Ligia Deca, despre camera de detenție: Nu este nicio școală obligată să aplice această măsură dacă nu o consideră necesară sau dacă consideră că nu are resursele necesare pentru ea

5.776 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Sabin Cirstoveanu
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat, la TVR Info, referitor la camera de detenție, că „nu este nicio școală obligată să aplice această măsură dacă nu o consideră necesară sau dacă consideră că nu are resursele necesare pentru ea.” Din anul școlar 2024-2025, elevii care deranjează orele pot să fie mutați într-o sală, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, potrivit noului Statut al Elevului.

Întrebată cine va supraveghea elevii în camera de detenție, Ligia Deca a spus că „în mod clar trebuie să fie personal didactic”: „Există o persoană desemnată și fiecare școală îți știe personalul. Deci, în mod clar trebuie să fie personal didactic, personal care să poată să îndrume educațional și comportamental pe undeva. Trebuie văzut care este și colaborarea cu consilierul, dar eu sunt absolut convinsă că școlile pot să găsească cele mai potrivite formule. Nicio școală nu seamănă cu alta, nici din punct de vedere al personalului disponibil, din punct de vedere al infrastructurii. De aceea nu este o măsură obligatorie. Este doar o posibilitate.”

Moderatoare: Despre noutățile pe care le aduc ROFUIP și noul Statut al Elevului. Prima și cea mai intens dezbătută prevedere e legată de acele camere de detenție. Ministerul Educației nu le spune camere de detenție, le numește pur și simplu spații. Până la urmă, cum rămâne cu aceste spații? Va fi un astfel de spațiu în fiecare școală din România?

Ligia Deca: Această măsură este o posibilitate pe care școala o are. Nu este nicio școală obligată să aplice această măsură dacă nu o consideră necesară sau dacă consideră că nu are resursele necesare pentru ea. Mai mult decât atât, această prevedere asigură dreptul la educație al întregului colectiv școlar, care altfel ar fi întrerupt în procesul educațional de un elev care, punctual, la acea oră, nu-i lasă pe colegii lui sau ei să își desfășoare activitatea educațională.

Activitățile pe care le desfășoară în această acest spațiu special țin tot de educație. Da, deci este vorba de activități pe care le poate face: fie de recapitulare, fie de lectură. Nu se pune absență, da, sunt informați părinții și acest spațiu de gândire, dacă ne uităm și la discuțiile pe care le avem cu consilierii școlari, reprezintă o posibilitate ca elevul să realizeze că ceea ce a făcut nu este o chestiune normală sau nu este o chestiune care se poate repeta. Este o chestiune suficient de serioasă cât școala să considere că trebuie să protejeze dreptul la educație al tuturor elevilor.

Deci, în esență nu este decât încă un instrument, care, de altfel, ne-a fost solicitat, să știți, de școli care au avut, din păcate, parte de violență extrem.

Nu este singurul instrument pe care ROFUIP îl introduce. Am mai introdus nota la purtare pe fiecare modul, solicitată tot de către cadre didactice care au avut de gestionat situații complicate de violență școlară. Practic, această notă per modul la purtare se pune în funcție de comportamentul elevului, iar la final media se scade în funcție de numărul de absențe nemotivate. La fiecare 20 de absențe nemotivate pe an se scade un punct din media la purtare.

Acest instrument cred că este și o oglindă mult mai bună, pentru că un copil poate să aibă un comportament nepotrivit, punctual, o săptămână, două, să intre într-un proces de reabilitare, cu consiliere, cu ajutorul familiei ș.a.m.d., după care comportamentul lui să se îndrepte, iar acest lucru trebuie să se evidențieze și în notele pe care le are de-a lungul anului școlar.

Moderatoare: Pe de altă parte, cum continuă ceea ce se întâmplă în acea cameră de detenție, spațiu. Ce se întâmplă după? Un elev poate merge, poate fi trimis o dată acolo, de două ori, de trei ori, de nouă ori. Devine poate, nu știu, un element chiar distractiv la un moment dat, ca să scapi, de o anumită oră de matematică.

