Avem nevoie de o perioadă mai lungă în școală, spune ministrul Educației, Ligia Deca, într-un interviu pentru postul public de radio. Aceasta a dat exemplul statelor dezvoltate, care au programul școlar de dimineața până după-amiaza și a spus că este nevoie de ore suplimentare pentru elevi, dar nu de ore de predare, ci de ore „de aplicație”.
Întrebată dacă va crește sau va scădea numărul de ore pe săptămână pentru elevii de gimnaziu, Ligia Deca a răspuns la nivel general că ar fi de dorit un număr „adecvat” și că pe termen mediu „ne dorim” „o perioadă mai lungă în școală”.
„Noi ne-am dori să avem un număr de ore care să fie bine adecvat la capacitatea lor, în funcție de vârstă și în același timp să poată fi completat cu ore realizate în alt regim. Adică să nu fie tot ore de predare, ci să fie ore de aplicație, care să însemne inclusiv sporturi, inclusiv aprofundare.
Avem nevoie de o perioadă mai lungă în școală, dar care nu însemne o perioadă mai lungă în școală în formatul pe care îl cunoaștem cu toții. Statele dezvoltate au programe de școală care încep dimineața și merg până pe după-amiază, până când și părinții termină perioada de lucru. Numai că în perioada de la prânz, până pleacă acasă, există activitate sportivă, relaxare, aprofundare, programe remediale. Asta ne dorim și noi pe termen mediu”, a declarat Ligia Deca.
Actualele planuri-cadru aprobate de Ministerul Educației prevăd chiar și peste 7 ore pe zi, la gimnaziu:
- pentru clasa pregătitoare: 20 de ore pe săptămână, adică 4 ore pe zi (sursa)
- pentru clasa I: 21 de ore pe săptămână, adică 4,2 ore pe zi, în medie
- pentru gimnaziu: 34-36 de ore pe săptămână, adică 6,8-7,2 ore pe zi (sursa)
- pentru liceu: 29-33 de ore pe săptămână, adică 5,8-6,6 ore pe zi (sursa)
Prevederile din planurile cadru încalcă, însă, un Ordin al ministrului Sănătății, nr. 1.456/2020, care reglementează un număr mai mic de ore pe zi, cel puțin la gimnaziu și la liceu.
Pentru învățământul primar:
- clasa 0 și I = 3-4 ore pe zi;
- de la clasa a II-a = 4 ore pe zi;
Pentru învățământul gimnazial: 4-5 ore pe zi;
Pentru învățământul liceal, profesional: 5-6 ore pe zi;
Pentru învățământul postliceal și universitar: 6-7 ore pe zi.
4 comments
Doamna ministru, vă doriți ore mai multe în școală? Atunci trebuie să mai construiți niște școli, să nu se mai lucreze în două schimburi. Și școlile astea să aibă spațiu și dotări necesare activităților despre care vorbiți și relaxării.
Vor rămâne până la sfârșitul programului copiii ai căror părinți lucrează până târziu. Unii, cam mulți, nu stau nici acum la toate orele. Cu siguranță nu vor sta până la ora 17.
Sunt doar vorbe, să nu spunem că nu se străduiește. Dacă banii pe care îi primește educația vor rămâne cum sunt acum (și doamna ministru a spus că îi sunt suficienți), nu se va schimba nimic.
Tanti, ai nevoie si tu de mai multa minte. Aia din alte tari nu epuizeaza profesorul de dimineata pana seara de mai are putin si doarme in scoala. Am plecat atat de tarziu din scoala incat chiar ma gandeam de ce mai trebuie sa iau trenul 70 km inapoi spre casa, ca, a doua zi sa-l iau iar spre scoala. In tarile cu ministri pregatiti si normali la cap afterschoolul se face nu cu aceiasi oameni epuizati, treziti la 4:40 sa ia trenul. Profesorii de acolo au si viata personala, au si vacante, nu merg la corectat cu japca, nu sunt santajati de directori pusi politic si umiliti de ministri pusi la fel. Angajati oameni, platiti-i corespunzator, trimiteti la evaluari profesori din corpul de evaluatori, nu oameni adusi din concedii. Cand veti invata sa reapectati dreptul profesorului la odihna, la salarizare, atunci veti fi ca “altii”. Pana atunci sunteti fix ca-n vorba: Copia nu are valoare.
Pai si cum faci cand ai 2 schimburi in scoala?
Si sper ca nu te astepti ca noi parintii sa platim catering pt copiii nostri.
Oare Dr von Luxembourg gandeste inainte sa deschida gura?
Specialista lu’ peste, doamna doctor, ar face bine sa treaca pe la un curs de limba romana? Si poate pe la un curs de dezvoltare IQ?
“un număr de ore care să fie bine adecvat la capacitatea lor”
“să poată fi completat cu ore realizate în alt regim”
“ore de aplicație”
“programele […] merg pana dupa amiaza”
“când și părinții termină perioada de lucru”
Aprofundarea e aplicatie bre doamna doctor? Sportul e aplicatie? Educatia remediala tot aplicatie e bre? Matale esti bine adecvata pentru functia asta de ministru?
Probabil doamna doctor se gandeste ca datorita reformei copiii nu vor mai face meditatii si parintii vor plati activitatile extracurriculare de dupa amiaza :)). Caci in nici o tara europeana nu se ofera ore extra fara plata (exceptie copiii saraci). Nu mai zic ca nu sunt obligatorii. Nu mai zic ca in tarile civilizate (cu exceptia Frantei) scolile au autonomie si programele raspund mai bine diverselor nevoi.