Ministra Educației a spus vineri că în cazul în care profesorii nu se întorc la clasă de săptămâna viitoare, “va trebui să ne gândim la prelungirea perioadei de cursuri și a examenelor naționale”.
Ligia Deca: “Am reuşit să ţinem sub control calendarul examenelor naţionale. Nu a fost modificat calendarul probelor. Am prelungit perioada de încheiere a mediilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a până pe 9 iunie şi am prelungit, de asemenea, perioada de înscriere la examenul de Bacalaureat, tot până pe 9 iunie. Asta ne-ar permite să începem în bune condiţii examenul de Bacalaureat, aşa cum era el inclus în calendarul de activităţi şcolare, pe data de 12 iunie. Evaluarea naţională începe pe 19 iunie. Este foarte important, pentru a putea să rămânem în acest calendar, să dăm predictibilitate elevilor şi să asigurăm cele mai bune condiţii de desfăşurare a examenelor, să ne putem întoarce cu toţii în sălile de clasă săptămâna viitoare.
În contextul în care acest lucru nu se va întâmpla, nu ne dorim asta dar asta va fi situația, va trebui să ne gândim la prelungiri de perioade de închidere a situațiilor școlare reprogramări are examenelor naționale.
Având în vedere importanța ca toți elevii să-și poată susține examenele de final de gimnaziu sau de liceu, rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an în bune condiții. Avem 183 de mii de elevi în clasa a 8-a și peste 140.000 de elevii in clasa a 12-a. Pentru aceste sute de mii de elevi avem nevoie să ne reîntoarcem la școală.
Numarul de scoli care au încheiat situatia pentru clasa a 12-a urmează să fie centralizat. Depinde foarte mult de momentul în care reușim să revenim în clase. Depind si examenele nationale si o eventuală prelungire a cursurilor. Pentru celelalte clase vom încerca să găsim soluții pentru a nu intra foarte mult in vară. Vom încerca să recuperăm la începutul anului următor”, a mai spus Ligia Deca.
Știrea se actualizează
94 comments
Dragi părinți! Vă înțelegem nemulțumirile, dar, după atâta amar de ani de umilință, nu ne mai apostrofați și dv, că ne – a ajuns !!! Guvernanții să respecte Constituția și dreptul la Educație ! Vă mulțumim pentru înțelegere !
nu au decit sa isi dea demisia ,sunt persoane care au studii superioare si totusi nu au gasit un loc la catedra .Ce tot le suflati in coarne ?nu vedeti ca ii doare in fund de copii si ii folosesc ?se folosesc de copiii din anii terminali ,nu se cindesc la viitorul lor si ca ii imbolnavesc psihic .
Sunt total de acord. Rușine pentru cei care țin cu dinții de această grevă. Distrug și acele sentimente care au mai rămas. Și o spun din proprie experienta. Am copil în an terminal, care a rămas cu sentimentul amar că dascălilor din țara asta nu le pasă,că școala este doar un instrument dezumanizat și el. Și ne mirăm pe urmă ce generații de elevi avem! Celor care nu le convin salariile și mă refer mai mult la începători, sa și dea demisia, să se angajeze în mediu privat, ca mulți alții cu studii superioare, și să înceapă de jos ca salariu, urmând să crească pe măsură ce își dovedesc cu adevărat competentele. Despre ce vorbim? Nu vreau să generalizez, dar să nu uităm că sunt dascăli începători care nu reușesc să obțină la examenul de titularizare nota 5. Și în condițiile în care sunt categoria care muncește cel mai mic nr.de ore într un an, tot ei sunt cei nemulțumiți. Jonglează cu destinul unor copii care nu au nici o vină și cu capacitatea părinților de a face față situației. În cazul multora nu a mai rămas nimic din noblețea, dăruirea și prețuirea pentru meserie, care făceau din dascăl o icoană. Rușine!!!
Și ca o completare la ceea ce am scris, unde am subliniat clar că nu putem generaliza, doresc și să fiu corectă, să scot în evidenta și aspectele pozitive care îi implică pe dascăli în această perioadă tulbure. In calitate de părinte a unui elev de clasa a 12-a,doresc să apreciez și sa mulțumesc în mod deosebit conducerii și dirigintilor de la Colegiul Național Silvania Zalău, care au înțeles că profesia de dascăl e mai presus de tot haosul care domnește în acest moment. Au organizat exemplar festivitatea de absolvire, înțelegând că în ziua de 31 mai a fost vorba despre elevii lor. Cei care 4 ani au muncit alături de ei, au adus rezultate pe măsură, ducând prestigiul școlii mai departe. Îi felicit că în ciuda presiunilor, au ales să fie alături de elevi într-una din cele mai importante zile din viața lor. Asta înseamnă să fi totuși dascăl cu adevărat. Dincolo de minusurile din sistem, să îți pese și de sentimentele și sufletele elevilor tăi. Din păcate, nu în toate unitățile de învățământ s a întâmplat la fel!
Dacă n-ar fi trist, ar fi de râs ceea ce afirmați!!! Cum??? Aduceți mulțumiri și osanale pentru că…S-A ORGANIZAT FESTIVITATEA DE ABSOLVIRE ÎN TIMP DE GREVĂ??? Păi, asta demonstrează clar cât de paralelă sunteți cu realitatea!!! Cum s-ar zice: “Țara arde și baba se piaptănă!” Sau…ca la Sibiu: Învățământul este la pământ, dar copiii sunt puși să “gâdile” urechile și orgoliul președintelui, cântând “O lume minunată”!!! Vă dați seama ce penibilă sunteți?
