Ligia Deca dă vina pe inspectoratele școlare și pe salarizarea slabă în privința lipsei personalului auxiliar și administrativ din școli: Dacă inspectoratele au cerut posturi, au primit. Degeaba cerem profesorilor sau învățătorilor să facă treabă în condițiile în care ei nu au sprijinul necesar

22.300 de vizualizări
Foto: captura Youtube/conferinta Partener APL
Inspectoratele școlare sunt cele care poartă responsabilitatea în cazul în care nu au solicitat posturi în școli, atât personal didactic auxiliar cât și personal administrativ (nedidactic), arată indirect ministrul Educației, Ligia Deca, într-un răspuns acordat primarului PNL al comunei Aroneanu, din județul Iași, Benoni Moruzi. Primarul liberal a întrebat ce poate să facă pentru înființarea de mai multe posturi, dând exemplu din comuna pe care o administrează, unde un fochist asigură funcționarea centralelor la patru școli. „Noi am solicitat Guvernului și practic vorbim de aproximativ 5.000 de posturi distribuite în teritoriu pe baza solicitărilor și evaluării făcute de către inspectorat. Deci, ca să fiu mai directă, dacă inspectorii au cerut, au și primit”, a spus Deca. Discuția a avut loc într-un webinar organizat de Partener APL pe tema oportunităților pentru proiectele locale susținute din PNRR.

Deca i-a îndemnat pe primari să ceară înființarea de posturi didactice auxiliare și administrative în școli și a spus că „vă promit că toate nevoile pe care dumneavoastră le semnalați către inspectorat și ele ne transmit nouă mai departe vor fi luate în considerare și voi lupta eu pentru ele, în Guvern, să avem posturile respective”.

Redăm fragmentul din conferință și răspunsul ministrei Ligia Deca:

Întrebare: A doua problemă ar fi cea a personalului auxiliar și administrativ de la școli. Bineînțeles, noi înființăm, reabilităm tot, modernizăm toate corpurile pe care le avem sau necesarul de corpuri de pentru învățământ, dar personalul care să administreze astfel de corpuri este din ce în ce mai puțin și atunci apare o mare problemă. Personal, sunt în situația asta: o singură persoană care deservește patru centrale, dau un exemplu. Ceea ce este aproape de neconceput. Va trebui să găsim un efort financiar pentru a suplimenta numărul de personal, ca aceste spații pentru care tot s-au făcut eforturi de a fi modernizate și puse în funcțiune, să aibă și un personal care se le deservescă.

Ligia Deca: „Noi anul acesta, spre deosebire de alți ani, am solicitat inspectoratelor județene să ne transmită toată nevoia de personal pe categorii: personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic, actualul administrativ pe legea nouă. Ei ne-au transmis necesarul, noi am solicitat Guvernului și practic vorbim de aproximativ 5.000 de posturi distribuite în teritoriu pe baza solicitărilor și evaluării făcute de către inspectorat. Deci, ca să fiu mai directă, dacă inspectorii au cerut, au și primit.

Avem însă o problemă generată de legea privind măsurile fiscal-bugetare, care are o excepție pentru angajări în unitățile de învățământ doar pentru personalul didactic și didactic auxiliar. Personalul nedidactic sau administrativ, pe noua lege, nu este cuprins la excepții și va trebui ca după ce legea intră în vigoare, este promulgată și publicată în Monitorul Oficial, să solicităm oficial o excepție printr-un memorandum prin care să se poată și organiza concursurile pentru astfel de posturi.

