Ligia Deca: Cam 96% din școli au beneficiat de serviciile unui consilier școlar / Vom cere din nou suplimentarea posturilor de consilieri

1.367 de vizualizări
Foto: © Tero Vesalainen | Dreamstime.com
„Este greu să acoperim toate școlile. Cam 96% din școli au beneficiat de serviciile unui consilier. Sigur, poate nu cu normă întreagă, dar avem un consilier la care se poate apela. Consilierul școlar are cumva un dublu rol, numai că rolul lui se oprește undeva. Nu poate să facă terapie”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, la Prima News, într-o emisiune difuzată pe 14 iunie. 

În ceea ce privește rolul consilierului școlar, Ligia Deca a precizat că nu poate să facă terapie, deoarece „aceasta este o zonă medicală unde este îndrumat copilul, după ce se face un prim screening pe niște indicatori de risc sau dacă există un caz de violență, odată cu raportul se poate dispune un număr de ședințe de consiliere. Cei de la DGASPC au deja procedură în acest sens”. 

Ligia Deca a declarat că nu s-au ocupat toate posturile pentru că nu a existat resursă umană și concursurile se reiau: „Au fost județe în care nu s-a putut face recrutarea pe numărul de posturi alocate, pentru că nu exista disponibilitate de resursă umană. Concursurile se reiau până când le vom putea ocupa”.

În același timp a susținut că a solicitat ca în zonele unde, în ciuda posturilor alocate, nevoia este în continuare mare, inspectoratele să raporteze care este necesarul suplimentar și va cere din nou suplimentarea posturilor de consilieri. 

Numărul consilierilor școlari în 2024

Intervenția ministrului Educației, Ligia Deca, despre consilierii școlari, în emisiunea Viitor pentru România cu Nicoleta Manoila, de pe 14 iunie. 

Ligia Deca: „Am mărit numărul consilierilor școlari cu 1.200 de posturi care au fost repartizate în țară în așa fel încât să ajungem la un raport echilibrat între județe, pentru că aveam înainte cazuri în care raportul era extrem de dezechilibrat. 

Asta înseamnă că odată cu cele 1200 de posturi, raportul, pe medie sigur, a scăzut de la un consilier la 1200 de elevi la un consilier la 800. Legea spune acum un consilier la 500. În discuțiile pe care le-am avut cu cei de la centrele județene de asistență și resurse educaționale, ei ne-au spus că au fost județe în care nu s-a putut face recrutarea pe numărul de posturi alocate, pentru că nu exista disponibilitate de resursă umană. Nu-i nimic. Concursurile se reiau până când le vom putea ocupa.

Am solicitat ca în zonele unde, în ciuda posturilor alocate, nevoia este în continuare mare, inspectoratele să ne raporteze așa cum ne raportează în fiecare an care este necesarul suplimentar. Vom cere din nou suplimentarea posturilor de consilieri. 

Aș face aici o paranteză. Știu discuțiile acestea referitoare la consiliere educațională versus consiliere psihologică. Consilierul școlar are cumva un dublu rol, numai că rolul lui se oprește undeva. Nu poate să facă terapie. Da, aceasta este o zonă medicală unde este îndrumat copilul, după ce se face un prim screening pe niște indicatori de risc sau dacă există un caz de violență, odată cu raportul se poate dispune un număr de ședințe de consiliere. Cei de la DGASPC au deja procedură în acest sens. 

Ceea ce putem să facem prin consilierul școlar, pe lângă consiliere educațională, este să avem asistență din partea lui la clasă. Se discută despre emoții, de exemplu, sau în caz de violență, lucrurile la care apelează directorul sau dirigintele sau profesori în primă instanță, de exemplu protecția victimei, izolarea victimei de agresor, constituirea acelor comisii la nivelul școlii care vizează discuția cu familiile, apelarea la alte instituții să se poată face prin niște proceduri pe care acești consilieri le știu, le stăpânesc și le pot aplica. Ei nu fac munca altor profesioniști și aici este o întreagă discuție despre ce alte tipuri de profesioniști avem nevoie în școală. Este greu să acoperim toate școlile. Cam 96% din școli au beneficiat de serviciile unui consilier. Sigur, poate nu cu normă întreagă, dar avem un consilier la care se poate apela. 