Penibili sunt cei ca dumneavoastră care au o asemenea gândire. Oamenii cu adevărat vertebrali știu și să critice, dar și să aprecieze atunci când este cazul. Dascălii care au ales să fie alături de elevii lor, au dovedit că sunt în primul rand umani. Nici eu nu sunt de acord cu greva, dar dacă majoritatea ar gândi ca dumneavoastră, clar nu ar mai fi nici o speranță pentru aceste generații. Peste tot haos, revoltă, nemulțumire. Și încă o dată o spun răspicat. DA! Felicitări și respect acelor dascăli care au ales ca într o zi atât de importanta să fie solidari cu elevii lor. Cei care gândesc ca dumneavoastră din păcate, dascăli sau nu, în mocirlă sunt și probabil așa vor rămâne.
Am copil in an terminal, clasa a XII-a și sunt de acord cu greva profesorilor. Daca cedează acum vor urma alți 5-10 ani de degradare și mai accentuată a învățământului românesc. Terminati cu prostiile și nu ii mai huliți pe profesori!
Nu vedeți că învățământul este praf datorita guvernărilor din 1990 până în prezent? Ce le suflați atâta în coarne guvernanților? Pe ce lume trăiți?
Oooo….de ce vă apucați să scrieți, dacă nici nu cunoașteți bine limba română? Vreți să demonstrați că sunteți “rodul” sistemului de învățământ subfinanțat? Vă mulțumim! Sunteți dovada vie a nivelului la care s-a ajuns și pe care încearcă să-l resusciteze acum greviștii!
Scuze, ,,urechile lor aud”, nu ,,văd”!
Am uitat și o virgulă:
Dacă in aceste momente nu înțeleg să ne sprijine, e degeaba tot efortul acestor zile!
Mă iertați!
Nu voi mai trece clasa nici un corigent sau posibil repetent niciodată, pentru ca ajung să ne conduca ,in funcții de conducere( ministre,guvern, președenție) !!!
(Comentariu editat pentru eliminarea majusculelor)
Stai calm, că nu cei din școlile de la stat vă vor conduce.)Cei din privat.Și nu trebuie să vă revărsați furia pe elevi.Ei sunt produsul celor 7 ani de acasă si a profesorilor (încă de la cele mai fragede vârste). Dacă ne am întoarce armele împotriva elevilor (în loc să încercăm să i încurajăm și să i ajutăm)atunci am pierdut in fața hoților din Parlament.
Sunt și elevi care nu învață si care nu merita trecuți,dar sunt si elevi care mai merită măcar o șansă!Că și elevul vă susține cauza și există înțelegere și din partea lor.
Pentru cel/ cea/cei care spune/spun că noi am educat-o pe doamna ministru și pe cei din conducere:
Nu noi i-am învățat in școală să fie așa! Nici nu le-am spus, nici nu am făcut noi așa-ca model de comportament!
De unde se vede?
Uitați-vă cum stăm noi naivi și cuminți, cu mâna întinsă, respectand legile si responsabilitățile, fără să ne fie recunoscute drepturile (inclusiv la grevă, pentru care suntem făcuți inconștienți!)!
Așa fac foștii noștri elevi, azi guvernanți?
Sunt două posibilități: ori au avut și altfel de modele în școli (altfel decât noi, cei proști, rămași in aceleași funcții după treizeci de ani, ocupati doar să muncim sub lupa supraveghetoare a șefilor și să nu primim niciodată cât /ce merităm), ori au fost în mediul lor (concomitent/ulterior) modele de acest gen!
Nu mai puneți pe umerii noștri toată responsabilitatea ororilor de azi!
Suntem vinovați pentru că nu am țipat suficient când am PREvăzut (iar dacă am țipat, că am suportat nimicnicia sistemului care te invinuia tot pe tine ca nu muncești destul)!Eu nu am nevoie de director ca să îmi fac treaba la clasă! Din contra (și e demonstrat științific faptul că supravegherea exagerată, dublată de insinuări de genul ,,eu oricum știu tot” demotivează, inhibă creativitatea și stima de sine a celui veșnic constientizat de supraveghere)!
Urechile ipocrite ale societății oricum văd doar ce convine momentului și grupurilor restrânse de interese!
Profesorii sunt buni să facă programatori și medici, mecanici si ingineri…. pentru toată planeta și să fie învinovățiți in țara lor, puși in inferioritate când deschid gura -dacă observă deraieri-de toți șefii lui ierarhici, cât și de oricine dorește să o facă!
Sa deschidă ISJ/ministerul o listă pentru cei care pot să prezinte fapte din școli ( fără consecințe de coerciție, fără centrifugare /abandonare a recunoașterii muncii de către superior) ! Pentru bunul motiv de a ieși la lumină, pentru a fi spălat tot urâtul moral al sistemului! Cu frumoasa motivare de a avea copii și profesori onorați in sistem, implicit pentru a avea o societate fericită!
Face cineva acest lucru?
Astăzi sistemul de învățământ românesc de stat e o vacă de muls bătrână! Și nu pentru profesorii de rând (pentru ei e șansa vieții lor, în care încă naiv(?) mai cred)!
Asta e pentru cei ce se ridică dând in cap celorlalți (de la colegul pe care oricine din școală il recunoaște după cum se gudură-dar de, e ,,amicul” directorului și efectiv nu ai ce să ii faci, căci ești cotat invidios – până la ultimul șef ierarhic!)
Se știe sigur/se dorește de unii /se bănuie de alții că vaca aceasta va muri curând, că nu va mai fi lapte pentru omul de rând, că va păpa un lăptic bun de la văcuțe particulare doar cel ce va avea bani!
