Ministrul Educației, Ligia Deca, vorbește despre salarii majorate pentru personalul din Învățământ: „În ceea ce privește categoriile de personal pentru funcțiile didactice auxiliare din învățământ, discutăm despre o creștere medie de 9,86%, pentru personalul nedidactic discutăm despre creșteri medii de 24%; pentru funcțiile didactice din învățământul preuniversitar discutăm despre o creștere medie de 6,7%”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unor audieri în Parlament, cu privire la proiectul bugetului pentru anul 2023. Nu e clar dacă aceste creșteri sunt prinse deja în bugetul pentru 2023 sau sunt planuri pentru următoarea lege a salarizării.
Menționăm că Ligia Deca nu a dat detalii suplimentare despre cum se vor face aceste creșteri salariale și de când se vor aplica. Personalul nedidactic nu este pe grila de salarizare din învățământ în Legea 153/2017.
„În ceea ce privește creșterile salariale, un subiect de interes, pentru că, într-adevăr, cea mai bună investiție pe care o putem face este investiția în resursa umană din educație. Discutăm despre o creștere de 4,36% a bugetului total pentru salarii. Creșterile salariale sunt moderate, însă vor fi actualizate ulterior îndeplinirii reformei privind sistemul public de salarizare, prevăzut în PNRR”, a spus Deca.
Potrivit ministrului, noua lege a salarizării „va repara actualele dezechilibre de sistem” și va crește salariile personalului din învățământ: „Practic, în anul 2023, în vară vom vedea propunerea de noua lege a salarizării, care avem încredere că va repara actualele dezechilibre de sistem și va crește, așa cum cred eu că merită cadrele didactice, salariile din sistem.
În 2023, vom respecta prevederile legii 153 din 2017, asigurându-ne în același timp că sunt bani pentru a asigura plata tuturor salariilor la timp. Concret, în ceea ce privește categoriile de personal pentru funcțiile didactice auxiliare din învățământ, discutăm despre o creștere medie de 9,86%, pentru personalul nedidactic discutăm despre creșteri medii de 24%, pentru funcțiile didactice din învățământul preuniversitar discutăm despre o creștere medie de 6,7%, pentru funcțiile didactice din învățământul universitar discutăm despre o creștere de 4,5%”, a declarat Ligia Deca.
“Întrebare – Alexandru Kocsis: În proiectul noilor legi ale educației se prevede că profesorii debutanți vor începe cu salariul mediu pe economie – astăzi, estimat la 6.789 de lei. Ați renunțat oficial la această promisiune, din moment ce nu ați prins bani suficienți pentru modificări ale salariilor? Conform sumei pe care dumneavoastră ați acordat-o, în noul buget este permisă doar o mărire de doar 4.3%. Atât permite bugetul pe care l-ați proiectat dumneavoastră. Vă mulțumesc!
Ligia Deca: De asemenea, sigur că, așa cum spuneam și aici, cred că voi răspunde și la ultima întrebare adresată de către domnul parlamentar Cocsis. Măririle salariale corespunzătoare noii legi, care sigur că va aduce lucrurile pe un alt fundament în ceea ce privește grila de salarizare, vor fi cuprinse în buget în anul școlar sau universitar următor, de după adoptarea legilor educației în Parlamentul României. Bugetul se realizează pe legislația în vigoare. Așadar, trebuie să prevedem aceste măriri salariale în momentul în care ele vor intra în vigoare legislativ. Și eu una îmi doresc ca acest lucru să se întâmple cât de repede”.
Informații de context
Ieri, Ligia Deca a anunțat că, pentru anul 2023, creșterile salariale ale profesorilor sunt “moderate”.
Amintim că Edupedu.ro a scris că salariile cadrelor didactice și ale angajaților din Învățământ cresc cu doar 4,3%, în medie, în 2023, conform fișei bugetare a Ministerului Educației. –detalii aici
Într-un proiect de ordonanță de urgență, publicat luna trecută de Ministerul Finanțelor, era precizat că salariile din Educație vor fi majorate cu 10% în anul 2023.
În urmă cu exact o lună, ministrul Educației, Ligia Deca declara că se discută creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2023, dar că procentul de majorare este încă în discuție. Cu toate acestea, nicio altă declarație nu a mai fost făcută pe acest subiect de vreun alt oficial guvernamental sau de către sindicatele din învățământ.
24 comments
Chiar nu vă este rușine să vorbiți despre îngrijitori? Doar atât face un îngrijitor într-o școală? dă cu mătură și doar atât ?Ce bine ar fi….. Domniță în ce școală sunteți cadru didactic ?ce educație dați elevilor .Cum să nu ne înjure copiii?Cum să își mai ducă mizeria din bancă la coș? Cum să ne mai spună un bună dimineața când domnița debutant înjosește îngrijitorul?Interesează-te domniță câte sarcini îndeplinește un îngrijitor într-o școală și apoi vorbește.
?
Nu zău, cum ia 3500 de lei un debutant? Pentru spor de stabilire trebuie să ai vechime. Un debutant nu are vechime pentru spor de stabilitate. Și din salar sigur nu este în vacanță în Tenerife. Mai degrabă se pregătește pentru diverse examene, care pentru profesori sunt multe.
Nu cred că e despre bun simț comentariul. Profesorii trec prin o serie de examene grele, ajung să facă naveta pentru a putea preda…e un efort pe care nimeni nu-l apreciază. Nu cred că are rost să ne certăm între noi și să ne jignim. Problema este la cei care au puterea de a schimba ceva, dar țin de scaunele lor și execută niște ordine de partid, care pe ei personal, nu-i afectează. În tot acest timp sistemul educațional suferă.