Acum, mai este o problemă, poate e mai prezentă în anumite localități decât în altele, dar au fost nenumărate rânduri în care au existat concursuri de ocupare pentru personal de sprijin, administrativ și aceste concursuri nu s-au putut finaliza cu ocuparea posturilor respective din lipsă de aplicații. Aici așteptăm modificarea de grile de salarizare. A existat o creștere în luna iunie, după protestele din învățământ, deci au existat niște creșteri, însă ca să poată să devină atractive și să putem avea personal administrativ în școli, ar fi nevoie totuși să reașezăm grila de salarizare din educație pe alte baze, inclusiv în ceea ce privește personalul suport. Degeaba cerem profesorilor sau învățătorilor să facă treabă, în condițiile în care ei nu au sprijinul necesar din zona aceasta de sprijin a școlii. Deci aveți tot suportul nostru. Vă promit că toate nevoile pe care dvs. le semnalați către inspectorat și le transmit nouă mai departe vor fi luate în considerare și voi lupta eu pentru ele în Guvern să avem posturile respective. Însă sunt convinsă că ne trebuie și un pic de efort în a atrage personalul necesar în școli, mai ales acolo unde nivelul economic în general al comunității face dificil atragerea oamenilor pe poziții care nu au nivel salarial, știu eu, extrem de înalt sau de atractiv”.


15 comments
  1. O îngrijitoare primește 2000 de lei ,face curățenie ,matura curțile care nu se iau în calcul la suprafață s.a.m.d,foc la centrala care nu au nici un curs ptr centrale.Raspunderi prea multe și bani puțini.Unde sunt cei 9% care s-au promis și nu au mai ajuns la cadrele nedidactice?Tichetele de masa se plătesc și acum cu 17 lei pe zi,când la bugetari se plătesc minim 30 de lei pe zi Unde este dreptatea? Adevărul?

    1. Stimată doamnă, îngrijitoare sau nu, nu vorbiți despre toți bugetarii, deoarece și la aceștia, “meniul zilnic” este 17 ron/zi, la foaaaarte mulți….
      Și uneori, atenție, ei au și muuuuulta școală la activ, vreo 12 + 5 + 2= 17 ani minim, iar banii primiți sunt doar… 3500 ron, plus acel meniu despre care vorbeam, după 27 de ani de muncă.
      Adică, ce sa vezi?! Cu SPOR MAXIM de divrde, NEINCLUS IN BAZA DE CALCUL, de tipul:
      praf,
      lucru cu publicul,
      arhivare clasică,
      ochi în calculatoare,
      antene peste tot, etc,
      unii iau MAXIM 4.200 ron! Adică dublul Dvs, iar asta cu TOATE cele anterior enunțate, NEINCLUSE IN BAZA DE SALARIU…Adică pot sa nu fie și nu sunt, atunci când au concedii de odihna, boală…sau când nu mai vor unii.
      Problema este NEDREPTATEA DE PESTE TOT!l

  2. Asistentele medicale preluate de învățământ lucrează pe salarii de 3000lei net .
    Este corect acest salariu,in contextul in care o educatoare puericultor lucrează 5 ore si are un salariu de 4500-6000 net .

  3. Mai bine ar întregi normele celor cu jumătate de normă la nedidactic și didactic auxiliar ,într-un orășel mic nu ai unde munci part-time și nici nu poți trăi cu 2000 de lei . Se pare că sindicatul pe care îl plătim cu bani grei e surd la nevoile acestor oameni ! Ce cursuri să facă nedidacticul de 500 de lei ? Nu știe îngrijitoarea să dea cu mătura și modul? Să fim serioși, asta este bătaie de joc !

    1. Este bătaie de joc , în tot sistemul de învățământ .
      O educatoare puericultor are salariu de 4500-6000 lei net la 5 ore lucrate si un asistent medical lucrează 8 ore pe 3000 lei încadrat pe grila îngrijitoarelor deoarece învățământul nu are grilă de salarizare pentru asistentele medicale.
      De ce ne-au preluat să -si bată joc de munca noastră.

  4. Ce minciuni. anul trecut ni s.a cerut insistent sâ tăiam, să renunțăm, la posturile normate. Anul ăsta am cerut și nu ni s.a dat nimic. Oare au ajuns cererile noastre la Minister, sau e doar campanie electorală?

  5. Pai cum am mai zis aici sint angajati soferi de catre scoli care sint cu norma intreaga si acesti soferasi lucreaza 4 ore nu mai e loc pentru personal de sprijin acesti chiulai ar trebui sai angajeze autoritatea locala ca sa aiva si un control a celora care primesc aj. sociale si nu isi trimit copii la sc.

