Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat, într-un interviu pentru Școala 9, că „dacă te-ai titularizat pe un post într-o școală, în primul an nu te poți transfera, rămâi acolo”. Aceasta a făcut referire la metodologia de mobilitate pentru anul școlar 2024-2025. Amintim că, în decembrie 2023, Ministerul Educației a anunțat că profesorii care se titularizează în vara 2024 vor fi obligați să predea în școala în care au luat postul cel puțin un an școlar.
Ligia Deca a povestit că au existat situații în care profesorii care luau un post titularizabil aveau posibilitatea să se transfere între 1 septembrie și până să înceapă cursurile anului școlar, iar „școala se afla în situația în care nu avea învățător să intre la clasă în prima zi de școală”:
„Vă dau un singur exemplu: am fost într-o școală din periferia Bucureștiului, care îmi spunea, pe lângă problemele legate de copiii cu părinții plecați, care nu pleacă definitiv, pleacă două-trei luni, iar se întorc, iar mai pleacă două-trei luni, de problema pe care o au cu titularizarea. Profesorii se titularizau. La 1 septembrie, teoretic, preluau postul, după care exista posibilitatea ca ei să se transfere. Și făceau acest lucru. În zilele acelea între 1 septembrie (și – n.red) până la începutul cursurilor, acești profesori, mai ales unii dintre ei erau profesori de învățământ primar, adică erau învățători, plecau. Și școala se afla în situația în care nu avea învățător să intre la clasă în prima zi de școală.
De aici modificarea în metodologia cu mișcarea personalului didactic ca, dacă te-ai titularizat pe un post într-o școală, în primul an nu te poți transfera, rămâi acolo, în așa fel încât școala să poată avea o predictibilitate pe resursa umană cu care începe anul școlar”, a precizat ministrul Educației.
Metodologia de mobilitate pentru anul școlar 2023-2024 permitea detașarea încă din primul an după concursul de titularizare: Art. 86 – „(13) Cadrele didactice numite cu statut de titular în baza rezultatelor obţinute la concursul naţional, sesiunea 2023, care s-au prezentat la postul didactic/catedra pe care au fost repartizate şi pentru care s-au încheiat contracte individuale de muncă pe perioadă nedeterminată, pot beneficia de detaşare la cerere, în baza punctajelor obţinute conform anexei nr. 2, precum şi de detaşare în interesul învăţământului în primul an după concurs, pe parcursul anului şcolar 2023-2024, în baza hotărârii comisiei paritare de la nivelul inspectoratului şcolar, cu avizul Ministerului Educației.”
Între timp a fost eliminată posibilitatea candidaților titularizați în baza concursului național de titularizare 2024 de a se detașa pe parcursul anului școlar 2024-2025.
Informații de context
„Fenomenul prin care te titularizezi într-o școală, după care până la începerea anului școlar te muți, lasă foarte multe școli fără persoane și trebuie limitat prin metodologie. Verificăm acum juridic cum se poate face acest lucru, pentru că este o îngrădire a dreptului de transfer și care este perioada pe care am putea-o impune”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, într-un interviu pentru Euronews România.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că școlile nu scot posturile titularizabile de teamă că, după ce se ocupă în ședințele publice, oamenii vor pleca la începutul anului școlar, într-un interviu pentru Edupedu.ro din august 2023.
Anul acesta s-au înscris peste 37.500 candidați la Titularizare 2024, dintre care peste 6.800 din promoția curentă, a anunțat Ministerul Educației. Este cel mai mare număr de candidați din promoția curentă din ultimii 14 ani.
Creșterea numărul de posturi titularizabile a fost provocată de titularizare pe jumătate de normă, scrie ministra Educației Ligia Deca pe Facebook. Aceasta arată că sunt cu 45% mai multe posturi pe durata nedeterminată scoase la concurs în 2024, față de 2023.
În luna martie anul acesta, Edupedu.ro a scris că în acest an școlar este cel mai mare număr de profesori suplinitori, din ultimii 5 ani, care predau în școlile din România: Sunt aproape 44.600 de cadre didactice angajate pe perioadă determinată, în anul școlar 2023-2024.
Edupedu.ro a scris că inspectoratele școlare sunt cele care stabilesc viabilitatea posturilor didactice, pentru anul școlar 2024-2025, potrivit metodologiei de mobilitate, document publicat în Monitorul Oficial. Până acum, viabilitatea posturilor de profesori era stabilită de școală, nu de către inspectoratul școlar.
Despre Titularizarea 2024
Edupedu.ro a scris despre regulile noi în privința angajării profesorilor în școli, anunțate de Ministerul Educației. Instituția a anunțat pe 27 decembrie 2023 că, potrivit ordinului de ministru care prevede condițiile mobilitate a personalului.
- Metodologia a fost aprobată cu cea mai mare întârziere din istoria recentă, de regulă aceasta fiind publicată până acum în luna noiembrie a fiecărui an. Cea mai mare schimbare este faptul că viabilitatea posturilor nu se mai stabilește la școală, așa cum s-a întâmplat în ultimul deceniu, cel puțin – detalii aici.
Profesorii sancționați cu desfacerea contractului de muncă nu mai pot preda pentru 7 ani școlari, conform metodologiei de mobilitate pentru anul școlar 2024-2025, document publicat în Monitorul Oficial.
La Titularizare 2024, profesorii suplinitori pierd postul dacă sunt eliminați din concurs pentru fraudă sau tentativă de fraudă, potrivit metodologiei de mobilitate pentru anul școlar 2024-2025.
Profesorii se vor putea titulariza și pe jumătate de normă din anul școlar 2024-2025, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul nr. 6.876 din 22 decembrie 2023, document pentru aprobarea Normelor metodologice privind încadrarea profesorilor din școli și grădinițe, precum și încadrarea în regim de plata cu ora.
