Creșterea salariilor profesorilor a fost prezentată, luni, de ministra Educației, Ligia Deca, drept o „formă de a vă arăta că ne pasă și că ne dorim să vă simțiți respectați”. Declarația, parte a unui mesaj adresat profesorilor în prima zi de școală și în deschiderea sezonului electoral pentru alegerile parlamentare, vine în condițiile în care salariile profesorilor au crescut ca urmare a grevei de amploare de anul trecut, cea mai mare susținută de cadrele didactice în ultimii 20 de ani, fără să fi fost inițiativa Ministerul Educației sau a altei entități guvernamentale.
Declarația face parte din mesajul adresat profesorilor de Ligia Deca, așa cum a fost publicat pe site-ul Ministerului. Ideile din acest material se regăsesc, în mare parte, și în discursul susținut, luni dimineață, de Ligia Deca în ceremonia de deschidere a anului școlar la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București, unde a luat parte alături de președintele Klaus Iohannis. Acolo, însă, ea nu a menționat chestiunea salarială.
În mesajul publicat pe site, ea transmite, între altele:
- „Creșterea istorică a salariilor a fost o formă de a vă arăta că ne pasă și că ne dorim să vă simțiți respectați pe măsura importanței pe care o aveți în societate. Sunt alături de dumneavoastră pentru a face ca profesia nobilă pe care o aveți să-și recâștige prestigiul meritat! Avem măsuri care își vor vedea impactul în timp: investiții, dotări, salarii mai mari și legi noi ale educației. Acum este datoria noastră să îmbunătățim rezultatele elevilor. Trebuie să trecem de la nevoile de bază la calitate și echitate în întregul sistem.”
Amintim că, în 2023, Guvernul a acceptat creșterea salariilor profesorilor după o grevă de trei săptămâni, cea mai mare de acest fel din ultimele două decenii. În timpul acesteia, profesorii au ieșit în stradă într-o serie de proteste masive, la București și în alte orașe ale țării, guvernul amânând în mod repetat o soluție mulțumitoare pentru cadrele didactice și încercând o serie de tertipuri pentru a evita angajamente bugetare pe măsura cererilor greviștilor.
Chiar greva în sine s-a încheiat definitiv cu un truc – ea a fost inițial suspendată, în așteptarea aplicării prevederilor promise de guvern, dar a luat sfârșit în scurt timp, pe baze legale, în momentul în care ministra Deca și liderii sindicali au semnat contractul colectiv de muncă pentru angajații din învățământ – detalii aici.