Ce nu înțeleg e de ce tocmai acei oameni care ar trebui să sprijine sistemul (măcar cei care doar atâta șansă au , căci educația e lucru scump-și de dat, și de primit!) dau în noi cu vorbe, fapte de badjocoră! Ne vor profesori nespălați, nemâncați, needucați, nedormiți, fără onoare de propria persoană! Ideea e că toți stiu că nu faci educație de calitate cu asemenea oameni! Și costă muuult mai puțin surescitarea vacii decât să o lași să moară!
Sau o fi mai convenabil să moară?
E doar ipocrizie aplicată!
P.S.
Avizez pe această cale pe toți oamenii onești ai țării, pe cei care au muncit și nu au părăsit țara sperând că școala de stat le va crește copiii frumos și curat cum au fost crescuți și ei, să nu mai aibă așteptări de la banii dați din impozite școlii!
Dacă in aceste momente nu înțeleg să ne sprijine e degeaba tot efortul acestor zile!
Ca răspuns la Prof:îmi pare rău să aud asta,știu ca sunt și cadre didactice dedicate meseriei, din ce am citit în răspunsul dvs, credeți ca se va schimba ceva?Știți cum se spune:pleaca-ai noștri,vin ai noștri, noi rămânem tot ca proștii!
Ca răspuns la Sorina:oare cine i-a învățat gramatica limbii române pe cei care scriu incorect,poate și din cauza autocorectorului de pe telefon?Lucrez cu oamenii,foarte mult prin e-mailuri și observ ca generațiile tinere nu știu sa scrie corect…….de ce oare?Pentru ca programa școlară este încărcată, unii profesori nu au timp sa se ocupe cum ar trebui iar alții sunt nepăsători….vorba aceea:timpul trece,leafa merge….
ca răspuns la “O invatatoare”…….ca observație,ca tot vorbiți de viitor……guvernanții de acum în mana cărora este viitorul României, sunt foștii dvs elevi,educați cu “sudoarea muncii” dvs……dvs in aceste momente ii invatati pe copii ce e santajul si manipularea…….adica exact ce fac actualii guvernanti/fosti elevi……..deci din nou,PACAT!!!
Ce rost are să continui eu acest dialog? Iată, vă zic așa, folosindu-mă FIX de afirmațiile dvs.: sunteți nemulțumit de pregătirea guvernanților noștri? Păi….atât am fost plătiți, atât am muncit! Și…stați să vedeți ce urmează să vină!!! Nu înțelegeți nimic, așa că…n-are rost să continuăm. Să zicem că vă respect părerea, deși este total eronată și nu sunt de acord cu ea…
Normal ar fi demisii de onoare de la ministru la șefii de inspectorate județene.
Profesorii investesc in cariera și s – au sacrificat pentru vocația de dascăl, așa că nu pot pleca din sistem cum cred unii ….care nu ar rezista o zi…
D.N,eu cred că nu ai rezista o secundă în stresul pe care îl necesită meseria pe care o am eu!Punem un pariu?
(Comentariu editat pentru eliminarea majusculelor)
Profesorul, spre deosebire de învățător, nu are ore de la 8 la 12, așa cum bate din gură TV!
Orarul unui profesor, intr-o zi, este intre 7.00 si 19! Cu pauze de multe ore, pauze mai mici (ferestre)! Este chinuitor ! Mai ales oamenii numiți ai școlii-pare paradoxal-sunt cei afectați și de acest program haotic, nu la fel in două zile!
Iar ședințele (e adevărat, și din cauza faptului ca dir.este dezorganizat, neprofesionist, duce discuțiile in zone lipsite de interes, iar situațiile cu adevărat importante nu le discută pe față, cu legislația in mână!) țin si până la 21!
In pandemie, o singură dată am facut C.P. online; restul ședințelor au fost fizic! Toată lumea statea acasă, noi eram la școală! De ce făcea așa dir.? Ca să se știe la nivel de comunitate că la noi la școală e loc doar ptr.oameni servili, care să îi cânte in strună!
Pe cei numiți are grijă să ii folosească ,,oameni la sapă” dacă nu sunt in ,,grupul ales” (C.A.)- pe care îi roagă la inceputul anului sa il votăm-,,ca să lucreze in liniște” dumneaei. De, poate înțelege fiecare ce vrea din ce rol are C.A. dacă e in funcție de conducere!
Nimeni nu se gândește la timpul nostru! După-amiază, duminica, când ceri ptr.luni dimineață situații de terminat, in mod repetat, nu e corect față de angajați!
Nu e corect nici să primești la 11.00 noaptea mesaje trimise de un director uituc/ insensibil!
Așa că ne mai puneți pe toți la un loc!
Ne puteți întreba ,,De ce stăm așa, de ce nu reacționăm?”
Stați liniștiți, se știe la toate nivelurile! Și se acceptă așa! Chiar se consideră a fi grozav! De unde știm?
Gradația vorbește!
Dacă se poate…!
Un pofesor nu are responsabilitatea unui invatator, fara suparare.
S a sunat de iesire, v ati luat catalogul si ati plecat din clasa.
Pe dumneavoastra va suna directorul unitatii, pe noi parintii .
P.S.
Si chiar de avem liceul pedagogic sa stiti ca majortatea au terminat si o facultate.
Apropo de examene naționale ! Tot pe mai nimic, chemați oamenii să muncească ? Luați în calcul și situația în care nu vor mai dori profesorii să se implice .
