Ligia Deca: Ceea ce m-a bucurat în discuțiile mele cu profesorii de sport este că, din spusele lor, pare că a scăzut fenomenul scutirii de sport

1.785 de vizualizări
Foto: Guvernul României
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat, într-un interviu pentru adevărul.ro, că din discuțiile cu profesorii de sport „pare că a scăzut fenomenul scutirii de sport”. „Copiii, în ultima vreme, vin la sport, participă, se înscriu. Și aici există o o contribuție foarte importantă și a cluburilor sportive școlare, care oferă posibilitatea copiilor să facă sport gratuit, sub îndrumarea unor profesori, antrenori”, a spus aceasta.

„Ceea ce m-a bucurat în discuțiile mele cu profesorii de sport este că, anecdotic, din spusele lor, pare că a scăzut fenomenul scutirii de sport. Adică copiii, în ultima vreme, vin la sport, participă, se înscriu. Și aici există o contribuție foarte importantă și a cluburilor sportive școlare, care oferă posibilitatea copiilor să facă sport gratuit, sub îndrumarea unor profesori-antrenori.

Deci, avem posibilități, poate că trebuie să le facem publice mult mai bine și cred că în colaborare cu primăriile trebuie să utilizăm mai bine bazele sportive pe care le avem. Avem primării care deja asigură paza ca să poată fi folosită curtea școlii sau sala de sport în afara programului școlar de către comunitate. E o practică bună pe care mi-aș dori să o vedem poate în mai multe locuri din țară”, a declarat Ligia Deca.

Iată ce prevede Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar în privința elevilor scutiți de efort fizic:

Articolul 112 – „(1) Elevii scutiți de efort fizic au obligația de a fi prezenți la orele de educație fizică și sport. Beneficiarilor primari scutiți medical pe parcursul unui întreg an școlar nu li se acordă calificative/note și nu li se încheie media la această disciplină, respectiv, media anuală se calculează fără media de la această disciplină.

(2) Pentru elevii scutiți medical pe parcursul unui întreg an școlar, profesorul de educație fizică și sport consemnează în catalog, la rubrica respectivă, “scutit medical în anul școlar”, specificând totodată documentul medical, numărul și data eliberării acestuia. Documentul medical va fi atașat la dosarul personal al elevului, aflat la secretariat.

(3) Pentru elevii scutiți medical, pe o perioadă determinată în timpul anului școlar, profesorul de educație fizică și sport consemnează în catalog, la rubrica respectivă, “scutit medical în anul școlar, începând cu data de:…până la…”, specificând totodată documentul medical, numărul și data eliberării acestuia. Documentul medical va fi atașat la dosarul personal al elevului, aflat la secretariat.

(4) Beneficiarilor primari scutiți de efort fizic la orele de educație fizică și sport, pe o perioadă determinată în timpul anului școlar, li se încheie media la această disciplină, pentru anul școlar respectiv, numai dacă au obținut anterior perioadei de scutire, cel puțin 2 calificative/note. În caz contrar, acestor elevi nu li se încheie media la această disciplină și, respectiv, media anuală se calculează fără media de la această disciplină.

(5) Elevii scutiți medical nu sunt obligați să vină în echipament sportiv la orele de educație fizică și sport, dar trebuie să aibă încălțăminte adecvată pentru sălile de sport. Absențele la aceste ore se consemnează în catalog.

(6) Pentru integrarea în colectiv a beneficiarilor primari scutiți medical, în timpul orei de educație fizică și sport, cadrul didactic le poate atribui sarcini organizatorice care vor avea în vedere recomandările medicale, de exemplu: arbitraj, cronometrare, măsurare, înregistrarea unor elemente tehnice, ținerea scorului etc.”

Citește și:
Ligia Deca, despre salariile profesorilor: Se prefigurează încă o creștere pentru a ajunge la o paritate între sistemul medical și sistemul educațional
Licența didactică cu dublă specializare „o să ne ajute să stabilizăm profesorii în școli”, spune ministrul Educației: Ei să-și facă mai ușor normele, adică să poată preda matematică-fizică, fizică-chimie, chimie-biologie

2 comments
  1. Wishful thinking; nu e de la familii.
    De la medici vine asta, nu mai dau scutiri așa, orișicum. La școală nu e cu înscriere, ca la Religie, e cu obligativitate educația fizică. Referitor la cluburi, cine știe club care oferă sport gratis măcar săptămânal copiilor? As vrea să văd o listă. Restul e propagandă, că să aibă dna o karma bună azi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ecaterina Andronescu: Nu cred că vom avea mai mult de 70.000 de absolvenți de liceu peste trei ani. Ce se va întâmpla cu universitățile noastre? Soluția: studenții străini care aduc și taxe

Scăderea demografică “absolut dramatică” o face pe Ecaterina Andronescu să se întrebe “Ce se va întâmpla cu universitățile noastre?”. Într-o conferință la Constanța, ministrul Educației a interpretat astfel numărul copiilor…
Vezi articolul

Conducerea și salariații Autorității de Supraveghere Financiară și-au acordat 16 salarii anuale, deși au deja unele din cele mai mari salarii din sectorul public / Senator USR: Patru șefi BNR și cinci de la ASF au “remunerație dublă” – bani care ar fi putut asigura “Masă caldă” pentru 500 de copii

Șefii și angajații Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) primesc 16 salarii anuale, după ce conducerea a decis să acorde, pe lângă cele 12 salarii anuale și cele suplimentare de Crăciun…
Vezi articolul

2,7 milioane de lei pentru Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori – IJSO 2024, organizată în decembrie la București. Țările participante plătesc o taxă de 1.000 de dolari, care ajung la Politehnica București – proiect de HG

2,7 milioane de lei au fost alocate pentru Olimpiada de Științe pentru Juniori, care va avea loc în perioada 2-12 decembrie la București. La olimpiadă vor participa 813 persoane. Dintre…
Vezi articolul