Vă așteptăm cu drag în lumea reală a mizeriei! Dar mă îndoiesc că va trebui să uitați de luna martie și altfel de sărbători și să treceți la o ținutăprevăzută în fișa postului! Din păcate românul dovedește că e mai bine să moară capra vecinului!
Merităm acest lucru.
Când a fost ultima grevă generală?
Unde sunt liderii sindicali?
Nimeni nu ne va da nimic dacă nu cerem…. cu toții odată.
Ce ușor este să vorbești, că dai doar cu matura, ia vino o săptămână într o școală unde nu este personal suficient și pe urmă să vorbești, că dacă sunt nu știu ce microbi ,femeia de serviciu este de vină ptr că nu a făcut curățenie
sa vă sculați la ora 3 dimineață să crăpați lemne să curățați centrala să faceți focul,, apoi maturat ,spalat parchetul,,e.t.c așa mă chinui cu jumătate de normă.. se multe ori depășesc 7 ore și nus platit..,,.
Este jenant. In 2017 au crescut salariile medicilor și ale funcționarilor publici. Acum primim aceiași majorare că în administrația publică… deși noi nu am beneficiat de majorările primite de ei din 2017 încoace. Bătaie de joc.
Frecție la picior de lemn…Bataie de joc.
Tu proasto, când dați salariile conform legii?
Unul mai aiuritor ca altul…chiar nu i este rusine!!!
Ce drăguț!! Femeile de serviciu vor avea același salariu cu profesorii începători!! Acum salariile sunt asa:
– femeia de serviciu: 2000 lei
– prof: 3000 lei
Daca le mărește la femeile de serviciu…..atunci mai bine renunț la postul de prof.
E mai ok femeie de serviciu: fără responsabilitate, fără grade didactice, fără inspecții aberante, fără materiale didactice…doar vii la serviciu si dai cu mătura!!
Sa mori tu,ia fa asta o lună,sa vedem,tot asa ai sa vorbești?
De acord.. Pt ce am învățat carte ca puteam sa stam și noi la grătare și la bârfă… NERUSINATILOR.. Va bateți joc de oamenii care au răspunderi și promovați lenea și nesimtirea…
De ce nu dați la toți același salariu, de la director pana la îngrijitoarea cu 8 clase??
CA să știm una și buna.
CE ne trebuie director, contabil Secretar, administrator
SĂ fie doar FEMEI DE SERVICIU INCLUSIV LA CATEDRA.. RUȘINE SA VA FIE!!!
Dacă ai diploma și nu ai bun simt degeaba ești profesor !Sunt de acord cu tine mai bine ai trece la matura decât sa insufli aceste valori morale copiilor !
Mai bine tăceai, asta educație le dați la copii!
Bine punctat!
Noi,doamnele de serviciu nu ne coboram la acest nivel!Bunul simt și cei 7 ani de acasă nu tine nici de o facultate!A fi OM e lucru mare!
Din această cauză guvernul nu face un pas pentru a mări salariile în învățământ. pentru că tot timpul apar comparații. Femeia de serviciu despre care scrii dumneata că are un salariu de 2000 lei are vechime în câmpul muncii de două ori cât profesorul debutant. Nu mai denigrați tot timpul personalul nedidactic. Are rolul lui în școală!
Din această cauză guvernul nu ne mărește salariile! De răutățile celor din jur. De comparațiile care se fac tot timpul. Vi se pare un salariu mare 2000 de lei care are ani de muncă de două ori vârsta unui profesor debutant? Nu știu de ce se face mereu discriminare între aceste două categorii. Treci și dumneata să dai cu mătura așa cum spui. Să știi că și la mătură îți trebuie îndemânare și responsabilitate.
Nu e vina lor ..,după 25 ani de muncă sa ia salar de 2000 de lei doar pentru ca e personal auxiliar. Atunci tu poți merge sa fii femeie de serviciu, se ia s-o cu facultate.
Adevarat ca doar vii la serviciu si dai cu matura,dar sa nu uitati ca cei care dau cu matura iti asigura confortul acela care tu ca profesor sa iti poti desfasura ora de curs. Mai mult dupa ce se termina orele tot cei care dau cu matura pregatesc clasele pentru ziua urmatoare ca tu ca profesor sa poti tine cursul.Mai mult tot ei fac curatenie si in grupurile wc ,holuri cabinete .Nu vine nimeni din afara sa faca treburile acestea. (comentariu editat pentru eliminarea majusculelor)
Cu tot respectul, va simțiți mai bine dacă ați făcut acest comentariu?!
Dacă am fi toți directori,ingineri profesori,etc.etc.,cine ar strânge mizeria și jegul?!
Sărbători fericite și gânduri bune!
(îngrijitoare gradinita,PN)
Draguta , un debutant ia 3500 in mana plus sporurile alea de stabilitate , plus sporul ala de stres ca deh aveti un stres cat ia o ingrijitoare -o femeie de servici si plus plata cu ora ,iar o ingijitoare ,spre cunoasterea ta asa , ia intre 1500 si maxim 1800 , fara nici un spor , ca deh asa vreti voi astea care aveti impresia ca sunte ti centru univesrsului . Asa ca fapt divers universul nu are centru . Mai „studiaza” inainte sa comentezi aiurea .Si inca ceva , in vacante cand voi sunte ti prin tenerife sau grecia , nedidacticul face curat in unitate ca sa poti TU ,cadru , sa ti desfasori activitatea TU cadrule cu „studii”……..(nu toate cadrele sunt asa, dar din pacate majoritatea cadrelor asa sunt )
Inflatia este la aproape 17% iar noi primim mariri de 4% pe brut la salarii de mizerie. Ce poti sa faci cu 100-200 lei cand ratele, preturile, facturile sunt mai mari?