Salarul minim pe economie ar trebui marit! Persoanele care sunt dedicate profesiei, isi fac treaba la fel si pentru 2000 de lei si pentru 3000 de lei. Unii angajati din invatamant nu merita nici 1500 de lei/luna, iar altii merita cu mult mai mult. O selectie mare n-ar strica! Cu-i nu-i convine sa-si caute loc de munca in alta parte, locuri sunt destule, doar trebuie muncit!
Pai, să se ducă. Dar în locul lor cine sa vină? Fără bani mai mulți, nu vine nimeni. 😒
Doamna Ministru,va rugam sa nu mai insistați,pentru că mai rău faceți.Cum de ați putut accepta la început de an un buget de numai 2,1 la sută din PIB,cel mai slab din istoria învățământului?
Apoi dacă chiar vreți să mai stăm de vorbă,ia cereți,va rog,că guvernul să mai ofere și acele vauchere de 4 mii lei pe an pentru dezvoltare în carieră didactică și apoi o să vedeți că o să fie altfel…că cei p mie de lei impozabili,oferiți cu greu acum,noi oricum ii băgăm în cursuri,în consumabile,în cărți,în softuri educaționale,etc.Asadar,de ziua noastră,de 5 iunie,am primi cu drag un cadou,cu astfel de vauchere Mulțumim.
Și vă rugăm să completați tranșele de vechime peste 25 de ani, in grila ! Mai ales că un profesor debutant, nu este egal cu un profesor la sfârșit de cariera și cu grad. I
in pandemie când au luat salarii și au stat 2 ani acasă le-au ajuns bani? mergeți la școli și încercați să faceți orele cu copii fiindcă ia-ți nenorocit, dacă nu vă ajung bani plecați din sistem, mergeți să vă recalificați ( să ajungeți la firme private să vedeți cum se câștigă 3000 lei, fără tichete de vacanta, fără libere legale și fără concediu) să văd cum este atunci.
Ce vorbești?În Finlanda unde e cel mai bun învățământ,o astfel de greva a durat 6 luni până s-a obținut 7 la sută din PiB pt învățământ.Daca pe lângă amărâții ăștia de o mie de lei impozabili,ne mai pune măcar acele vauchere de 4 mii de lei pt dezvoltarea în carieră,că să nu mai plătim de la noi,imprimante,consumabile,cursuri,etc,mai stam se vorbă.Altfel,mergi dumneata la ore domnule Anonim.
În Finlanda exista unul dintre cele mai bune sisteme de învățământ din Europa. Ei chiar merită 9% din PIB. În România, un absolvent de liceu nu știe să-și citească cartea de identitate personală. Datorită educației primită în școală. Și vreți salarii. Dar rezultatele când vor apărea?
În Finlanda știu să-și citească cărțile de identitate la liceu PENTRU că educația are 9% din PIB.
Noi avem 2.1%.
Mai întâi investești, apoi culegi roadele. Nu invers. Finlanda a înțeles că educația este cheia imediat ce a ieșit din comunism. De atunci a investit mult în educație.
Sau putem să lăsăm lucrurile așa. Noi cu salarii mici, 2% din PIB pentru educație și ne vom plânge la nesfârșit că suntem analfabeți funcțional. Dacă renunțăm la PISA nici nu o să ne mai dăm seama că suntem proști, că așa vom fi toți.
Rezultatele vor apărea doar după ce învățământul va avea cel puțin 6% din PIB. În mod natural, cei buni vor întra în sistem, iar cei slabi vor fi , treptat, înlocuiți. Ce-i asa de greu de înțeles? 🤔
Simplu: Vor apărea rezultate când munca profesorilor va fi apreciată și recunoscută! Pentru salarii de mizerie…atâta muncă și efort! Nu înțelegeți asta? PĂCAT
Muncim prea mult , pentru cat ne plătesc. Până la urmă, facturile și ratele nu le plătim cu ,, vocația !”
,, ROMÂNIA EDUCATĂ!”!! CITAT DE-AL TOVARĂȘULUI PROFESOR DE FIZICĂ, MARE INSPECTOR ȘPĂGAR W.K.I!
Las-o! Dacă nu știi să îți ceri drepturile, nu știi să negociezi și accepți să fii sclav , îți meriți soarta! Nu-mi spune povești! În condițiile în care patronii plâng , efectiv, după angajați buni, nu există să nu primești salariu decent, mai ales dacă ești și calificat. Nu vă victimizați atâta, fiul meu lucrează la o multinațională și nu e dracul chiar așa de negru.
Aoleu…se vede cà nu ati iubit ṣcoala….gramatica…
Irina să nu spui că ești învățătoare? Dă-țI demisia!
(Comentariu editat pentru eliminarea majusculelor)
Stimate Anonim ! Profesorii au investit in cariera , și – au sacrificat familia, etc. și nu pot pleca așa cum credeți dv ! Veniți dv, sa luați catalogul , sa mergeți la clasa , oricum, aveți curaj ?????
Nu înțelegeți nimic! Mai bine vă vedeți de treaba din “privat” și vă mulțumiți cu cei 3000 lei, dacă atâta ați învățat! Nu vă mai dați cu părerea unde nu vă pricepeți, că vă faceți de rușine. Și-i păcat!
Pentru limba română, când scrieți, apăsați tasta 1.
Veniți în învățământ ! Să vedeți ce frumos e !!!!
Atunci sa va dați copoi la meditații,oricum nu sunt în stare sa învețe din clasa.
cum adica cucoana ne intoarcem….? :)). voi va intoarceti la parandaraturi, noi in greva ….esti cu bidonu? pt cei care au pb cu grevistii…stati cuminti , mergeti la vot si votati i pe idiotii astia inca o data :)))
Mergeti in privat daca nu va convine ca lucrati cel mai putin dintre toate categoriile sociale . Lucrati 4 ore pe zi, vacante de tot felul si nu va ganditi si la parinti si elevi. In America uprof.sta la scoala de la 9 la 15. Revedeti intai ce oferiti ptr.ce primiti.
de la 7,30 la 15!!!!!
