cadrelor didactice, ale personalului din Învățământ, au discutat în ultimele săptămâni care ar fi o creștere realistă, bazată pe posibilitățile pentru anul viitor, dar care să și arate semnul de respect pe care-l avem pentru profesia didactică.

Din ultimele discuții s-a desprins un posibil 20% ca un procent de creștere pentru anul 2024, nefiind încă finalizate discuțiile vizavi de etapele de acordate, ceea ce ar însemna că avem o creștere de peste 50% față de salarizarea care exista înainte de luna iunie a acestui an. Acestea sunt detaliile pe care le am, am văzut discuțiile din spațiul public. Este încă o discuție deschisă între Guvern și federațiile sindicale. Ceea ce eu am în clar, în acest moment, este că vom avea o creștere peste 50% pe medie a salariilor din învățământ față de ce aveam înainte de luna iunie, și de asemenea vom regla toate inechitățile pe care le-am identificat împreună cu reprezentanții profesorilor. Asta înseamnă inclusiv măsuri care să crească salariile directorilor, directorilor adjuncți și personalului de conducere și alte categorii care fiind pe alte grile nu beneficiază în același mod de creșterile salariale.

Reporter: Dar de ce acest 20% este în două tranșe, așa cum apare în acest proiect?

Ligia Deca: În ultima discuție avută între prim-ministru și reprezentanți federațiilor s-au discutat mai multe variante de etapizare. Nu avem încă o variantă pe care s-o fi agreat într-o întâlnire față în față între reprezentanții federațiilor sindicale și prim-ministru. Permiteți-mi să nu speculez, știu care sunt propunerile de etapizare, dar aș vrea să nu inducem în opinia publică variante care să nu fie confirmate. Cred că în scurt timp vom putea face un anunț public și vor putea confirma și reprezentații cadrelor didactice“.

Reamintim, proiectul de ordonanță de urgență consultat de Edupedu.ro, prevedea că:

“Prin derogare de la prevederile alin. (1) și de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic se majorează în anul 2024 după cum urmează:

a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;

b) începând cu data de 1 august 2024 cu un procent de 7% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023”.

Concret, aplicat pe salariul unui profesor debutant, care acum este la circa 3.300 de lei net, creșterea de la 1 ianuarie, cu plata în februarie, ar însemna aproximativ 430 de lei, iar cea de la 1 august, cu plata în septembrie, ar fi de 230 de lei.

Salariul unui debutant, în septembrie 2024, ar fi în aceste condiții de aproximativ 3.960 de lei.


36 comments
  1. Mai știe cineva ceva de sindicate?OUG 57 înseamnă că debutantul trebuie să ia salariul mediu pe economie.Asta e o țară vai mama ei unde legile se aplică selectiv.

  2. Bună ziua! Și personalul nedidactic trebuie plătit în funcție de performanță, sunt grădinițe cu 8 clase(120 copii) și sunt 2 bucătărese și sunt grădinițe cu 4 clase (60 copii ) tot 2 bucătărese sunt ingrijitoare care au în clasă 22 copii și sunt ingrijitoare care au 7-8 copii.Iar sindicatul trebuie să lupte ptr.tot personalul nedidactic la fel,un sindicat a dat carduri ptr.combustibil( ptr.cei care fac naveta) iar alt sindicat,nu.Nu este corect.

  3. Despre nedidactici că au salarii de mizerie nu spune nimeni nimic nici cei 9 la suta nu s au acordat suntem buni numai la grevă carne de tun drepturi pauză

  4. Greva cu 2 note in catastif e degeaba.
    Oricum la mine in școala nu au făcut greva decât vreo 3 slăbănogi. Greii și barosanii au făcut orele de teama sa nu piardă grosul din orele suplimentare. Au zis că ei au salar bun și nu trebuie greva. Au zeci de PCO pe care nu le fac aproape niciodată.

    Să-i lăsăm doar pe ei la catedra cu normele triplate zic că e o soluție. Iar noi concediu fara plata evident. Suplinitorii sa plece in alte domenii că nu-s legați de glie.