Moderatoare: Vorbim de școlile cu personalitate cu personalitate juridică, dar pe lângă ele mai avem cam 11.000 de structuri?

Ligia Deca: Peste o treime din școlile din România sunt sub efectiv. Asta înseamnă că ele, teoretic, nu se pot finanța din alocațiile bugetare, au nevoie de suplimentări. Avem nevoie de mai mult sprijin și psihologic, și logopedic, și medical în unele cazuri, mai ales în zonele unde rețeaua de asistență medicală nu este extrem de dezvoltată. 

Nu știu dacă s-a văzut acest lucru, dar în noua lege vorbim despre camere multifuncționale în fiecare școală în care inclusiv copiii cu cerințe educaționale speciale să poată primi terapiile de care au nevoie. Deci, cu siguranță avem nevoie de mai multe resurse umane în sistem. 

Am suplimentat exact pe zona critică, spunem noi, consilierii școlari, care sunt prima persoană la care, în mod normal, ar trebui să se poată adresa directorul, dirigintele, părinții, însă, după aceea, etapele următoare de intervenție trebuie să fie adresate de către profesioniști, fiecare pe domeniul respectiv”.

Foto: © Tero Vesalainen | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ce face un consilier școlar? Norma didactică și noile atribuții: În situații de criză sau risc, consilierul școlar poate interveni fără acordul de părintelui
Un consilier școlar la 800 de elevi, în anul școlar 2023-2024, chiar și după repartizarea celor 1.200 posturi, conform datelor ministerului Educației / Peste jumătate dintre posturile noi au fost ocupate de profesori cu note între 5 și 6.99
Noul regulament de organizare pentru Centrele județene de resurse și asistență educaţională, CJRAE: Numărul de elevi care revine unui consilier școlar, profesor de sprijin, profesor-logoped, trei departamente noi și mai mulți consilieri școlari prin transformarea unor posturi – proiect
Titularizare 2023. Subiectele și baremele pentru consilierii școlari. Ce înseamnă consilierea cadrelor didactice și distincția dintre abuzul de putere și bullying – cerințe pentru candidați
Au fost repartizate cele 1.200 de posturi de consilieri școlari, anunță Ministerul Educației. Cele mai multe sunt în Prahova, Giurgiu și Neamț, unde era 1 consilier la peste 3.000 de elevi
BREAKING Ligia Deca anunță 1200 de noi posturi de consilieri școlari – “creștere de 50%”, în condițiile unei scăderi accentuate a numărului de consilieri raportați în statisticile oficiale
Peste 800 de consilieri școlari au dispărut din sistem în 6 luni, conform datelor Ministerului Educației

8 comments
  1. oare când vor cere suplimentarea?! in nici o lună e titularizarea!!! suplimentarea trebuia făcută din septembrie 2024, de când unii directori Cjrae arunca in carca consilierilor scoli peste norma și apoi auzim că nu face consilierul nimic …
    teste nu are la cabinet, bani nu primește pentru dotări….bagheta magica nu are…

  2. prin legea educației, consilierului ii revin 500 de elevi,nu 800…el e profesor,că deh …daca i ziceau psiholog se supărau absolvenții de asistență socială și sociologie încadrați pe post (că un absolvent de psihologie)…eronat e că se păstrează aceste Cjrae și practic directorul scolii vede consilierul că pe un intrus,el nefiind angajatul scolii,doar titularul ei…absurdul situației…adică el e platit de Cjrae dar e titular în școală sau detașat,în funcție de caz….se supune directorului școlii,directorului Cjrae…(care de regulă e rupt de ce se întâmplă în școli,habar n are și nici că vrea să audă)

  3. Ziceți, dna/dle Perplex, că se înțelege. mai suntem unii pe aici care am făcut shadowing…dar banii de pe avioanele de lux peste câți ani îi avem înapoi?!
    Dom’le, denumirea asta de profesor-consilier e nefericită din start, de acum zeci de ani…..nu era cazul ca un consilier să susțină și ore la clasă, avea ce face cu toate orele din normă.

