Ligia Deca, despre protestul profesorilor: Voi lupta pentru ca profesia de dascăl să fie una respectată, inclusiv din punct de vedere al salarizării

2.194 de vizualizări
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
„În calitate de ministru al Educației, voi lupta pentru ca profesia de dascăl să fie una respectată, inclusiv din punct de vedere al salarizării, al sprijinului și respectului”, a declarat Ligia Deca miercuri, 10 mai, în Parlament. Proiectele de legi ale Educației, legea învățământului preuniversitar și legea învățământului superior, sunt pe ordinea de zi a ședinței din Camera Deputaților.

Angajații din Educație protestează miercuri în Capitală. Printre solicitări se află acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ și majorarea salariilor.

Referitor la protestul profesorilor, ministrul Educației a spus că a purtat ieri discuții cu reprezentanții profesorilor: „Învățământul romanesc că are nevoie de toată susținerea. Protestul cadrelor didactice de astăzi confirmă acest lucru. Am clarificat, în discuțiile pe care le-am avut, inclusiv ieri, cu reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ, că ne dorim aceleași lucruri. În calitate de ministru al Educației, voi lupta pentru ca profesia de dascăl să fie una respectată, inclusiv din punct de vedere al salarizării, al sprijinului și respectului.”

Din proiectul legii învățământului preuniversitar a fost eliminat articolul privind salarizarea profesorilor debutanți, cel care ar fi dus la o creștere cu 60% a salariilor cele mai mici din învățământ.

A fost eliminat articolul 129 alin. (2) care prevedea că „în conformitate cu principiul importanței sociale a muncii, salarizarea întregului personal didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic“. Acest articol ar fi avut un impact bugetar de peste 8 miliarde de lei, iar Edupedu.ro a scris recent că salariile profesorilor debutanți ar fi fost crescute cu circa 60% dacă s-ar fi aplicat.

În iunie 2022, Marcel Ciolacu spunea că ar trebui introduse criterii de performanţă pentru o mărire de salariu: „Nu sunt adeptul sporurilor, sunt adeptul, în schimb, al criteriilor de performanță, cum s-au introdus cele de la PNRR. În cazul în care ai performanță, vei primi o mărire de salariu. Eu aș introduce toate sporurile în salariul de bază”.

Revendicările sindicatelor din educație:

  • „Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.
Citește și:
UPDATE FOTO Peste 15.000 de angajați din sistemul de Educație protestează miercuri, 10 mai, în Capitală, potrivit sindicatelor. Majorarea salariilor și acordarea sporurilor, printre solicitări

14 comments
  1. Nu creste calitatea nici cu 20% din buget alocat daca materiile si continuturile sunt inutile.

    Plus ca daca ai jumate cadre necalificate, ce sa invete elevii cu aia?

  2. Mda…se luptă să rămână la ciolan

    Pt statutul personalului didactic nu a scos o vorbă.

    Între timp legea învățământului preuniversitar a fost deja adoptată in Camera Deputaților.

  3. Un alt om tânăr cu limbă de lemn în cap, îmbătrânit prin găunosul mimetism politic. A lupta nu poate încăpea în gura unor sclavi. Sclavii nu luptă, ei sunt precum pistoalele, obiecte de care se folosesc stăpânii. Un pistol nu poate lupta. Dacă ar fi luptat, acum era in stradă, nu ocupând ilegitim o funcție proiectată pentru elite cu spirit de sacrificiu
    în sinapse. Pentru oameni autonomi, suverani, nu telecomandați, al căror cap stă plecat sub picioarele unui violator al democrației. Tot bugetul de stat nu poate cumpăra acel mic adevăr pe care milioanele de articole si emisiuni la comandă nu îl pot sterge. Democrația a eșuat odată cu elitele de noroi care luptă doar pentru bani, parvenitism și sclavi.

  4. Vorbe spuse fără acoperire! Daca așa ar fi fost, ar fi introdus in noua lege a inv. salarii motivante pentru profesori.

  5. Doamna ministru are impresia ca credem ce spune un politician?
    Pana sunt masuri aplicate nu vom mai crede promisiuni.

  6. Niște GUNOAIE, toți cei din sistemul de educație care încă mai cred în promisiunile acestor rebuturi umane își merită soarta!

    “PACTUL NAŢIONAL PENTRU EDUCAŢIE (martie 2008)
    (…)
    2. Asigurarea în perioda 2008-2013 a unui minim de 6% din PIB pentru educaţie, pentru a o aşeza pe o temelie solidă, pe durată medie şi lungă. Garantăm familiilor, elevilor şi profesorilor că regulile sistemului de educaţie nu se vor schimba în funcţie de anotimp şi că acesta va fi finanţat constant în funcţie de obiective clare şi asumate transparent.”
    https://www.hotnews.ro/stiri-politic-2511827-pactul-pentru-educatie-fost-semnat-toate-partidele.htm
    https://media.hotnews.ro/media_server1/document-2008-02-27-2460928-0-pact-pentru-educatie.pdf

    1. Fah, tu te-ai luptat sa faci tot posibilul sa avem buget de 2 procente la Educatie. Cin’ te mai crede?

        1. Credeti-ma, nu folosesc in vorbirea de zi cu zi, ba chiar fac morala tuturor elevilor mei care-l folosesc. Parca e ultima mea sansa sa dau afara din mine oful. Si sa exprim cumva in cuvinte scarba ce mi-o starneste. Cand stiu ca am 2800 lei dupa 17 ani de invatamant, nu gasesc parca nici in strafundul educatiei mele un apelativ mai bun pentru ea oricat m-as chinui.

          1. M-am străduit să găsesc un apelativ mai bun și nu am găsit nici eu. Așadar vă cred :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mircea Dumitru: Universitatea din București devine parte a Universității Civice Europene. Care sunt celelalte șapte universități din consorțiul european

“Universitatea din București se alătură unui proiect ambițios, acela al rețelei Universității Civice Europene”, anunță rectorul Mircea Dumitru. Acesta precizează că noul consorțiu este format din opt universități, cu obiectivul…
Vezi articolul

Comparație între sistemul educațional norvegian și cel românesc, făcută de învățătoarea Georgeta Safta de la Școala Gura Văii, Vâlcea: Fiecare elev norvegian are o persoană de încredere în școală în fața căreia să se poată deschide. Noi nu prea punem preț pe starea copilului

Elevii din Norvegia au în școală persoane de încredere, acestea pot fi cadre didactice sau personal auxiliar, oameni în fața cărora elevii să se deschidă și care să știe în…
Vezi articolul