Ministra Educației, Ligia Deca, insistă că soluția pentru birocrația din școli este suplimentarea posturilor pentru personalul didactic auxiliar și administrativ, care să îi ajute pe profesori și pe directori să întocmească același număr mare de documente, potrivit declarațiilor date miercuri, la TVR Info. Referitor la dosarele de burse, care au căzut în sarcina diriginților, Deca a afirmat că „încercăm să simplificăm și să digitalizăm” procesul, însă în prezent acesta a fost optimizat doar pentru părinți, nu și pentru angajații din sistemul educațional.
Într-un dialog cu ministra Ligia Deca, moderatorul emisiunii Telejurnal Matinal a adus în discuție birocrația din sistemul educațional și faptul că profesorii reclamă timpul și efortul consumate de sarcinile administrative, în detrimentul activităților educative.
- Situația adusă în discuție de moderator, „că pentru nota la purtare [diriginții – n. red] au nevoie de semnăturile tuturor profesorilor”, este formulată după ce cazul cu noua situație birocratică a fost semnalat de EduPedu.ro săptămâna trecută.
Ministra Ligia Deca a răspuns că sunt solicitate mai puține documente de la părinți pentru dosarele de burse sociale, însă că la nivelul școlii procedurile birocratice nu au fost simplificate și nici nu declară că ar exista un plan în acest scop. Deca insistă pe suplimentarea personalului, în locul unor soluții pentru reducerea numărului de documente pe care le au de întocmit profesorii și directorii de școli.
Redăm dialogul dintre moderator și ministra Educației, Ligia Deca:
Moderator: Nu întâmplător v-am întrebat la început despre nota la purtare, o măsură care a venit din partea directorilor, spuneați dumneavoastră. Pentru că profesorii se plâng de hârțogăraie și știți că pentru acea notă la purtare au nevoie de semnăturile tuturor profesorilor și multe alte lucruri pe care trebuie să le facă. De exemplu, în această perioadă au fost dosarele pentru burse, dosare clasice, hârtii, șină, cum știm.
Ministrul Educației: Mai puțin decât până acum. Dosarele pentru burse, într-adevăr, fiindcă e vorba de bani publici, necesită niște documente. Dar, de exemplu, bursele de merit și de reziliență nu necesită un dosar din partea părinților. Se generează automat lista pe baza mediilor. Singurul loc în care e nevoie de o dovadă este atunci când primești bursa de merit pentru că ai luat o diplomă la o competiție. Acolo trebuie să atașezi diploma la o cerere. În cazul burselor sociale s-a simplificat și acolo procesul. Dacă înainte familiile veneau cu un dosar cu dovezi de venit, pentru că acolo i se ia în calcul venitul familiei, acum se face o solicitare prin care se dă un acord de prelucrare a datelor personale și se interoghează direct baza de date a Ministerului Finanțelor. Simplifică enorm pentru familii lucrurile.
E adevărat, însă, că la nivelul școlilor, la începutul anului este un proces în care se constituie documentele pentru a putea acorda bursele. Încercăm să-l simplificăm și să-l digitalizăm. Am făcut pași în acest sens, însă orice om trebuie să justifice banii pe care cheltuie în mediul în care lucrează. Când e vorba de banul public, aceste reguli sunt și mai stricte și e normal să fie așa, însă este adevărat că școlile au nevoie de mai mult personal de suport. De aceea, de exemplu, anul acesta am crescut cu aproximativ 7.800 numărul de posturi în sistem, atât posturi didactice, dar și multe posturi didactice auxiliare și administrative.
De remarcat faptul ca ministra nu răspunde întrebării legate de documentele pe care le au de întocmit profesorii, ci include părinții în discuție, răspunzând la o întrebare care nu a fost pusă.
În contextul unui an electoral, abordarea ministrei Educației pare orientată mai degrabă către electorat decât către angajații din sistemul educațional.
Răspunsul ministrei, identic cu cel oferit în luna septembrie
Răspunsul Ligiei Deca se concentrează doar pe problema personalului și nu adresează nemulțumirile profesorilor privind sarcinile birocratice. Mai mult, este identic cu cel oferit jurnaliștilor luna trecută, când o directoare de școală i-a spus în față ministrului Educației că birocrația o sufocă.
„Noi deja ieri am adoptat hotărârea de Guvern prin care am alocat la nivelul sistemului de învățământ 7.800 de posturi în plus. Ele includ posturi pentru nevoile specifice ale unităților de educație timpurie, adică crește și grădinițe: mă refer aici la personal suplimentar, îngrijitoare, dar și la didactic auxiliar, consilieri, logopezi”, declara Deca în luna septembrie, în timpul unei vizite de lucru în județul Brașov.
Numeroase voci din rândul personalului educațional cer soluții urgente care să reducă birocrația și să permită grădinițelor și școlilor să se concentreze pe actul educațional, nu pe gestionarea excesivă a documentelor.