Ligia Deca, ministrul Educației, a spus marți într-o scurtă declarație că a semnat azi ordinul privind componența echipei de negociere a contractului colectiv de muncă. Anunțul oficialului vine la câteva ore de la anunțul federațiilor sindicale privind declanșarea grevei naționale pe 22 mai, pe termen nelimitat.
Ligia Deca a spus că în zilele ce urmează va chema la discuții reprezentanții federațiilor sindicale, după ce astăzi a semnat ordinul de ministru privind componența echipei de negociere a contractului colectiv de muncă.
Întrebată de jurnaliști pe holul Senatului dacă s-ar putea ajunge la înghețarea anului școlar, Ligia Deca a spus: “Sunt convinsă că se vor găsi soluții punctual. Nu cred că ar trebui pusă în pericol în niciun fel structura anului școlar sau procesul educațional”.
Redăm declarația ministrei Ligia Deca:
Ligia Deca: Eu sunt convinsă că va exista un dialog constructiv. Noi vom face toate eforturile și din punctul de vedere al Ministerului Educației ne vom lupta pentru atât pentru o salarizare decentă, cât și pentru ca anul școlar se desfășoară în condiții optime și să finalizeze, așa cum e structura prevăzută.
Reporter: Când ar putea crește salariile profesorilor, pentru că aici sunt cele mai multe nemulțumiri?
Ligia Deca: Aceasta este o decizie pe care coaliția de guvernare trebuie să o ia în dialog cu reprezentanții federațiilor sindicale. Înțeleg că deja au fost discuții vizavi de posibile întâlniri în zilele următoare. Noi suntem la dispoziția Guvernului pentru a oferi toate detaliile care țin de finanțare, impact bugetar ș.a.m.d. Sunt convinsă că se vor găsi soluții punctual.
Reporter: Ce poate face Ministerul Educației în acest moment pentru a-i mulțumi pe profesori și pe sindicaliști?
Ligia Deca: Astăzi am semnat ordinul de ministru privind componența echipei de negociere a contractului colectiv de muncă. Federațiile sindicale ne-au solicitat, conform legii, demararea negocierilor pentru contractul colectiv de muncă în învățământ. Am semnat acest ordin de ministru chiar astăzi și vom invita în zilele următoare reprezentanții federațiilor sindicale pentru a demara discuțiile pe această componentă. Contractul colectiv de muncă are prevederile specifice sectorului învățământ și suntem convinși că prin dialog cu reprezentanții federațiilor sindicale vom găsi cele mai bune formule.
De altfel, aceasta era și principala revendicare pe care federațiile o aveau față de Ministerul Educației, să demarăm această discuție. Mai sunt și alte chestiuni care țin de sporuri, de măriri punctuale, de ore suplimentare. Numai că aceste chestiuni sunt stabilite prin acte normative la nivelul Guvernului, hotărâri de Guvern și trebuie inițiate eventuale modificări de către Ministerul Finanțelor.
Suntem în dialog cu toți partenerii noștri și instituționali și cu partenerii din zona federațiilor sindicale pentru a identifica soluții la revendicări.
Reporter: Ce salariu credeți că ar trebui să aibă un profesor pentru a putea fi motivat?
Ligia Deca: Noi, în aceste grile pe care le-am și transmis Ministerului Muncii, am plecat de la principiul ca întreaga grilă din învățământ pleacă de la nivelul salariului mediu pe economie. Asta înseamnă, per ansamblu, o creștere medie de 60% pentru cadrele didactice, cu o reașezare a anumitor poziții. De exemplu, directorii de școală să aibă în salariu motivant, corespunzător cu responsabilitățile pe care și le asumă și cu rolul lor hotărâtor în succesul procesului educațional. Plecând de la aceste principii, sigur că pe fiecare funcție didactică și grad putem să găsim salariul motivant.
Din punctul nostru de vedere, aceasta este soluția. Sigur că înțelegem că pot fi constrângeri bugetare, de aceea am și spus că suntem gata să ne așezăm la masa dialogului cu celelalte ministere care au un cuvânt de spus: Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor și, sigur, cu federațiile sindicale”, a spus Ligia Deca.
Informații de context
Amintim, salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să crească până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020, dar majorarea a fost succesiv amânată de Guvernele Orban și Cîțu, iar anul trecut Guvernul Ciucă a aprobat două creșteri de câte 4 procente. În februarie, Edupedu.ro a scris, pe surse, că profesorii vor primi între 3% și 8% în plus la salariu în luna februarie, pentru salariul din ianuarie.
Pe 29 martie, când legile Educației au fost adoptate de Guvern și cu o oră înainte a fost scoasă din proiectul legii prevederea privind salariul unui debutant, Ligia Deca spunea că imediat după Paște se va constitui un grup de lucru pentru a discuta despre noua lege a salarizării.
Ministra Educației spunea atunci că Ligia sindicatele au agreat eliminarea salarizării profesorilor din proiectele legilor Educației, însă sindicatele au contrazis-o.