    1. Având în vedere că măririle se fac etapizat, mă gândesc că și noi ar trebui să ne facem treaba etapizat….din ianuarie doar 13%, mai încolo creștem proporțional cu mărirea de salariu munca și tot așa. Oricum au rămas câțiva care mai fac treaba aceasta cu profesoratul din pasiune!!! Vom ajunge și noi doar să intram la ore sau să mergem la școală ca să avem de unde să plecăm!!! Ei ne măresc salariul cu 13% sau 5% ca până la urmă să fie 0%( oricum eu nu am înțeles la.ce.salariu se calculează acest procent…ca mai dau acum 10% dirigenția din salariul de acum 1000 de ani…deci dacă dau 13, 5% din salariul de acum 10 ani….o să fie perfect)și restul cu 30%….doar suntem penalizați că muncim…oricum fac salariul jumate-jumate cu statul român….mai bine îl păstrează că doar nu eu ma trezesc în fiecare dimineață…fac 35 de km dus la școală și 35 întors…ajungând sa muncesc 12 ore pe zi pe o brumă de bani…nici măcar nu am ajuns la performanță ( după vreo 15 ani vechime și gradul 1, ca să nu mai zic de toate “măririle ” de salariu) să trec de 5000 de lei….

  5. ȚȚȚ, auzi tu cum s a desprins 20, adica 13, ma rog 5% sau cat o fi in final , atata respect se cuvine , atata s a desprins.
    adica prafu de pe tobă

    1. Marirea de 20% s-ar putea aplica la diferenta dintre salariul in plata si cel mediu pe economie, daca este asa iar vom primim praf in ochi.

    1. Intram si cei care nu am fost, mai ales ptr nesimtirea lui Ciolacu de ieri care spune ca si aceste mariri minuscule se vor faca doar pe ” criterii de performanta”. Doar la profesori trebuie performanta in tara asta!

  6. Pt o grevă care să nu mai fie sabotată soluția este simplă și tine doar de noi.

    1. Se convoacă toți membrii de sindicat din școală si se schimbă liderul actual din unitatea școlară (dacă se știe că în mai a sabotat greva)

    2. După ce toți liderii din școli sunt schimbați cu oameni integri deciși că așa nu se mai poate se convoacă adunarea liderilor din județ si se SCHIMBĂ liderul județean.

    3. Ulterior toți noii lideri județeni convoacă adunarea națională si schimbă toți liderii NAȚIONALI care au compromis efortul din vară.

    Soluția e simplă si eficientă și rezolva si o problemă internă (a liderilor trădători) care de 34 de ani prin tot felul de tertipuri si combinații politice ne-au adus aici.

    Desigur ca la o astfel de soluție se vor activa si politrucii si actualii lideri care își pierd privilegiile dar așa nu mai putem continua.

    Dacă nu acționăm și noi vom parte la distrugerea definitivă a învățământului românesc.

    Să nu uităm totuși că majorarea din iunie a fost plătită timp de 3 luni din banii reținuți de la greviști
    Așadar guvernul și -a tinut promisiunea plătind efectiv din alte resurse bugetare doar lunile octombrie -decembrie.

    PS
    Când va gândiți ca nu sunt bani sa va aduceți aminte de testele din saliva pentru ,, școli ” care au costat 200.000.000 euro.
    Fără izolete, măști neconforme, ș.a.m.d.

  7. Până la urmă își vor bate joc încontinuare, iar profesorii nu vor face absolut nimic ! Suntem prea lași în fața acestor corigenți de politicieni, exact cum suntem și la clasă, este doar vina noastră! Îi lăsăm corigenți, dar îi trecem în august să nu cumva să supărăm copiii… Acum ne lasă ei pe noi, dar ne lasă repetenți, că ei au curaj ! Rușine! Sunt curios câți profesori se vor uni și vor face ceva …

    1. Total de acord! Luptăm pentru salarii, a căror majorare “grasă” promisă în vară a ajuns la un silfid 20%, și ăla etapizat (oare așa a fost înțelegerea?). Dar a văzut cineva enunțate drepturile cadrelor didactice? Eu am citit și noul CCM și noua Lege a Educației, dar nu le-am văzut menționate nicăieri! În schimb, avem obligații și interdicții, iar elevii au numai drepturi pe care și le știu! Și mai știu și interdicțiile noastre. Nu mai avem “arme”, nu mai avem nimic să le facem față! Sînt urcați pe un piedestal înaaaalt și mă întreb cînd ni se va cere să ne închinăm la ei. Oare nu merită o grevă mare pentru a lupta și pentru drepturile noastre? Eu cred că merită!

