Ligia Deca: Cred că există toată disponibilitatea Guvernului de a continua discuțiile, la Ministerul Muncii pe legea salarizării, la Ministerul Educației pe contractul colectiv de muncă

Foto: gov.ro

„Mâine, discuțiile se vor axa pe prevederile contractului colectiv de muncă, care include obligațiile și drepturile personalului din învățământ. Aici ne referim, de exemplu, la facilități pentru profesia didactică”, a declarat Ministrul Educației, într-o intervenție telefonică la Digi24. Ligia Deca a precizat că „există toată disponibilitatea Guvernului pentru a continua discuțiile în diferite cadre, cu Ministerul Muncii pe legea salarizării, cu Ministerul Educației, pe tot ceea ce ține de reforme, legislația secundară pentru legile educației și contractul colectiv de muncă, în așa fel încât tot ceea ce dumnealor ridică să fie soluționat într-un interval rezonabil”.

Întrebată de ce a fost scoasă prevederea despre salarizare din legile educației, Ligia Deca a declarat că „au existat avize din partea Ministerului Muncii și Ministerului Finanțelor care au specificat faptul că având în vedere că există o lege a salarizării unitare, prevederi care vizează un anumit sector nu se pot afla în legile speciale. Grila sectorului educațional trebuie să se regăsească în legea salarizării, care se află în proces de elaborare chiar în acest moment la Ministerul Muncii, viitoarea lege a salarizării”.

Rep.: Există niște informații că până vineri ar putea să se termine această grevă. Vă auzeam și pe dumneavoastră vorbind despre procentul de profesori care au renunțat. Dacă mergem sub 50%, de exemplu, ce se întâmplă procedural? Sperați că această ordonanță să-i convingă pe cât mai mulți în zilele următoare să se întoarcă în clase, chiar dacă liderii dau alt semnal? 

Ligia Deca: Noi am primit din teritoriu un calcul pe fiecare funcție și grad didactic vizavi de ce înseamnă ca impact, ca sume în salarii, prevederile ordonanței. Deasemenea, lucrăm de aproape cu inspectorii școlari, cu directorii, în așa fel încât informația să ajungă cât mai curat la tot personalul din învățământ. Consider că profesorii sunt natural aproape de elevi și vor fi alături de ei și în ceea ce privește susținerea examenelor naționale și încheierea situației școlare. Cred că există toată disponibilitatea Guvernului pentru a continua discuțiile în diferite cadre, cu Ministerul Muncii pe legea salarizării, cu Ministerul Educației, pe tot ceea ce ține de reforme, legislația secundară pentru legile educației și contractul colectiv de muncă, în așa fel încât tot ceea ce dumnealor ridică să fie soluționat într-un interval rezonabil. 

Rep.: Ce le mai spuneți mâine liderilor de sindicat care vin din nou la minister? Sperați că mai obțineți ceva de la coaliția de guvernare? Mă gândesc că sunteți un mesager între liderii coaliției și liderii de sindicat.

Ligia Deca: Mâine, discuțiile se vor axa pe prevederile contractului colectiv de muncă, care include obligațiile și drepturile personalului din învățământ. Aici ne referim, de exemplu, la facilități pentru profesia didactică, de exemplu, accesul la materiale necesare pentru procesul didactic, tablete, laptopuri. Vorbim despre concedii de odihnă pentru acest sector. Vorbim despre drepturi suplimentare, din nou, care se circumscriu specificului activității educaționale. Continuăm discuția în acest formă. Mai avem foarte puține elemente, majoritate elementelor au fost deja agreate înainte de declanșarea protestului și sperăm să finalizăm și acest document care aduce din nou un grup de elemente pozitive pentru cadrele didactice. 

Rep.: Doamna Ministru de ce a fost scoasă prevederea despre salarizare din legile educației? 

Ligia Deca: În momentul avizării interministeriale au existat avize din partea Ministerului Muncii și Ministerului Finanțelor care au specificat faptul că având în vedere că există o lege a salarizării unitare, prevederi care vizează un anumit sector nu se pot afla în legile speciale. Este o chestiune juridică. Grila sectorului educațional se află în legea salarizării publice și atunci, practic, acest principiu, împreună cu întreaga grilă, trebuie să se regăsească în legea salarizării, care se află în proces de elaborare chiar în acest moment la Ministerul Muncii, viitoarea lege a salarizării.

Citește și:
BREAKING Ligia Deca: 60% dintre profesori sunt încă în grevă / Reluarea negocierilor cu sindicatele va avea loc marți
O nouă zi de grevă generală în școli. Sunt anunțate proteste ale profesorilor în mai multe județe
E nevoie de o lege unică a salarizării “care să nu fie ciuruită a doua zi după ce a fost publicată în Monitorul Oficial”, așa cum s-a întâmplat cu măsurile care au dus la actuala grevă din educație – președintele Consiliului pentru Combaterea Discriminării
Ministerul Educației calculează participarea la grevă pe baza discuțiilor informale ale profesorilor pe grupurile de WhatsApp, potrivit secretarului de stat Florian Lixandru. Acesta folosește manipulator informațiile ca să anunțe că „o parte dintre profesori ar ieși din grevă”
Exit mobile version