Ligia Deca, ministra Educației, le cere studenților cazați în campusul Regie să trimită la minister dovezile că Universitatea Politehnica din București (UPB) mușamalizează cauzele incendiilor și situația precară a rețelei electrice din cămine.
Deca a fost întrebată de televiziuni după discursul de la deschiderea anului universitar 2024-2025 cum comentează situația incendiilor din căminele Politehnicii, semnalată de Edupedu.ro în mai multe articole în ultimele două săptămâni.
Ministra a spus că, dacă studenții au dovezi că administrația Politehnica ar ascunde cauzele care produc incendiile sau ar minimiza importanța lor, să le trimită la ministerul Educației:
„Dacă au dovezi cu privire la astfel de fapte, îi rog să le sesizeze. Toate felurile de abateri de la regulament, abuzuri trebuie semnalate şi ele nu trebuie ascunse. Sunt absolut convinsă că în cazurile de incendii sau de afectare a infrastructurii măsurile care trebuie luate trebuie să includă informarea studenţilor cu privire la ce măsuri s-au luat, ce măsuri se puteau lua şi ce se întâmplă în continuare”, a spus Ligia Deca, transmite Agerpres.
„Deci, îndemn la responsabilitate toate părţile implicate. Dacă au dovezi, îi rog să se adreseze inclusiv ministerului”, a continuat ministra Deca, conform sursei citate.
- Conform site-ului ministerului Educației, adresele de la cabinetul ministrei Ligia Deca sunt cabinet@edu.gov.ro și ligia.deca@edu.gov.ro.
Amintim că duminica trecută, 22 septembrie, un incendiu a avut loc într-o cameră de cămin la etajul 3 al corpului P22, din campusul Regie, al Politehnica București.
Studenții susțin că de vină ar fi rețeaua electrică învechită și neîmbunătățită care nu susține aparatura din zilele de azi, contrar informației Politehnica București care a transmis atunci Edupedu.ro că cel mai probabil cauza ar fi fost un „aparat electrocasnic vechi” al studenților.
Incendiul de duminică de la căminul din Regie al Politehnicii (UNSTPB), unde o cameră a ars, s-a produs din cauza unui „scurtcircuit la un aparat electric”, a transmis luni Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București – Ilfov (B-IF) pentru Edupedu.ro.
Incendiile se pot produce în continuare. Căminele construite până în 1990 nu au nevoie de autorizație
Edupedu.ro a scris despre pericolul incendiilor în căminele studențești, care este acoperit de reguli confuze.
Căminele construite înainte de 1990 nu au nevoie de autorizație de securitate la incendiu, spun Politehnica București și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, după un incendiu în Regie din luna aprilie a acestui an.
În București au fost date 24 de avize sau autorizații pentru cămine, dintre care doar două avize pentru Politehnica.