  8. Dar despre salariile directorilor ce se aude?
    Vor crește vreodată?
    Sau vom fi la egalitate cu prof debutant în sept 2024?

      1. Tin sa va spun ca deja in scoala mea vorbim de greva. Profesorii nu mai suporta minciuni si pacaleli pe fata. Daca nici in an electoral nu se onoreaza promisiunile “la milimetru”, atunci… Eu votez de greva. Si in vara am facut, am pierdut banii, dar tot nu ma las….

  9. Pur si simplu : schimbarea liderilor sindicali si intrarea in greva pe perioada nedeterminata !
    Sau, ca sa nu se dea parintii de ceasu’ mortii cum ca “vaiii, ce ne facem cu educatia copiiilor?!”, sa se faca orele exclusiv in on-line ! Cine vrea sa invete, o face si on-line, exemplu fiind cursurile on-line de tot felul si care mai dau si diplome si acreditari, etc…

    1. Eu nu fac nicio ora online, sa fie clar
      Fac greva ca si in vara si atat. Sau fara plata. La asta nu s au gandit prostii…majoritatea avem dreptul la 1-2 ani fara plata…Toti care aveti de la 11 ani vechime in plus ca titulari, fara plata, tata…sa dea din buza Ciolacu si sa-si bage…criteriile de performanta. Din 12 clase 8 ale mele au cel putin 4 elevi cu CES si inca de doua ori nediagnosticati. Sa faca el performanta!!! Performanta nu inseamna sa educi maimute si bolnavi psihic si elevi cu QI 60 in invatamant de masa. Performanta nu inseamna sa tii orele colegilor care fac Erasmusuri pe pielea ta ca mai apoi sa puna realizarea la dosar. Performanta nu inseamna paduri de copaci taiati pentru teancuri de hartii la dosar. Performanta este sa iei un copil normal si sa-l aduci de la 4 la 6 sau de la 8 la 10 prin diferite metode. Restul e cancan…

      1. oo , ce tare , nu știam , concediu fara plata 6 luni cerem , eu zic că ajunge,
        da tre sa ne mișcăm repede , până nu schimba iar legea , cum au făcut asta vara

  10. Ce etapizare? Nu s a discutat absolut nimic în primăvara despre asa ceva…Legea e lege! Nu tocmeala proștilor… După ce că 20 %, nu înseamnă 50% din diferența, mai vor s o mai de-a și în bucăți? Intrăm din nou in greva generala, fără discuție în asemenea condiții…Ne am saturat sa fie luați de prosti de fiecare dată… Pentru demnitari si primari sunt bani, pentru profesori niciodată…Ferească Dumnezeu! Nu mai crede nimeni nimic în mincinoșii din guvern! 👎👎👎👎👎👎👎👎👎

    1. dea nu de-a !
      Vă rog, nu mai scrieți comentarii pe nicăieri până nu învățați să scrieți corect! Ne faceți pe toți de râs!

  11. Alianța repetenților a reușit să taie nu doar laptele, dar și mierea din meniul copiilor. Asta in timp ce propaganda câștigă milioane de euro. Curat murdară coaliție.

  12. O soluție: demisia în bloc a tuturor angajaților din acest sector! Nu vă temeți, se vor ruga de toți să se întoarcă! Nu vor avea curajul de a înlocui pe actualii angajați cu suplinitori fără studii în domeniu sau cu slugi politice!

  13. abureli. nu dau nimic! vorbe goale. acum se leagă de rezultatele pisa. tu, statul român, subfinantezi învățământul de 30 de ani și acum ceri rezultate. o bătaie de joc! ce pretenții sa și de la o asemenea clasa politică?

    1. jos guvernul lui Ciolacu! Doar promisiuni mincinoase fata de profesorii care se consumă asemeni unei lumânări pentru educarea tinerilor. Ciolacu chiar vrea să devină președintele României??? Cine poate avea încredere în el??? o să înceapă din nou greva!!!

