Ligia Deca, despre noile criterii de acordare a burselor pentru anul școlar viitor: “Ne dorim ca, în mod cumulat, bursa de merit și bursa de reziliență să însemne 30% din elevii unei clase”

17.442 de vizualizări
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
Ligia Deca a spus despre noile criterii de acordare a burselor de merit de anul școlar viitor, 2024-2025 că: “Ne gândim să facem unele ajustări care să țină de un prag de medie și poate de diferențierea între bursă de merit, care să însemne un prag de medie foarte ridicat împreună cu performanță la concursuri și olimpiade, și o bursă de reziliență pentru acei copii care reușesc să învețe mai bine decât colegii lor din clasă, din anul școlar următor”. Declarația ministrei vine în contextul în care au existat multe controverse legate de faptul că din cauza actualei legi a Educației, elevi cu medii sub 4 iau burse de merit în valoare de 450 de lei. Ligia Deca a făcut declarația după prezentarea raportului privind rezultatele PISA 2022.

Ligia Deca a spus că Ministerul se gândește să facă unele modificări legate de acordarea burselor de merit. Ea a spus că se va introduce un nou tip de bursă, de “reziliență”. Valoarea va fi stabilită în funcție de bugetul pe anul școlar viitor. Practic, elevii cu medii foarte mari, care iau și acum bursă de merit se vor încadra în primii 30% dintre elevii unei clase, împreună cu cei care vor învăța bine, dar care nu vor avea rezultate la fel de ridicate.

“Principiul de a acorda bursele unui procent de elevi din fiecare clasă din fiecare școală este unul bun. Ne gândim să facem unele ajustări care să țină de un prag de medie și poate de diferențierea între bursă de merit, care să însemne un prag de medie foarte ridicat împreună cu performanță la concursuri și olimpiade, și o bursă de reziliență pentru acei copii care reușesc să învețe mai bine decât colegii lor din clasă, din anul școlar următor. Ne dorim ca în mod cumulat, bursa de merit și bursa de reziliență să însemne 30% din elevii unei clase. Valoarea va fi discutată odată cu bugetul de anul viitor. Bursa (n. red) în acest an rămâne pe regulile anunțate. Dosarele de curs au fost deja făcute, au fost aprobate. Deci în acest an mergem pe politicile anunțate. Modificările pe care le-am sugerat urmează să le discutăm împreună cu actorii din învățământ și apoi să facem modificările normative”, a spus Deca.

De precizat că, premierul Marcel Ciolacu a declarat recent că „nu poate fi acceptat în continuare” ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acesta a spus că a avut o discuție cu ministrul Educației, Ligia Deca, și sindicatele din Învățământ: „Sperăm să avem cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară”, spunea Ciolacu.

Informații de context

Pe 6 noiembrie, Ligia Deca anunța pentru bursele de merit acordate elevilor cu medii mici, 3 soluții: Prag de medie, resepararea burselor de studiu față de cele de merit sau burse de progres educațional, cu un barem minim de medie.

Aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit, potrivit datelor Ministerului Educației. Concret, este vorba de 8.494 de elevi care se află în această situație. Dintre aceștia, 5.250 au media cuprinsă între 4.00 și 4.99. Cu media între 3.00 și 3.99 sunt 2.382 de elevi beneficiari. 704 au media între 2.00 și 2.99, iar 158 au media sub 2, datele fiind valabile pentru luna octombrie 2023.

Ministerul a cerut centralizarea după ce în presa locală au apărut cazurile ale unor elevi din Prahova care vor lua burse de merit, deși au media 1,97, respectiv 4,59. Acest lucru este posibil în noua lege a Educației: noile criterii de acordare a burselor din legea educației permit ca elevi cu medii de 5 să ia bursă de merit, dacă se încadrează în primii 30% din punct de vedere al mediei, iar în cazul celor de clasa a IX-a, media poate scădea sub 5 pentru că se ia în calcul media de la Evaluarea Națională.

Doi elevi din Sibiu, unul cu media generală 1,59 și altul cu 1,85, primesc și ei bursă de merit de 450 de lei pe lună în acest an școlar.

Ministra Educației, Ligia Deca, a spus, la Antena 1, că situațiile apărute în presă în care elevi cu medii sub 5 iau bursă de merit apar doar la clasa a IX-a: “Problema nu este neapărat bursa de merit, ci cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu medii sub o nota de trecere”.

Secretarul de stat Florian Lixandru a recunoscut în cadrul dezbaterii privind metodologia de acordare a burselor că pragul de 30% dintre elevii unei clase pentru acordarea bursei de merit nu a fost ales pe baza unor studii, ci a tranșelor de medii din SIIIR.

