Ministerul Educației propune modificarea modului de acordare a bursei de merit și introducerea unui nou tip de bursă, începând de anul școlar viitor, 2024-2025. Ligia Deca a anunțat în cadrul primei conferințe de presă susținută în Guvernarea Ciolacu, că luni, Ministerul va pune în dezbatere publică un proiect de ordonanță prin care vor apărea modificări legate de acordarea burselor elevilor la gimnaziu și liceu.
- Modificările propuse vin în contextul în care au existat multe controverse legate de faptul că, pe baza actualei legi a Educației, elevi cu medii sub 4 iau burse de merit în valoare de 450 de lei în acest an școlar.
Potrivit proiectului de OUG, anunțat de Ligia Deca luni și care urmează să fie pus în dezbatere publică, bursa de merit va fi acordată elevilor care vor avea media anuală peste 9,50. Bursa de merit va avea același cuantum ca până acum, 450 de lei.
“Pentru elevii claselor a V-a se va lua în considerare media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs, iar pentru elevii din clasa a IX-a se va lua în considerare media de admitere la liceu”, spune Ligia Deca în conferința de presă.
Va fi introdus un nou tip de bursă, cea de reziliență, în valoare de 300 de lei, pentru elevii care vor avea media anuală cel puțin 7. De bursa de reziliență vor beneficia și elevii cu afecțiuni oncologice sau cronice, școlarizați pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni în cadrul așa-numitei școli din spital sau la domiciliu.
“Bursele de merit și de reziliență cumulate împreună se acordă pentru minimum 30% dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământul profesional și dual”, spune Ligia Deca.
Declarația integrală a Ligiei Deca
“În urma feedback-ului primit atât din sistem, cât și din societatea civilă și din partea partenerilor sociali, după aplicarea metodologiei în acest an școlar, am considerat necesar să facem anumite ajustări privind acordarea burselor pentru elevii din școlile din România. Este foarte important de reținut aici aceste modificări despre care vorbim astăzi și pe care le lansăm în consultare publică, se vor aplica începând cu anul școlar viitor 2024-2025. De asemenea, modul practic de acordare a burselor este detaliat în metodologia de acordare a burselor pe care o vom lansa astăzi în consultare publică, alături de proiectul de ordonanță de urgență.
Așa cum știți, în acest moment, elevii pot beneficia de bursă de excelență olimpică I și II, bursă de merit, bursă socială, bursă tehnologică și bursă pentru participarea școlară a mamelor minore.Toate aceste categorii se mențin în legea învățământului preuniversitar și practic, odată cu noua lege, am triplat numărul beneficiarilor de burse din școlile din România.
Ordonanța despre care vorbim astăzi prevede introducerea în lege a unui nou tip de bursă: bursa de reziliență. Scopul acestei burse este de a motiva și elevii care au în acest moment rezultate medii, să progreseze. Este practic o formă de a stimula progresul individual în învățare. Cuantumul bursei de reziliență va fi de 300 lei pe lună, iar bursa se va acorda elevilor care au obținut cel puțin media anuală 7 și se află printre primii 30% dintre elevii din clasă din punct de vedere al rezultatelor.
De bursa de reziliență vor beneficia și elevii cu afecțiuni oncologice sau cronice, școlarizați pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni în cadrul așa-numitei școli din spital sau la domiciliu. Aceasta este o categorie nouă de beneficiari, introdus acum atât la bursa de reziliență, cât și la bursa socială. În ceea ce privește bursa de reziliență, pentru elevii claselor a 5-a se va lua în considerare media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs, iar pentru elevii din clasa a 9-a se va lua în considerare media de admitere la liceu.
O altă modificare vizează bursa de merit. Conform proiectului, aceasta se acordă tuturor elevilor cu media anuală de cel puțin 9,50. Pentru clasa a 5-a la fel, se va lua în considerare media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs pentru clasa a 9-a similar, se va lua în considerare media de admitere la liceu. Pentru toți ceilalți elevi se va lua în considerare media anului școlar trecut. Bursele de merit se acordă în continuare și elevilor care au obținut premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației, premiul I la etapele naționale ale concursurilor sau competițiilor școlare și extrașcolare recunoscute și finanțate sau nefinanțate de Ministerul Educației și elevilor care au obținut medalia de aur sau locul I la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale, olimpice sau la probele olimpice. Bursa de merit va avea același cuantum ca și până acum, de 450 lei pe lună. Bursele de merit și de reziliență cumulate împreună se acordă pentru minimum 30% dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământul profesional și dual. Se menține astfel măsura acordării burselor pentru primii 30% dintre elevii fiecare fiecărei clase și în continuare, vom încuraja elevii să învețe mai mult, oriunde s-ar afla.