  14. dacă ar fi 20 la sută din Ian 2024,ar fi ok…altfel se va discredita mult clasa politică,cea care a promis,marea cu sarea …

    1. nu ar fi deloc ok . nu mai turna apă peste foc
      OUG57 , aia e ok.daca nu
      greva . concediu fara plata toata lumea. sa vedem cine vine la catedra , soferul din minister lasa 5000 ca sa vina la 3300 ?

    1. Ar fi fost majorarea legala periodica pt a tine pasul cu inflatia (nicidecum cresterea pt care s-a facut greva si care e necesara de 10-15 ani), dar nici macar inflatia nu o acopera.

      In plus, felul in care li se discuta si li se “arunca” acum profesorilor aceste PROMISIUNI de mariri salariale cu procente minime, jalnice nu face decat sa discrediteze si mai mult tagma cadrelor didactice. Atat de importanti ii considera pe profesori Deca, guvernul si toti politrucii, care si-au asigurat lor salarii marite si sporuri “fara numar” din belsug, din taxele noastre, ale tuturor, care nu avem venituri “speciale”!

      Cum sa le pese lor de profesori, cand nu le pasa de invatamant si nu vor invatamant de calitate!! De ce sa vrea invatamant de calitate?? Ar inseamna desfiintarea sistemului plagiatelor si disparitia (semi)analfabetismului in procent tot mai mare instalat la putere!

  15. cata ipocrizie!si cu directorii cum ramane?…invatamantul romanesc este pe minus din toate punctele de vedere!..calitate,finanțe,conducatori!…..

  16. OUG 57/2023: “(2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.”
    Marcel Ciolacu: “Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Acesta este angajamentul meu ferm ca viitor prim-ministru!”
    DEMISIA, ESCROCILOR!!!

  17. pe 1 ianuarie sa se desprindă OUG 57.
    lasati abureală cu posibil 20 , da o sa fie 13 da e suficient și 10.
    tanti , ai intrecut o pe dancila. aia era o lady cand tinea gura inchisa..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ca să fii profesor trebuie să știi să pui întrebări și să faci copilul să-și pună întrebări, spune Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației: Sintagma eu sunt profesor de matematică, vin și spun teorema lui Pitagora și mă aștept ca elevul să spună teorema lui Pitagora, așa ca mine, aceasta nu mai este învățare. Se simte lipsa didacticii

Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, a vorbit, la DC News, despre ce înseamnă profesia de cadru didactic: „Ca să fii profesor, în opinia mea, trebuie să știi să…
Vezi articolul

Școala târâtă în campanie. Conducerea Inspectoratului Școlar București și secretarul de stat Lixandru, fixeri pentru candidații PSD-PNL la locale. Firea le mulțumește public că i-au aranjat o întâlnire cu peste 200 de profesori și directori de școli, la Casa de Cultură a Studenților / Legea Învățământului interzice acțiunile politice „în toate spațiile destinate educației”

Conducerea Inspectoratului Școlar București și secretarul de stat din Educație Florian Lixandru s-au transformat în agenți electorali pentru candidații PSD-PNL la alegerile locale, aranjând întâlniri politice în spații educative și…
Vezi articolul

Concurs directori 2021 – Proba scrisă începe vineri, 15 octombrie, la ora 10:00 și durează două ore. Candidații intră în sală până la 9:00 și pot folosi doar pix de culoare albastră sau neagră, care nu se șterge. Model de foaie de concurs

Proba scrisă pentru concursul național de directori de școli și directori adjuncți începe vineri, 15 octombrie, la ora 10:00 și durează două ore, potrivit procedurii trimise de Ministerul Educației inspectoratelor…
Vezi articolul

Coșul minim pentru un trai decent al unei familii cu doi copii de școală este de aproape 10.000 de lei pe lună, cu peste 15% mai mult ca anul trecut – raport / Educația – a patra cea mai mare presiune pe buget, după alimente, întreținerea casei și îmbrăcăminte

Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru anul 2023, raportată la luna septembrie, a fost de 9.978 de lei pe lună pentru o familie cu doi copii…
Vezi articolul