Noi de la 7,00 la 20,…
Vino dta și lucrează cu elevii din zilele noastre ,care nu au nici un chef de învățat,vin la școală să se distreze ,să -și bată joc de profesori.Asta după ce ai învățat și ți-ai tocit nervii cu examene peste examene,cu calificări și paracalificări,cu grade s.a.m.d.În pandemie nu noi am vrut să lucrăm de acasă, stimabilă doamnă.Dacă bine vă amintiți am fost forțați să lucram de acasă(nu am stat acasă)am făcut scolioza și am schimbat dioptriile la ochelari!Ni se cer tot soiul de activități extra ,bineînțeles din banii noștri,că învățământul în România e gratuit. Liberele naționale ni se bagă pe gât ,noi vrem să lucrăm ,dar ……”de”, asta e hotărârea Guvernului pentru cei ce au bani de distracții.Guvernanții au devenit specialiști în “punți și poduri” peste zile ca sa me platească mai puțin.Nu pentru noi.Habar nu aveți ce presupune munca de profesor dar vă dați cu părerea,voi care abia ,abia ați terminat 8 sau 10 clase ,prin milă și bunăvoința profesorului.Da nu ne convine că suntem plătiți la nivelul celor cu 10 clase .Dumneavoastră nu vă convine calitatea educației.De unde calitate .Veniți cu exemple gen Finlanda ,Danemarca Anglia.Știți ce salariu are un profesor acolo și ce dotări au?Un profesor în aceste țăriare între 5,300 lire sau 7000 de euro.La noi nici un profesor cu toate gradele didactice și vechime 25 de ani nu are măcar 1000 Euro în mână.Dar toate facturile sunt în euro.
Ṣi cât câştigà un prof ìn America?
Da, puși dar ăla nu preda de la 9 la 17, adică la fiecare 50 minute cu câte 22 de tembeli needucați ai voștri. Ca gladiatorii în arenă, ia să te văd, vrei?
Am să vă dau, cu mâhnire, un singur răspuns: SĂ VĂ FIE RUȘINE! Nu aveți HABAR ce înseamnă munca la catedră! De-ar fi așa minunat cum, din totală NEȘTIINȚĂ clamați, toți cetățenii țării s-ar face profesori! Chiar și dvs.! RUȘINE SĂ VĂ FIE! Ca să puteți scrie acest mesaj… chiar mizerabil, cum este…niște profesori v-au pus creionul în mână și au încercat asudând, să vă lumineze mintea…
Stimata doamna, materia cenușie e foarte scumpă, numai în România e subevaluată ! Veniți în învățământ, sa lucrați așa cum scrieți…..aveți cura,j să dați macar un examen ????
Într-un an de zile pentru meseria pe care o am am dat 6 examene de autorizare!
(Comentariu editat pentru eliminarea majusculelor)
Dar cu gradatiile de merit de 25% pe luna, timp de 5 ani cum rămâne? Un număr f.mare de educatoare beneficiază de acest spor de 25% timp de 5 ani, directori de grădinițe….Ce performante au acei copii de vârstă prescolara? Chiar merita salarii de 6500, 7000 la grădinițe? Cu dosare pline de copii xerox și falsuri? Bătaie de joc pe banii statului
Foarte bună observația!
Gradația trebuie desființată!
Dosariada interzisă!
Veniți în învățământ ! Să vedeți ce frumos e !!!!
Foarte de acord! E corect să existe această gradație de merit. Doar că se fraudează la greu. Gradația ajunge în primul rând la piloși. Apoi, dacă mai rămâne ceva, iau și ceilalți, de data asta chiar în ordinea corectă. E ca și în cazul bugetului României: împart banii între ei, cei de la putere, și ce mai rămâne luăm și noi, restul. După care, fraieri fiind, ne certăm între noi: de ce tu iei 3000 și eu 2.900?
Alooo! Doamna ministru acordati profesorilor salariile corecte. Isi bat capul cu toti elevii. Nu va ganditi sa prelungiti anul scolar ca iesim noi parintii in strada. Avem concedii platite nu putem amana ca va incapatanati dumneavoastra sa acordati salariile binemeritate. Daca pentru parlamentari s-a putut sa se poata si pentru profesori.
Corect !
Dacă nu se vor susține examenele naționale la timp, este cazul să iasă părinții în stradă. Nu putem accepta să vă bateți joc de copiii noștri.
Aveți perfecta dreptate dna “mama “,ar trebui sa ieșim și noi în stradă sau sa nu ii mai lăsăm pe copii sa meargă la școală, ce vor face atunci domnii profesori?Am copil în clasa a opta,este extrem de stresat,pe de o parte ca în pandemie nu s-au făcut ore și a avut mult de recuperat prin,atenție,meditații pentru ca la clasa la ora de română dna “prifesor”fiind “bazata” nu prea a venit la ore…pe de alta parte din cauza grevei,zilnic ma întreabă când se va termina…….PACAT!