Doar în situația în care, la nivelul unei clase, bursele de merit și cele de reziliență cumulate nu vor reprezenta 30% din totalul elevilor, acest procent poate fi mai mic de 30%. De asemenea, bursa de excelență, bursa de merit, bursa de reziliență și bursa tehnologică se acordă doar celor care a obținut media 10 la purtare sau calificativul foarte bine la finalul anului școlar anterior.
În plus, am prevăzut explicit că în situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de excelență, bursa de reziliență, bursa de medic, bursa socială, respectiv bursa tehnologică, după caz, pentru luna respectivă
Dintre celelalte modificări propuse, a-și preciza câteva pentru a susține participarea școlară și finalizarea studiilor, am crescut de la 18 la 30 de ani limita de vârstă pentru acordarea burselor sociale pentru elevii din programul A doua șansă sau de la formele de învățământ cu frecvență redusă, neangajați pe piața muncii.
Pentru susținerea performanței, am introdus prevederea prin care elevii care obțin locurile I, II sau III sau mențiune la Jocurile Paralimpice, Jocurile Olimpice de Tineret să beneficieze de bursă de excelență olimpică I. De asemenea, dat fiind faptul că valoarea burselor acordate în perioada septembrie-decembrie a anului școlar 2024-2025 este deja prevăzut în bugetul anului calendaristic 2024, s-a propus menținerea și în anul școlar viitor, adică 2024-2025, a cuantumului burselor la aceeași valoare ca până acum. Sigur, excepție făcând bursa de reziliență, o să amintesc cuantumurile bursa de merit e 450 lei pe lună, bursa de reziliență 300 lei pe lună, bursa socială 300 lei pe lună, bursa tehnologică tot 300 lei pe lună. Încă o dată, repet, toate modificările pe care le propunem astăzi privind acordarea burselor vor fi aplicate, sigur, în forma consolidată de după dezbaterea publică de anul viitor școlar, adică 2024-2025″.
Informații de context
Aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit, potrivit datelor Ministerului Educației. Concret, este vorba de 8.494 de elevi care se află în această situație. Dintre aceștia, 5.250 au media cuprinsă între 4.00 și 4.99. Cu media între 3.00 și 3.99 sunt 2.382 de elevi beneficiari. 704 au media între 2.00 și 2.99, iar 158 au media sub 2, datele fiind valabile pentru luna octombrie 2023.
Ministerul a cerut centralizarea după ce în presa locală au apărut cazurile ale unor elevi din Prahova care vor lua burse de merit, deși au media 1,97, respectiv 4,59. Acest lucru este posibil în noua lege a Educației: noile criterii de acordare a burselor din legea educației permit ca elevi cu medii de 5 să ia bursă de merit, dacă se încadrează în primii 30% din punct de vedere al mediei, iar în cazul celor de clasa a IX-a, media poate scădea sub 5 pentru că se ia în calcul media de la Evaluarea Națională.
Ministra Educației, Ligia Deca, a spus, la Antena 1, că situațiile apărute în presă în care elevi cu medii sub 5 iau bursă de merit apar doar la clasa a IX-a: “Problema nu este neapărat bursa de merit, ci cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu medii sub o nota de trecere”.
Secretarul de stat Florian Lixandru a recunoscut în cadrul dezbaterii privind metodologia de acordare a burselor că pragul de 30% dintre elevii unei clase pentru acordarea bursei de merit nu a fost ales pe baza unor studii, ci a tranșelor de medii din SIIIR.
La mai puțin de o lună distanță, același secretar de stat a spus că nu poate să spună “care a fost rațiunea pentru care s-a stabilit în lege ca 30% dintre elevii fiecărei clase să primească burse de merit”.
Amintim că Ligia Deca a încercat să justifice criteriul de acordare a burselor de merit prin „existența unei competiții sănătoase, în interiorul fiecărei clase, pentru primii 30% elevi”, atunci când a fost întrebată la TVR, pe 12 septembrie, despre modul în care vor fi acordate bursele de merit în anul școlar curent.
„Ideea este următoarea: copiii performează atunci când intră într-un soi de competiție sănătoasă, întâi cu sine și apoi cu cei pe care-i au în jurul lor, cu colegii lor de clasă. Ideea este nu să comparăm medii care, de altfel, arată foarte diferit de la o școală la alta, ci să-i susținem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă. Asta înseamnă că va exista o competiție, din nou, cu fairplay, sănătoasă, în interiorul fiecărei clase, pentru acei primii 30% care iau bursa de merit. Asta înseamnă că în fiecare an își vor depăși întâi propriile limite și apoi, evident, vor intra într-un soi de competiție unii cu ceilalți, ceea ce împinge în sus întregul corp al elevilor din România”, motiva Deca.
