Ligia Deca, despre examenul de Bacalaureat din 2025: Probele scrise au loc mai devreme și ca o soluție care să permită încadrarea în termen a elevilor care se înscriu la facultate în țară sau în străinătate

6.238 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Probele scrise ale examenelor se desfășoară mai devreme, pentru a ține cont de temperaturile extreme din timpul verii, iar pentru Bacalaureat este și „o soluție funcțională care să permită încadrarea în termen a tuturor candidaților care merg spre învățământ superior în țară sau în afara țării”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, la finalul ședinței de guvern din 4 septembrie. 

Ligia Deca a anunțat noutățile privind Evaluarea Națională și Bacalaureatul din 2025: 

  • desfășurarea probelor scrise înainte de sfârșitul lunii iunie, 
  • elevii își vor putea vedea lucrările scrise de la examenele naționale înainte de depunerea contestațiilor,
  • publicarea calendarului pentru simulările examenelor naționale înainte de a începe școala.

„Sunt o serie de noutăți și în ceea ce privește examenele naționale pentru anul care tocmai începe. Probele scrise ale examenelor copiilor se desfășoară mai devreme și se vor finaliza înainte de sfârșitul lunii iunie, tocmai pentru a putea să ținem cont de evoluția spre niveluri extreme ale temperaturilor din timpul verii, care pot afecta randamentul candidaților. 

Pentru bacalaureat, am ținut cont și de solicitările de a identifica o soluție funcțională care să permită încadrarea în termen a tuturor candidaților care merg spre învățământ superior în țară sau în afara țării”, a declarat ministrul Educației.

La Evaluarea Națională și la Bacalaureat 2025, elevii își vor putea vedea lucrările înainte de a depune contestația, pentru a putea decide în consecință de cauză

„Am decis ca vizualizare a lucrărilor scrise la Evaluarea Națională și la Bacalaureat 2025 să se facă înainte de depunerea contestațiilor. Copiii își vor putea vedea lucrările înainte de a depune contestația, pentru a putea decide în consecință de cauză, a spus Ligia Deca. 

O altă noutate este faptul că am stabilit pentru predictibilitate, înainte de a începe școala, datele simulărilor examenelor naționale se vor desfășura în luna martie a anului viitor 17-19 martie – Evaluarea Națională, 24-27 martie – Bacalaureat. 

Vom continua evaluarea digitalizată, care s-a dovedit a fi un succes, dacă preluăm feedback-ul celor implicați, atât al cadrelor didactice, cât și al elevilor”, a declarat Ligia Deca. 

  • Examenul de Bacalaureat 2025 ar urma să înceapă cu probele de competențe în lunile ianuarie și februarie, iar probele scrise ar putea să se desfășoare începând de pe 10 iunie, cel mai devreme din istoria recentă, după solicitările venite în acest an în care examenele s-au susținut pe perioade de caniculă, în multe școli care nu au climatizare.
Informații de context despre vizualizarea lucrărilor scrise înainte de contestații la Evaluarea Națională și la Bacalaureat 2025

Modificarea făcută de Ministerul Educației este o premieră istorică, venită după un val de cereri depuse de părinți și candidați în acest an.

În luna iunie, mai multe solicitări au fost făcute de mai multe organizații către ministra Educației, Ligia Deca, pentru ca elevii să depună contestațiile la Evaluarea Națională și la Bacalaureat după ce își văd lucrările deja evaluate și notele date de fiecare dintre cei doi sau patru profesori corectori.

Ministerul Educației a răspuns celor peste 20.000 de absolvenți de liceu care au dat Bacalaureatul anul acesta și au semnat o petiție că nu vor putea să-și vadă lucrările înainte de contestație, pentru că „vizualizarea lucrărilor înainte de etapa de depunere a contestațiilor ar presupune modificarea legislației aplicabile”.