Atunci, domnii profesori, majoritatea cu studii solide, temeinice, își vor găsi altceva de făcut, fără să fie UMILIȚI cu salarii jignitoare. Nu vă faceți griji pentru profesori! Mai bine întrebați-vă: Oare dacă într-o societate nu vor mai fi profesori, cine ne va mai învăța copiii? Și…încă ceva: ca să puteți scrie acest mesaj, care nu vă face cinste… oare cine v-a “pus creionul în mână”? Mereu uitați un lucru ESENȚIAL PENTRU SOCIETATE, PENTRU ȚARĂ ȘI VIITORUL EI: NU EXISTĂ OM CARE SĂ NU AIBĂ LA BAZĂ, ÎN FORMAREA LUI, MUNCA ȘI STRĂDUINȚA ȘI SUDOAREA PROFESORILOR!!! Dacă ați uitat asta…așa cum ziceați…PĂCAT!
Ieșiți la guvern , sa respecte Constituția !
Trebuia să ieșiți DEMULT ÎN STRADĂ!!!! ALĂTURI DE PROFESORI !!! Pentru că guvernanții noștri își bat joc, în egală măsură, de părinți, elevi, profesori!!!
Legea grevei trebuie modificată astfel încât să nu existe victime colaterale precum copiii și viața oamenilor,să nu blocheze sistemul. Nu câștigă nimeni nimic dacă economia se prăbușește, provoacă traume sociale, pune în pericol continuitatea unei generații (pentru că sunt sigură -aviz celor care susțin greva-că nu le-ar conveni să li se fure un an din viață).
”Legea DIALOGULUI SOCIAL” și ”Codul MUNCII” (astea-s actele normative unde se discută despre organizarea grevei, drept garantat tuturor angajaților zice d-na Irofte, ”să fie modificate astfel încât să nu încurce pe nimeni dar să facă rău greviștilor”.
V-am luat cu frumosul, am vorbit politicos, dar văd că nu vreți să înțelegeți. Hai s-o luăm mai la firul ierbii, poate ajunge la cei care atât pricep.
Profesorii (medicii, polițiștii, angajații CFR, IT-știi, TOȚI ANGAJAȚII, indiferent de domeniul de activitate) AU DREPTUL LA GREVĂ. Înainte de a se ajunge la grevă, se încearcă TOATE metodele pentru a se ajunge la un compromis. Când nu se poate sau nu se vrea, intrăm în grevă.
Iar greva trebuie să afecteze ceva, ca să se țină cont de ea. Greva în transporturi blochează drumurile, greva în sănătate încurcă toate spitalele, greva în construcții stopează lucrările – ați priceput? Greva e cel mai dur instrument de protest. Dacă se ajunge la ea e pentru că ALTFEL NU SE POATE.
Așa că lăsați hiperbolele și avertismentele despre apocalipsă. Nu suntem sclavi pe plantații ca să fim obligați să muncim în orice condiții, cu orice salarii. Nici dvs nu sunteți. Puteți protesta, nu vă oprește nimeni.
Protestăm pentru că ne-a ajuns cuțitul la os. Dacă vreți ca greva să fie suspendată, apelați la GUVERN. Ei decid cât se mai joacă cu nervii noștri, ai părinților și ai elevilor.
Brovo ! Foarte corect !
Sunt sigur că ai și un proiect de lege gândit deja.Deci ,când propui sa aibă loc grevele?De Crăciun sau de Paște ar fi cel mai bine.
Cât iei pentru o opinie idioată?Eu nu sunt profesor dar cred că dumneata duduie nici ca elev nu ai face față.
N-ați înțeles!!! Economia, învățământul, societatea TOATĂ a căzut, este la pământ, pentru că TOȚI am permis unor conducători rău-intenționați să conducă această țară, FĂRĂ SĂ CÂRTIM!!!! Prea multă vreme i-am tolerat! Dacă sunteți părintele unui copil ce dă acum Bacalaureatul…ce viitor îi întrevedeți, cu asemenea conducători, în halul în care a ajuns această țară??? Înțelegeți acum? ȘI PENTRU VIITORUL ACESTOR COPII, CARE TREBUIE SĂ DEA EXAMENE, am intrat noi în grevă! Și ar trebui SĂ INTRAȚI ȘI DVS.!!! Să-i trezim cu toții pe acești… nepotriviți pentru funcțiile pe care singuri și le-au atribuit!
Dacă tot suntem in grevă, haideți să vedem cam cât este pensia profesorului care mâine se poate pensiona!
Dacă el iese anticipat, cu limita de muncă de 35 de ani și grade luate, ia in jur de 2000 de lei.
Dacă iese la limita firească de vârstă, are în jur de 3000 de lei!
Putem discuta de mici plusuri-minusuri!
La azil nu poate merge decât dacă mai pune cineva din familie bani (e peste 3600 lei/ lună)!
Casa și propria persoană nu și le poate întreține demn!
Toată viața a muncit degeaba!
Așa că: ,,La muncă, profesore, dacă ești în oricare dintre cele două situații!”
Să vedem, cu noul sistem de salarizare/noua ,,viziune bine gândită”, ce se va întâmpla cu același individ (după ce aplică singura regulă posibilă, chiar dacă, teoretic ar fi avut de ales)!
Când era el tânăr și muncea (și trecea tot prin stări de teamă de huiduieli – ale minerilor, ale oamenilor care aveau ca emblemă atitudinală ,, noi muncim, nu gândim” ), salariul lui era sub un punct valoric pentru pensie!
Era mic-mic salariul, dar speranța era mare: va munci, va da grade, va mai face vechime, i se va oferi oportunitatea unei dirigenții, a unei gradații de merit…. Și va ajunge el, după o viață, să aibă cât colegii lui in prag de pensie ( de trei ori salariul lui actual) !!!
Acum, astăzi(1.06.2023), ce să vezi? Apare grila!