Edupedu.ro a semnalat încă din faza de proiect al metodologiei că meritul este transformat în mită electorală prin acea decizie.
Psihologul Mircea Miclea, fost ministru al Educației spunea despre bursele de merit sub media 5: Prin modul în care s-au aplicat acum bursele acestea s-a transmis un mesaj că nu contează cât de mult muncești sau înveți, contează unde te plasezi.
30 comments
Si de ce in clasa a 9dupa media de admitere ???Bursa se da pentru rezultatele scolare obtinute in anul anterior.Daca un copil are la examen 9,40si a terminat clasa a 8 cu 10 nu va primi bursa de merit!!! (In acelasi timp cu media sub 5 va primi bursa de merit) Pentru ca intr -o clasa pot fi 26 de copii care au terminat a 8-a cu medii f mari 10-9,50 dar a luat examenul cu 9,48 de exemplu…si atunci ce sa faceti D(d)na D(d)eca….limitatii… REDUCETI NR DE BURSE .Asta e discriminare ….URAT… COPIII DE CLASA A 9 MERITA BURSE DUPA MEDIA DE ABSOLVIRE CLASA A 8A LA FEL CA TOTI CEILALTI
in primul rand trebuia lasata bursa de performanta care era anul trecut de 500lei. Pe copii care luau aceasta bursa i-ati demotivat total dand doar bursa de merit care are o suma mult mai mica
in al doilea rand de ce nu mariti suma de 450lei? Totul s-a scumpit deci ar trebui ca si aceste sume sa creasca in fiecare an. Mai ales ca in nicio luna nu s-au luat cei 450lei datorita zilelor libere.
in al treilea rand daca bursa de rezilienta este 300lei si este suma fixa cu ce diferentiem bursa de merit de la care se iau cam 350lei???? ajungem din nou la aceeasi problema, copii cu 7 care vor lua aproape aceeasi suma ca si cei de 10
Corect! cum a mentionat mai sus un parinte NU ESTE DREPT…. ar trebui sa fie toti copiii bursieri cei care participa la Campionatele Nationale , indiferent daca competitiile sunt sau nu sponsorizate de M.E…..Sa intre toate Campionatele Nationale de lupte , de arte martiale , etc…. nu doar cateva selective…..
Dacă chiar se dorește încurajarea performanțelor ar trebui să modifice criteriile de acordare a burselor de performanță. Un copil muncitor care este luat de la alte ore pentru a se pregăti pentru o olimpiadă, pierde câte 2-3 ore minim pentru fiecare fază a olimpiadei, faza pe școală , locală, pe județ, transport și susținerea fazei naționale, vede cum alți colegi care de multe ori nu își fac nici măcar temele și au notele de multe ori mărite pentru a nu le strica media, ia aceiași bursă de merit pentru că nu a obținut premiul1 la națională. Ce argumente poți să îi dai unui copil să participe la concursuri dacă bursă de performanță e atât de greu de obținut iar cea de merit atât de ușor?
Este clar ca suma de 450 lei la bursele de merit este aruncata pentru imagine. Ca da bine in acea lista. Ca la final media e undeva la 300 de lei pe luna, ce mai contează? Scrie mare 450 și printre rânduri condițiile. Ce se vede din avion? 450 lei. Ca doar asa ne-au scos ochii anul trecut cand le-au mărit. Nu au mai zis ca au scos bursele de performanță, care erau de 500 lei, pentru diverse concursuri sportive si artistice. Dar cred ca ne-am obișnuit ca cifrele aruncate de minister sunt doar de ochii lumii.:.:la fel ca masa caldă în școli, dotarea cu mobilier și multe altele….praf în ochi, ca doar nu au vreo responsabilitate pentru deciziile pe care le iau
Buna seara!Am 2 copii,o fetita in clasa a sasea si un baiat in clasa a opta pentru care iau burse sociale,fiind singurul intretinator.Fetita a avut media 9,48 si nu a primit bursa de merit pentru ca nu se incadra.Sunt 26 elevi in clasa.20 dintre ei au luat burse de merit pentru ca aveau media peste 9,50.Fetita mea nu s-a incadrat niciunde…adica nici peste 9,50,dar nici in primii 30% din elevii clasei.Ce sa inteleg?…Aceasta bursa de rezilienta i se potriveste …la fel ca si cea de merit???Adica ea ramane pe dinafara pentru ca desi are medie mare nu se afla in primii 30% elevi ai clasei?…Ma bombane intr-una ca nu e corect ce i se intampla si ca de ce e posibil cei cu medii atat de mici sa primeasca?Eu nu imi permit sa ii meditez.E frustrant si pentru mine si pentru ei.