16 comments
Ce spune ministra de ce nu este trecut in lege? Toate titularizarile paralele sunt trecute in lege. Ce este asta, trafic de influenta? Treceti in lege asta sau in metodologie!
Putem vorbi un pic despre detașare? Adică postul este ocupat de cineva, dar acel cineva nu predă acolo, doar ține locul ocupat. Dacă se mută pe un alt post, postul trebuie să poată fi luat pe toată perioada respectivă de un alt candidat care îi ține locul.
Chestia asta cu transferul interzis pe un an a mai fost…Reinventam apa și săpunul.
O măsură foarte bine venită.
Dar în fapt neadevărat.
Prin schimb de post după titularizare în primul an se poate părăsi acel post.
un singur an e puțin…Măcar 3 ani sa ramana pe postul pe care s-a titularizat,oamenii din sistem…
dar așa este și acum….
Adica, dansa, fosta consiliera pe educatie a Joianului, tocmai acum realizeaza degringolada asta cu posturile abandonate doar de dragul respectarii “dreptului de transfer” ?!?
Dar ca fostul ei sef, Joianul, si-a blocat postul de profesor timp de 10 ani (cat cele doua mandate de presedinte) nu a deranjat-o cu nimic, de-abia acum a inceput sa vada chestiile astea ?!?
Omul NU a mai predat efectiv din 1997, când a ajuns inspector general (întâi adjunct, apoi ”plin”). Apoi a trecut la primărie și eventual la președinție.
Deci nu sunt 10 ani. Sunt 27 (douăzeci și șapte!) de ani de când n-a mai văzut catedra dar a ținut-o blocată. S-au pensionat oameni suplinind catedra lui.
Omul ăsta nu poate fi numit profesor. Cel mult ”animal politic”.
Dar în fapt neadevărat.
Prin schimb de post după titularizare în primul an se poate părăsi acel post.
În ceea ce ii privește pe inspectori ,directori,ei se pot detasa 20… de ani.
Sa ne zică dna ministru care a fost problema cu subiectele date din alta materie în loc de consiliere psihopedsgogica. Dl Suta se spala pe mâini,nu el, ministerul,ministerul nu el ca dl Suta și instituția condusa. Schimbați o data programa de titularizare,schimbați structura subiectelor. Am dat licenta la facultăți de stat o data,nu mai dam acum iar. Gradul II are și el alta structura. Are dreptate Mircea Badea,trăim în România ai asta ne ocupa tot timpul.
oho…multi se titularizeaza la țară și niciodată nu merg acolo pentru că au pile grase și stau in buricul orașului, cățărați in licee de top …
Trebuie văzut cu reținere acest aspect: sunt cazuri concrete cănd cadrul didactic se titularizează in alt județ, de dragul titularizării, iar apoi așteaptă ani mulți să poate efectua pretransferul. Deranj mare, blocează postul pe ani buni, iar din această afacere pierd copii care au parte de suplinitori în fiecare an. Dacă ai luat un post prin titularizare, înseamnă că ești conștient de toate detaliile postului, indiferent în ce zonă geografică se află. Aici se produce scindarea: faci din vocație și din propria convingere, sau ești sub dictatura părinților care dispun de viitorul tău.
Foarte bine ca nu ii lăsați sa se transfere.Ba chiar sa ii obligați sa semneze un contract pe cel puțin 5 ani!!Cine va împiedică?De ani de zile stați cu fricile astea în sân când totul e foarte simplu de rezolvat?Eu as fi bucuroasa sa știu ca pot sa stau undeva 5 ani,minim,sa ma titularizeze și sa fiu obligata sa am un loc de muncă sigur pentru 5 ani.Si la Cuca Macaii!Îmi iau mașină, știu ca am un loc de munca și ma duc acolo zi de zi.Dar voi ați preferat sa le țineți pitite invocând tot felul de motive puerile.Minciuna are picioare scurte și va bate D-zeu ca v-ati bătut joc de viata și de munca atâtor oameni.
Ai dreptate. Unii folosesc aceste posturi ca trambuline pentru a ajunge pe alte posturi care stau pitulate cu anii. La colegii si scolilile bune nu vezi pentru concurs nici un post. Pana la proba scrisa a concursului posturile dispar prin diferite metode: pretranfer (cuvant inexistent in DEX), ocupare pe viabilitatea postului (viabilitatea nu este in Codul Muncii), schimb de posturi, transfer consimtit, etc. Toate “etape” desfasurate inainte de concurs, menite sa faca sa dispara posturile. Concursul este acoperire pentru toate aceste etape. Un post titularizabil are durata de existenta 4 ani (5 ani pentru primar cu clasa 0), pai 4 sau 5 ani stai la post, pentru ca ai optat pentru acel post sau dai concurs din nou ocupi un alt post.
Chiar așa?Au toți temeri fără număr,fără număr?Eu credeam ca țin posturile pentru pensionari de 70-80 de ani care și acum predau la catedră și unul cu 10 nu are post și toate astea în situația în care acum se bate toba ca nu avem profesori.De ce nu aveți?Pentru ca preferați pensionarii și necalificații si pentru ca titularii au cate două catedre.Nu vorbesc despre titularii care mai ciupesc 3-4 ore ,nici alea,sunt și din aceștia ,eu vorbesc despre titulari care de ani de zile nu se mai satura cu ore suplimentare peste puterile lor,nici nu le fac au cate 35-40 de ore in situatia in care unii nu au nici 18 ore.Corect?Sunt oameni care de ani de zile dau examen de Titularizare și care nu au posturi pentru ca voi le țineți pitite din lăcomie,pentru fete luminate.