Pentru următorii cinci ani, pentru care trebuie să muncească pentru a primi cei 1000 lei diferența (valoric vorbind azi), el este in grila salarială tocmai anunțată cu 2,61 maxim! E admirabil faptul că a fost pusă de guvern, căci își poate face și el o imagine despre cine e azi, cine va fi el mâine !
Face încă o dată calcule, încă o dată…!
Trebuie să fie la fel de responsabil cu viața lui, așa cum a fost cu toate seriile de copii, oameni maturi acum, care azi împânzesc lumea sau țin țara pe umeri (paradoxal sau nu, și ei sunt înjurați – in mod sigur, dacă sunt programatori, medici sau profesori)!!!
Are senzația că ceva îi scapă!
O ia de la capăt ….
Se gândește că ceva-ceva din ce a simțit când a aflat văzând grila cea nouă seamănă cu ce a simțit și a intuit de vreo zece ani încoace – de când directorul nu-i mai dădea dirigenție (nu se încadra în criteriile – inexistente, pe care, culmea, se încăpățâna să le ceară el anual directorului), iar la gradații nu putea să ajungă prin muncă nevăzută de cel veșnic văzător (de camere de supraveghere, ce credeați?)!
De ce n-o fi mers atunci pe intuiție, să plece din sistem?
De ce simte că și azi e într-o capcană (mai mare, căci se suprapune cu cea a trupului-care nu mai poate manageria schimbarea așa ușor)?
Dacă ar fi într-un oraș mare, i-ar fi mai ușor să se decidă, dar orașele mici oferă greu alternativă pentru el!
Și uite-așa, stă el în grevă; și nu poți spune că e rea greva: are timp să se gândească, mai ales acum, că a apărut și grila-perspectiva!
Excepționala analiza!!!!
Pai, faceti doamna ceva concret daca va doriti sa revina profesorii la scoala!!! Nu va mai jucati cu soarta acestor copii si nici cu profesorii! Incetati cu umilintele, amenintarile si cu bataia de joc! Nu faceti decat sa puneti paie pe foc! E momentul sa va comportati ca niste guvernanti responsabili! Asta daca si sunteti!
Si da examenele cu cine? Cu tata mare? Cu cei 30 la suta ce nu au facut greva? Mult succes!
Rușine, doamna ministru! Mai ieri susțineați că îi veți sprijini pe profesori, iar acum…faceți ÎNCERCĂRI DISPERATE de a intimida greviștii și de a-i învrăjbi pe părinți împotriva dascălilor… Nu uitați, însă, doamna ministru: de data aceasta, majoritatea românilor a înțeles că politica și conducătorii din ultimii 30 de ani, dar și îngăduința noastră, au îngropat învățământul românesc, au lovit crunt în viitorul acestei nații și acestei țări! De aceea NU VEȚI REUȘI să ne învrăjbiți! Înțelegem din ce în ce mai bine cine sunt, cu adevărat, dușmanii copiilor noștri! Da, este adevărat, seriile de copii din anii terminali vor avea de suferit amânarea examenelor, dar, prin lupta noastră COMUNĂ, vom reuși să asigurăm binele viitoarelor generații. Căci altfel…ce rost ar mai avea tot sacrificiul celor dinaintea noastră? Am așteptat mai mult decât trebuia! E vina noastră că am așteptat atât! Dar GATA! Trebuie să înțelegeți că milioane de români: profesori, elevi, studenți, părinți, înțeleg răul pe care vreți să îl produceți. În numele viitorului acestei țări, al copiilor noștri, OPRIȚI-VĂ! Ajutați această nație să se ridice, N-O ÎNGROPAȚI!
Matale, doamna Deca ar trebui sa mergi la clasă ca nu ai fost niciodată și să o iei de jos, cu salariul unui debutant, sa vezi cum e…
Salariile oamenilor “se bine”din teritoriu, cei mai mulți cu gradații de merit, au intrat la apă.
Ei sunt acum cei mai vocali, că se obișnuiseră să trăiască bine.
Când profesorii “nebonusati” se plângeau, ii durea exact la basca.
Apropo, in grila de punctaj la gradațiile de merit apărea și rubrica pentru activitatea sindicală… De unde și până unde aceasta are legătură cu activitatea la catedra?
Pe grupurile de WhatsApp ale școlilor au apărut liste cu cei ce nu au semnat pentru greva! Este cumva ilegal, sancționabil prin lege?
Și la final, de ce in lista de revendicări nu apărea nimic referitor la noile legi, elevi, programe? Pentru că pe acei “oameni de bine” de care spuneam la inceput îi interesează doar banii!
Nu se poate introduce în acțiunea deja demarată nicio discuție legată de noua lege, pentru că nu era adoptată în 22 mai (atunci era pe ordinea de zi). Era o cauză pentru anularea grevei în instanță, dacă apăreau solicitări legate de această lege.
Dar am avut toți sute, mii de amendamente la noua lege care au fost toate aruncate la gunoi de d-na ministru, care apoi a clamat peste tot că ne-a consultat. Exact ca la ”negocierile” de acum – ei au dictat, noi am protestat, ei au zis că ne-au consultat și s-a terminat discuția, iar legea e acum prezentată ca mare victorie a președintelui.
Grilele pentru gradații sunt făcute tot de minister, nu știu cine-și mai pune mintea cu ele, în afară de veșnicii abonați la ele. Prea multe puncte acolo pentru activități ce nu servesc elevului, dar pe care ministerul le apreciază, că ”dă bine”. Sunt oameni care merită premii speciale pentru activitatea la catedră, dar avem atât de mulți care s-au transformat în vânători de puncte… tot din cauza salariilor mizerabile.