Chiar credeți ca cineva citește aceste comentarii și chiar ține cont de ele?!
Daca da, ridic și eu problema copiilor din învățământul privat. De ce acești copii sunt discriminați și nu primesc niciun fel de burse, cu toate ca și aceștia învață la fel ca și ceilalți copii?! Doar pentru ca părinții sunt cei care plătesc și susțin școlarizarea acestora?! Și acești copii trebuie stimulați la fel ca și toți ceilalți, nu discriminați. Am un copil în clasa a 5 a , care nu înțelege de ce el nu primește bursa la fel ca și toți ceilalți copii din învățământul de stat!!!!!
Este DISCRIMINARE CLARĂ ȘI EVIDENTĂ!!!!! Până la urmă sunt și ei copii la fel ca și toți ceilalți!!!!!!!
De acord cu dumnevoastră dar pentru ca ati deschis subiectil învățământului privat, doresc sa adaug și faptul ca nu doar parintii susțin costurile, ci și statul român. Școlile private nu oferă transparenta asupra acestui aspect, dar trebuie știut ca statul da bani și școlilor private exact ca și școlilor de stat !!! Da, statul aloca fiecărui nou cetatean care se naște o anumita suma pentru școlarizare, care se virează scolii la care copilul e înscris fie ea privata sau de stat. Ceea ce plătesc parintii este diferența pentru valoarea adăugată de invatamantul privat.
Mai bine introduceți în școli “Codul bunelor maniere” și lucrul manual. Nu știu să se poarte și nu știu să facă absolut nimic. De învățat nici atât. Cu atâtea burse nu mai există medii sub 7, dar majoritatea elevilor nu știu nu știu nici de 5.
O să ajungeți să-i plătiți pentru că merg la școală. Să învețe pentru ei și pentru că așa trebuie.
Păi pentru o bursă condiționată de absențe, elevii chiar sunt plătiți ca să meargă la școală. Iar pentru o bursă socială, care nu are criteriu de medie, nici nu trebuie să învețe pentru banii respectivi.
Mai aveți un pic până o să ajungeți să-i plătiți pentru că merg la școală.
Să învețe pentru ei și pentru că așa trebuie, nu pentru bani.
Nu au decât drepturi! Mai dațile și obligații!
Doamnaaaaaaa (ministru), ce inseamna, mai exact, “rezilienta”?
Si in ce fel este rezilient un elev de clasa a V-a? Din ce ar trebui el sa-si revina, ca sa fie indreptatiti la bursa respectiva?
Ce va mai place cuvintele, doamna … :o))
Burse peste burse! Pe vremea mea învățam pe brânci și nu luam nici un fel de bursă. Acum îi rugăm cu burse să vină la școală și să stea pe post de “mobilier”. “O fi bine, domnule chestor? Nu e bine, domnule chestor!”, vorba de duh a unui clasic. Alt clasic, mai tare decât celălalt :”stat eșuat!”
Vă rog să ne indicați unde în lege se regăsesc acești 450 ron ca bursa fixă. Copiii nu au primit niciodată acești bani întregi, se calculează conform zilelor în care se predă. Vă rog să precizați în lege ca suma de 450 de ron e variabilă în funcție de aceste situații, nicidecum fixă cum se precizează. Sunteți la cunoștința cu ce primesc copiii mai exact sau vă place să arătați cat de mulți bani le dați când nu e așa? Vă rog să precizați clar în lege fix sau variabil și să nu mai induceți în eroare cu 450 lei pe lună.
Disperații de ciolane de la guvern impozitează până și bursele copiilor
Vă rog să ne arătați unde în această lege este specificat clar suma de 450 ron fixă? Vă aduc la cunoștință ca bursa este primită de copiii printr-un calcul simplu ce se împarte la numărul de zile în care au învățat efectiv scăzând zile libere legale, zile când se închide școala ca vine ninsoarea, ca etc… Ați verificat vreodată în școli acest aspect? Vă rog să scrieți clar în lege ca să se înțeleagă suma de 450 ron fixă sau variabilă. Copiii nu au primit niciodată această sumă de 450 ron. Fiți clari în exprimare!
