Ministrul Ligia Deca a susținut în Parlament că admiterea la liceu realizată prin examen separat de Evaluarea Națională, la profilurile cu concurență mare, „considerăm că este o soluție bună, care, sigur, prin dezbaterea parlamentară sunt convinsă că poate fi îmbunătățită dacă va fi cazul”.
Prezentă astăzi, 5 aprilie, în plenul Senatului la Ora Guvernului, Ligia Deca a fost acuzată de senatorul USR Ştefan Pălărie că a „cedat în faţa industriei de meditaţii din România, cea are împarte astăzi elevii în săraci fără viitor şi elevi cu bani care îşi pot cumpăra accesul la un examen special pentru ei în licee. În România, asta ne spun părinţii, învăţământul a ajuns zero dacă nu este însoţit de meditaţii”.
Declarațiile ministrului Ligia Deca, cu privire la examenul separat de admitere la liceu pe care legea sa îl introduce:
- „Aș aduce în discuție și admiterea la liceu, pentru că tot a fost evocată în repetate rânduri. Formula actuală reprezintă deja o venire în întâmpinare a feedback-ului primit în dezbaterea publică a legilor. Varianta inițială, de 90% din locurile pentru profilurile din liceele cu competiție care mergeau în concurs, a fost ajustată. Avem acum 60% din locuri care se alocă pe baza unui concurs național și, subliniez, național. Subiectele sunt elaborate de către Centrul Național pentru Evaluare din Ministerul Educației. La fel, corectura se face ca la Evaluarea Națională, deci nu avem riscuri, avem doar asigurată o potrivire mai bună cu profilul pe care elevul și familia sa îl aleg pentru următorii 4 ani de liceu.
- Este normal ca un copil care urmează o specializare de tip matematică-fizică, de exemplu, să știe că poate să performeze într-un program care înseamnă 10-12h de matematică și științe pe săptămână. Mi se pare normal să știm acest lucru și nu să îl descoperim pe parcursul liceului.
- Dar dacă un copil are o zi proastă în ziua acestui examen, există și opțiunea ca pe 40% de locuri rămase la acel profil competitiv să poată concura cu media de la Evaluarea Națională. Deci avem adresate și nevoia de potrivire cu profilul și nevoia de echitate în sistem.
- Considerăm că este o soluție bună, care, sigur, prin dezbaterea parlamentară sunt convinsă că poate fi îmbunătățită dacă va fi cazul. Aș încheia prin a-mi lua un angajament în fața dvs. că voi fi în Parlament pentru un dialog nemijlocit în dezbaterea pe legile educației. Sunt convinsă că împreună putem găsi cea mai bună formă legislativă pentru ca sistemul într-adevăr să sprijine fiecare copil. De asemenea, vă promit că voi merge în țară și mă bazez pe fiecare dintre dvs. să-mi indice locurile unde consideră că am putea învăța cel mai mult, în așa fel încât legislația secundară care va pune în practică legile educației să fie cea de care elevii, studenții, cadrele didactice au într-adevăr nevoie. Vă mulțumesc pentru dezbaterea de astăzi și fiți convinși că am auzit fiecare propunere pe care ați realizat-o”.
6 comments
Bibi …ne meritam soarta,stăm ca sclavii,și acceptăm tot!nu mai avem spirit civic,iar la proteste ies 20 de cetățeni!nu ne mai pasa de nimic,stăm și ne plângem unii la alții..ieșim la vot,și îi alegem tot pe aceiași ticăloși și proști și corupți..
Oare la o organizare serioasa a EN nu se gandeste nimeni, cu subiecte care sa diferentieze clar pentru 8, 9 si 10? A!… am uitat! nu are cine sa faca acele subiecte, deoarece “expertii” sunt experti doar pe hartie.
Dacă “ziua proastă” devine justificarea unică a admiterii prin concurs, este vai de noi. Cu așa politicieni și politici, sigur vor distruge orice idee de democrație și meritocrație. Pentru că ziua proastă o pot avea și partidele la vot. De ce să se mai organizeze alegeri? Corupții sigur au avut zile proaste când au fost prinși în flagrant. De ce să nu fie îngăduiți la o reevaluare ziua următoare, când vor avea mâinile curate? Iar un politician care trăiește liniștit, știind că presa este cumpărată, că revolta nu umple mass-media, sigur generează “zile proaste’ unei țări întregi. Care sunt șansele suplimentare ale unei asemenea națiuni îngenuncheate?
Pana s-au miscat sindicatele au fost inghetate salariile la stat, binenteles multi au primit deja majorari.
Măi femeie, am ajuns sa dau 700 de lei pe săptămâna pentru doua sedinte, una la mate si una la limba română. Nu mai facem față financiar. Am renunțat la abonamentele telefoanelor mobile si mâncăm, noi, părinții, parizer din ăla gri șobolan și pâine albă din cea mai ieftină. Voi și politica voastră imbecilă ne bagați în mormânt. Colega fiică-mii cu tată consilier județean face pregătire gratuit. Vă susțineți între voi, hapsânilor!
Daca nu iesiti in strada sa protestati impotriva acestor legi va meritati soarta.