Am primit 100 kg de cartofi noi iar peste trei ani preturile vor creste iar din 1000 lei statul la fiecare profesor câștigă 420 lei așa că rămânem cu 100kg de cartofi și așteptăm de 4 luni sa ne de-a banii de naveta
Vouă vă decontează naveta?! Bogaților. Nouă nu ne-a mai decontat nimeni 1 leu începând cu octombrie 2012. Am câștigat procese, degeaba.
De trei ani, nu mai merge nimeni la judecată, am pus cruce decontării. Ne costă mai mult să recuperăm banii ăștia decât sumele respective.
Intelegem din declaratiile doamnei ca un debutant care va merge sa faca masterat didactic (ca altfel nu se mai poate angaja, chiar daca a facut modulul pedagocic), va primi lunar o bursa care echivaleaza cu salariul mediu brut pe economie. Asa a spus. Apoi va veni debutantul la catedra, dupa ce a invatat NIMIC de la cadre universitare rupte de realitate si va primi un salariu mai mic. Foarte logic! Toata legea educatiei este un cadou facut universitarilor, sa mai aiba ceva ”clienti”. Asa cum, conform actualei ordonante, se maresc si salariile tuturor universitarilor. De ce? Pentru ca noi am facut greva.
Greva in continuare! Vad ca liderii de sindicat nu mai spun nimic despre sporuri, ore suplimentare platite. etc.. Daca ei au spor neuropsihic, li se platesc orele suplimentare, ce nevoie mai au de cei care lucreaza cate 8, 12, chiar si 20 de ore si nu sunt platiti; nu au spor neuropsihic…Pentru sindicat si profesori personalul didactic auxiliar si cel nedidactic, nu exista.Acestia au doar indatoriri, drepturi mai putin.
Ei nici acum nu inmultesc acei coeficienti din grila cu salariul minim pe economie. Dar calculand corect, ar fi recunoscut ca de fapt n-au marit salariile, doar le calculeaza legii. Sporul de doctorat este inghetat la valori de acum cativa ani….Sporul neuro…se calculeaza dupa formule numai de ei stiute.
Cum adica te raportezi la salariul mediu pe economie…dar calculezi noile grile la 40 % din valoarea lui? Restul de 60 % il vor primi profesorii la Sf Asteapta….
Cum indrazneste cineva ?
– sa inchida dosare de coruptie si hotie pe baza unor sforarii politice – amestec odios in principiul separarii puterilor.
– sa numeasca fragute de fete si mandrete de flacai din familiile extinse ale politicienilor in posturi din administratie remunerate colosal in raport cu stiinta si responsabilitatea investite in munca
– sa spele prin orice mijloace doctorate furate de la altii
-sa numeasca in fruntea MINIsterului care asigura respectarea legii -un infractor dovedit -hotul si mincinosul Bode
– sa mentina in functie un functionar care a gresit bugetul tarii !
– sa mentina un ministru al sanatatii care condamna la moarte bolnavii de cancer din lene si iresponsabilitate
– sa numeasca in functia de ministru pe cineva care accepta un buget la ministerul educatiei cu mult sub nevoile reale
– sa refuze dreptul minorilor de a fi protejati in fata pedofililor -prin intarzierea adoptarii legilor
– sa inchida ochii la praduirea padurilor si a apelor
Si lista este deschisa !
Aceasta este clasa politica de la care au invatat sa indrzaneasca profesorii!
super , câtă dreptate aveți !!! oare vad nenorociții din fruntea sistemului , care stau că dulăi , rânjiți ca milogii înainte de alegeri ?
Dacă vă păsa atât de mult de copii, cum vreți să se creadă, ați fi rezolvat problema până acum și n-ar mai fi fost nevoie să se ajungă aici. Purul adevăr este că nu vă pasă absolut deloc, nici de profesori, nici de copii.
De nimeni nu le pasă! Jigodii analfabete😠
Ați observat ca au început sa apară tot mai mulți trolii pe site?
Mi se pare că e o problemă a guvernului, nu a noastră. Dacă negociau de bună credință de la bun început, înainte să-l trimită pe Budăi să latre, apoi pe Cărbunaru să vorbească de piețe, apoi pe Iohannis – Ghi-ni-on! – ca să se încrunte prostește, aveam o dispoziție mult mai agreabilă pentru a ne lăsa convinși, mințiți, adormiți – de dragul copiilor, ca întotdeauna.
Dar acum, după ce FAPTELE arată că mint, că n-au intenționat niciodată să fie de bună credință, VORBELE lor nu mai impresionează pe nimeni.
Aduci oamenii din concediu? Cum faci? Ce recuperezi? A fost greva nu libere sau altceva când dai tu o hotărâre și se recuperează. Deci cum faci?
Se va îngheța anul școlar.
Nu are dreptul (legal, constituțional) să te priveze de concediul anual!
Bravo! Al meu copil în clasa a XII-a a spus că dacă se îngheață anul pleacă din țară. Oare mai sunt că el? Oare până obțineți încă 600 Ron nenorociți niște copii de care declarați că vă pasă? Sau există și elevi care în această perioadă ambigua vor renunța la bac și se vor angaja. Știm, un domn tâmplar a declarat că îi așteaptă, dar cu cei câțiva nenorociți care vor să studieze în continuare ce să facem? Că nu toți se pricep la tâmplărie
Vazi ca te calcă vaporul!!
Așa este când vii de la șantierul naval și vrei să conduci ministerul educației.
Nu te intorci si tu la santierul naval?
Chiar daca sa zicem ca salariile profilor sunt rezolvate ramane gunoiul de lege produs de individa asta. Plus alte 100 de probleme pe care legea nu le rezolva si nici individa asta habar nu are ce sa faca.