Ligia Deca: Deci, în momentul în care un copil are un comportament nepotrivit, în funcție de gravitatea lui, urmează și alte consecințe, inclusiv notă la purtare despre care vorbeam, per modul. Odată ce fapta a fost suficient de deranjantă, încât să meargă în această cameră, este un prim semnal. Are loc o primă discuție cu părinții, pentru că ei sunt informați imediat, vin la școală, au o discuție cu dirigintele, cu conducerea școlii, poate cu consilierul școlar. Se dispun niște măsuri. Se repetă, se dispun alte măsuri, dar ideea este că nu mai lăsăm cadrele didactice și colectivele, clasele singure, fără soluții, practic, pentru cei care insistă să nu-și lase colegii să urmărească în continuare lecția sau să urmărească procesul educativ. Din nou, nu este o măsură nemaivăzută. Este o măsură care trebuie combinată cu alte măsuri prevăzute în ROFUIP pentru a preveni astfel de comportamente nedorite. Este doar o posibilitate pe care școala o are.

Moderatoare: Cine ar trebui să fie persoana care supraveghează elevii care sunt în acea cameră de detenție? Sau ce se întâmplă atunci când sunt mai mulți elevi de la mai multe clase, adică, nu știu, mă gândesc că un colegiu are de la clasa a V-a și până la clasa a XII-a. Pot să aibă acolo patru elevi într-o oră, din clase diferite?

Ligia Deca: Sigur că da, cum cum mai văzut că se întâmplă și în alte cazuri, există un spațiu, există niște activități pe care ei le fac, știu ce urmări are această trecere într-o altă clasă. Da, există o persoană desemnată și fiecare școală îți știe personalul. Deci, în mod clar trebuie să fie personal didactic, personal care să poată să îndrume educațional și comportamental pe undeva. Trebuie văzut care este și colaborarea cu consilierul, dar eu sunt absolut convinsă că școlile pot să găsească cele mai potrivite formule. Nicio școală nu seamănă cu alta, nici din punct de vedere al personalului disponibil, din punct de vedere al infrastructurii. De aceea nu este o măsură obligatorie. Este doar o posibilitate.

Moderatoare: Dacă, spre exemplu, o școală nu optează pentru această cameră de la început, dar pe parcursul anului școlar se lovește de diferite probleme, o poate pune în aplicare sau trebuie pusă în aplicare la începutul anului școlar?

Ligia Deca: Nu există această obligativitate. O pune în aplicare atunci când are această nevoie.

Iată ce prevede noul Statut al Elevului despre sălile de detenție

Art. 14 – (2) În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-un spațiu supravegheat video din unitatea de învățământ stabilit pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc. În acest caz, părintele/reprezentantul legal al elevului va fi informat în scris/prin mijloace de comunicare electronică. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat.

(3) Cadrul didactic poate decide ca elevul să desfășoare activitatea în spațiul menționat la alin. (2) doar pentru ora de curs ținută de respectivul cadru didactic. Pentru respectiva oră de curs, elevului nu i se consemnează în catalog absență.

(4) Modul de aplicare a prevederilor alin. (2) se reglementează prin regulamentul de ordine interioară al fiecărei unități de învățământ.”

Citește și:
OFICIAL Sala de detenție, introdusă în noul Statut al Elevului 2024, pentru elevii care deranjează orele. Pentru ora respectivă, elevul nu primește absență
Statutul Elevului 2024 a fost publicat în Monitorul Oficial. Sala de detenție, fără telefoane mobile în timpul orelor și sancțiunile care pot fi aplicate elevilor din anul școlar 2024-2025, printre noutăți
Cum funcționează o „sală de detenție” în școlile din SUA și ce ar trebui să știe profesorii, directorii, inspectorii și reprezentații Ministerului Educației înainte de a lua decizii pe această temă – Cercetătorul Dacian Dolean


8 comments
  1. Daca dai o reglementare inseamna ca vrei sa o si aplici, altfel se transforma totul intr-un bambilici de prost gust.
    Scoala care este facuta cu prevederi negociabile arata ca politiciul si-a intins mizeria si pe acest domeniu de care depinde viitorul oricarei tari.
    Poate statutul de tara este prea mare pentru politicienii nostrii mici!