    1. Aveti dreptate dna Liliana cu ore de predare, plus ca la clasa am o autoritatea, la cabinet sunt altfel….deocamdata consilierul scolar e Jolly Joker….consilierii trebuiau lasati in scoli, nu la Cjrae…

  4. “Consilierul școlar are cumva un dublu rol, numai că rolul lui se oprește undeva.”
    Absolut epica aceasta descriere oferita de doamna doctor :)). Felicitari doamna doctor!!

    “asistență din partea lui la clasă”
    Asistenta la clasa este o frectie la picior de lemn, cea mai proasta forma de colaborare intre profesorul consilier si profesorul de la clasa. Vorba aia: “atat s-a putut.” In clasa poate participa un shadow, nu un profesor consilier. Nu intru in detalii, Deca oricum nu intelege.

    “sprijin și psihologic, și logopedic, și medical”
    Asta se face prin oferirea de servicii in scoala. Deca poate astepta sa pice vreun sprijin din cer.

    “copiii cu cerințe educaționale speciale să poată primi terapiile de care au nevoie”
    Simpla existenta a unor camere numite multifunctionale nu va face sa apara din senin vreo terapie. Deocamdata in scoala se ofera terapie educationala, numita pompos “terapie educationala complexa si integrata”, dupa modelul Ouvry (1987), pe unde apuca fiecare profesor itinerant, de multe ori intr-o camera goala.
    Ar fi nevoie de servicii de kinetoterapie, ABA, terapie prin joc (diferita de asa numita ludoterapie, cu jocuri didactice), logopedie. Astea costa bani si dupa cum stim banii se arunca pe avioanele presedintelui cu nevasta si pe pensii speciale, salarii nesimtite la stat si in principiu se fura.

    Deca mai trebuie sa stie si in cati ani se formeaza un consilier. Daca angajeaza oameni acum rezultatele vor incepe sa se vada dupa 1 an, 2, poate 3. Daca noul consilier nu primeste training on the job, coaching, supervizare, daca nu are un indrumator o sa-si prinda urechile si va scade increderea in consiliere si asa o nebuloasa pentru multi, inclusiv pentru Deca. Deocamdata consilierul e un fel de om Friday, bun la toate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Caricatură cu Ciucă și Ciolacu, împărțind ministere, cu învățământul pe sub masă, publicată de FSE. Marius Nistor: Politicienii noștri au altă preocupare – cum anume își vor împărți posturile la faimoasa rotativă

O caricatură postată de Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret, după anunțul declanșării grevei generală din 22 mai, îi arată pe premierul Ciucă și pe liderul PSD, Marcel Ciolacu, cum…
Vezi articolul

Mădălin Bunoiu, profesor de fizică și președinte ARACIS: Tinerii nu mai au curiozitatea să cerceteze pentru că n-au avut posibilitatea să încerce vreodată. Numărul de laboratoare de chimie, de fizică, de biologie din școlile primare, gimnaziale și licee este incredibil de mic

Președintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), Mădălin Bunoiu, remarcă numărul de laboratoare de chimie, fizică sau biologie, din școli, “incredibil de mic”, în special la sate.…
Vezi articolul

PROIECT Matematică-Informatică, Biologie-Chimie, Istorie-Psihologie, Teologie didactică – Limba și literatura română, în lista programelor de licență didactică cu dublă specializare / Lista completă a specializărilor – document

Lista programelor de licență didactică cu dublă specializare a fost pusă în consultare publică de Ministerul Educației. Un asemenea program cuprinde o specializare principală și una secundară. Este vorba despre proiectul…
Vezi articolul