  6. Ce mascarada. Spune ca daca se cer posturi se ofera dar in acelasi timp se ofera un buget in care trebuie sa se incadreze. E ca si cum ai spune “Cumpara tot ce vrei dar sa nu depasesti aia doi lei!” Mai nou , deoarece s-au marit salariile cadrelor didactice iar costul /elev nu, nu sunt bani pentru salarii. Solutia: desfintarea unor clase si aglomerarea altora pentru a reduce numarul de ore fara a se tine seama de calitate.

    1. Pai, si cine o opreste pe dna ministru sa faca ordine in inspectorate ?!?
      Acolo sunt tot pilele lor, ale politicienilor de toate culorile…

  7. profesorii din facultate din Germania vin cu foi citesc de pe foi, fac greseli sunt corectati de studenti, fiind nesiguri de ce predau , sau prosti , consulta foile..toti vin cu foi la ore.. nu ofera seminarii..

    1. Nici un ministru nu va putea să facă ordine sau ceva bun pentru cetățeni și tara pt că atât el cât și inspectorii sunt puși pe pile de partid acolo(adică un fel de prostituție cel puțin morală).Un concurs pt Inspectori și Portofoliu+interviu deschise,transparente(cu accesul presei),ar fi normale.Trag ei chiulul și profii,că sunt pe mana cu Inspectorii.Profesorii ies in stradă pt bani doar însă nu-s in stare să facă ordine în propria ograda.Adica sa nu mai chiulească unii precum cei de sport care aruncă o minge copiilor și pleacă să-și rezolve treburile personale sau fac comisioane,profii care sunt și directori sau au alte funcții și rezolva cică treburi administrative,etc.Nu mai zic că vin unii la ore și fac altceva:discuții politice,religioase,sau le dau copiilor să copieze singuri text din carte ca să poată ei face altceva(de parcă textul în două locuri ar avea vreun câștig pentru elevi !).Sa mai zic că nu aveți bani pt că insistați cu materii inutile începând cu clasa a 5-a ?(desen,muzica,Religie).Sunteți o rușine pentru breasla asta mondială !Asiaticii ne vor călca în picioare și voi mimați o meserie…Nu mai zic că neoficial ,se face lobby să nu-ți scoți copilul de la religie că-si pierde Dna catedra.Si daca ești hotărât măcar să nu spui și altora(sa zici că are pbl medicale copilul,de ex).Va place domnilor îndoctrinarea și slugărnicia?Poți sa faci altfel ?Dacă da, tot copilul tau va suferi presiuni si oricum variante nu ai daca nu este prima sau ultima ora(unde sta și ce face ?in clasa sa asmută profii “preacrestini” copiii ,sa rada de el?).O mare mizerie Religia în viața românilor și oamenii ce o propovăduiesc(chiar și profii) ,doar pt interese personale(bani,viață ușoară,slugi docile care nu te deranjează,etc) ! Învățământul românesc e praf și o să simțiți din ce in ce mai rău asta toți ăștia care țineți în viața sistemul mafiot al PSD !

  8. Este o bătaie de joc cu aceste carduri de 500 Ron pentru personalul nedidactic,tocmai ce am făcut cursuri de calificare și vreți să facem altele??? Să ne arate și nouă guvernanții ce fac cu banii din impozite de tot felul.La anul vin că milogii să ieșim la vot .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“Păpuși AI”, folosite în Malta pentru a-i învăța pe elevii de școală primară atât să converseze, cât și elemente de programare și machine learning cu ajutorul inteligenței artificiale

Posibilitățile de folosire a inteligenței artificiale în educație sunt explorate, în Malta, printr-un program ce apelează la diverse modalități de folosire a inteligenței artificiale (AI), inclusiv prin “păpuși AI”, printr-o…
Vezi articolul

Metodologia pentru curriculumul la decizia elevului din oferta școlii ar putea fi aprobată în martie 2024 – proiect / Orele se pot desfășura cu elevi din clase diferite, prevede noua Lege a educației

Regulamentul privind curriculumul la decizia elevului din oferta școlii ar urma să fie aprobat în luna martie 2024, după cum propune Ministerul Educației într-un grafic de activități privind noul curriculum…
Vezi articolul