E o metodologie (că ei nu modifică metodologii, ei umblă direct în lege, atât îi duce capul) unde apare la burse de merit prevederea că se plătesc pe perioada cursurilor (și se subînțelege că dacă elevii au zile libere – vacanțe sau zile libere la nivel național) nu primesc bursă pentru acele zile.
La burse sociale se menționează specific că se primesc sumele întregi pe tot parcursul anului (inclusiv în vacanța de vară) deci nu depinde de zile libere sau perioade de vacanță.
La nou-inventatele burse de reziliență nu apare nicio mențiune clară – sunt tratate ca bursele sociale, deci foarte probabil, dacă rămâne așa, să avem elevi de 7 care primesc 300 de lei pe lună (dacă nu fac absențe) și elevi de 10 care primesc 200 sau pe acolo în lunile cu vacanță sau zile libere.
Frumos nu? Ministerul vrea performanță!
Bursa pentru că respira și nu le plouă in gura când urmează să le dați ?
Chiar nu înțeleg de ce nu se mențin 3 tipuri de burse : cele de merit, de performanta (medie peste 9.5) și cele sociale.
Ce te-ar motiva sa treci de la bursa rezilienta la cea de performanta ? Diferența de 150 lei ? Serios ? Pomeni peste pomeni, poate, poate mai prindeți voturi. Opriți odată promovarea mediocrității !
Bună dimineața! S-au trezit și adormiții din guvern că dau burse de merit la cei cu media 5!
Si copii care sunt la scoli private?
Destepti, n-am ce zice! Sa vezi acum presiuni pe parinti sa ia loaza mai mult de 7. Ca atunci cand conta media anilor de studiu.
Apoi desteptii din minister se vor mira de ce sunt o groaza de analfabeti functional. Pe hartie erou, in realitate bou.
Ce presiune pentru nota 7?!
7(sapte) este noul 4(patru). 💡
N-ai cum (estimez ca in 90% dintre scoli) sa iei mai putin de 7 (a se citi 4) decat daca lipsesti!
Buna ziua!
Ridic in discutie o problema , pe care o calific ca si ,,discriminatorie” !
Sunt parintele unui copil aflat in clasa a-VIII-a, care a obtinut incepand cu clasa a-V- a, burse de merit in fiecare an scolar, avand medii anuale peste 9,70.
Bineinteles ca, de cele mai multe ori a trebuit sa alegem primirea unei singure burse, neexistand cumulul celor doua burse( atat pentru rezultatele scolare cat si rezultatele sportive).
Pe langa rezultatele bune obtinute la scoala, este si un bun sportiv, medaliat la fiecare concurs de karate la care a participat si component al lotului Romaniei, la diverse competitii internationale.
Ma nemultumeste, atat pe mine cat si pe alti parinti, aflati in aceeasi situatie, aceasta discriminare care se face intre ,, campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale, olimpice sau la probele olimpice”, in conditiile in care , din motive subiective, karate-ul nu este considerat un sport olimpic, copii muncesc si depunem eforturi considerabile( copii, sensei, parinti,etc.) pentru a obtine rezultate cat mai bune si pentru a ridica drapelul Romaniei pe cele mai multe podiumuri si la cat mai multe competitiile internationale.
Poate sustine cineva ca, un copil practican al unui sport olimpic face eforturi mai mari sau este mai merituos fata de un copil practicant al unui sport neolimpic?
Trebuie sa practice toti copii numai sporturi olimpice, in detrimentul celor neolimpice, pentru a beneficia de burse de merit?
V-as ruga in masura in care puteti sa ne sprijiniti in acest demers, consideram noi, justificat!
Multumim anticipat!
George Doloman
Buna ziua
Nu văd nici o modificare privind acordarea bursei de excelenta sau de merit și pentru elevii din clasele primare care obțin premii la olimpiade și concursuri!!!
Și acești copii au merite și ei muncesc sa obțină rezultate bune!
Care cuantum de 450 lei?!…copiii mei nu au primit mai mult de 350/luna, pana acum…atata le suciti si le invartiti legile astea ale invatamantului…ne zapaciti de tot…
Sunt 450 lei daca e luna intreaga. Daca intervin vacante ori zile libere nerecuperabile, se da la numarul de zile de scoala.
450 pentru o lună întreagă.Anul acedta încâ nu a fost lunâ fără vacanță.
450 lei pentru program complet. pana acum în fiecare luna a fost fie zi libera de la stat, fie vacanta. aceste zile nu se iau în calcul
Corect bătaie de joc la clasa 5 au dat doar 248lei de merit copii învață și ei își bat joc doar trebuie sa le rămâne lor banca sa câștige pe baza la copii asa copii învățați ca să câștige ei. Foarte urat din partea lor.