La mai puțin de o lună distanță, același secretar de stat a spus că nu poate să spună “care a fost rațiunea pentru care s-a stabilit în lege ca 30% dintre elevii fiecărei clase să primească burse de merit”.

Amintim că Ligia Deca a încercat să justifice criteriul de acordare a burselor de merit prin „existența unei competiții sănătoase, în interiorul fiecărei clase, pentru primii 30% elevi”, atunci când a fost întrebată la TVR, pe 12 septembrie, despre modul în care vor fi acordate bursele de merit în anul școlar curent.

„Ideea este următoarea: copiii performează atunci când intră într-un soi de competiție sănătoasă, întâi cu sine și apoi cu cei pe care-i au în jurul lor, cu colegii lor de clasă. Ideea este nu să comparăm medii care, de altfel, arată foarte diferit de la o școală la alta, ci să-i susținem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă. Asta înseamnă că va exista o competiție, din nou, cu fairplay, sănătoasă, în interiorul fiecărei clase, pentru acei primii 30% care iau bursa de merit. Asta înseamnă că în fiecare an își vor depăși întâi propriile limite și apoi, evident, vor intra într-un soi de competiție unii cu ceilalți, ceea ce împinge în sus întregul corp al elevilor din România”, motiva Deca.

Edupedu.ro a semnalat încă din faza de proiect al metodologiei că meritul este transformat în mită electorală prin acea decizie.

Psihologul Mircea Miclea, fost ministru al Educației spunea despre bursele de merit sub media 5: Prin modul în care s-au aplicat acum bursele acestea s-a transmis un mesaj că nu contează cât de mult muncești sau înveți, contează unde te plasezi.

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Bursa Ligia Deca pentru medii de 2, 3 și 4 – premieră istorică pentru educația din România

Trei soluții posibile anunțate de Ligia Deca pentru bursele de merit acordate elevilor cu medii mici: Prag de medie, resepararea burselor de studiu față de cele de merit sau burse de progres educațional, cu un barem minim de medie
Nu pot să spun care a fost rațiunea pentru care s-a stabilit în lege ca 30% dintre elevii fiecărei clase să primească burse de merit, răspunde secretarul de stat din Educație Florian Lixandru, întrebat de un elev
Premierul Ciolacu: Am văzut situația total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acest lucru nu poate fi acceptat în continuare
Peste 1.2 milioane de burse pentru 2.9 milioane de elevi, 36% sunt burse de merit. Ministerul Educației publică numărul burselor pe luna octombrie 2023 și răspunde criticilor privind acordarea bursei de merit pentru elevii cu medii sub 5
Burse de merit de 450 de lei pe lună pentru 136 de elevi cu medii sub 5, din județul Bistrița-Năsăud, anunță Inspectoratul școlar

Bursă de merit pentru aproape 8.500 de elevi cu medii mai mici de 5, în acest an școlar, arată datele Ministerului Educației / Peste 150 au medii mai mici de 2
Iată cum încep să își arate efectele negative textele din proiectul România Educată, spune Anca Tîrcă, expert în educație, despre bursele de merit pentru elevii cu medii sub 5: Cred că sunt greșeli pe care Ministerul le face din cauza faptului că nu face analize

Mircea Miclea, despre bursele de merit sub media 5: Prin modul în care s-au aplicat acum bursele acestea s-a transmis un mesaj că nu contează cât de mult muncești sau înveți, contează unde te plasezi. Din punct de vedere social e ruinător / Ridicăm la rang național o “șmecherie”

13 comments
  1. Doamna Ministru se gandeste deja la bursele “electorale” de anul viitor dar nu a platit inca bursele din Septembrie ale Olimpicilor de anul asta!

  2. Da, revenim mascat la bursele sociale, pomana politica, pe baza de dosare… Ce facem insa cu procesul de FRAUDA, acceptata tacit (=COPIERE masiva, la clasa+ plagiat de pe internet, acasa) care stapaneste sistemul de invatamant (si nu numai), si care induce inflatia de note, plasand impostorii perfecti in “pole position” clasei? Criteriul cu “peste 9.50” NU reflecta realitatea. Cel cu “30%” (actual) genereaza o minima competitie, la nivelul clasei. E mai simplu & fai- play sa fie ajustat cu LIMITE DE NOTE: “primii 30% clasati, plus toti cei medii PESTE 9.50, DAR NU MAI JOS DE NOTA 7.00” Off-topic: ce facem cu imixtiunea politicului, in urma caruia, un director analfabet (functional), numit de un primar analfabet (functional), decide viitorul miilor de copii? Directori care slefuiesc cladiri, nu oameni (elevi), caci de acolo ies bani pentru partid. Elevii (la numar) sunt doar indici economici, in bugete. De aici calitatea educatiei. Dupa roade/ rezultate se cunoaste pomul. Iar rezultatele nu se vad imediat, ca sa poti actiona, ci pe generatii. Si nu sunt deloc bune…. Sunt probleme de fond, in educatie. Cine ia taurul de coarne? P.S. ati observat ca mai toate unitatile scolare sunt centre de votare, ? La pachet cu agentii (cadrele)…