Citește și:
BREAKING Modificare majoră la examene: elevii vor putea să vadă lucrările înainte de a contesta notele la Evaluarea Națională 2025 și Bacalaureat 2025, propune Ministerul Educației după valul de cereri depuse de părinți în acest an
BREAKING Schimbări la Bacalaureat 2025. Calendarul propune ca probele scrise să înceapă în 10 iunie, cel mai devreme din istoria recentă, iar competențele să se dea în iarnă / România modifică structura examenelor naționale din cauza schimbărilor climatice
DOCUMENT Simulare Bacalaureat 2025 are loc în modulul 4 de cursuri. Prima probă – pe 24 martie, la Limba română. Rezultatele vor fi comunicate pe 8 aprilie
DOCUMENT Simulare Evaluare Națională 2025 începe pe 17 martie cu proba la Limba română. Profesorii comunică rezultatele pe 31 martie – calendarul aprobat de Ministerul Educației

5 comments
  1. Aceasta este generația primei clase ZERO. A fost supusă permanent la experimente încă din primul an de școală (fără programă școlară, fără manuale, cel mai dificil examen de admitere liceu comparativ cu anii precedenți și ulterior, lipsă continuitate programă liceu conform noii modalități de predare, etc.). Era păcat să nu se mai facă încă un experiment pe ei înainte de terminarea liceului! Ne mai mirăm că toți își doresc să plece din țară!

  2. cu înv superior intern nu era nicio problema. universitățile organizau examenele de admitere la o lună diferența.
    pb e cu beizadelele care se duc la universități din exterior cu bani .
    alea la care se intra pe baza de eseu (sic!)

  3. Unde se va desfășura Examenul de Bacalaureat? In școli se desfășoară cursuri pentru clasele 1-11?!?!? Cine participa la supraveghere, corectare(profesorii au ore)?!!

    1. Banuiesc ca nu ii intereseaza cum, unde si cu cine se vor da examenele, asa cum nu i-a interesat cu adevarat niciodata nimic in legatura cu scoala reala, nu cea din dosare, documente , rapoarte si lozinci. Le-a spus toata lumea si anul trecut cand au planificat examenele despre incadrarea in termenele de inscriere la facultati, canicula etc…. au facut tot ce (NU) stiau.

      La fel, toata lumea le spune acum despre calendarul anului scolar in curs iar ei se fac ca nu inteleg. E clar ca altceva au de facut acolo, alta e misiunea lor, nu binele scolii sau macar functionarea ei cat de cat. Par sa vizeze opusul, chiar prin masuri active, as zice.

      Sau au facut asta de forma, si intentia lor este ca prin ordonante de urgenta sa dispuna in iarna echivalarea competentelor cu notele din liceu, cum au mai facut de altfel pe timp de Covid si greve -iar asta ar fi preferabil oricum programarii lor in vara, inainte de probele scrise! Probabil va cadea in sarcina viitorului guvern si si de aceea nu ii intereseaza deloc chestiunea suprapunerilor. Descurca-se toti cum or putea ! Ceea ce, pana la urma, se va intampla intr-un fel sau altul si la probele scrise din vara. Vom vedea noi (nu ei) cum si cu ce pret… 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ar fi trebuit întâi să începem cu planurile-cadru până să mutăm examenele de final, spune directorul Lucian Popa, despre suprapunerea cursurilor și Bacalaureatului în 2025: Este foarte ușor să spunem că facem Săptămâna Altfel sau Verde. Va fi buluceală

Până să umblăm la calendarul examenelor de final, „ar fi trebuit întâi să se înceapă cu o nouă programă, un nou plan-cadru”, este de părere Octavian Lucian Popa, directorul Școlii…
Vezi articolul

Profesorul Gabriel Ciora: Nu trebuie să fie o sperietoare nici matematica, nici profesorul care o predă. Clasa a VIII-a ar trebui să fie cumva o clasă în care să fie o recapitulare a cunoștințelor acumulate în casele anterioare

Gabriel Ciora, profesor de Matematică la Școala Gimnazială din Giarmata, a declarat, pentru TVR Info, că „nu trebuie să fie o sperietoare nici matematica, nici profesorul care o predă”. „Clasa a VIII-a…
Vezi articolul