  2. Tot mai buna era pedeapsa! copilul care, te că este acasă, fie că este la scoală, nu este pedepsit, nu trece prin viață așa cum ar trebui, în așa fel încât să-și dea sedma de gravitatea faptei lui
    Un înțelept spunea într-o scriere a sa, că acel părinte care nu-și pedepsește copilul, înseamnă că acel copil nu este al lui și nu îl iubește ca pe propriul copil, dar ce sa ceri părinților care învață cum să fie părinți numai din media,?

  3. Așa s-a distrus învățământul.

    Nimic in lege nu e clar.

    Poate fi…
    Ar putea fi…
    este la decizia cadrului didactic…
    In situații excepționale este posibil să…

    Cam așa e legislația.
    Totul electoral. Nimic concret.
    Fiecare face ce vrea. Si răspunde local că sa nu afecteze electoral politicienii și politrucii lor.

    1. Altfel cum ar putea beizadelele să dea școala în judecată și să și câștige, dacă legea ar fi clară?! Legile sunt pentru cățeii care nu-și permit avocat bun, nu pentru dulăi.

  4. Spațiu de gândire, zici? Frumos. Deci nu e sală de detenție, e un fel de loc de stat cu capul în mâini în mijlocul sufletului, cum zicea Marin Sorescu.

    1. Mi-a plăcut tare mult imaginea! Deși cred că profesorul – gardian e cel care va sta cu capul în mâini în mijlocul haosului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Simulare națională Evaluare Națională 2024. Colțul lucrării nu se închide și nu se lipește, potrivit procedurii. Secretizarea se realizează în platforma de evaluare digitalizată – document

La simularea națională de la Evaluarea Națională 2024, colțul lucrării nu se închide și nu se lipește, după cum prevede procedura, document obținut de Edupedu.ro. Elevii de clasa a VIII-a…
Vezi articolul

Cărți de joc și rummy la ora de chimie, metode folosite pentru apropierea elevilor de “noțiunile aride”. Greta Predoi, directoarea școlii din comuna Butea, județul Iași, care a eradicat abandonul și are promovare aproape completă la examene: Încerc să fac legătura cu viața / În decembrie, am făcut un proiect de studiu la mall

Elevii de clasa a VIII-a care învață la Școala Gimnazială din comuna Butea, județul Iași, au incluse în orar ore de pregătire suplimentară la disciplinele de examen, după cum a…
Vezi articolul

Ce implicare au avut liderii Federației Naționale a Părinților în școala lui Lajos Kristof, „antrenorul de genii” prins în flagrant când viola un copil / Eugen Ilea, care poza în „bun manager” când vopsea sediul școlii fondate de Kristof, spune că acesta i-a cerut să-l ajute cu autorizarea și că i-ar fi fost prezentat de Iulian Cristache, pe atunci președinte FNAP / Cristache neagă, dar spune că s-a întâlnit și el cu Lajos, care ar fi vrut să-l angajeze drept consultant

Liderii Federației Naționale a Părinților, organizație parteneră a Ministerului Educației, au fost implicați în negocieri cu Lajos Kristof și chiar în promovarea școlii ilegale Amias Internațional School/ Amia Small School,…
Vezi articolul

„Inteligența artificială va reconfigura învățarea. Oare ne așteaptă un nou ev mediu, în care vom fi vasali soluțiilor oferite de sistemele de inteligență artificială, sau un nou iluminism?” Mircea Miclea va susține o conferință pe 26 mai, la Reșița

Psihologul Mircea Miclea, fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, va susține pe 26 mai 2023, la Reșița, conferința „Cum gândim propria noastră educație pentru lumea de mâine”. Discursul eveniment susținut…
Vezi articolul