  3. Se pare ca sunt atat de multumiti de raportul OCDE de ieri, incat continua in acelasi sens: in jos, ca se mai poate. Suntem abia pe locul 40 si ceva, pana la 81 mai este.

    De ce sa aiba bursa cei care chiar merita? Doar nu ne dorim ceva care sa functioneze pe termen lung, totul merge ca pe roate.

  4. “Ne gandim…”
    “Ministerul se gandeste…”
    ‘ai, pi buni, bre ?!?
    Da’ cand ati dat legea ce-ati facut ?!? Dormeati sau erati bine afumati ?!?

  5. Absolut tot ce faceti… e facut fara cap. Cum sa dai bursa copiilor cu note sub 5??? Alta prostie cu media de la evaluare. Media la evaluare este doar pt 2 materii, acei copii de cls VIII cu medii generale peste 9.50 au invatat la toate materiile tot anul!!!!! Copiii nu mai sunt motivati…

  6. Această afirmație pare un autodenunț bun de luat in seama de procurori.

    Așadar d-na Ligia, pardon Lidia (că așa semnează pe erata cu bursele) consideră ca doar ce este peste 9.50 sunt burse de merit.

    Rezultă ca restul sunt ,,burse electorale Deca” date premeditat pt. avantaje politice si electorale”

  7. Speram ca incompetenta asta sa dispară din peisaj! A ajuns cat dezastru a facut! Pnl si Psd sa nu uite ca anul viitor ștampila e la noi si vom vota exact după criteriul lor, sa fie egalitate de sanse si tratament, deci daca cei cu 1 si 2 au meritat bursa, pai atunci si cei de pe locurile mai din spate merita sa ajunga in fruntea tarii, nu ei! Pam-pam!

  8. >> se va introduce un nou tip de bursă, de “reziliență”
    Prostia la putere. Prostia secolului, bursă, de “reziliență”, inventata de Dr. Deca.

    Dar poate nu e deloc prostie. Poate e o maxima bataie de joc pentru a strange voturi de la fraieri. Probabil ca asta e adevarata Romanie educata de Deca si Dulap.

    1. Pai ce, da de la dansa din geanta??? Este o tampenie cat casa si ar trebui sa-i fie rusine ptr ca nu are curajul de a-si recunoaste aceasta greseala, care ii apartine ei si echipei. Au ajuns sa primeasca bursa elevi de nota 2 si 3, iar copiii care aveau media 9-9.49, nu au mai primit bursa! O prezenta de care ne putem lipsi, daca ne uitam cu atentie la ce hotarari se adopta sub conducerea ei…..

    2. Pai ce, da de la dansa din geanta??? Este o tampenie cat casa si ar trebui sa-i fie rusine ptr ca nu are curajul de a-si recunoaste aceasta greseala, care ii apartine ei si echipei. Au ajuns sa primeasca bursa elevi de nota 2 si 3, iar copiii care aveau media 9-9.49, nu au mai primit bursa! O prezenta de care ne putem lipsi, daca ne uitam cu atentie la ce hotarari se adopta sub conducerea ei…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Exmatricularea elevilor, introdusă prin amendamente de PNL, PSD și Ministerul Educației în proiectul legii învățământului. Apar și sancțiuni noi, ca suspendarea temporară / Telefoanele să fie interzise în perioada cursurilor, cu excepția folosirii lor în scop didactic

Un capitol întreg de sancțiuni la adresa elevilor apare în documentul cu cele peste 1.000 de amendamente depuse la proiectele de legi ale Educației, aflat în dezbatere la Camera Deputaților,…
Vezi articolul

Olimpiada de Limba franceză 2024, etapa pe județ – subiecte și bareme de corectare pentru clasele VII-XII, proba de sâmbătă, 23 martie / Mail de 100 de cuvinte despre o experiență petrecută cu un prieten în Franța, cerință la clasa a VIII-a

Subiectele și baremele de corectare de la etapa județeană a olimpiadei de limba franceză (ONLFR) 2024, organizată sâmbătă, 23 martie, au fost obținute pe surse de Edupedu.ro. Documentele sunt unice…
Vezi articolul