Ligia Deca, despre salariile mărite după cea mai mare grevă a profesorilor din ultimii 20 de ani: „Creșterea istorică a salariilor a fost o formă de a vă arăta că ne pasă”

8.489 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Creșterea salariilor profesorilor a fost prezentată, luni, de ministra Educației, Ligia Deca, drept o „formă de a vă arăta că ne pasă și că ne dorim să vă simțiți respectați”. Declarația, parte a unui mesaj adresat profesorilor în prima zi de școală și în deschiderea sezonului electoral pentru alegerile parlamentare, vine în condițiile în care salariile profesorilor au crescut ca urmare a grevei de amploare de anul trecut, cea mai mare susținută de cadrele didactice în ultimii 20 de ani, fără să fi fost inițiativa Ministerul Educației sau a altei entități guvernamentale.

Declarația face parte din mesajul adresat profesorilor de Ligia Deca, așa cum a fost publicat pe site-ul Ministerului. Ideile din acest material se regăsesc, în mare parte, și în discursul susținut, luni dimineață, de Ligia Deca în ceremonia de deschidere a anului școlar la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București, unde a luat parte alături de președintele Klaus Iohannis. Acolo, însă, ea nu a menționat chestiunea salarială.

În mesajul publicat pe site, ea transmite, între altele:

  • „Creșterea istorică a salariilor a fost o formă de a vă arăta că ne pasă și că ne dorim să vă simțiți respectați pe măsura importanței pe care o aveți în societate. Sunt alături de dumneavoastră pentru a face ca profesia nobilă pe care o aveți să-și recâștige prestigiul meritat! Avem măsuri care își vor vedea impactul în timp: investiții, dotări, salarii mai mari și legi noi ale educației. Acum este datoria noastră să îmbunătățim rezultatele elevilor. Trebuie să trecem de la nevoile de bază la calitate și echitate în întregul sistem.”

Amintim că, în 2023, Guvernul a acceptat creșterea salariilor profesorilor după o grevă de trei săptămâni, cea mai mare de acest fel din ultimele două decenii. În timpul acesteia, profesorii au ieșit în stradă într-o serie de proteste masive, la București și în alte orașe ale țării, guvernul amânând în mod repetat o soluție mulțumitoare pentru cadrele didactice și încercând o serie de tertipuri pentru a evita angajamente bugetare pe măsura cererilor greviștilor. 

Chiar greva în sine s-a încheiat definitiv cu un truc – ea a fost inițial suspendată, în așteptarea aplicării prevederilor promise de guvern, dar a luat sfârșit în scurt timp, pe baze legale, în momentul în care ministra Deca și liderii sindicali au semnat contractul colectiv de muncă pentru angajații din învățământ – detalii aici.


7 comments
  1. A-ți mintit din nou, nu v-ați ținut de cuvânt in legatura cu marirea salariilor asa cum s-a stabilit in timpul grevei !
    Si nu e nimic istoric in cresterea oferita ca tot la coada Europei suntem !
    Iar daca v-ar fi pasat cu adevarat făceați acea marire fara sa se ajunga la greva si sa se pertube o gramada de activitati si fara sa puneți pe jar o gramada de părinți si copii !
    Sa va fie rusine ca mai aveți tupeu sa si iesiti cu astfel de declaratii !
    Nu va votez nici daca stati in cap !

  2. Dacă aceasta “creștere istorica” ar fi fost obținută fără grevă, eu v-as fi crezut ca va pasa. Dar asa, am îndoieli.

  3. Creșterea nu s-a acordat de bunăvoie și din mărinimia Ministrei. A fost obținută în urma grevei. Și dacă sindicatele nu trădau greva și pe profesorii care plătesc salariile imense ale leaderilor că sa ii reprezinte, se putea obține mult mai mult.

  4. salariile încă ar mai trebui mărite cu cel puțin 40 la sută,dacă se vrea întradevăr a se ține pasul cu scumpirile la tot ceea ce ne înconjoară în țară…

  5. Nu am uitat hotărârile false și fără acoperire cu care ați încercat să ne scoateți din greva și nici jocurile de glezne ale liderilor de sindicat. Nu uitați că greva a fost închisă de către liderii de la centru cu ajutorul colaboratorilor politizați și/sau șantajabili din școli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Denunț public al unui oficial guvernamental, despre cum s-au „reevaluat” școli care erau în risc seismic I, în pericol de prăbușire, ca să poată lua bani din PNRR. Vicepremierul Kelemen Hunor: Au făcut o reevaluare și au fost trecute în categoria de risc seismic II

Vicepremierul Kelemen Hunor face ceea ce poate fi considerat un denunț public, prin expunerea într-un interviu la Euronews România a modului în care au fost șterse zeci de clădiri din…
Vezi articolul